Budem si robiť krov spojpomocne

zdravim tak nakolko su dnes dostupne technologie ake su a vela moznosti predpripravi samotnej realizacie rozhodol som sa krov robit sam stacila mi ponuku na par tisic eur ktore takto mozem usetrit nakolko krovar by nic ine nespravil ako je na projekte moja otazka len znie ake hlboke zarezi ci v percntach podla vysky krokvy alebo v mm mam dat na krokvi vid obrazky.info o krokvach ktore sa to jedna vid kota a hrubka 100mm vyska 180mm pomurnica 200x160 veznice v cca polke kazdeho ramena strechy 180x220 vsetky miery ktore su vidiet na obrazku s cm
Odpovedať
1
2
9

Odpovedať
v proe engineeri nemam este celu strechu hotovu zaujmaju ma vsak tie vyrezi
Odpovedať
Profilova fotka
držím palce, krov je rozmerovo nesprávne navrhnutý, už pomúrnica má zbytočne veľké rozmery, kladie sa ležato, aj 18x15 je dostatočná. Ak už neviete ako hlboko zapustiť krokvy (kóta na obr. sú správne) ako chcete riešiť dľžky krokiev (určia sa podľa druhu krytiny a rozostupov laťovania) ako chcete robiť podklady pre oplechovanie (tie program nevykreslí) a ďaľšie suvisiace detaily. Na túto prácu treba 3-4 chlapov, náradie. Pokladám za jednoduchšie urobiť výber z ponúk a pohľadať dobrú cenu.
Odpovedať
mig12,toto je všeobecne problem Slovenska. Tak ako ja sa nemožem hrat na doktora,pravnika,frézara a pod. Najlepšie bude,ked všetci budú robit to,čo robit vedia a všetci sa budu mat dobre. Len čo s tými,čo nevedia robit nič? Ešte poznamka k tvojmu napadu. Ako laikovi ti to bude trvat 3x dlhšie ako profíkom(teda rátaj aj svoj čas) a budeš potrebovat aj pomocníkov,tiež na 3x dlhšiu dobu. A čo ked niečo pose...š lebo nemáš prax a potrebne skusenosti? Kto to potom po tebe bude opravovat? Ja ked čítam taketo a pod.príspevky tak sa neuraz ale vždy mi napadne PAT a MAT. Ale prajem vela štastia,na obrazkoch to vypada pekne.
Odpovedať
@mig12 v prvom rade si nechajte zhotovit poriadny projekt, pretoze ako poznamenal jan45 tie rozmery su zbytocne velke a funkcnu strechu tvoria prave dokonale naprojektovane a este lepsie spracovane detaily. Krokvy sa zarezavaju na max 1/3 vysky hranola. Precitajte si tento clanok http://urobsisam.topky.sk/stavba-a-re... Ak ale vasimi rukami nepresiel aspon poriadny altanok tak by som sa do svojpomocnej stavby krovu nepustal.
Odpovedať
ok za vase postrehy vdaka krov je navrhnuty architektom kde je zohladnene ze to bude dvojdom dve podlazia na seba statik to tak nadimenzoval nejdem sa starat do jeho roboty komentare typu lajk, pat a mat atd ignorujem som zasttanca nazoru ak vies urob si sam. ale vas nazor vam neberem. engineer vdaka za radu
Odpovedať
mimochodom pri takto myslim si detailnych podkladoch nechapem co je tazke na vystavbe krovu ked na vsetko mam podklady nieco sa zmeni v reale zmenim si to v programe vysoka variabilnost tohoto programu mi zaruci vysledok ako od krovarov a za usetrene peniaze si mozem kupit auto
Odpovedať
@jan45 latovanie navrhnem podla kritiny viem ze tam bude plechova kritina casovy horizont skonstruovania stechy ma netrapi a podklady pre oplechovanie :D to mam za 20min hotove staci mi len vediet aka presne kritina tam pojde ak mate skusenosti s 3d CAD, systemami viete o com hovorim
Odpovedať
Profilova fotka
@mig12 tak toto je nahrávka na smeč, navrhol a realizoval som z prefabrikovaných prvkov halu 36,5x126m, bez vnútorných podpôr, dodnes stojí, keď som sa neskôr pýtal výrobcu, či ešte takú halu staval, odpoveď bola, že počítač im to nedovolí. Ak je tam skutočne navrhnutá plechová krytina, tak si dovolím tvrdiť, že takúto strechu zrealizujem z polovičným objemom materiálu. Tie ušetrené kubíky mi pri rovnakej cene zaplatia tesárov.Takže neviem.
Odpovedať
Rieši sa tu otázka, či je svojpomocné stavanie krovu dobré pre národné hospodárstvo? To je o uvedomelosti človeka -like 4 @jozefnr A keď má niekto toľko podkladov a nemá problém sám všetko navrhnúť a zároveň nevie na nete nájsť dôveryhodnú informáciu o karmách sám, tak potom by mal asi investovať do firmy...
Odpovedať
@jan45 ano suhlasim architekt to predimenzoval keby si videl cely navrhovany krov tak by si sa za hlavu chital ale co uz darmo vypocty su vyocty a to tam idu este 1x UPE140 7m dlhy a 2x UPE 140 cca 5m dlhy
Odpovedať
@stefan_zamestnanec krov je navrhovany architektom podlozeny statickym posudkom ja ho chcem len realizovat ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
pripada mi to tak ako keby zverolekar liecil ludi :-) , ale prajem pevne nervy pri stavbe krovu, z vlastnej skusenosti hovorim, minimalne bude teba 4-5 pomocnikov, ak nie tak sa zblaznis z chodenia po rebriku a vytahovania hrad na strechu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mig12 existuje niečo ako oponentúra, každý problém má niekoľko riešení, ja ponúkam Váš prospech, ale sú to Vaše peniaze . No a pri takýchto kótach vkladať ešte oceľové prvky pokladám za neprofesionálne, a pre investora škodlivé.
Odpovedať
@jozefnr V niecom mate pravdu ale, hrat na doktora sa nemoze hocikto lebo len studium zaberie X rokov + je potrebna prax. U stavby krovu nejde o jadrovu fyziku. Ale ine som chcel ja zasa som nazoru ze dnes vdaka internetu mate moznost najst viac technickych informacii, ako ma skuseny majster. A tu je druhy problem, dat firme je to najmenej len toto je problem Slovenska, dnes 80-90% firiem ci zivnostnikov odvedie pracu na urovni kvality svojpomocnej vystavby neznaleho cloveka ale za omnoho vyssiu cenu.
Odpovedať
pri projektoch sa hovorí že papier znesie :D veľa šťastia
Odpovedať
ahojte všetci, založenie tejto diskusie je totálny výsmech strechárskemu remeslu. Samozrejme mig12 že odvážnemu šťastie praje ale mať dokonalé projekty neznamená že postavíš krov svojpomocne. To ti čo dali za ponuku keď si chceš za to radšej kúpiť auto?? Snád to nemáš zo zlata
Odpovedať
niless,samozrejme,že ide o prirovnanie s určitou nadsázkou. Kto chce,pochopí,čo som tým myslel. A vobec nesuhlasím,že si takmer všetko vygugliš a že 80-90= živnostníkov de facto podvádza na kvalite. Neviem,kde si k takemu čislu došiel!!! Na Slovensku je niekolko stotisíc živnostníkov a 80-90% to su takmer všetci. Tak to máš nejako vážne pomylene,ja podnikam ako živnostník 22r. a taku skusenist ako ty teda nemám. Určite sa najdu aj neodbornici aj podvodníci ale 80-90%? To si strelil vážnu sprostost.
Odpovedať
@zeld JAsne, ale ved autor temy ako aj majster z firmy by sa mali drzat projektu. Ale vravim ak clovek je technicky zdatny, vie citat vykresy a postuduje nieco tak nie je o com. @jozefnr Poviem Vam to takto 80-90% zivnostnikov v stavebnictve nepracuje na detailoch a kvalite tak ako keby robili na svojom dome, dalsi neduh je vypytanie penazi za tyzdnovu pracu ako keby tam robili 3-4 tyzdne a aby klient nepovedal tak sa to budu snazit natiahnut, ale co je naj tak hlasky typu tak sa to robi, pripadne ak sa opytate nech vysvetli nieco je hotovy. Kam mierim? Povie priklad na oknach, kolko montaznikov dava tesniace pasky? Minimum, kolko tych specialistov vie preco a ako sa to tam dava? Co sa stane ak sa to tam neda? Toto je tych mojich 80-90%, pre tych specialistov je kleber ako kleber, podmienky a postupy ani necitali....ano mozno zijem v idealnom svete ved ani u doktorov to nie je take tip-top. A to uz nevravim o celozivotnom vzdelavani aj v tejto oblasti , nove produkty, nve postupy a pod.
Odpovedať
Dodam len tolko, stavebny boom pritiahol do tohto sektora mnoho fuserov, kriza nahrava tymto fuserom aj vdaka nizkej kvalite ktoru vedia ponuknut za nizke ceny a samozrejme je tu sen, ze pride partia spravi zakazku za tyzden a vezmu po 1000 Eur za tydznovu pracu najlepsie bez faktury a ziadna zmluva o dielo ak aj daju tak si mozte s tym povytierat....
Odpovedať
pane bože,a ty sa na toto musíš dívať...teda čítať... to som zvedavý ako pán majsterko bude postupovať pri samotnej výrobe krovu,lebo prac .postup a samotná výroba,grify atd v projekte nájde asi ťažko... Ale jedno čo viem bude,že na konci tunela bude svetlo v podobe tesaárov ktorý to prídu zachraňovať a určite sa spýtajú domáceho,že čo za diletant ich oj...l.
Odpovedať
Ja som za svojpomocnú stavbu...ked to niekto vie.... preco nie....a verim, ze si potom budete o cene práce majstrov nieco uplne ine... ;-) Vela stastia !
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež som za využitie svojich schopností. Nehovorím o preceňovaní , ale využiť čo najviac zdravý rozum a zručnosť . Ak sa pýtaš ,že či je krov zo zlata že si za prácu môže kúpiť auto tak tu máš moju cenu . Dali mi ponuku na 310 m2 strechy a za meter chcú 18 € to je spolu 5580 € a vraj cca týždeň práce. Tak teraz usúď sám či pri svojpomoci sa dá ušetriť na auto. Nehovorím že pomoc odborníka nieje vôbec treba , ale reči ako -ak na to nemáš prečo staviaš, Pat a Mat, fušeri atď. mi nesedia. Ešte spomeniem , funguje to aj takto . Majster tesár nájde prácu postaviť krov. V priebehu dňa zoženie v dedine troch až piatich pomocníkov ( murár, šofér, dojička, inštalatér, bača,kuchár) proste kto je po ruke a momentálne je voľný. A ten krov postavia tak ako by to bola partia tesárov. Jedna hlava +10 rúk. Skúsme nahradiť tých pomocníkov nami a uvidíme výsledok. Ešte raz, všetka čeť majstrom nemám proti Vám nič , len prosím neplačte ,že zdatní a zruční chalani si majú dať všetko robiť ,, odborníkom,, a že Vám berieme prácu. Držím palce všetkým čo sa neboja práce !
Odpovedať
Staval som s tatkom pred piatimi rokmi na prístavbe strechu - pod Tatrami, kde cez zimu zvykne nakydať snehu celkom dosť a strecha, dokonca aj prístavba, stoja - a ani ich nehne. :-D Je to len obyčajná, sedlová strecha a nikto nič nepočítal, lebo vedľa stojí taká istá, ktorú stavali pred 20-timi rokmi tesári, za tatkovej pomoci... Takže ja budem na strane autora, že áno, aj krov sa dá urobiť svojpomocne a tiež súhlasim s jan45, zbytočne sú niektoré časti predimenzované. Volil by som kompromis - jeden-dvaja tesári a dvaja traja pomocníci - nebude to až také drahé a kľudnejšie by som pod tým spával... ;-)
Odpovedať
@robitusin nesuhlasim vec nazoru
Odpovedať
tak miroslav pozor,zamienaš hrušky s jablkami. Tu nikto nespomína náturistov a krčmových pozbierancov ako si to nazval. Ja a aj iní mame na mysli tesárske a pokrývačske firmy resp.živnostníkov. A to je boha velky rozdiel. Ale s niekým kto o tejto odbornosti nemá ani šajnu a myslí si,že všetko sa da vygúglit len tolko,že po skončení strechy svojpomocne treba dat svoje skusenosti(pravdivé a nezavádzat)) na toto forum
Odpovedať
A bohužial na slovensku je to národný šport. Každý čo ma do ri..dieru je murár,tesar,klampiar,inštalater,zamočník atd. A hlavne na dedinách. Kolko je len odborníkov v krčmach na pive a evidovaní na UP. To hovorí za všetko
Odpovedať
@mirooslav mas pravdu , suhlasim :-)
Odpovedať
@mig12 ak si manualne zrucny pri praci s drevom, chod sa pozriet na par domov, kde prave stavaju krov, alebo lepsie, skus ich stavat s majstrom...az potom si povedz, ci do toho fakt ides.
Odpovedať
1
2
9
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?