Je nadpájanie klieštín normálne?

Ahojte. Cchem sa opytt na moznost nadpajania kliestin. Podorys nacrt je v prilohe. Ide o tom, ze projektant vymyslel stredom domu nosnu stenu. Cely dom ma dlzku cca 15 m. Take dlhe kliestiny, pokial viem, mi nevyrobia. Takze treba nadpajat - zrejme v mieste nad strednou nosnou stenou. Aj vo vykaze reziva mam napisane cca 20 x 8metrove a 20 x 7 metrove (+- pol metra, nema zmysel tu uvadzat presne miery). Otazka znie - je nadpajanie kliestin normalne? Nemal projektant navrhnut ine riesenie? Len pre uplnost, dom je siroky 11 m, takze kliestiny v opacnom smere je este vacsia blbost. Dakujem za nazory ps - snad pochopite z nacrtu o co mi ide:)
Odpovedať
Nejde v tvojom prípade skôr o pomúrnicu a nie klieštinu? Nadpájanie pomúrnic je bežné.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 nevidim v tom problem. Nadpajanie tramov je bezna tesarska technika... Logicky kliestina bude namahana v tahu, kedze "drzi" krokvy. Ak bude priperane preplatovana stiahnuta tycami je to ok...
Odpovedať
Profilova fotka
Nam tiez nadpajali spoj spravili na nosnom mure, nebola to pomurnica ale vaznica teda ako som vycital z mocneho googla :)
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 Aj mne to tak robili... ;-)
Odpovedať
Ta cervena ciara je kliestina. Ma ich byt 20, to je pocet z vykresu. Teda bude 10 kusov krokiev a na kazdej krokve budu dve kliestiny, z oboch stran. Dufam, ze som to dobre nazval :)
Odpovedať
@pavol_12 Nakresli čelný pohľad, lebo z tohoto veľa nevidno... Tých 15 m je predpokladám šírka, stredom ide priečka, kolmo na ňu krokvy (nezakreslené) a na nich klieštiny...?
Odpovedať
Presne tak ako pises. Krokvy idu sikmo hore pod uhlom 22 stupnov. Kliestiny idu rovnobezne so zemou
Odpovedať
urobit 15m kliestinu by bolo aj o dost drahsie ako 7+8m
Odpovedať
Ok, mne to ako odpoved staci. Ked je to nadpajanie v pohode,nie je viac co riesit. Dakujem :)
Odpovedať
mal by tam byt stredový stlpik aby bolo kde napojit klieštinu, skor by som tam dal stropné trámy po celej šírke a nato postavil stolicu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahoj, obnovujem túto tému. Mám podobnú situáciu. Dom mám 14x11 a taktiež mám klieštiny. Stredom domu mi ide zelezobetonovy prievlak na ktorom je pomurnica a na ktorej by sa mali tieto klieštiny spájať. Mám ich celkovo 28ks 14m (na píle mi to odmietli napíliť - vraj je to nemožné na ich píle) tak sme dali 8+7m (s rezervou). za tie dva roky, spozoroval si niečo divné na streche? :D tesári sa to chystajú spojiť šrobami a závitovou tyčou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@stefanl tiez to mam tak spojene, zavitovou tycou. medzi dve kliestiny vlozili kus dreva, aby na kazdu stranu mohli dat po dve skrutky. zatila som nic nespozoroval, akurat ze krov po case zoschol, vsetky sroby/matice ostali povolene, tak som podotahoval co sa dalo
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?