Je možný krov s rozponom 9m?

Ahojte máte niekto krov s rozponom min 9m ale bez stolice a stredových nosných stien. Je takáto realizácia možná? Je to možné riešiť kleštinami??? Nieje tu niekto statik?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Aj pri 10 metroch je to bezna zalezitost. akorat uhol strechy musi bt strmsi ale to zavisi aj od jej zatazenia( stresnej krytiny). Pre tento najpravdepodobnejsie plech.
Odpovedať
mám rozteč pomúrnic 9,6m -krokvy len s klieštinami,uhol 40stup. a je to uplne v pohode ;-)
Odpovedať
@robitusin to nie je v pohode..resp..aka tam je krytina
Odpovedať
Profilova fotka
@snoophy @robitusin no neviem neviem, pod takou strechou je bývať odvaha
Odpovedať
Profilova fotka
robitusin môže spávať kľudne , už staré nemecké knihy uvádzajú do 9.5m rozponu hambálkový krov bez stolice a vtedy sa ešte plechová krytina nepoužívala(okrem sakrálnych objektov|.poliačik321 je dobrý kúrenár , tak sa divím, že sa nedrží remesla.
Odpovedať
robitusin nemáš žiadne iné výstuhy??? Ja budem mať 22stup šírka pomúrnic 9m , a budú tam kleštiny a určite naprojektuje aj nejakú tú výstuhu....dnes alebo zajtra idem za architektom a popýtam sa a dám vám vedieť. Chcem dávať tondach XXL. Je o niečo lahšia ako obyčajná a lahšia aj ako betonova škridla. V projekte mám klincovaný väzník. A keď by sa spravil krov podobne ako väzník tak by to mohlo držať ( mohlo som dal zámerne - treba to vypočítať...).
Odpovedať
Len tak zo srandy spravím model a budem skúšať ho rôzne zaťažovať a výsledky budem zapisovať.... spravím nejakú zmenšenú mierku a uvidím čo a ako bude. Najprv vyskúšam bez výstuh medzi krokvou a kleštinou a potom zaťaženie s výstuhou.
Odpovedať
Profilova fotka
pozor, pri 22st je úplne iný priebeh síl nielen v krove ale aj v nosných stenách, pri 40 st stačí hambálok v 2/3 dľžky krokvy (od pomúrnice| pri 22st by som zvažoval tiahla nad pomúrnicami. To rieši aj klincovaný väzník.
Odpovedať
Riešili sme aj mi tento problém, dom ma rozmer 12x9m a nosné steny su len obvodové, vnútorná nie je žiadna nosná stena. Stolica krovu je položená na 4 Ks profilu HEB 180 zapustených do venca. Priečne je to preložené nosníkom IPE 160 a vzniknutá sieť je v spojoch zvarená. Podlaha podkrovia je z OSB dosky 20mm a strop je sadrokartón. Nosnosť tejto konštrukcie je 50 Kg na M takže sa dá použiť na odkladanie drobností a da sa po nej v pohode chodiť bez problému pukania a prehýbania stropu.Krytina je betónová bramac. Každopádne treba statika!
Odpovedať
Určite je riešiteľné napr.väzníkom .Pozrite sa na trebárs Lidl , tam je rozpon aspoň 20m a krytina je betónová.Samotná konštrukcia sa dimenzuje hlavne na zaťaženie snehom. Pokiaľ napadne storočný sneh ,je v podstate jedno ,či je tam položený plech ,resp. Bramac.Tá strecha musí uniesť aj dvadsať násobne viac ako je váha betónovej krytiny na m2. Podobnú situáciu s podobným rozponom som už riešil. Investor si neželal v interiéri stĺpy pod stolicou .Statik to poriešil elegantne.Každých 5m ,nakreslil v reze stolicu ,zvarenú z Uprofilov ,ktorá podopierala väznice.
Odpovedať
Väzník víde dosť... dal som si porobiť cenové ponuky a krov víde lacnejšie..... asi niečo vymyslím s tým železom IPA, HEB ...... alebo dorobím stredový základ a nosné vnútorné steny a spravíme normálne stolicu. koľko víde taký železný profil približne??? Mňa by stál väzník cca 170 tis Sk aj s montážou. Krov aj s kleštinamy cca 55tis SK. Montáž zadara...alebo len nejaké všimné. takže rozdiel to je a je nad čím rozmýšlať. Otázka je čo bude lepšie teda, železne podpery alebo nosné steny.
Odpovedať
@snoophy Tlak na obvodove steny pri rozpone 9 m bude podla mna obrovsky. Ku klasickemu krovu si priratajte cenu betonu a zeleza do stredoveho zakladu + hrubsiu nosnu stenu + veniec na tejto stene + nejkae to casove zdrzanie. Ak ale mate montaz zadarmo - moze to byt pre vas stale vyhodnejsie. Pomohol by podorys :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak prikladám pôdoris domu...... železné profily Ipa HEB som zamietol pretože to je dosť drahé a problem to doviezť, manipulacia atd... Zostáva spraviť nosné steny a stolicu alebo väzník alebo prepočítať statiku na krov s kleštinamy.... Rozposlal som žiadosť o nové ponuky na klincovaný väzník a uvidím aké ceny prídu.....či sa behom roku nezmenšili :-)
Odpovedať
@snoophy nie som statik ani krovar tak ma berte s rezervou no pochybujem ze krov vyjde bez nosnych stien a viacerych nosnikov :-| Ja som pri tvorbe vlastneho podorysu tiez nerozmyslal nad nosny,i stenami a ulozenim strechy tak sa musim zmierit s tym ze budu vazniky. Ak ste zo zapadu, skuste zadat dopyt aj v CR, myslim ze vazniky budu takmer bezstarostnym a najrychlejsim riesenim. No mozno tomu niekto viac rozumie :-p
Odpovedať
No dal som si do googlu väzník a čo našlo firmy tak som im poslal nech spravia ponuku. Ak by ste niekto náhodou mali klincovaný väzník hoďte do správy info či ste boli spokojný s firmou a ako sa volala firma a nejaké podrobnosti, pikošky atd.
Odpovedať
@snoophy nasli ste vsetky ktore sa spominaju tu? http://www.ostavbe.sk/post27818.html?... okrem nich je este vela dalsich a nemaju ani www stranku. Skuste aj 123dopyt.sk - mozno bude ponuka lacnejsia ako ked firmu oslovite priamo. Dajte potom vediet vysledok, tiez ma to caka v lete 8-)
Odpovedať
@petali ďakujem za info.....ešte som teda nejakých dodávatelov pridal. Keď dostanem ponuky tak napíšem nejaké hodnotenie. Myslíš že to je velmio zložité zmontovať? Tesar čo robí strechy by to mal zvládnuť nie?
Odpovedať
@snoophy neviem ake vazniky vyjdu a ako budu pospajane ale 9-10 metrov dlhe trojuholniky a podobne kusy maju svoju vahu. Pravdepodobne je potrebny zeriav ale tesar by mal vediet poskladat 3D puzzle :-D na obr. je plan strechy na moj bungalow bez nosnych stien 13x14.5 - s cca metrovymi presahmi. Najlacnejsia ponuka bola cez 7000. Takze skratim presahy na standardne, zrusim presah nad terasou a vyriesim to inak - dufam ze aj lacnejsie ;-)
Odpovedať
Tak ja dám presahy asi 60cm. Nemám to tak zložité.... Dnes pojdem za tesarom a popýtam sa ho či si trúfa.....na ti 3D puzzle.
Odpovedať
@jan45 dala by sa kleština a výstuha stred kleštiny smerom kolmo hore a ešte výstuha zo stredu kleštiny smerom doprava a doľava.... neviem či myslíme správne a rovnako pretože neviem čo myslíš pod slovom tiahla....som laik....
Odpovedať
Môže byť pod stolicou stena ( stlpik) z 20sm širokeho Ytongu) a pod ním 15cm platňa a pod platňou 70x70cm široký a 40cm hlboký základ (patka) ???
Odpovedať
Aké hranoli idú na strop na ktoré z vrchu budú dosky a zo spodu zavesený SDK???
Odpovedať
pardon,ale dlhšie som nebol pri PC takže: som človek z praxe,takže nemyslím,že by som sa mal báť pod takou strechou spávať. Krokvy sú 100x150,klieštiny 50x200,plné latovanie a na tom ľahký kan.šindel. Hoši,to padne len ak tam PERšING treskne :-D
Odpovedať
snoopy-bacha na tie sklony a ťažšia krytina plus snehová prikrývka na plytkej streche to nem dobre dopadnúť :-|
Odpovedať
snoopy ja by som to urobil v kombinácii krokvy-priznané stropné hrady (no to by sa asi musel v tvojich očiach zmeniť plán a "dizajn" stavby) a potom ani párom volov ;-) - lebo dvestovka klinec a ženské pri.......e pritiahnu viac ako dva páry volov :-D
Odpovedať
@robitusin nejak nechápem tvojej rade..... a to som už vypil kaffe :-) Budem to robiť podla projektu na euroline bungalov 567 ( tiež je na rozpätie 9m, sklon 22stup. ) Takže šírka tá istá len dlžka domu bude iná ale to by nemalo ovplivniť statiku ( u mňa ) Nahoď nejakú fotku kde sú priznané stropné hrady - to sú tie trámy na ležato a niesu podbite alebo nieje pod nimi SDK? Aké rozmery by si mi odporučil keď by boli priznané hrady??? Keď myslím správne tak sa mi to docela páči.A možno to je aj lacnejšie ako tam našupovať SDK a malovať to.
Odpovedať
pravdaže je to lacnejšie a podla môjho gusta tisíckrát krajšie taký "naturálny strop-niet nad priznané borovicové(čer.smrek) hrady.Tie rozmery sa líšia,ale základ je aby si ich mal vždy položené aj na nejakej priečke,lebo hrada uchytená na rozteči väčšej ako 6,5m by mohol byť v budúcnosti problém.Inak k tým rozmerom tak kľudne okolo tých klasických 150x200 alebo 150x250 alebo 200x250 .Ja osobne by som bral ten najmenší(cena,lepšia manipulácia)
Odpovedať
Profilova fotka
@snoophy Robil som krov na 12 m ale bol podopreny v polovici
Odpovedať
Profilova fotka
pre edgar: krov nie je podopretý, hambálok je zavesený pre zmenšenie priehybu, priečka je nenosná, vzdialenosť podpier je pekná, aký bol rozmer krokiev a aká krytina?
Odpovedať
Fu... 12m??? no pekne ale určite tam bol väčší sklon strechy ako 22stup. To by aj mňa zaujímalo rozmer krokiev, krytina atd. Ja to budem riešiť stolicou ako som vyššie uviedol, len teraz rozmýšlam nad tým priznaným hradom. Mal by som ho uložiť na preklady nosnej steny a domurovať a zaliať vencom??? To by bolo vo výške 275cm od platne vnútro -20cm podlaha to by bola svetlosť cca 255 po hrady. Ak by som sa niekedy rozhodol a chcel dať SDK tak výška by sa asi zmenila na 250cm a neviem či to nieje málo už. Hrady budem musieť mat asi 9m dlhé však?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?