Falcovaná strecha a fotovoltika

Akým spôsobom máte uchytenú fotovoltiku na falcovanej streche (click systém)? Prevrtávali ste plech alebo ste to zachytávali len o samotný falc? Viem, že existuje riešenie uchytenia len na samotný falc, len mám obavy či to v prípade silnejšieho vetra vôbec vydrží samotná krytina. Robiť diery do strechy sa mi úprimne moc nechce. V mojom prípade nejde o strechu na dome ale na záhradnom domčeku, sklon strechy je cca. 14 stupnov. Krytina je blachotrapez- panel retro. Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@louis_boston bezne sa pouziva skrutkovaci system, ale na to, ze to udrzi falc kto vie ako prichyteny by som sa radsej nespoliehal. Minimalne na kraje by som dal 2 kombi skrutky chytene do nosnej konstrukcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@louis_boston v žiadnom prípade to nedávaj na falc. Na toto sa používajú kombiskrutky s gumovým tesnením - ak predvŕtaš tak môžeš nagehniť aj silikón - pre istotu a v živote ti cez to nezatečie. Na falce mi to ani nikdy nedávalo zmysel. Ako píše @mgx - ale už keď kúpim kombiskrutky, tak ich dám všade, nie len na okraj. Je to eurová záležitosť a efekt neporovnateľný. Hlavne počas silného vetra budeš kľudne spávať 🙂
Odpovedať
Co si nam vrtaju do plechu,ale videla som zo spodu akesi kolajnice a do toho daju tie panely a uchytia.A my tam mame este aj trubicove solarko,tak nam panely davaju uplne dopredu,pred tym.
Odpovedať
Profilova fotka
na falc isto nie, to podla mna nie je ani trvacne a rozhodne nie bezpecne, no tieto skrutky vyzeraju ako skvele riesenie
Odpovedať
Nam akurat chytili kable,co vedu do isticov a sme dosvietili,no zvedava som ako toto dopadne.
Odpovedať
Profilova fotka
@emilia25 toto slúži ako bod ukotvenia pre hliníkovú konštrukciu, vami popisované "kolajnice" je konštrukcia na ktorú sa ukladajú panely.
Odpovedať
@dominik_galaba Silikon??? Nemyslíš vážne..
Odpovedať
@dominik_galaba no len práve toho zatekania sa skôr či neskôr obavám, nakoľko falcovaný plech ma tendenciu pracovať pri zmene teplôt atď.
Odpovedať
Profilova fotka
nechcem rýpať..ale Tý čo odmietajú montáž konštrukcie na fotovoltaiku na falec sa stretli s problémom? lebo máme viac inštalácii na falcovanej streche a žiadny problém ešte nenastal..
Odpovedať
Silikon v ziadnom pripade nepatri na strechu. Od toho su strecharske tmely, na zaklade butylu, epoxidov a podobne.
Odpovedať
Tak nam uz ide pekne,teda vidim,ze kolko nam to vyrobi,kolko ide do domu zo siete,baterka nabita na 100percent,ta sa uz nenabija.Ako super to pozorovat cez tu appku.Zatial sme dali cisto kotolnu na nahradny zdroj,vsetko super islo.no parada.Mozno o rok dane dalsiu baterku,ale tato firma odkupuje aj spet,tak by to vyslo lacnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@louis_boston netreba sa obávať zatekania, keď ju tam raz natočíš, tak tam bude navždy. @poliacik321 nebolo ich veľa ale zopár ich už odletelo aj s plechom. Navyše aj cena úchytu na falc je inde vs cena kombiskrutky. Prekonzultuješ so dodávateľom strechy za akých okolností ti dodržia záruku a nevidím v tom problém.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dominik_galaba prosim ta,dnes riesime,ze ta baterka sa nam vybila do 0,uplne zhasla,dobitie bolo mac 35 percent aj to sa vybijala teda davala nam do siete,potom zase siet dobijala baterku,cele to bolo dnes s nou take zvlastne,nehovorim bolo aj pod mrakom,ale mysleli,sme si,ze ju jednak vybit nemoze,ze 20percent tam mysi byt,a ze fotovoltanika tu silu rozdeli do oboch,aj do domu aj do baterky. Ucime sa s tym pracovat ale aby sa takto uplne vybila.
Odpovedať
@emilia25 aky mas menic a baterky?
Odpovedať
@codyy huawei,menic je jednofazovy a baterka 5kw
Odpovedať
Profilova fotka
@emilia25 tak bolo by na mieste toto konzultovať so zhotoviteľom fotovoltiky a nie na modrej streche 🙂 nie že by sme nechceli poradiť ale načo keď to môžeš jednoducho reklamovať ? Batéria musí mať nejaké stavy nastavené, nemôže sa úplne vybiť. Klesá jej kapacita a spomaľujú sa chemické procesy.
Odpovedať
@dominik_galaba ano uz mi radia chlapi ako to nastavit,ze sa to da tak aby to bolo,kedze elektrikar ma v pazi,a stale sa vyhovara,ze to pozrie v apke a nic nenastavi,bude muz riesit s majitelom firmi.
Odpovedať
@dominik_galaba ,, nebolo ich veľa ale zopár ich už odletelo aj s plechom,, Toto ste videli na vlastné oči? Alebo len z počutia? Nemyslím to v zlom, ale nakoľko dosť cestujem po SK a aktuálne si všímam inštalácie na falcovanej streche tak vždy je to chytené priamo na falc. Ešte príkladám fotku z montáže krytiny. Ako som písal ide o záhradný prístrešok a nie dom. Skrutky sú od seba cca. 25 cm.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?