Ako vyriešiť prechodky rozvodov cez strechu?

Dobrý deň, vedel by niekto poradiť, ako vyriešiť prechodky elektriky, TV, internetu, odvetrania kanalizácie, vývodu vzduchotechniky (len odsávanie ventilátorov), odvodu spalín a klimatizácie na rovnú strechu cez "komín". Na streche je pre uvedené rozvody pripravený "komín" (prechodka/prestup) vyhotovený pravdepodobne z debniacich tvárnic (viď. obrázok) obložených EPS. Pri hladaní na eshopoch sme našli len malý sortiment prechodiek, zväčša na šikmé alebo plechové strechy. Kedže rozvody budú tesne pri sebe, pri použití štandardizovaných prechodiek bude pravdepodobne nutná ich úprava. Možno by sa dala časť rozvodov vyviesť aj cez "stenu" komína, TV káble cez konzolu na uchytenie antény a podobne, len v týchto riešeniach sa nevyznáme. Rovnako nevieme, ako uzatvoriť komín okolo prechodiek. Strechár tam chce skúsiť "napchať vatu" a "vyrobiť niečo z EPS, možno vybetónovať platňu". Nie že by to nebolo možné, len také niečo ešte nerobil a nevieme či sa to takto rieši. Ďakujem.
Odpovedať
@fliacik v závislosti od veľkosti otvoru, najprv zmenši otvor (dosky, malta, tvarnice...) potom doplň chýbajúcu tepelnú izoláciu (vata, EPS...) pur penou vyplň menšie diery aj pri kábloch a rúrkach. Potom to treba uzavrieť hydroizoláciou, náter nestačí gumoasfalt, ale skôr niečo ako má sika, mne sa osvedčil butylkaučuk (sú tuby aj pásky ja kombinujem)
Odpovedať
@slavoslav Vyplnenie priestoru okolo rozvodov je teda také, ako navrhol náš strechár, takže by to malo byť OK. Takto sa to dá urobiť okolo rúr s väčším priemerom (vzduchotechnika ...). Drobnejšie rozvody (elektro a hadice klimatizácie) však mám podľa požiadavky strechára vyviesť prechodkou (niečo ako chránička). Na obrázku uvádzam príklad prechodky na TV koaxiálny kábel. Je lepšie použiť "originálnu" prechodku alebo si ju môžem vyrobiť napríklad z plastovej rúrky väčšieho priemeru, ktorou rozvody vyvediem na strechu a vnútro vyplním napr. spomínaným butylkaučukom? Prechodka na obrázku sa dá použiť aj na elektriku, ale originálnu prechodku na klimatizáciu som nikde nenašiel. Alebo by proste postačovalo vyviesť cez EPS z bočnej strany a zaizolovať?
Odpovedať
@slavoslav
Odpovedať
@fliacik ak to vieš vyrobiť aby to bolo tesné a bezpečné , nie je nevyhnutné siahať po priemyselných produktoch. Aj v praxi sa stáva, že nie vždy sú skladom potrebné prvky pri izolovaní strechy a vtedy šikovný remeselník robí kúzla s fóliou a pištoľou :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Nechcem zakladat novu temu, tak sa spytam tu. Chcem vyriesit nejako rozumne komin cez pultovu plechovu strechu. Na foto je sucasny stav. Cez pultovu plechovu strechu ide 200mm rura. Mam piecku, co ma 180mm rura a okolo toho som napchal nobasil. Je to vyriesene "na kolene" na druhu stranu sa tam kurilo v zime asi 10x a to cca 3 hodiny. Skusal som a ta rura aj guma boli studene ked sa kurilo. Kazdopadne je to urcite zle riesenie. Chcem sa spytat, ze co by som tam mal dat aby to bolo spravne a bezpecne. Jedna sa o zahradny domcek kde je piecka viac na okrasu ako na uzitok.
Odpovedať
@igor256 Nevyznám sa v komínoch, ale neviem, či bude ten komín, ktorý máš, dostatočný pre piecku na tuhé palivo. Hlavne ide o bezpečnostné hľadisko. Treba sa spýtať na odborníka na komíny - @schiedel_maros_plsko
Odpovedať
@chrobak7 k piecke je originál 180mm. A keď sa kurilo tak to išlo dobre. Od pece ide iba hore cca 2.5m rúra. (2x15° koleno kvôli vyoseniu). Tuším sa to vola americký komín? Alebo také dačo. Takže z kapacitneho hľadiska je to asi OK, skôr mi ide o ten prechod a šírenie tepla v konštrukcii strechy a tak... Teraz je tam guma, čo je podľa mňa úplne odveci 😁
Odpovedať
@igor256 Na základe môjho príspevku dostane maroš notifikáciu. Počkaj, čo ti odpovie. Kompetentnejšieho ku komínom na tomto fóre nezoženieš.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 Legislativa hovori jasne, ze kominove teleso musi byt viacvrstvove s vnutornou vlozkou tepelne a dilatacne oddelenou od kominoveho plasta (Vyhl.401/2007). Ano, pri beznej prevadzke sa vam komin moze zdat "prijemne"studeny, avsak musi sa pocitat s najnepriaznivejsou situaciou a tou je vyhorenie sadzi. Vtedy by povrch vasho "komina" mohol dosiahnut 900°C co by bolo znicujuce pre okolite konstrukcie. Za tychto okolnosti by som Nobasil vymenil za vyrazne tepelne odolnejsiu a kvalitnejsiu izolaciu - http://www.azflex.sk/ziaruvzdorne-roh... A nasledne by som sa staral pravidelne, najlepsie podla vyhlasky, a to kazde 4 mesiace - cistit komin a spotrebic od sadzi. Alebo vymenit celu spalinovu cestu za viacvrstvove kominove teleso, prechod konstrukciou strechy urobit prostrednictvom WDS (https://www.schiedel.com/sk/produkty/...) a hore dat ocelovu prechodku. @chrobak7 dik, potesilo. :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?