Je nejaky dovod preco sa nemoze

dat pomurnica (15x15cm) pod vazniky vaznikoveho stropu? Musi sa to ukladat na zelezobetonovy veniec?
Odpovedať
Profilova fotka
profil pomúrnice má byť ležatý, funguje ako nosník vo vodorovnom smere. Ani krov z hranolov sa nemusí klásť na pomúrnicu, pri žb. venci má pomúrnica len funkciu uchytenia krokiev. To sa nahrádza uholníkmi a kotvami. keby ste robili drevostavbu, posledný trám by tvoril pomúrnicu, potom by sa to nedalo klásť na betón.
Odpovedať
To potom by sme satu mohli dohadovat ci krokva nemoze by 100mm x 100mm alebo 120x120mm
Odpovedať
@Jan45 ja rozumiem tomu, ze sa vazniky kladu na veniec... Otazka je, ci sa moze dat na veniec hranol, ktory bude zavitovymi tycami prichyteny k vencu.... Je to preto, aby som si spravil 15cm priestor pod vaznikovym krovom, kde mozem dat efektivnu izolaciu... Je nejaky realny dovod, preco by sa to tak nemalo robit (okrem toho, ze je to drahsie, lebo potrebujem extra hranoly)?
Odpovedať
@tibo35 prepac, ale nerozumiem.... Naco/koho reagujes svojim commentom?
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk Kľudne tam môžeš dať tie pomúrnice ale načo potrebuješ ten priestor keď môžeš tepelne izolovať z vrchnej strany pomedzi hranoly fúkanou izoláciou.
Odpovedať
@martosko nechcem fukanu izolaciu.
Odpovedať
@ivantausk aky mas sklon/typ strechy? Neriesi sa toto prave v projektovej faze? (nejde mi do hlavy ze chces pridat, prehodnotil si to, alebo sa niekde stala chyba pocas vystavby).
Odpovedať
@mpmivo sklon strechy je 22*. Naco ti je tato informacia? V projektovej faze sme to riesili tak, ze tam.projektant nakreslil 2x po 20cm izolacie... Druha vec je ako to tam dat, ked tam su vazniky....
Odpovedať
@ivantausk tak, ako to tam davali aj ostatni. Je ich tu dost na MS. Druha vec je ale to ze ty mas 2NP.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk efektivne mozes dat izolaciu aj medzi vazniky. a potom kolmo pod nu dalsiu vrstvu izolacie, to same aj nad. ci nemas dost miesta (malu svetlost miestnosti) a takto to chces nadvysit, aby si mohol dat viac izolacie? osobne nevidim problem v tom, aby si tam ten hranol dal. len zvysis tak konecnu vysku stavby. bude ta to aj viac stat (extra hranole, penetracia, ipa pod hranol)... a este podhlady budes mat vyzsie, co zase ovplyvni tienenie, atd..ale asi zbytocne starosti, ved nedvihas meter.
Odpovedať
@ivantausk preco by sa nemohla? Mne davali pomurnicu pod vazniky. Siroka 20 a vysoka 5 cm.... Vaznikove hranoly maju vysku 15 a pomurnica 5, cize tam pojde 20 cm izolacie medzi vazniky. Pod tym rost na 2x20 cm dalsej izolacie. Hore na vazniky pojdu dosky ako pochodzna.... ;-)
Odpovedať
@megdesign ak tomu spravne rozumiem, tak pod vazniky das este 2x20 cm izolacie a teda to pojde do oblasti venca... spravne? Kolko mas svetlu vysku stien na tom poschodi, kde mas ten strop nad ktorym mas strchu? Ja si totiz nechcem znizovat svetlu vysku stein... mam tam 10 radov tehal co je 2500 mm a veniec ktory ma tiez 250mm co je teda 2750mm. Pojde tam 80mm polystyren (v nom budu vedene prieduchy a sluzi ako pochodzna zvukova izolacia). Na tom 60 mm poter pre podlahove a 10 mm podlaha)... cize budem mat 2750-150 a teda 2600 mm svetlu vysku bez sadrokartonov atd... tie mi este vezmu tak 250 mm a to je uz potom velmi mala svetla vyska a preto tam uz nechcem davat izolaciu.... ja to chcem dat vsetko hore a teda spodna vrstva bude v tych 15 cm, co je ten hranol pod vaznikom.... a zvysok koko a ako sa bude dat okolo vaznikov....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign no, ty tam mas 13 vrstiev a k tomu este veniec.... ok, je to iba bungalov a teda dole budes mat 20 cm izolaciu ale stale mas o 50 cm viac priestoru ako ja.... preto sa ti tam ta izolacia zmesti, mne nie... :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk ja len nechapem ako sa taketo veci mozu vobec stat aby clovek riesil na poslednu chvilu svetlu vysku, kde nastala chyba?
Odpovedať
@jblaze asi tam, ze plan bol zaizolovat nad vencom a teda vyska venca by sa vyuzila na sadrokarton atd... ale kedze si myslim, ze to nebude dost dobre realizovatelne, tak to chcem zlepsit... vsak nemusim... chcem... co je na tom zle? Ked budem stavat druhy dom ci treti, tak uz budem vediet vela veci inac spravit :) Mimochodom, ty si kolko domov postavil? Nic by si nemenil? :)
Odpovedať
@ivantausk Tak já doufám, že to realizovat půjde, dost lidí už to realizovalo - tedy mezi vazníky a nad ně. V případě, že by se dávalo vše pod vazníky, tak je třeba stejně ze shora zaizolovat věnec a když by se dávala jedna vrstva mezi vazníky a zbytek pod, tak stejnětak. Jinak je tam přes věnec ze shora tepelný most.
Odpovedať
@r4d3k74 okolo venca a okolo tej pomurnice pojde este 2x8 cm XPS a fasadny EPS hrubky 15 cm na celu fasadu.... tohoto sa ja uz potom nebojim, len ked pojdu hore este rozvody rekuperacie atd... tak sa bojim, ze mi to tam nepojde poriadne naskladat a preto chcem mat este tento extra priestor na izolaciu.
Odpovedať
@jblaze ja mam podobny problem a narobilo to poriadnu paseku, aj ked, riesitelne.ja by som vinu hodil na projektanta. pretoze to porovnam tak, ako to oblubene porovnavaju PRO na tomto fore - ked ides k chirurgovi, tak sa neoperujes sam. ja hovorim: ked idem k projektantovi, nebudem predsa opravovat chyby po nom.. @megdesign ty mas fakt 13 radov muriva apotom veniec? 350cm hruba vyska ?
Odpovedať
@weggie no pocitaj :) http://www.modrastrecha.sk/blog/megde...
Odpovedať
@r4d3k74 pozeram, ze to mas velmi podobne ako ja... nuz, tak uvidime no :)... ono nejak sa to tam napcha... ved medzi vazniky to pojde... ale co pod nimi.... ako krizovat.... atd atd... preto chcem maj jednu vrstvu 12ky uplne bez problemov....
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk tak neviem ako u teba vyzera priecny rez ale , aky je dovod na izolovanie pod vencom? to je toho skoda..uz dost ze zaklady na pasoch sa len tazko daju odizolovat a ty ides robit to iste s vencom , praveze nad vencom treba izolovat a to co najviac ,to nerobi skoro nikto ja chcem tiez vezniky a budem ich trochu dvihat aby som nad veniec dal co najviac izolacie lebo potom mi je zbytocne davat 70-80 cm na strop keby nad vencom bolo len 20cm izolacie., ja staviam prvy dom sam som si ho navrhol a sam ho aj staviam a urobil by som vela veci inac ale len postup, nie konstrukciu a to aby som si ulahcil pracu :)
Odpovedať
@ivantausk Jen jak to mám já. Doufám, že když nedám foukanou tak tam ty pásy vaty narvu taky. Já tomu musel přizpůsobit vazníky, protože nemám přesah střechy, tak abych tam měl u okapů dost prostoru nahoru.
Odpovedať
@jblaze přesně tak
Odpovedať
@ivantausk Ještě se zeptám, ty vazníky, to bude valba nebo sedlo?
Odpovedať
@weggie ano. ;-) Presne preto som dal 13 radov, lebo izolacia v podlahe 20 cm a v strope 60.... Aby som neznizoval svetlu vysku, alebo nemusel ist nad vaznik.... ;-) 13 radov po 25 cm + veniec ma vysku 30 cm. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 tak isto to budem mat aj ja bez presahov takze jedina moznost ako to urobit dobre je dvihnut vezniky
Odpovedať
@jblaze ano. Veniec treba zaizolovat, lebo je to tepelny most. Zvonka pojde eps 25 cm az nad veniec a zvrchu 20 cm vlny az do podhladu. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign tak sa nam to paci :)) @r4d3k74
Odpovedať
a medzi veniec a pomurnicu tiez davate izolaciu ?
Odpovedať
@weggie ja neplanujem. Myslim, ze by slo tak max o ipu a to je len hydroizolacia a ja si nemyslim ze tam bude potrebna. Ja dam 8cm xps z vonkalsej strany pomurnice a 8cm z vnutornej strany. Zvysok bude standardna izolacia pouzivana v takychto pripadoch....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?