Izolácia na betonovú deku pod plech

Profilova fotka
Ahoj, vie mi prosím, niekto po lopate pomôcť s mojou dilemou? Máme nad obytným priestorom nášho domu 15 cm betónovú deku. Na tú by sme chceli dať izoláciu. Ďalej bude krov so sklom 8 stupňov, plným latovaním ( záklopom) a plechová krytina. Pozerala som normu, ktorá hovorí, že Tepelný odpor konštrukcie má cieľovú odporúčanú hodnotu plochej strechy <45 stupňov R=9,9 (m2 K)/W. Môžem to chápať tak, že keď už mám 0,15 m betónu s R=9,1 stačí doplniť napríklad 5cm ovčej vlny s R=1,19 a bude to stačiť? Nebude sa mi byt v lete prehrievať? Adriana
Odpovedať
1
2
@rolandik 15cm betonu s R=9.1? to mas nieco velmi pomylene. Tepelny odpor takeho betonu je cca 0.1.
Odpovedať
@rolandik mas to zle naratane...tvoja deka bude mat cca R=0,1 ... na taku strechu ti odporucam 40cm vaty...
Odpovedať
@rolandik je škoda že sa to na Slovensku moc nepouziva ale ja by som dal automaticky dal dvojité debneie medzi to baru prip ďalšie zateplenie vnutorne pod sadros- osb. Na beton by som asi nič nedaval ale to je asi otázka vkusu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rolandik Tá deka je už spravená? Myslíš že má dostatočnú výstuž na plochú strechu? To by bolo ideálne riešenie. Cieľovú ODPORÚČANÚ hodnotu musíte dodržať alebo na základe čoho je odporúčaná? Čím kúrite? Betónová strecha 15 cm má tepelný odpor 0,1 takže potrebujete ešte 9,8. To je 35 cm polystyrénu alebo kamennej vlny, alebo 60 cm sypaného penoskla.
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 akosi nerozumiem
Odpovedať
Profilova fotka
@mudrastrecha Dostatočnú výstuž? Veď ju mám navrhnutú od architekta.
Odpovedať
Profilova fotka
Už som našla chybu vo vzorci. Nešlo mi to žiadno do hlavy, ako to môže byť tak veľké číslo. Zmestí sa nám maximalne 30 cm izolácie. Dáme asi Knauf unifit 035. Na 200m to vychádza skoro na 2600€. Túto sumu chcel chlapík za fúkanú izoláciu čadičovej vlny. Len nevedel dať žiadne čísla.
Odpovedať
Ked si tam das pir panel soft,tak ti staci hrubka 10cm a budes to mat ako 24 cm vaty a nepojdu ti do toho ani hlodavce ani to nenabera vlhkost...mam to doma,je to vyborna vec...lahka a perfektna montaz...
Odpovedať
@ponuky zase neprehanaj a potrenuj si matematiku... 10cm PIR = 15cm unifit 035 vlny, a to su aj lepsie vlny ako toto.
Odpovedať
Profilova fotka
Prečo do PIR nepôjdu hlodavce? Je napustená jedom? @ponuky Alebo len kecáš?
Odpovedať
Profilova fotka
Asi nevieš aký je rozdielmedzi stropom a plochou strechou? Rozdiel v záťaži môže byť niekoľkonásobná, a s tým aj potrebná výstuž. @rolandik PS: Slovo architekt je nejaké zaklínadlo alebo čo?
Odpovedať
@mudrastrecha hej, je v tom postruhany styrodur
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rolandik Adrianka, a čo hovorí ten architekt, čo Ti to celé navrhoval....? ;-) Jednoducho povedané (pred 2 mesiacmi som kolaudoval): dnes je štandardom dávať do stropu 40 cm minerálnej vlny. To potom dosiahneš tých cca 9,9 tepelného odporu. Ak tam máš šancu dostať len 30 cm, je to tak trochu prúser toho architekta, resp. toho, čo to zmenil. Ale netreba zúfať. Pomôcť by Ti mohla ešte 1 vrstva pod tú minerálnu vlnu - napr. špeciálna izolácia s odporom R = 4,2 pri hrúbke 3,5 mm. http://www.tepelneizolacie1.sk/polar.... Ak dáš k tomu ďalších 30 cm minerálnej vlny, malo by to byť O.K. - si myslím. Otázka ale stojí, či už náhodou nemáš urobenú aj strechu a či sa tam vôbec niekto pod tú strechu vtrepe. Ak nie, zostáva už iba fúkať. Ak sa tam dá pohybovať, ja by som posilnil klasickú izoláciu tým polarom+ a malo by to byť O.K. aj podľa budúcich noriem.
Odpovedať
@leonardom preco tomu neverim, ze 35mm material ma taky tepelny odpor?
Odpovedať
Profilova fotka
Existuje aj fúkaná celulóza, je lacnejšia ako polystyrén alebo minerálna vata. Tiež je napustená chémiou, ale je to len kyselina boritá. Určite si nedávaj izoláciu zo spodnej strany betónu, lebo prídeš o jeho akumulačno-regulačné vlastnosti: http://www.veronica.cz/?id=185 . Na presné "R" sa vykašli, daj koľko vojde a hotovo, môžem vysvetliť prečo ak je záujem. @rolandik
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.zateplit.sk/zateplenie/zat...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan 1 m2 koštuje 20 €... Extrémny produkt za extrémnu cenu. Ale keď si v svrabe, musíš siahať občas aj po drahých riešeniach. A či tomu veríš...? To je na Tebe - ja tomu verím. Lebo ja som za komančov odizoloval podkrovie drevenice s 18 mm (!) izomínom + staniol + terpapier + 18 mm bukasové dosky + cca 20 mm vzduchové medzery medzi každou vrstvou a to podkrovie sa v lete normálne neprehrievalo a v zime sa na streche vôbec netopil sneh napriek tomu, že v podkroví som mal 22°C. ;-) Takže ja tomu verím.
Odpovedať
@leonardom R = 4.2 ma 15-16cm vlny, co cenovo nie je az tak daleko a ludia s nou bezne zatepluju, takze ta cena vobec nie je taka extermna... ale parametre su nerealne. Nuz, ale ako pises, kazdy nech si verime v co chceme... ale ak naozaj poletuju nad nasimi hlavami lode Astara Serana, som si sty, ze su zateplene s Polar+.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Taká drobná "epizóda" z tej mojej drevenice: Mal som tam tehlovú sporákovú pec a cca 25 cm od nej kredenc... Furt bol teplý - až horúci, žena lamentovala, že sa zničí, pokrúti, "vyšúverí", nedajboh aj zapáli.... Po skúsenosti so staniolom v podkroví som prišpendlil (4 pripináčkami) zboku na ten kredenc sololit, potiahnutý staniolom. Ten staniol - keďže odrážal odrážal vlny tepelného žiarenia - bol studený. A teda studený bol aj kredenc. Sú materiály, ktoré pôsobia ako reflektor na tepelné vlny a sú materiály, ktoré prerušujú tepelné mosty. A keď ich dáš dokopy a v niekoľkých vrstvách (vrátane vzduchových medzier - v prípade dape polar+ napr. vo forme bubliniek) preložíš, výsledok môže byť prekvapujúci aj pre takého gaštana, ako si Ty... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Medzi staniolom a teplou plochou musí byť tepelná izolácia, pretože čo odrazí staniol, to aj tak prenesie vzduch. V prípade sporáka teplý vzduch odišiel preč, takže bol studený, ale pre izoláciu to neplatí.
Odpovedať
@leonardom miesas jablka s hruskami. Mozno teba naopak prekvapilo, ako by nemal zmysel ten staniol bez vzduchovej medzery... keby medzi pecou a tym sololitom bol len ten staniol, bol by ti prd platny. Druha vec, ze tu riesis nejaku pec, ktora ma daleko cez nejakych 22 stupnov, takze tam uz prevlada salava zlozka tepla, to nefunguje ako teplota v interieri. Kazdopadne tepelny odpor 4.2 toho vesmirneho materialu je bez vzruchovej medzery, tym ale nechcem povedat, ze R ~7 s medzerou je uz realny udaj :)
Odpovedať
@mudrastrecha nie je napustena jedom,je hygienicky nezavadna lamba je 0,23...vyhodu ma v tom,ze sa sklada ako palubovka a je obojstranne obalena v hlinikovej folii a je lahka a pochodzna.je na bazar sk c.15669222...
Odpovedať
Profilova fotka
Lambda 0,23 je rozprávka pre dospelých. Potom ako z nej vyfučí freón, bude mať lambdu ako polystyrén. Na mojom PUR mope občas rastie plieseň keď ho nechám dlho mokrú. Tiež je ekologický. @ponuky
Odpovedať
Profilova fotka
PUR panely, PUR v plechu, je dobrý na výstavbu mobilných domov. TO aby sa dalo po desaťročiach odsťahovať aj s domom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak tam mas tak malo miesta a chces co najlepsie izolacne vlastnosti tak zvol napr. PIR FA50 od Bauder. Ma vodivost len 0,022 Wm/K, lepsi stavebny izolant uz je len Aerogel a vakuovy panel. Ja som daval na betonovy balkon tuto PIR FA v hrubke 22 cm, lebo tiez pod balkonom mam obytny priestor :-) Pri 5 cm tohoto PIR-ka budes mat R celeho suvrstvia +/- 2,4
Odpovedať
@leonardom vsimni si ako sa tu bavia o PIR izolacii, s lambdou 0.023, to je extremna izolacia... pre porovnanie, ten Polar+ co tu ospevujes ma akoze lambdu 0.008, fakt tomu veris?
Odpovedať
Profilova fotka
Akú lambdu má termoska?
Odpovedať
Profilova fotka
Termoska je válec v = 25 cm, ϕ = 10 cm. Zátka má hrúbku 5 cm, predpokladám kmôrky. Čaj o teplote 80 C vychladne na 20 C za pol dňa.
Odpovedať
Profilova fotka
BauderPIR FA sa mi páči. Lambdu má 0,023. Dali by sme to len do najnižšieho miesta. Mám to asi 35m2 tak to je pri 10cm hrúbke zhruba 100€. Od začiatku sme vedeli, že tam bude problém, ale išli sme do toho.
Odpovedať
@rolandik nejake divne veci zase pocitas...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?