Falcovany plech vs. Click

Dobrý deň , prosím Vás mám laickú otázku: aký je rozdiel medzi falcovanym plechom a CLICK systémom? Momentálne mame naceneny skridloplech a CLICK, rozdiel tam je 3000€, povodne sme chceli len skridloplech riešiť …. Ide to na starší RD, neskôr to bude skor garáž.
Odpovedať
@monika_mm Primárne je rozdel v tvare, spôsobe uchytenia, tesnosti strešnej krytiny a tiež rovnosti-kvalite podkladu. Niečo podobné som riešil pred pár rokmi- trebalo opraviť-vymeniť asfaltovú strechu na prístavbe. Tá slúži ako sklad, respektíve príležitostná letná kuchyňa. Škrodloplech som nechcel dávať, chcel som niečo pochôdzne a trvácne. Nechcel som cez strešnú krytinu nič vrtať, žiadne skrutky cez plech.. Aj z dôvodu veľmi nízkeho sklonu takmer plochej strechy, myslím, že sklon mám asi 5°, tak v hre bol falcovaný click, alebo klasická klampiarina- poznikované pásy spájané na falc zatlkaním ohýbaných falcov. Nakoľko som nechcel rozoberať pôvodný krov a vytrhávať asfalt lebo podklad strechy nie je úpne rovný- predošlý majiteľ si moc na presnosti nezakladal, tak vyhral poznikovaný falcovaný plech, ktorý sa vie prispôsobiť nerovnostiam. Na klick plech je nutné mať dokonale rovný podklad. V strešnej krytine nie je žiadny úchyt, ktorý by prechádzal cez plech. Všekty úchyty sú pribité na pôvodné debnenie cez asfalt do dreva a zapracované do falcov plechu, kde držia strechu bez dierok. Je to najlepšie, ale asi aj najdrahšie riešenie. Plechové pásy sú vyrábané na mieru z pozinkovaných platní, pásové spoje sú dva krát prehýbané.. Strecha je hermeticky uzavretá zatlčenými falcami, asi ako plechovka tuniaka. Toto riešenie sa však hodí na plný záklop, t.j. na podbitú stechu. Škridloplech sa hodí hlavne na sedlovú strechu, kde nie je veľa odpadu, profil dovolí aj zaťaženie osobou zvrchu, Zvykne byť skrutkovaná cez plech do krokiev. Nemusí byť debnenie celej strechy.. Pri falcovanom clicku je tiež pochôdznosť podmienená hustotou latovania, click sa nezatlka na falcoch, iba nasunie na zámok. Strecha nie je síce pretvrtaná ako pri škridloplechu, ale nie je ani hermeticky uzavretá ako pri stlkanom falci.. Všekto je to o kvalite kotvenia, použitého materiálu strechy a tiež spôsobe rezania plechu.. Nesmie sa rezať karbobrúskou, železné piliny by sa usadili v povrchovej vrstve a časom by poškodili vrchný lak a začlala by tam hrdzavieť. Plech sa musí iba strihať nožnicami. A konečne posledná informácia, ak máš valbovú strechu starého domu, tak vždy bude lepšie riešenie klasická škridla, ako plech. Menší odpad, vačšia trvácnosť, menšia hlučnosť, lepšie odvetranie, ľahšia prípadná oprava.
Odpovedať
@monika_mm nieco @zicher popisal spravne miestami su to skor predsudky (prevrtavana strecha skridloplechu, menej odpadu, mensia hlucnost, lepsie odvetranie a lahsia pripadna oprava ci vacsia trvacnost).
Odpovedať
Hlučnosť má v podstate nezaujíma lebo to nebudú obytné miestnosti… strecha je klasická Ackova s dosť veľkým sklonom… chceli sme to cenovo čo najdostupnejšie - čo je skridloplech - ale pri tých 3000€ vahame, či by sme neinvestovali predsa aspin do CLIKu… čiže ten FALC je predpokladám ešte drahší ako CLICK, áno ?
Odpovedať
@monika_mm v principe ak mas ochotu dat nieco drahsie, investuj skor do lepsej povrchovej upravy urcite sa ti to vrati viac ako dat sice clic/falc s nejakym najlacnejsim nastrekom a do par rokov bude muz musiet na strechu natierat.
Odpovedať
Asi nemá zmysel ťa presviedčať.. Viem o čom píšem, mám všetky druhy striech doma. Od asfaltových pásov-vľavo garáž, cez škridlovú-prístrešok na auto,, dom, cez stlkanú pozink falcovanú strechu- tá lesklá, vzadu za ňou je hliníková trojvlnka- prístrešok na drevo a vpravo od tej lesklej je trapézová, ktorá sa kotví rovnako ako škridloplech. Osobne na nízky sklon je najlepší falcovaný pozink a na sedlovú strechu pálená škridla. Môj subjektívny názor. Ale vždy rozhoduje cena.. Tým skrutkovaným cez plech by som sa vyhol.. Vysvetlím prečo. skrutky idú cez plech do dreveného roštu- latovania. Žiadne drevo nie je také suché, ako vyschne pod tým plechom.Tie skrutky sú rozpálené od slnka, tesniace gumičky časom prestanú tesniť. navyše aj drevo vyschne a povolí a ten plech nedrží napevno. Niekde dokonca hrkoce a časom je treba skrutky podoťahovať, aby vietor nevdrnčal dieru v plechu. Začne podtekať po kvapkách do lát a znova vysychať a podtekať a vyschať. A tá medzera sa stále zvačšuje. Ano, všekto je otázka času.. Ale falcovaný pozink plech je bez dier, natrieš ho tak za 25-30 rokov, až zošedne a to iba, aby bol krajší.. Strecha vydrží minimálne 50 rokov, ked na nu budeš kašľať.. Ked ju pretrieš každých 20r, tak vydrží 100r. S pálenou škridlou je to podobné. U ostatných plechových krytín záleží nielen na kvalite povrchovej úpravy, ale aj na spôsobe kotvenia a rezania aj následnej starostlivosti.
Odpovedať
@zicher vysvetlim ti to inak- menil som teraz na dome strechu- skridla- nielenze vyzerala cisty grc (flaky, lisajniky, zazrate vykaly vtakov, atd) ale po 60 rokoch boli niektore kusy tak krehke, ze sa doslova lamali pod rukami. A latovanie bolo z podfukovania skridle na odpis, slo ho vylamovat rukami. Za mna proste skridla nie je taky bombasticky material ako sa tu vela ludi tvari. A tie tvoje skrutky, po kolko rokoch sa to stane? 20? 30? Poznam skridloplechovu strechu ktora ma 20 rokov a 1. Ziadne uvolnenie skrutiek nenastalo a 2. Ziadne zatekanie okolo skrutiek sa nedeje (nie je zateplena takze je odkontrolovatelna z povaly). Dalej u starkych maju falcovany plech, dom postaveny v 50. rokoch a ten plech je stale v pohode a to ma o 10 rokov viac ako skridla ktoru som menil. Ano sice trochu bucha vo vetre ale to je skor tym kedy bol robeny a neboli v tom case take postupy, technologie a tak.
Odpovedať
@sousedekovci89 nechcem byť uštupačný, ani škodoradostný.. Ale práve Vansesa Viktor Viktorko rieši problém so zatekaním trapézovej skrutkovanej strechy okolo skrutiek v https://www.modrastrecha.sk/forum/str... . Môžeš sa ich spýtať, koľko rokov má ich plechová strecha, ked ju musia servisovať. Je to voda na môj mlyn, až mi je to trápne, ale naozaj sa nepoznáme ani som danú tému nijako neinicioval. Skrátka to je život.
Odpovedať
@zicher osobne tipujem ze boli pouzite tie najlacnejsie sroby a potom to tak moze dopadnut. A kvalita je fakr rozdielna, mam doma farmarske dkrutky z hobbymarketu a od dodavatela krytiny, hadaj na ktorych vidno po 2 rokoch ze ked sa doziju 10 rokov tesnenia tak to bude super? 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?