Izolácia plochej časti strechy

Zdravím páni (a dámy), vopred sa ospravedlňujem za túto tému, keďže o tomto sa tu už asi popísalo hodne, ale čas ma súri a ja som tu nenašiel pre mňa vhodnú odpoveď. Mám niekoľko otázok, ktoré potrebujem pred realizáciou plochej strechy doriešiť. Niečo z toho mám v projekte, ale nejdem úplne podľa neho, preto potrebujem poradiť. Čo sa týka domu, je dvojpodlažný, s pultovou strechou na druhom podlaží a troma plochými časťami na prvom. Ploché časti majú 40+26+35 spolu cca 101m2. Plánujem ich zaizolovať hrúbkou min. 30cm EPS grafit, spádované majú byť smerom ku atikám, kde majú byť vodorovné vpuste do zvodov dažďovej vody, krytina mPVC (asi Fatrafol) mechanicky zaťažená zásypom frakcie 16/32. Všetky 3 ploché časti majú byť pochôdzne, prípadne plne zaťažitelné napr. pre solárne panele, alebo fotovoltaiku. To, čo potrebujem doriešiť je nasledovné: 1. Ideálna hrúbka izolácie - ja plánujem (tak to mám aj v projekte) dať min. 30cm na nižšej strane. niekde som čítal, ža sa bežne dáva aj 35 a vyššie. 2. Spád - v projekte mám 1,5%, skôr by som sa priklonil ku 2%, len neviem či to nie je zbytočné 3. Min. výška atiky od finálnej podlahy -nechcem vytvoriť na streche bazén, aj kvôli snehu, aby sa tam zbytočne nedržal, preto plánujem dať min. výšku už od finálnej podlahy 20cm (alebo 25cm, nie viac). výšku samotnej atiky plánujem dať na 72cm (po finálne zakončenie mPVC), alebo max. na 75cm. 4. Hrúbka zásypu - v projekte mám 6cm, je to v poho? môžem s tým počítať? 5. Hrúbka XPS a OSB dosky na hornej časti atiky - na hornú časť venca atiky plánujem dať 5cm XPS a na to položiť OSB dosku na uchytenie okapnice (oplastovaný plech). akú vhodnú hrúbku XPS a OSB dosky mám použiť? čo sa týka OSB, predpokladám tak min. 20mm 6. Zvody dažďovej vody - stojím pred vážnym rozhodnutím, dať ich do fasády, alebo ich radšej nechať zviesť po nej? láka ma prvá možnosť, hrúbku fasádnej izolácie plánujem dať 20cm EPS grafit, čiže priestor by aj bol. prvá možnosť má výhodu v tom, že zvody nie je vidieť, nie je potreba riešiť AL alebo plechové zvody, môžu byť plastové, dokonca niekto dáva klasické kanalizačné rúry. nevýhoda je v tom, že v tom mieste vytvorím tep. most, hrúbka izolácie by v danom mieste bola len nejakých 8cm +-, čo je dosť málo. tiež, ak by v budúcnosti nastal nejaký problém, je potreba narušiť fasádu. no a do tretice, staviam na severe SK, a tu v zime bývajú iné teploty ako na juhu, čiže sa obávam toho, že by sa vytváral po celej dĺžke zvodu kondenz. fakt neviem, máte s tým niekto skúsenosti? 7. Oddelenie IPA izolácie od EPS - niekde sa spomína, že sa musia oddeliť. čo som sa pýtal ľudí, ktorí zateplujú ploché strechy, tí hovorili že nie je potreba oddeliť. IPA neobsahuje rozpúšťadlá a nie je agresívne voči EPS. Fólie mPVC treba oddeliť. ak treba oddeliť, stačí napr. geotextílkou?
Odpovedať
..oživujem temu :)
Odpovedať
@ivamarr tak narychlo k tvojim bodom, co som postrehol. 1. ano izolacia sa dava aj viac ako 35cm, 40-50-60 cm. Je to dnes uz bezne. 30 postacuje pre potreby normy, no k fasadnemu 20cm, sa mi to zda malo, malo by vsetko spolu ,,ladit". 2.spad, zalezi cim spadujes strechu? idealne je pouzit spadovy tepelnu izolaciu, ta je vyrabana v spade 2%. Zbytocne to urcite nie je, cim vyssi spad, tym lepsie odvadzanie vody, 3. vyska atiky - zalezi aj od vyuzitia plochej strechy, pises, ze chces aby bola pochodzna, no nie je tak riesena !!! finalna vrstva frakcie 16/32 nevytvara pochodznu plochu strechu, ak su strechy pristupne z obytnych miestnosti, treba strechu riesit ako pochodnu s nalezitymi vrstvami a finalnou pochodznou plochou. Ak ma byt pochodba treba zabradie, bud vysoke atiky, ale ine zabradlie. bude kotvene do atiky ? ako? to urcuje vysku atiky. Ukoncenie hydroizolacie na atike nie je vhodne rieseie pre pochodne strechy. Celkom nerozumiem pojmu plne zatazitelne? Nosna cast plochej strechy (zb, doska, dreveny strop ...) musi byt nadimenzovana tak aby preniesla pozadovane zatazenie. 4. hrubka 6cm postacuje, ale presne hodnoty udava vyrobca hydroizolacie. Sluzi to na kotvenie hydroizolacie aby sa nemusela kotvit mechanicky. Tiez zalezi od tvaru domu a veternej oblasti, kde sa dom nachadza. Ak je v danej oblasti velke sanie na streche treba viac. 5.zalezi od konkretneho riesenia, zalezi z coho je atika, daj pozor na presach OSB cez fasadny polystyren. 6. vydel som oboje riesenia, ale kondenz by nastat nemal, kedze 80mm TI by malo postacovat, tiez zalezi z coho a akej hrubky je obvodove murivo. 7. Pises o hydroizolacii z mPVC, preco sa pytas na asfaltove pasy? Ak mas hydroizolacoiu z pvc, pouzi z pvc aj parozabranu. Ano pvc staci oddelit geotegtiliou, na vrch hydroizolacie odporucam nopovu foliu s nakasirovanou geotextiliou a na to potom kamenivo. Nie strk, treba riecne kamenilo - oble bez ostrych hran.
Odpovedať
@ivamarr Presne ako pise spider, len doplnim este tu min. vysku atiky nad najvyssou vrstvou plochej strechy (kamenivom) je 150 mm. Hrubka zasypu sa navrhuje na min. plosnu hmotnost 50 kg/m², sypna hmotnost volne sypaneho kameniva je 1272 kg/m³ ale fatrafol si udava hrubku pritaznej vrstvy min. 60 mm. Ak pouzijes xps na atiku tak osb doska tam je zbytocna a 5 cm xps na hornej hrane staci.
Odpovedať
včera som sa trochu pohral vo worde a spravil som približný rez atiky ako chcem riešiť izoláciu plochých častí, v dvoch verziách, ktoré pripájam v prílohe. Tá druhá verzia sa líši iba detailom zaizolovania atiky. aký je váš názor, po prípade nejaké návrhy?
Odpovedať
@ivamarr Zúžili ste preklad... dajte taký, aký je navrhnutý v projekte. Obe verzie sú fajn, čo s tep. mostov týka, prvú považujem za kúštik lepšiu.
Odpovedať
v projekte mám viacmenej verziu podobnú tej s XPS po celej výške atiky z vnútornej strany. len na inom fóre mi týpek napísal, že čo sa týka úplného zaizolovania atiky je to zbytočné, pretože tak ako prebieha únik tepla viditeľný cez infra, tak sa cez takto riešenú atiku neprejaví. ten mi práve že na jednej strane z pohľadu zbytočnosti, a na druhej z pohľadu financií poradil skôr druhú variantu.
Odpovedať
@blacksr v projekte mám viacmenej verziu podobnú tej s XPS po celej výške atiky z vnútornej strany. len na inom fóre mi týpek napísal, že čo sa týka úplného zaizolovania atiky je to zbytočné, pretože tak ako prebieha únik tepla viditeľný cez infra, tak sa cez takto riešenú atiku neprejaví. ten mi práve že na jednej strane z pohľadu zbytočnosti, a na druhej z pohľadu financií poradil skôr druhú variantu.
Odpovedať
@ivamarr Teplo teda ide cez tú Termalicu (ale malé množstvo, pretože 50 cm vysoká Termalica izoluje veľmi slušne). Odtiaľ pôjde zas tam, kde mu iný materiál bude klásť najmenší odpor. Ak narazí na XPS, uchová sa v Termalice. Ak za Termalicou bude mrazivý vzduch, pôjde tam.
Odpovedať
@libuskav Ako to, že ju Google nepozná?
Odpovedať
@libuskav to tu nema co robit !!! Ak potrebujes robit produktu reklamu, tak aspon prispej do temy, kde to ma opodstatnenie. Len tu zbytocne spamujes.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@libuskav No ale my sa bavíme o tepelnej izolácii... a pripájam sa k príspevku od @spiderhst
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
@engineerr "vysku atiky nad najvyssou vrstvou plochej strechy (kamenivom) je 150 mm." Je niekde zadefinovaná min. výška atiky ? V mojom prípade mi na jednom mieste vychádza výška atiky zarovno. Môže to v budúcnosti spôsobovať nejaký problém ? Osobne v tom vidím výhodu napr. v tom, že v zime ku atike vietor nenafúka sneh.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?