Drevo na krov a celkovo strechu musi byt natrete na zeleno?

Chcem sa opytat, akej farby su natrete dreva pouzite na strechu, vacsinou vidim zelene, pouziva sa aj ina farba? Ja som si vsimla na nasich ze su v normalnej farbe, znamena ze niesu natrete alebo je taky aj ciry nater?
Odpovedať
@seliselka existuje aj ciry nater... tiez ked mi robili strechu, nieco bolo zelene a nieco nie, ale vysvetlil mi to tak, ze zelene im im doslo a na zvysok dokupili cire :)
Odpovedať
aha..dakujem...uz som sa zlakla ze to nenatreli :))
Odpovedať
@seliselka Aj ked drevo nebude natrete vobec, tak sa nic nestane. Myslite, ze 100 rocne krovy ktore mozete dnes vidiet boli niecim natierane? Pokial je drevo v suchu nic sa nestane. ;)
Odpovedať
@seliselka to zelene je len farba ktora sa pridava v prasku aby bolo vidno kde je to natrete a kde nie, v pile to asi ponaraju tak je to bezpredmetne ale aspon zakaznik vidi ze to namocili. Ale kvoli tebe by asi novy roztok nerobili. Ja som kupil hnedy roztok aby mi to nezatieklo zo strany ktoru bude vidno.
Odpovedať
aha...dakujem kraaasne :)
Odpovedať
@dominik_boksansky OK, hniloba. A drevokazny hmyz?
Odpovedať
@seliselka Ahoj. M2 udivuje, jak někteří poznají, že to máš naimpregnované. Co se tak zeptat dodavatele, čím to naimpregnoval ? Jinak impregnace proti všemu možnému je celkem nová záležitost a před revolucí to nikdo neřešil a ve středověku a za první republiky také nikdo. Když je dřevo zabudované do jakékoliv konstrukce zdravé ( bez hniloby a dřevokazných mršek ), tak tam vydrží hodně dlouho. Jenom se musí udržovat v suchu ( zabránit zatékání dešťové vody a kondenzace vodní páry ). ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado nám robil strechu človek, čo sa narobil s drevom aj drevenicami od detstva, pracoval aj vo Fínsku, Nórsku, pôvodom zázrivec, tu na orave drevo milujeme :) ale nám tento človek povedal, že drevo nepotrebuje vôbec náter, my sme ho však mali cca. 10 mesiacov už nachystané, čiže nešlo rovno z píly na strechu...nám teda drevo ničím nenatierali, vysvetlil nám, že škodca keby chcel, už je tam, ale teraz sa isto nemusíme obávať, drevo je v poriadku...vraj sa to pred rokmi tak nerobilo a drevu sa nič nestalo a vníma to skôr ako ťahy ako vytiahnuť z ľudí peniaze....rovno nám povedal, že ak chceme niekde vyhodiť peniaze, tak môžme :) neviem kde je pravda, ale dôverujeme mu, drevo nemáme ničím morené, také aké je odstáte tak také je...
Odpovedať
@nikusssik Nehadam sa. Ale k podobnym veciam mam pristup ako k zivotnej poistke. Ked je dobre, nepotrebujes nic. Ked je problem, bude neskoro plakat nad tym, co by sme urobili vtedy inak-lepsie. :-) Tie natery stoja bagatel.
Odpovedať
@praoteccech @matorado @nikusssik Pokial sa nemylim, tak na to aby sa skodca pustil do dreva musi mat vhodne podmienky a to je vlhko a teplo. Myslite si, ze nater ktory prenikne do dreva tak 2-3mm ochrani drevo pocas 20-30 rokov pred drevokaz. hmyzom a ze takato vrstva ho zastavi? To je ako keby ste chceli riesit plesne v dome specialnym naterom stien. Videl som par krovov, ktore mozu mat tak 60 rokov kedy sa ani len stresna folia nepouzivala a krov bol bez akehokolvek poskodenia. Ja som napr. stresne laty vobec nenatieral.
Odpovedať
drevo prežije všetke ostatné materiáli na dome, jediná podmienka udržať ho v suchu , nepotrebuje žiadny ochranný náter. stačí pozrieť krovy veľmi starých zachovaných domov, hradov-kostolov, Kežmarský postavili r. 1687 celý z dreva stojí dodnes a žiadna ochrana náterom, nepoužívali ani klince, v Pl je soľná baňa drevo akurát namorené tou soľov má viac ako 800r, tiež bez klincov
Odpovedať
@dominik_boksansky Ahoj. Já mám několik domů. Jeden z roku 1936 - tak zatékalo a některé krovy i desky pod eternitem totálně shnily. Druhý je z roku 1949. Tam je krov jako nový a měnil jsem starou krytinu za novou. Krov jsem nijak neošetřoval, nové laťování je impregnované, protože to firma tak již dovezla. Ten poslední je starý cca 27 roků a také je bez impregnace. Cca 40 m2 nevidím protože je to zatepleno a střecha tvoří současně strop obýváku. Paradoxně tam 22 roků nebyla žádná parozábrana, protože tehda se to neřešilo. Nyní jsem to dodatečně zateplil z vnitřní strany a je tam nová parozábrana. Ostatní, viditelné střešní konstrukce jsou jako nové. Ono je opravdu nejdůležitější zabudovat pouze zdravé dřevo a pak to udržovat v suchu. Tím pádem je životnost obrovská. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
A čo takto sa spýtať, z akého dreva sa robili krovy vtedy a z akého dnes? :) Kúpim drevo z píly, drevo je čerstvo spracované, vlhké, prakticky vždy je to smrek, zložia ho u mňa na stavbe. Čo idem urobiť? Skontrolujem ho, či nezistím stopy po hnilobe, prípadne nejaké dieročky, chodbičky... Zistím, že všetko je OK, ale majstri majú začať so strechou o mesiac-dva. Nechám to drevo len tak na stavbe? Ako vlhké drevo, ktoré púšťa aj miazgu, by potenciálne mohlo nejakých škodcov prilákať, tak kúpim náter a natriem ho. Že prenikne len do 3mm do vlhkého dreva, ak vôbec? To vôbec neriešim, potrebujem ho ochrániť do času kým sa zabuduje do konštrukcie a zakryje, prípadne trochu dlhšie. Že výrobca doporučuje obnoviť náter po xy rokoch? Tiež vôbec neriešim, za ten čas už bude zabudované drevo vzduchosuché a pre škodcov neatraktívne, ten náter mi ho ochráni presne na tú dobu, ktorú potrebujem. Že by sa mu aj tak nič nestalo? Je to možné, dokonca pravdepodobné. Chcem tejto pravdepodobnosti trochu "pomôcť"? Pomôžem a natriem, nič viac a nič menej. Neporovnávajte so starými krovmi a podobne, voľakedy sa stavalo aj z iného dreva a aj s inou prípravou (napr. drevo bolo pripravené rok vopred a uložené do slamy, kde sa rok sušilo a podobne), dnes si jeden zmyslí, zavolá na pílu a vybavené. Hoci aj v projekte je spomenuté vysušené rezivo triedy C22, v praxi sa s tým nikto nepára... Že drevo krovu vydrží dlhšie ako hocijaký iný materiál stavby? To určite...., tak vo sne. Ak by sme tu stavali krovy z dubového dreva, tak budiž, ale smrekové drevo má svoju pomerne presne stanovenú životnosť v rôznych podmienkach, ktorá sa ráta maximálne na desiatky rokov podľa podmienok zabudovania do strechy. Okrem toho kvalita dreva ide "do kytek" tak ako všetkého okolo nás :) a niektoré kusy dreva už po 3-4 mesiacoch pripomínajú skôr kus polystyrénu ako dreva (riedke smrekové drevo), síce vraj podľa skúšok to jeho pevnosť veľmi neovplyvňuje..., ale nie som si istý.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado áno nieje to položka, ale vraj ani nemajú účinnosť xy rokov, po 4 rokoch by to bolo treba natrieť znova, ale už sa k nim asi ťažko človek dostane...neviem, my sme to neriešili, krovar videl drevo , povedal svoj názor, my sme sa rozhodli teda dať na neho a uvidíme :)
Odpovedať
krov som mal zvlast partiu, ale dosky a laty mi robil clovek ktory dlhe roky pracoval v rakusku a ze tam nenatieraju vobec. Akurat koru orezaval dolu ze ta tam nemoze byt.
Odpovedať
Strechaci zo statickeho hladiska su nebezpecnejsie huby ako hmyz. Hmyz by musel vo velkom napadnut krov (vhodne podmienky) aby sa zacalo cosi diat s konstrukciou. Pre eliminovanie drevokaznych hub potrebujete mat vlhkost dreva pod 18 % (najnizsia vlhkost pre drevoka) a na to musite drevo susit dlhodobo prikryte alebo v susiarni. Ostatne huby potrebuju vyssie vlhkosti (nad 30%), pricom huby su aktivne uz od teploty od 3-5 C. Tie sucasne postreky su z mojho pohladu "nic moc". Drevo sa bud osetruje kontinualne alebo je to zbytocne. To Vam povie kazdy dodavatel zrubovych stavieb ci eurookien. Takze za mna vacsi prinos ma odvetrana strecha kde je zachovane prudenie vzduchu pod stresnu krytinu, nie zabednenie stablonu OSB a oblepenie EPS. Ak chce niekto chranit drevo dlhodobo na najvyssej moznej urovni je este moznost natriet vysusene rezivo niecim na baze asfaltu (niekedy sa to robilo prepalenym motorovym olejom) ale mnohym sa zrejme pretocili panenky ale do takeho dreva sa huba ani hmyz nepusti ak uz nie je vo vnutri.
Odpovedať
@nikusssik Zakladnou latkou v tychto fungicidnych napustadlach byva kyselina borita, co je krystalicka anorganicka latka. Ta nijako nedegraduje, nevyprchava a ostava v dreve, dala by sa odtial iba teoreticky vyplachnut.. Alebo sa mylim? @atlaska
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado áno nieje to položka, ale vraj tieto nátery ani nemajú účinnosť xy rokov, po 4 rokoch by to bolo treba natrieť znova, ale už sa k nim asi ťažko človek dostane...neviem, my sme to neriešili, krovar videl drevo , povedal svoj názor, my sme sa rozhodli teda dať na neho :)
Odpovedať
@beginner7 niekedy rástlo iné drevo ako dnes?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?