Čo je lepšie zo statického hľadiska ??

Ahojte. Mohol by mi poradiť nejaký statik ohľadom strešnej krytiny?? Máme sedlovú strechu, sklon 35 st. a sme na kopci, kde dosť fúka. Strecha je v tvare L. Čo by bolo lepšie, škridla, alebo plech??? Mám pocit, že škridla je dosť ťažká a vzhľadom na to, že je to horská oblasť, kde dosť fúka a sneží by to bola veľká záťaž na strechu, ale manžel hovorí, že plech nám vraj bude búchať ( čo si myslím, že je to volovina ). Skúste mi prosím poradiť. Ďakujem
Odpovedať
:) zo statickeho hladiska je to uplne jedno, nadimenzuje sa to tak aby bolo dobre. Ked date tazku krytinu bude vacsi prierez krokiev (pojde viacej dreva = bude to drahsie), ale to je pri kazdej streche tak.
Odpovedať
@nezabuddka krov se počítá na únosnost zatížení sněhem. Váha krytiny je zanedbatelná(nezapočítává se).
Odpovedať
Profilova fotka
@milistek Základná otázka: To idete dávať úplne 1. strechu, alebo meníte...? To som akosi nepochopil. Inak zo statického hľadiska je to pri novostavbe jedno, pri rekonštrukcii je niekedy výhodnejšie dať ľahšiu (plech, asfalt...). Áno, plech môže búchať. Pri silnom vetre. Najmä rovný, neprofilovaný. Ale nie je to nič strašné, navyše existujú gumené podložky, ktoré to eliminujú. Strešná krytina je niečo ako auto. Poslúži každá. ;-) Záleží viac-menej na vkuse stavebníka.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede. Je to novostavba :D
Odpovedať
Skridla neni az taka tazka ako sa zda ked si rozpocitas aku vahu drzi jedna krokva. Je to v podstate par desiatok kil. Nemam skusenosti s plechovou prifilovou ale na kocke mame plech rovny a ked je silny vietor tak to bucha, ale nerobi mi problem pri tom spat ani mi to nejako extra nevadi. Profilovy buchat podla mna nebude. Inak cenova uspora dreva pri plechu je asi zanedbatelna ak nejaka vobec je.
Odpovedať
Keď je to novostavba tak strecha bola projektovaná aj s krytinou predsa, čo dal projektant akú krytinu navrhol?
Odpovedať
@rabies no tak to pocujem prvy krat, takze v krajinach kde nesnezi netreba dimenzovat prierez krokiev? :-D . Z Vas je teda dobry statik, ked pocitate len so zatazenim snehu.
Odpovedať
@rabies toto je aka blbost? ze sa nepocita s vtiazou stresnej krytiny? Taketo rady mozu vazne uskodit... a @milistek m,anzel ma pravdu plech bucha aj ked je profilovany v pripade ze velmi fuka vietor.
Odpovedať
Dom staviame pod " vrcholmi " Malej Fatry sme na kopčeku obklopený horami, ale fúka poriadne :DD, takže preto zvažujeme. Nie v projekte je to vraj na nás, hovorili sme so statikom aj s projektantkou a každý hovorí, že nám to vedia urobiť ako chceme, čiže aj krovár stále čaká čo mu povieme :D Ešte raz ďakujem
Odpovedať
Tak si dajte šindel a budete mat originalnu strechu :) Pri vasom uhle strechy su vase pochybnosti neopodstatnene, nie je ziaden problem vam naprojektovat akykolvek typ krytiny, je to vecou vkusu a rozpoctu na dom.
Odpovedať
@marrad u nové střechy se prostě váha krytiny zanedbává, protože váha sněhu je násobně větší než váha krytiny. A nevím, komu by to mohlo uškodit, protože střecha je součást projektu a ten snad dělá odborník ;-)
Odpovedať
@nezabuddka kde nepadá sníh, tak tam se počítá zatížení krovu asi trochu jinak, ale nevím o tom, že by na Slovensku nepadal sníh :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rabies neviem ake mas Ty skusenosti, ja som tak trochu od fachu a este som si nikdy nedovovolila pri statickom vypocte krovu nezapocitat tiaz akejkolvek krytiny...
Odpovedať
@leonardom @milistek Z praxe, svokrin sused ciastocne nadstavoval a ma teraz rozne sklony strechy. Ako krytinu ma profilovany plech ala cervena skridla, znacku netusim. Ak fuka vhodny vietor (smer a sila) tak mu to brutalne rezonuje, hlavne v noci je to pocut az priserne a to sme vedla. Ani si nechcem predstavit, ako to jemu huci vnutri.. Na druhu stranu, vo veternej oblasti a slabom sklone treba aj skridle srobovat, co tiez predrazi.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Mal som plechovú škridlu (s posypom!) na dome, ktorý som staval ešte pred 18 rokmi. To bola brutál novinka. A brutál cena. Vďaka profilácii, poplastovaniu a posypu vôbec nedunela... Teraz si dávam na ďalší dom falcovaný poplastovaný plech - satjam rapid. Predajca ma upozornil, aby som si ešte priplatil a kúpil gumené podkladacie pásy, na ktoré som dokonca ešte pár dní čakal. Verím, že to pomôže. Keď fúka, občas sa stane, že "zahrmí", ale inak v pohode. To si skôr myslím, že viac bude počuť dážď, až sa nasťahujeme. Ale: Na Slovensku sú desiatky tisíc plechových striech. Plech je tradičný materiál, ktorý sa hojne využíval aj v horských oblastiach, kde nebolo žiadúce, aby metrová snehová pokrývka trvale zaťažovala strechu. A ak porovnáme staré pozinkovné (hrdzavejúce, svojpomocne kladené!) plechy s tým, čo je dnes na trhu - obavy nie sú na mieste. Je to ozaj o vkuse stavebníka. A o profesionálnej pokládke. Preto moja rada: plechová krytina (pokiaľ sa páči stavebníkovi) ÁNO, ale NIE svojpomocne.
Odpovedať
Mame plechovu krytinu falcovanu, sme vo velmi veternej oblasti a strecha nevydava ziadny zvuk. Ziadny. Moze jemne, zvnutra necujne, pukat, ak na nu svieti slnko a dilatuje, na co je pripravena dilatacnymi uchytkami. Ale vo vetre teda vobec. Ved by ju uchytilo! Poloz si otazku, ci skor veris "tazkej" skridle, ktora je iba polozena, alebo plechu, co sa chyta srobmi kazdych 20cm.. Byvame tu len rok a pol a susedov, co maju tazke krytiny, som uz videl strechy opravovat, vratane korytok, nas "plechistov" este nie.. ;-) @milistek
Odpovedať
Práve preto, že je to horská oblasť je lepšie si vybrať skôr betónové riešenie ako plech. Napr . Bramac alebo Terran, prvý spomenutý ma dokonca v ponuke špeciálnu škridlu pre domy v horských polohách, MONTERO.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Rodičia žijú 40 r v Ružomberku, majú falcovany plech odzaciatku, treba určite dať snehové zábrany, inak žiadny problem so snehom alebo jeho záťažou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?