Chýbajúci veniec pod pomúrnicou

Budúci svokor staval dom, ešte ho nemá dokončený, ale dnes som si všimol, že pomúrnice má položené priamo na stene z ytongu. Rozmery domu sú cca 15x10m, podkrovie je obývané a sú tam dva vikiere, pokryté je to betónovými škridľami. Môže to spôsobovať v budúcnosti nejaké problémy?
Odpovedať
Od spodu na to nevidieť, ale asi nie, lebo z vrchných tvárnic je poodsekované, aby tade prešli krokvy(nie som si istý, či som trafil výraz :-)
Odpovedať
Nezdá sa mi pravdepodobné aby strechári dali pomúrnicu len tak,veď tá sa pripevňuje závitovými tyčami a takto by bola nepripevnená. Buď sa dávali účka alebo 5cm tvárnice s každej strany vložila výztuha viazaná z roxorov a priestor medzi nimi zalial betónom. Tie zasekané tvárnice niekto dolepujje dodatočne medzi krokvy ,vlastne sa prekrýva krokva pozdľžne z bokov...
Odpovedať
V nedeľu príde "svokor" zo služobky, tak zistím ako to vlastne robili
Odpovedať
@dodok presne tak ako hovoris
Odpovedať
Profilova fotka
ak to nie sú u-tvárnice tak ten krov tam dlho nebude, ale tomu ani ja neverím
Odpovedať
to priamo na stene z ytongu? tak to robili očividne profesionáli. Predsa taká strecha nemôže dlho vydržať a skôr či neskôr spadne. Taktiež by ma zaujímalo kto to takto navrhol. Pretože neverím, že by sa pod niečo takéto podpísal nejaký statik. Taktiež si nevie predstaviť ako by ta pomurnica držala v tom itongu. Navyše veniec má roznášaciu funkciu tak tam chýba,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Neviem, či som sa celkom trafila do témy ale ... Kúpili sme dom. Včera k nám prišiel na návštevu statik a povedal nám, že pod strechou chýba veniec!!! ]-( Dom je zo 76 roku. nechápem ako na to mohli pri stavbe "zabudnúť". Celé zle. Najhoršie na tom, že sme zatiaľ neplánovali prerábať krov. Na streche je položená 10 ročná škridla, tak sme sa toho ešte nechceli chytať. Vravel nám, že sa dá popri trámoch natiahnuť s jednej strany aj s druhej tyčovina a stiahnuť upinákom. Takto by sme to mali spraviť na oboch bokoch, že je to najlacnejšia varianta, aby nám domček "držal po kope". Viete poradiť ako na to? @oondrejj @roman77 @122bazant @dodok
Odpovedať
@monkalm Niektoré typy striech dokážu nahradiť veniec, fungujú ako betónový monolit. Akú máš strechu? Daj fotku krovu. Ak to nespadlo doteraz, tak by som na to kašlal. Spýtaj sa aj iného, staršieho statika.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp v mojom fotoblogu nájdeš album, kde je dom nafotený. Vidno tam pekne aj tie praskliny na východnej a západnej stene. Tie dve steny by sa teda mali nejak k sebe ukotviť podľa toho statika.
Odpovedať
@monkalm Na fotkách nevidno konštrukciu strechy = krov. Statik nech svoje rady spíše na papier, opečiatkuje a podpíše, a potom mu zaplať a sprav to. To čo len povedal je právne nezáväzné.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp aha, tak zajtra to manžel nafotí a potom pridám foto. No popýtal si 20 euro za rady a spokojný, my už ale menej, hmmm.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@monkalm Môže nafotiť aj projekt domu, nosné steny na poschodí pod strechou. Myslím že je lepšia rada od statika ako od nejakého radopp na internete ktorého nepoznáš. Ja by som tomu statikovi ešte nejakú dvacku zaplatil aby to dal na papier aj s výpočtami, pečiatkou a podpisom.
Odpovedať
Profilova fotka
@monkalm keď som pozrel fotky v tvojom albume, tak máš klasický starý krov so stolicou, čiže je spriahnutý "sám sebou" a v princípe nepotrebuje veniec. Ak neplánuješ do budúcna dvíhať strechu a zobytňovať podkrovie, neriešil by som to. Tie praskliny na múroch by som skôr tipol na slabšie základy alebo slabšie preklady nad oknami.
Odpovedať
Profilova fotka
@sgt aha, no hovoril aj o tom, že to bude aj základmi. Keďže z východu je skoro po celej stene kotolňa, ktorá je hlbšie v zemi, tam zrejme vykopali dosť hlboké základy, no na západnej strane sú len izby na úrovni terénu, takže zrejme nevykopali základy do dostatočnej hĺbky. Ako vravel statik, že u nás na Liptove je hĺbka nezamŕzavosti zeme 1 alebo 1,2 metra (nepamätám si presne, ale tak nejak) a zrejme základy sú plytšie a to je aj jeden z dôvodov, prečo sa to puká.
Odpovedať
@monkalm krov maš dobry ten nechaj tak, skor su tam slabe zaklady, urcite ked sa menila krytina, tak ten majitel mal dat urobit veniec a novu krytinu, terazuz je neskoro, pokial nechces menit komplet strechu
Odpovedať
@monkalm ak sa ten dom nerozsypal za 40r tak vydrží aj ďalších 40
Odpovedať
ak praskli mury tak problem moze byt lokalny na mure ale ako bolo napisane zrejme je to dosledok podimenzovanych zakladov, strecha je OK, klasicka stolica, volakedy sa tolko nebetonovalo, lebo cement do betonu bol vysadou skor papalasov.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem, prečo také katastrofické scenáre od niektorých prispievatelov? Ja mám 100 ročnú chalupu stavanú z kameňa a vtedy sa tiež nerobili žiadne vence, žiadne závitové tyče. Vytiahli sa kamenné múry do potrebnej výšky, horná rovina sa zamazala do roviny hlinenou mazaninou a na múry sa položili trámy. Bez akéhokoľvek kotvenia do obvodovách múrov. Tie domy za tých 100 rokov už prežili nejaké víchrice a snehy a stále stoja. Prečo??? :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?