Ideálna skladba strešného plášťa s plechovou krytinou?

Strecha valbová, sklon 25 stupňov, podkrovie neobytné. Hrúbka krytiny by mala byť minimálne 0,6-0,7mm, pozinkovaný plech, nevyhýbam sa ani "surovému" plechu (bez značky trebárs Maslen alebo Lindab). Problém 1 - zatekanie cez diery v plechu spôsobené šróbami, ktorými je plech kotvený. Vraj by sa to dalo riešiť polyesterom v štádiu, ak by už naozaj začalo cez dierky pretekať... Problém 2 - účinné odvedenie, resp. zamedzenie vzniku kondenzu na spodnej strane krytiny. Problém 3 - účinná zvuková izolácia. Toto nie je až také podstatné, ale chcel by som sa vyhnúť niektorým doporučeniam výrobcov a dať tam rohož, ktorá by bola v stálom styku s krytinou zospodu, čo sa mi vidí dosť kontraproduktívne (vlhkosť a neskôr hrdza). Problém 4 - dá sa namiesto paropriepustnej fólie použiť vystužená polyetylénová fólia podložená trebárs geotextíliou v prípade, ak bude podkrovie neobytné?
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 chýba základná informácia, kde bude izolácia, aké odvetranie či tam bude parozábrana.Ku krytine sa nevyjadrujem.
Odpovedať
@beginner7 rob podla projektu pod debnenim odvetravacia medzeraaspon 2cm, nenatlac tam izolaciu na doraz, tie klince lindab ma aj s gumenov podlozky alebo neviem ktory vyrobca..
Odpovedať
@jan45 Izoláciu plánujem rovno na strope 1.podlažia, čiže nie takú, že bude pod strechou (v štíte), parozábrana rovno nad SDK, prípadne dreveným obkladom, proste rovno nad podhľadom 1.NP... V princípe chcem, aby strešný štít tvorila iba krytina + fólia pod ňou (+ eventuálne doporučenie), kontralaty a latovanie mám už nakúpené s hlavným rezivom na krov a je rozmeru 6 x 5 cm, takže medzera na odvetranie bude dostatočná. To "ku krytine sa nevyjadrujem" :), ste odporcom plechu na streche?
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 v tom prípade potrebujete pod plech resp. podlaty poistnú hydroizoláciu. Plech je krytina ako každá, iná treba ho správne a dostatočne upevniť.
Odpovedať
@beginner7 nechapem co riesis...pisem od krokvy...paroprieustna !!! folia uchytena latami pribitymi pozdlzne na krokvy, kontralaty podla typu "vlny" na plechu a potom plech. aj keby ti zatekalo medzi srubami ako pises stecie to po folii. A kodens budes mat niekolkodesiatok litrov denne aj ked ako odvetras. takze najpodstatnejsie dobre bez diet urobit paropriepustnu foliu. ..
Odpovedať
@montreal Ako skladba strešnej konštrukcie mi je jasná, teda tá klasika krytina - latovanie - paropriepustná fólia..., je to aj v projekte a tiež po nete je toho háfo, skôr som myslel nejaké menej tradičné a overené riešenie..., pravdupovediac, chcel som sa vyhnúť tej paropriepustnej fólii, človek ani nemusí moc hľadať po nete a nájde skúsenosti tých, čo si to zabudovali, že po nie dlhom čase sa z nej stáva úplnepriepustná :), rozumej oboma smermi :). Ak by k tomu došlo, tak celý ten kondenz bude končiť na strope na tepelnej izolácii a možno aj pod stropom nižšie, u mňa v posteli trebárs :)... Za týmto účelom som ju chcel nahradiť inou fóliou a možno ju podložiť geotextíliou, ak by sa na tej inej fólii tvoril kondenz z vnútornej strany, že by ju tá geotextília do seba vzala (odviedla), samozrejme nie vo veľkom množstve a zároveň by pôsobila aj ako akýsi zvukový izolant (v rámci možností). Proste bez tej "paropriepustnej" fólie.
Odpovedať
Mam uz svoje roky, cely zivot zijem pod plechovymi strechami. Daj si falcovanu krytinu a mas vyriesene. My sme opravili starsi dom, paropriepustna folia, falcovany plech. Nemenila by som. Plech prisiel falcovany aj s farbou uz z vyroby, nemecka firma.
Odpovedať
@beginner7 uz chapem ale neviem.ci ina by sa tam hodila...ja napr lutujem ze som daval foliu mal som ist do celeho latovania a na to este nieco...ale uz je to pase....
Odpovedať
@lavandergarden Aj ja som už pevne rozhodnutý pre plech, myslím, že životnosť tejto krytiny viem ja sám ovplyvniť podstatne lepšie, ako životnosť škridle. Falcovaný je samozrejme jedna z možností.
Odpovedať
@montreal Nem rozumiem :), akože plné debnenie by nahradilo tú fóliu? Či? A to ešte niečo na to by bolo čo? :)
Odpovedať
No falcovany plech. Ten zaklad ta surovina ci je to falc alebo akykolvek iny tvar (napr. skridle) je uplne to iste. Takze zivnostnost falcovenaho plechu a ineho tvaru nebude ina. Dokonca pokial sa tie falce potom uzatvaraju rucne, tak tam sa povrchova uprava v tych miestach iste narusi viac ako len ked sa cez seba prelozia plechy a zoskrutkuju. Takze ja si myslim legenda o falcovom plechu a jeho nekonecnej zivotnosti nie je pravdiva. Falc je vyhodny tam kde su - nizky sklon strechy, a - drsne podmienky (vela snehu), a to teda plati na horske pasma, tak okolo 1000 mnm. ale dost plnehodnotna alternativa falcovanej krytiny je proste trapezovy plech. Da sa vyrobit aj 11m dlzky vkuse. Aj vacsej hrubky idealne okolo 0,75 a je ovela lacnejsi ako falc.
Odpovedať
@beginner7 akoze geotextilia ma vacsiu zivotnost ako paropriepustna folia? vsak geotextiliu clovek roztrhne aj v ruke.... mozno znizena zivotnost paropriepustnej folie bola lebo bola vystavena UV ziareniu, proste bola na svetle a tym padom sa rozpadava... vsetko co je vystavene slnku sa casom rozpadne. Takze ak tam napr. nebol dlho urobeny podhlad a na foliu svietilo slnko, alebo ak bola zle skladovana. Tam ide aj o prestup par cez tu foliu, niekedy sa moze stat ze to co si niekto mysli ze folia mu netesni len znamena to ze prestup par cez foliu nedostacuje tomu aby tie vodne pary z izolacie sa dokazali cez foliu dostat alebo je velmi mala vetracia medzera pod krytinou alebo je nefunkcne vetranie pod krytinou. A tym ta vodna para v streche zostava a potom to vyzera ludovo ze "strecha tecie". Klampiar ale skontroluje ale strechu a ta je tesna. Tak netecie ani strecha ale doma mate asi vlhko (co sa po malovani alebo novostavbach vzdy stava) , a to vlhko nema kade a ako z tej strechy unikat prec.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?