Je lepšia pultová alebo sedlová strecha?

Pekný den, chcem poprosit tych co uz stavaju aby dali spatnu vazbu zo stavby a skusenosti so strechou ci je lepsia pultova alebo sedlova. Pracnost, naklady, udrzba....rovnu s atikou som vylucil, nejako ma nezaujala. Vdaka. PS: Osobne preferujem pultovu, uz len kvoli par "tukancom" z podkrovia domov v ktorych som bol a najma skutocnost ze v takom dome je obmedzene planovanie rozmiestnenia nabytku, najma vstavane skrine.
Odpovedať
@oscipovsky Ja nič nestaviam, ale podkrovie obecne nie je plnohodnotné podlažie skrátka, ale u nás majú ľudia o podkroví také romantické predstavy že aké je to útulné a tak a je to ich názor, tak prečo nie, ale ak takými predstavami netrpíš, ušetríš si časť starostí a dostaneš priestor, kde si postavíš normálnu skriňu z ikea a nie len nábytok na mieru :) Pultová strecha je mimochodom lepšia aj z hľadiska tesnosti a tepelných mostov (v prípade že je ten detail dobre vyriešený) pretože je tých mostov a netesností skrátka menej. Podobne strešné okná sú pliaga, z hľadiska tepelnej úspory je dobre nemať žiadne, v masívnej stene sa to dá skrátka lepšie riešiť a máš oveľa väčšiu variabilitu tých okien čo sa týka výrobcov, parametrov (strešné okná pre pasívne domy prakticky nie sú na trhu) i rozmerov (do tej šikminy dačo napasovať totiž nie je také ľahké) A ešte hoď na to zelenú strechu, ja by som ju dal asi všade, ale vyššie náklady a zložitejšie tech riešenie, tak to len taký tip pre inšpiráciu :) Toľko postrehov z projekcie. Dúfam, že sem niekto prihodí aj nejaké skúsenosti z praxe, tiež ma to zaujíma, nech mám ešte nejaké argumenty proti romantikom :)
Odpovedať
@geroj Zelenu strechu som riesil v minulosti ale ked som videl kolko s tym bolo roboty a hlavne kolko detailov bolo potrebne skutocne precizne poriesit nechal som to tak. Presiel som si knihu Gernota Minkeho - Zelene strechy a poviem ze tie rezy strechou boli...uf. Podla mna idealny je dom prikryty zemou pripadne do svahu ale pokial chce clovek do roka byvat tak ho to stoji pekne peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
Najväčšia nevýhoda pultovej je v záťaži stickom tlaku ktorý smeruje takmer kolmo dolu.Všetko čo je na streche musí uniesť krov vohybe.Môže to byť problém hlavne časom ,aj keď je drevo najlepší stavebný materiál tak predsa len časom poddá a potom to lúbi praskať,omietky a sadrokartony.Keď pultovú tak len nosníky .Všetko má svoje pre a proti.Výhodou je plocha ktorú je potrebné zateplovať.V porovnaní zo sedlovou o 30%menej.Pracnosť je u pultovej jednoznačne menšia.
Odpovedať
@antonmesaros !Ked pultovu tak len nosniky...to som akosi nepochopil.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to pevnejšie nepracuje toľko pri záťaži .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@antonmesaros @oscipovsky Tiež som nepochopil. Čo sú to nosníky pri pultovej streche, resp. aký typ krovu to je?
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero http://www.konstrukcie.sk/priehradove...
Odpovedať
@antonmesaros Tak fajn ale pokial si clovek objedna priehradove nosniky tak cena strechy bude poriadne draha. Kamarat si daval robit ponuku na nosnikovu strechu pre bungalov a cena bola 10 tis EUR kto to zaplati ?
Odpovedať
@fricko a ked si ich spravis svojpomocne?
Odpovedať
@janvirostko Tak nato by som si netrufol. To by chcelo jedneho majstra co by musel asistovat. Neviem nezda sami to take jednoduche. Skor by som volil klasiku.
Odpovedať
@fricko vsak by si nato potreboval velky pozemok a navyse tie klince sa lisom zatlkaju do tych veznikov takze ja si myslim ze asi takze by sa to dalo v bojovych svojpomocnych podmiekach urobit.
Odpovedať
@antonmesaros aha, chápem, takže lepšie riešenie pre pultovku je väzníkový krov. Som z toho zmätený, vždy sa mi viac páčilo to jednoduchšie riešenie, teda dve protiľahlé steny, jedna vyššia, druhá nižšia a medzi ne poukladať krokvy. Vždy som si myslel, že pultovka je najjednoduchší a najlacnejší typ strechy. Navyše sa mi veľmi páči. Po sedení u projektanta som však sklamaný. V podstate mi povedal to isté. Buď dať väzníkový krov, ktorý je veľmi drahý, alebo počítať s tým, že pokiaľ si vyberiem mne sympatickejšie riešenie s krokvami, krokvy budú veľmi veľké v priereze a bude problém ich zohnať, cena bude tiež vysoká.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@calimero neviem podla mna pokial mas nosne murivo beton tak myslim ze to riesenie pultovky by tolko nestalo. Musel by sa vyjadrit statik. Riesenie s krokvami nemoze byt az take drahe. Kamarat ktory nakoniec upustil do vaznikoveho krovu kvoli cene 10 tis EUR tak nakoniec poriesil krokvy a cena dreva a roboty cca 5tis EUR aj s robotou. Takze jednoznacne vaznikova strecha je isto fajn kvoli rozlozeniu zataze ale cena je prehnana. Neviem ja by som mal otazku na projektanta ako navrhnut dom aby pomer cena vykon bol najlepsi. Lebo napr. pri streche: typ strechy moze byt jednoduchy ale je tento sposob aj lacny ? Preco sa projekty domov nenavrhuju podla celkovej ceny. Tj. preco ty projektant nepovie ked si dom urobite takto tak cena bude takato atd. Tj. pokial si zohnam robotu a material lacnejsie tak cenu este mozem ovplyvnit. A mam pocit ze 90 % projektov na nete je nepouzitelnych priapadne uplne a zbytocne predrazuju stavbu. Myslim ze to vsetko robi styl nazvany podnikatelske baroko :-)
Odpovedať
@calimero priznavam sa, ze som este nazivo nevidel robit pultovy priehradovy vaznik svojpomocne ani som ho sam nerobil, no osobne v tom nevidim nejaky extra problem spravit to sam. Pokazit sa daju obidva sposoby rovnako :-D
Odpovedať
Zdravim, u pultovej je jednoduchsia konstrukcia ako u sedlovej, tam sa usetri na praci, co sa vsak materialu tyka, u pultovej su vacsie dymenzie tramov, resp. nosniky s vyssim prierezom, pretoze to premostuje vlastne celu sirku domu, ci priestoru. Neviem to naisto, ale niekde by sa to cenou malo vyrovnať - pultova je jednoducha montaz, sedlova su tensie prierezy materialu. Ale ako architekt by som Vam poradil aspon trochu sa riadit aj bezprostrednym okolim, teda susednymi domami, aby to tam neposobilo prilis rusivo. Lebo vas dom moze byt akokolvek nadherny, ale nesulad s okolim mu z tej krasy uberie.
Odpovedať
este co sa tyka priehradoveho riesenia pultovej strechy, svojpomocne to nezvladnete, tam nie su dolezite len rozmery materialu ale aj spoje, ktore ich spajaju, a aj to, ako ich spajaju, ci je tam namahanie v tlaku ci v tahu a pod. Preto su na to firmy, ako napr. Tectum Novum a pod. Ale tento sposob vychadza pravdepodobne drahsie ako z obycajnych tramov. Priehradovy je vyhodny skor vtedy, ked premostuje vacsi rozpon, kde uz by tramy museli mat extremne hrubky, resp. vysky prierezu.
Odpovedať
@atelierima preco by to nezvladol? Preco nehladat sposob ako sa to svojpomocne da? Staci ist za hocijakym statikom a povedat mu svetle rozpatie, sklon, krytinu, snehovu oblast + podhlad a ine drobnosti, aby si mohol vyratat zatazenie a o chvilku vyrata vaznik. urci jeho tvar a prierezy reziva. Co sa tyka spojov, tak su v kazdom styku rovnake. Urcenie, kde je tlak a tah je potrebne na navrhnutie prierezu reziva a nie na typ spojenia. Na calimerov dom stacia klincovane alebo pomocou stycnikovych dosiek.
Odpovedať
Dobre, suhlasim, asi o tom viac vies, ak sa mu chce maturovat nad tym, a ma vela casu, a ak je vobec potrebne davat priehradovy namiesto obycajnych tramov, tak prosim. Jeden stavbyveduci to uz skusal, taky nie moc profesional (vies ako to myslim) potom to chcel dat spatne odsuhlasit nasmu statikovi, ale neslo to, nesplnalo to statiku....takze hej radsej predtym mat dostatocne podklady a vedomosti
Odpovedať
Podla praxe, do akej sirky je vhodnejsia pultova strecha s krokvami voci sedlovej? Ak je dom viac do sirky, tak je podla mna mozne krokvy ulozit medzi obvodovu a nosnu stenu a z druhej strany to iste mierne posunute, nie? Som uplny laik a takto si to predstavujem. Som uplne mimo?
Odpovedať
Sa mi zda ze na tomto fore nie je ziaden statik ktory by to spocital a povedal nam co sa viac oplati a ako treba riesit projekt domu aby to bolo schodne. Mat 2 rovnocenne poschodia mi dava jasny plus pre pultovu alebo rovnu strechu. Potom v com je rovna strecha (pripadne mierny sklon) horsia od pultovej ? Naklady su drahe alebo nie ?
Odpovedať
Ohladne nosnikov, staticky priehradove nosniky rozkladaju tiaz (sneh, konstrukcia) lepsie ako polozit "krokvy" na pomurnice podobne ako to je u sedlovej konstrukcie, taktiez konstrukcia vytvara hlbsi priestor pre ulozenie stropnej izolacie bez ubratia priestoru. To je fakt. Takze nie je co rozmyslat ak niekto chce pultovu strechu. A ci rovnu strechu s atikou alebo pultovu? Rovna strecha s atikou Vam vytvara tepelny most s obvodovou konstrukciou, taktiez komplikovanejsie na realizaciu detailov (oplechovanie atiky, izolacie a pod.) Naklady? No na rovnu strechu takisto treba izolaciu, krytinu akurat ako som pisal je komplikovanejsia ako pultova.
Odpovedať
Preco mam zafixovane, ze vaznikova strecha je lacnejsia ako klasicka s krovom? Ci tato informacia este na slovensko nestihla dorazit?
Odpovedať
@kriloter Bol by som rad keby ti vyrobcovia veznikov dali za pravdu. Udajne je to zlozita vyroba ale co to znamena neviem clovek keby vedel ako sa robi vaznikova mozno by sa to dalo doma ale zrejme vzdy treba k tomu specialne stroje.
Odpovedať
@fricko vyrobca vaznikovych krovov ti nepovie, ze sa to robi lahko a ze si to mozes vyhotovit doma ;-)
Odpovedať
@fricko prdlajz a nie zlozita vyroba ...
Odpovedať
@kriloter Tak daj dake fotky pripadne odkaz na stranku ako sa to robi
Odpovedať
@fricko tu mas :-D :-D :-D http://www.dragonbane.org/attachment/... Len si predstav menej ludi a vacsi vaznik :-D A uz nehladaj vyhovorky ako sa to neda
Odpovedať
@janvirostko dakujem idem naberat z toho inspiraciu :-D
Odpovedať
@fricko nechapem aku stranku odo mna chces. Akoze howto pre domacich kutilov? :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?