Dve paropriepustné fólie na strechu?

Zdravim riesim dilemu...robim strechu na chate pouzil som paropriepustnu foliu Strotex 1300 medium az potom som sa docital co je ta za foliu, ze sa moze do par rokov uplne rozpadnut uz mam nabite aj kontralaty 3,5cm teraz rozmyslam o pouzity Tyvek Solid a nabiti lat 3,5 cm aky mate na to nazor? Dve paropriepustne folie. Strecha bez debnenia 45 sklon. Zateplenie vatou medzi krokvami. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@simo1985 nie som odborník, ale nas strechár mi ukazoval jeden pokus kde použil tyvek a inú lacnejšiu fóliu v takej banke s vodou a pumpou na vzduch, a obe neprepúšťali vodu vobec ale vzduch prepustila len fólia Tyvek, vraj on inú takú este nenašiel, hoci mu predajcovia rôzne núkajú , na tom pokuse nepohoreli iba tyvek, ale dal mi aj tak na vyber, mame tyvek, aby to bolo paropriepustné...
Odpovedať
@simo1985 Ja by som to zhodil kompletne, lebo kontralaty 3,5cm..., to nie je bohviečo. K ostatnému - nevidím žiadny dôvod, prečo by nemohli byť nad sebou 2 paropriepustné fólie, sám to tak mám, samozrejme musíš ich správne natiahnuť, teda horná-dolná strana. Ale ako čítam príspevok od bambula626, tak je to de facto jedno :), ako nie že by ma to nejako prekvapovalo v dnešnej dobe, ale myslím, že veľa ľudí, ktorí si dali tie lacnejšie paropriepustné fólie v ostatných rokoch by spravilo lepšie, keby si tam hodili dvakrát preloženú normálnu stavebnú fóliu :).
Odpovedať
Beginer no rozhodol som sa ze ju necham natiaahmem na kontra laty este tu tyvek a dam znova kontra laty a potom laty tym padom tam bude dostatok miesta na komonovy efekt ty to mas ako?
Odpovedať
@simo1985 Na 3,5cm kontralaty ešte ďalšie kontralaty?... 3,5cm latku by som nedával ani na latovanie. Čo sa tej skladby týka, tak nie som si istý, či to máš dobre premyslené - chceš vytvoriť nejaký "komorový efekt" (dal som si to do gúglu, ale našlo tak maximálne komorový defekt...) medzi 2 fóliami, z ktorých tá spodná sa ti rozpadne za pár rokov? Čiže zostane ti holá vata pod tým tyvekom bez horného odvetrania a bude ti tam prúdiť zvonku vzduch? Ako chceš ten priestor uzatvoriť (ochrániť)? Po obvode dáš tú umelohmotnú sieťku proti hmyzu..., alebo? Predpokladám, že odkvapový plech máš už na krokvách a je pod tými prvými kontralatami..., neviem, akú ideš dávať krytinu, ale nie som si istý, či kontralata 3,5cm vytvára dostatočne veľký prierez na účinné vetranie strechy..., to si radšej ešte pozri na stránke výrobcu krytiny.
Odpovedať
Este raz teraz mam prvu foliu klasickky na krokvach na tom kotralaty teraz idem natiahnut dalsiu foliu a zase kontra laty a potom normalne laty tak mysllim ze dost priestoru bude na odvetravanie
Odpovedať
@simo1985 Tiez mame 2 folie a to som sa ani nepomylil. Na krov priamo isiel Tyvek Solid, na to kontra, plne debnenie a falcovany plech. Medzi plechom a debnenim mam este jednu "foliu", v skutocnosti je to separacna lepenka Bauder, ktoru predpisuje vyrobca plechu. Vyhody? Ziskal som jednu prevetravanu komoru navyse, cim som znizil teplotu v nevykurovanom podstresi. Zn.: antracitova krytina ;-)
Odpovedať
@simo1985 Ešte raz :), nad tým tyvekom budeš mať odvetrávacie škridly, takže tam ti to pôjde, ale medzi tým šitom a tyvekom nebudeš mať hore žiadne prieduchy na odvetranie a vstupná medzera po obvode strechy do tohto priestoru bude vysoká 3,5cm..., to by nebolo vyhovujúce ani ak by si mal hore niečo ako odvetrávacie otvory (na štýl odvetrávacích škridiel)... TEraz máš fóliu na krokvách pribitú 3,5 cm kontralatami, ideš naťahovať tyvek na tie kontralaty a pribíjať ho ďalšími kontralatami..., logicky medzi tyvekom a pôvodnou fóliou ti zostáva zhora uzavretý medzipriestor výšky 3,5cm rozdelený na polia vymedzené už osadenými kontralatami, čiže pásy široké podľa vzdialeností krokiev (dajme tomu cca 90cm). Ak by si mal valbovú strebu, tak týmto spôsobom by si mal nárožia kompletne neodvetrané. Pozerám, že píšeš o 45 st. sklone, takže to bude sedlová klasika a ty sa spoliehaš, že ti ten medzipriestor prevetrá z jednej strany na druhú..., na čo sa potom vyrábajú odvetrávacie škridle a ich rozmiestnenie je jednou z podmienok záruky.
Odpovedať
@beginner7 ahoj ja nejdem davat skridlu ale blachotrapez
Odpovedať
A hore to tak spravin ze do hrivy dam dole ten shit a dam tam iba tyvek
Odpovedať
Davat dvojmo poistnu hydroizolaciu len za to ze niekde na nete niekto nieco vypustil? Ludia neblaznite, ved stavebne vyrobky maju urcitu zivotnost, 135 g/m2 nie je ziaden shit ci podpriemer. Kludne spavaj a nepridavaj si dalsiu robotu radsej skus porozmyslat nad inou krytinou ako davat dvojmo paropriepustnu foliu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?