Izolácia pod pomúrnicu Ano či Nie?

Otázka na majstrov strechárov: Je potrebné medzi betón (veniec) a drevo (pomúrnicu) dať izoláciu? Ide o bungalov s neobytným podkrovím, čiže izolovať sa bude strop a nie strecha. Ak izolovať tak čím... ipa, či terov? Veľmi pekne ďakujem za názory odborníkov :)
Odpovedať
1
2
Ahoj mne robili majstri kamaráti a IPA je pod to dobrá. Mám bungalov a to ti odporučí každý staviteľ ale aj lajk. Nie je to až taká cenová položka si myslím.
Odpovedať
@janord IPA
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@ferron Odstaval som nejeden krov a tú izoláciu sme dávali vždy...Tých 30 Eur nie je náklad nad ktorým treba rozmýšľať.
Odpovedať
Profilova fotka
@halagacka.peter ak si odstaval niekoľko krovov tak mi prosím ťa napíš o koľko predĺžiš životnosť krov, a teraz nejde o peniaze.
Odpovedať
Takže normálne penetrácia IPA, presah asi netreba nechávať... Predpokladám, že 1 vrstva stačí Ďakujem za doplnenie :) PS: @ferron prosím ťa, ak ju netreba, napíš normálne prečo a nepíš mi tu zbytočné sprostosti. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@janord žeby bol betón vo venci dostatočne vysoko od zeme a nepotiahne vodu, ale možno sa mýlim a treba penetrovať aj steny.
Odpovedať
@ferron Tam ide o to, ze na chladnom betonovom venci sa moze zrazat voda a ta potom vplyvat na pomurnicu. Nie o zemnu vlhkost.
Odpovedať
Nech si tam dava kto co chce, ale tiez tomu nechapem naco by tam mala byt hydroizolacia, ved veniec ma byt tepelne zaizolovany z exterieru, cize studeny nebude, tym padom ked nieco nieje studene tak to nemoze ani kondenzovat. A kebyze nieje ten veniec tepelne zaizolovany tak ipa je dobre tepelne vodiva cize by to kondenzovalo na IPE (nie pod nou) a tym padom vlhkost by isla do pomurnice.
Odpovedať
@rillwen praveze koli tomu zrazaniu vody na betonovom venci (ak niaka bude), by som tam tu IPU nedaval! Medzi pomurnicou a vencom vznika mala vzduchova strbina, cez ktoru sa kondenz/vlhkost rychlejsie odpari a pomurniaca tak moze "dychat" :-N.
Odpovedať
@rillwen To vyzrážanie vody na venci pod pomúrnicou je absolútna blbosť. Neviem ako to môže niekto tvrdiť. Minimálne by došlo k tomu, že betón by všetko vsal do seba.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Netreba žiadnu Ipu. Položte Delta DPC 500 pod pomurnicu a vybavené ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Prave staviam a v projekte mam napisanu IPU. Pytal som sa projektanta ci ju tam mam aj dat. Povedal ze do projektu to dava pretoze to je vraj nejaky predpis, norma uz sa nepamatam... V praxi ju ale neodporuca. Ak sa dostane voda na beton (veniec), tak vsiakne do betonu a pomurnica sa raz-dva vysusi. Ak by tam bola ipa, tak voda nema kam vsiaknut a tak pomurnica je v kontaktne s vodou a straca na zivotnosti.
Odpovedať
@eddiejoe vtipalek projektant. Jednoznacne v kazdom styku drevo na beton alebo murivo klast ipu. Drevo natahuje vacsinu vlhkosti cez vlakna z ciel prvku. Je to az 85%. Ale aj tych 15% je dost na to aby drevo degradovalo. Najlepsie riesenie je ked je drevo odvetravane z kazdej strany. A cela prvkov v exterieri opatrit bud dubovou doskou, alebo klampiarinou. Aj ked to nerobi takmer nikto.
Odpovedať
Izolácia pod pomurnicu Áno či Nie? NIE netreba Všetky argumenty za, sú len dristy.
Odpovedať
Profilova fotka
škoda, že pri odborných vyjadreniach nie je možné posúdiť akú kvalifikáciu alebo skúsenosti má prispievajúci. Bývajú tu aj škodlivé príspevky
Odpovedať
Profilova fotka
@janord moj nazor, ipa pod pomurnicou je asi len na mechanicku ochranu drevenej pomurnice pri styku s vencom. ak je veniec studeny, tak isto bude studena aj ipa, takze aj na nej sa vlhkost vyzraza. veniec nebyva celkom hladky (rozne tie kamienky, vycnelky atd) a vaha strechy na pomurnicu, moze sposobit trhliny, ktore byt nemusia.
Odpovedať
daj tam tu ipu tak je to spravne
Odpovedať
@majsterdreva Zdvôvodi to fudovane. Inač je to len JPP
Odpovedať
@ruren @martin153 Staci takto ?
Odpovedať
Ak niekto z vas skladal strop z miako tak tam sa takisto na horný rad tehal davala pod nosniky ipa. Tiez som sa pytal naco a bolo mi povedane statikom ze ipa umoznuje lepsie dosadnutie nosnikov na miesto sa vyformuje lozko. A takisto sa tie nosníky mohli spravne natocit ci pootocit....koniec citatu. Podla mna IPA tam je kvoli tej vlhkosti a na ipe nemoze sa pomurnica nijako pohnut ked su kotviace sroby navrtane s urcitou volou.
Odpovedať
IPA je tam na to, aby nenatahovalo drevo vhlkost z betonu/muriva.
Odpovedať
@minonkysk Tak to ma podrž. To si odkiaľ vyhrabal tie fotky? To je stodola z konca 19. storočia????
Odpovedať
@ruren Univ.-Prof. Dr. Gerhard SCHICKHOFER https://online.tugraz.at/tug_online/v... https://www.bmlfuw.gv.at/greentec/exp... ...Prof. Schickhofer, jeden z najuznávanejších odborníkov na drevené konštrukcie v Európe. doc. Ing. Jaroslav Sandanus, PhD. https://is.stuba.sk/lide/clovek.pl?id... ... Ing. Sandanus podobne, len s merítkom na Slovensku.
Odpovedať
@minonkysk Tie tvoje odkazy na nejakého profesora so k čomu dobré??? Ako súvisia s fotkami? Nemáš lepší argument?
Odpovedať
To je z prednasok prehlbovacieho kurzu v obore drevostavieb. Fotky od panov, ktory tie prednasky poriadali a ktory sa s tym stretaju v praxi. Nemam ta ani najmensiu potrebu presviedcat. Verim, ze som pomohol inym, ktory maju dilemu ci IPA ano, alebo nie
Odpovedať
@minonkysk Nepomohol si nikomu, len si ich pomiatol.
Odpovedať
Ja mam vaznikovy krov od myslim celkom kvalitnej firmy tu na slovensku. A ta ziadnu izolaciu pod pomurnice nedavala. Aj ked som sa na to pred montážou pytal, tak tvrdili, ze je uplne zbytocna. Kamarat daval klasicku strechu a tiez strechary ipu nedavali. Ich argument bol, ze v lete vo velkych teplotach sa moze ipa nahriat a smrdiet v dome. Ked som bol v zime na streche, nikdy som nemal pocit ze by totam nejak vlhlo. Kedze je zatepleny len strop tak v podkrovy bola proste zima skoro ako vonku tak to nema preco kondenzovat
Odpovedať
Profilova fotka
@minonkysk pod fotkou su sice vymenovane tri problemy. ulozenie na nezaizolovane murivo je ale ten najmensi . najvacsi problem bude netesna strecha ;-), tramy aj laty su mokre zhora (tmavsie zafarbenie) ak by nezatekala, tak by som sa aj stavil, ze by tramy boli byvali suche. mur je mokry len tesne pod drevom. cize tu by sa paradoxne skor zisla ipa, aby nezvlhol mur :-D neznamena to, ze by som ja ipu nedal. je to par eur navyse.
Odpovedať
Jesitnost v priamom prenose :-| Ked date ipu nic nepokazite a ani neskrachujete, a ked ju nedate nic zavazneho sa nestane, ked je strecha dobre spravena.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?