Aký náter použiť na priznané časti krovu?

Lámem si gebuľu s čím a ako natrieť priznané časť krovu + podbitie s tatranského profilu. Krov je celý namočený 3x v impregnácii (hnedá farba). Priznané časti ale musím prehobľovať, prebrúsiť a pod. Následne chcem použiť ako impregnáciu týchto častí Základná ochrana dreva - Base (BELINKA) a na to Hrubovrstvá lazúra - Toplasur (BELINKA) 2x. Farba by bola teak alebo orech. Máte s týmto niekdo skúsenosti alebo ako ste postupovali vy? Ďakujem
Odpovedať
1
2
ahoj, tiez mame priznane krokvy, kliestiny a podbitie, postupovali sme rovnako brebrusenie, zakladna ochrana dreva, hrubovrstva lazura, pouzili sme zn. Xyladekor, myslim je to typ oversol. Mame to len 1,5 roka, zatial sa javi v pohode :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som len ohobľoval + prebrúsil, potom 2x nejaká lazúra od Belinky a na to 3x priesvitný UV lak tiež od Belinky. Mám to už 4 rooky a stále to vyzerá ako včera natreté, pekne vidno štruktúru dreva ;-)
Odpovedať
@sgt @iukas Dnes som obehával okolo lazúr a odporučili mi ešte lazúru Chemolux Lignum CHEMOLUX Lignum - http://www.chemolak.sk/sk/podla-povrc... Nemáte náhodou niekto s ňou skúsenosti Ďakujem :-)
Odpovedať
My natierame osmo voskom farba orech a palubovky bielou tiež osmo vosk. Lazúru sme nechceli, pretože nie je odolná voči vlhkosti, nie je umývateľná a treba ju ešte lakovať. S osmo voskom sme zatiaľ spokojní, skúšali sme natierať vzorky a bolo to ok.
Odpovedať
@sgt Takže rozhodol som sa nakoniec pre CHEMOLUX Lignum - http://www.chemolak.sk/sk/podla-povrc... No ale PROBLÉM je inde: Drevo na krov bude narazané cca. 1 mesiac. Momentálne sa reže. Môžem takto ohobľavané drevo namoriť a natrieť. Lebo inak budem stáť na stavbe. DIk za každú radu
Odpovedať
Profilova fotka
@andiablo nikdy som to nerobil, ale mokré drevo sa bude asi dosť zle hobľovať a brúsiť. Rovnako natieranie asi nebude nič moc... Určite by som sa popýtal nejakého drevára. Ja som to robil po cca roku a pol už na hotovej streche a bol to zážitok :-D
Odpovedať
@sgt @jan41 no šak to drevo nebude súché a škrobať sa potom po celej steche to tiež nie je žiadna výhra veru Asi ho nechám dve mesiace na pokoji a uvidí sa veru čo povie aj tesár
Odpovedať
@ antidiablo - pouzil si nakoniec ten Chemolux Lignum? A si spokojny?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
@andiablo ako si to nakoniec dobojoval? tiez riesim podobny problem a vobec neviem ako sa postarat o to drevo aby vyzeralo schopne a aj pekne. Urcite nechcem na to drevo davat nejake krycie farby alebo nieco take pretoze chcem aby tam ta struktura dreva zostala. Neviem ci to len prelakovat alebo co s tym.. :-S
Odpovedať
@emkos dal som chemolux lignum odtieň zlatý dub. Foto mam v albume. Dlho to schne. Natierať len doobeda aby to stihlo uschnúť. Je háklivá na vlhko (keď padá rosa).
Odpovedať
Profilova fotka
@emkos som si ista, ze v tomto pripade, ked sa jedna o drevo krovu, ze tam nebude stacit len jeden nejaky nater. V prvom rade je urcite potrebne ho natriet nejakou zakladnou vrstvou ktora by ho chranila pred roznymi skodcami.
Odpovedať
@emkos v tomto musim s @2monicka22 suhlasit. Treba najprv pouzit nater ktory ochrani drevo nielen pred skodcami, hmyzom a takymito nazvime ich zvieratkami. Mal by to byt nater ktory sluzi aj ako preventivna ochrana pred plesnami a hnilobou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@emkos nie len prelakovat, bolo by dobre to najprv naimpregnovat nech je drevo chranene az do hlbky. Nie kazde drevo sa musi impregnovat, ale toto je take dost nachylne na take problemy ako su plesne a podobne. A az potom mozes rozmyslat co dat navrch.
Odpovedať
Profilova fotka
@riomario ved ono tie natery, ochranne, zakladne tak oni vacsinou jeden dokaze ochranit aj pred -zvieratkami- aj pre hnilobou a podobne. Len potom je velmi potrebne na to pouzit dalsiu vrstvu ktora by ten zakladny nater potom tak ucelila a zadrzala aby zostal v hlbke dreva :)
Odpovedať
Profilova fotka
@andiablo dakujem za info. Cize je to lepsie natierat okolo obeda kedyby malo byt najteplejsie, hej? @2monicka22 @riomario tu zakladnu vrstvu si mam podla coho vyberat? a kolko vrstiev vlastne toho zakladneho nateru treba pouzit? @radoslavino tak som si vedomy toho, ze je rozdiel osetrovat drevo vnutri, vonku a rozdiel je osetrovat drevo krovu :)
Odpovedať
@emkos naj je zacat rano o 8
Odpovedať
@emkos zakladnu vrstvu by si si mal vyberat podla zlozenia, to znamena ze by mala v prvom rade obsahovat biocidy, ktore zabranuju vyvinu vsetkych tych skodcov, hmyzu v dreve a zaroven aj chrania drevo pred modranim, hubami a tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@andiablo vdaka @riomario takze akykolvek pripravok s biocidmi mozem kupit hej? podstate aby ich obsahoval. Idem popozerat nejake znacky a hlavne pozriet co take impregnacne natery stoja. Ci na cenu sa moc pozerat nemam?
Odpovedať
@emkos ako biocid som kupoval original od chemoluxu
Odpovedať
@emkos Biocidy a zivice. To su dolezite zlozky, ktore by mal impregnacny nater obsahovat. Tato kombinacia zivic a biocidov je takou univezalnou a zakladnou vrstvou a zlepsuje prilnavost dalsich vrchnych vrstiev. No a co sa tyka ceny, tak tu naozaj nema zmysel riesit pri takychto veciach. Pretoze to robis viac menej pre seba aby to drevo vydrzalo co najdlhsie ;)
Odpovedať
Priznane konce tramov ohoblovali este na zemi strechari. (oktober). Neviem si to predstavit robit nad hlavou, stacilo mi len nad hlavou frezovat hrany. Potom som to postriekal bezbarevnym bochemitom a v lete natieral 1x zakladnym olejom a 2x olejovou lazurou, co je v linku. Odtien mame orech. Najviac sa mi hodil k oknam (zlaty dub). Krov je borovica. Foto mam v albume. http://www.kreidezeit.sk/ochrana-dere...
Odpovedať
Profilova fotka
@emkos cenu pri nateroch na drevo neries. Nie je podstatna. Dolezite je aby si kupil kvalitny nater ktory splni tvoje ocakavania. Dolezite je vybrat dobru impregnaciu a nasledne lazuru, ktora udrzi tu impregnaciu v hlbke dreva.
Odpovedať
Profilova fotka
@andiablo ano, ten som tiez pozeral. @sebastian9 ako nechcem riesit cenu pre to ze by som chcel kupit nieco najlacnejsie, ale zase nechcem zbytocne ten pripravok preplatit, chapes. Taku zlatu strednu cestu by som rad zvolil. @viktor11 a co by sa stalo keby som pouzil len impregnaciu a nic ine na to? @tomascolt diky za tip - idem ocekovat :)
Odpovedať
@emkos Hej viem co myslis. No musis si ujasnit ze pri dreve a jeho ochrane je proste najdolezitejsia kvalita a zlozenie. Mne sa napriklad ako impregnacia na drevo osvedcila belinka base, pretoze splna vsetko to co je v podstate potrebne aby dobre drevo chranila. A co sa tyka ceny tak je tiez prijatelna. Tak vyskusaj popozeraj tie jednotlive impregnacie, co ti tu aj ini pisali a uvidis, co dalej ;)
Odpovedať
Profilova fotka
impregnacia samotna sa pouziva len pri konstrukcnom dreve, pri takom by to v podstate nemuselo mat ziadne nasledky. Ale poznam ludi, co davaju aj lazuru, pretoze v kombinacii je to velmi dobra ochrana. A je tam vacsia istota, ze drevo vydrzi dlho chranene.
Odpovedať
@sebastian9 minuly rok som tiez pouzil tuto impregnaciu a zatial drevo vyzera dobre. Vahal som aku vziat ale vybral som si nakoniec na zaklade toho, ze tato ochrana by mala na dreve vydrzat aj cca nejakych sedem rokov, co ma zaujalo pretoze naozaj nemam chut rok co rok, alebo kazdy druhy rok ho natierat.
Odpovedať
ak predpokladas ze drevo bude schnut (nebolo v susicke alebo 2 roky narezane ) narieral by som olejovimi lazurami - su vzdusne a prenikaju do hlbky - prakliny na dreve nijako neposkodzuju povrch "farby" ak je drevo uz stabilizovane - odparene a nebude ani praskat pouzij hodzijaku kricku lazuru, ktora by za inych okolnosti rozpraskala atd.. JA by som vo vsetkych pripadoch pouzil olejove lazuri lebo tie premalujes po par rokoch s tym ze nic nemusi brusit -peknee vidis strukturu dreva a je to cele krajsie (olejove razuri su vecsinou polomatne (dobra je " prodrevo o1020 " mam vyskusane - po rokoch ak nechces pridavat dasli pigment do dreva pouzijes transparentnu iba na doplnenie oleja a ozivenie dreva..
Odpovedať
@mareksikula1 tak natierat drevo kazdy rok to by bola makacka a po pravde by ma to asi ani nebavilo. Ja som rad, ze viem, ze teraz mam vystarane na par rokov a nemusim sa o nic starat. Aj ked kazdy rok mam tendenciu neustale drevo kontrolovat v akom je stave, ci nater nepopraskal a podobne, ale zatial drzi.
Odpovedať
Profilova fotka
@sebastian9 kolkokrat si ju uz pouzil ked sa ti osvedcila? a v akom mnozstve ju pouzivas? kolko naterov? @viktor11 pri konstrukcnom dreve sa z akeho dovodu moze pouzit aj bez lazury? @pby olejove lazury sa nemusia potom pri dalsom nanasani ani brusit ani nic take? Tolko lazur, ze uz sa pomaly zacinam v tom stracat :-S
Odpovedať
@emkos uz viackrat. Snad na vsetko drevo, co doma mame :-) v akom mnozstve? tato impregnacia sa pouziva len raz, teda len jedna vrstva. Netreba to nejako silit a davat na to viac vrstiev.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?