Ako ste riešili vodu z rýn?

Ahojte..Chcela by som sa spýtať ako ste riešili vodu z rýn, či ma niekto skúsenosť s vykopaním trativodu, alebo zvedené len vedľa rodinného domu. Ďakujem za každú radu..
Odpovedať
1
2
6
Ďalej od domu sa vykope vsakovacia jama, ryha, do hĺbky cca 1,5 -2 m a do nej sa zvedú drenážne plastové rúry cca 100 mm priemer, zabalené v geotextílií, zasype sa to štrkom a navrh sa dá zeminy. Niekto kto má viac peňazí tak robí vsakovacie šachty taktiež ďalej od domu cca 5 m a viac.
Odpovedať
Ja všetko zavediem s plast. rúr. do kanalizácie.
Odpovedať
Ahojte. My sme vodu z rýn zaviedli do suda. Ale ten nepostačuje. Tak zháňame nejakú nádobu, minimálne 500 litrovú. Problém je jej rozmer. mala by byť skôr nižšia a širšia, lebo sa nám nezmestí pod strechu. Prosím, neviete niekto nejakú firmu, kontakt...hocičo, kde by sme to mohli zohnať? Klasická 1000 l plastová nádoba, čo sme pozerali sa nám tam nezmestí a vkopať ju nemôžeme, lebo dole má odtok...... Sme vám vďační za každú radu
Odpovedať
Trial = ale nám hovorili, že do kanalizácie voda z odkvapov nemôže isť, tak potom neviem ako to bude...a Ferka dakujem, tak nejak sme nad tým rozmýšlali, len bez tej geotextílie..
Odpovedať
timusik: nám bolo povedané že vypočítajú koľko m2 mám strechu a z toho my určia cenu za odpadovú vodu.
Odpovedať
a co tak porozmyslat nad nadrzou, min. 1000 l a z tejto malu vodarnicku a pouzivat tuto zachytenu vodu (samozrejme prefiltrovanu) aspon na WC???? Samozrejme problemik bude pri hotovych domoch, ale ja chcem toto riesit touto formou. A potom k WC bud dve trubky, alebo cez cidlo hladiny vody dopustat vodu do nadrze ak by bolo dlhsie sucho z miestneho vodovodu. Existuju firmy, co tieto systemy vyrabaju a montuju a voda sa da po prefiltrovani pouzit aj na sprchovanie. Skuste porozmyslat aka velka je uspora vody.
Odpovedať
No tak tu už dajte nejaký kontakt na takú firmičku. My chceme zachytávať vodu, a polievať záhradku. Problémom je veľkosť, tvar nádoby. Neviete poradiť kde kúpime takú atipickú???
Odpovedať
my riesime nieco podobne. Robime teraz muriky okolo domu a rozmyslame ze by sme pri jeden zakopali klasicku 1000L nadobu aby bolo aspon na polievanie. Ma niekto nieco podobne? Ale mam k tomu napadu este nevyriesene otazky - ako zabezpecit ze ta sa pri preplneni samovolne odpusti, ako odcerpavat vodu - da sa nejak rozumne vyuzit ten ventil? michal.ko - nad tym sme uvazovali aj my ale ked sme si predbezne prepocitali naklady + uroky kedze by to muselo byt financovane z uveru tak sme od toho upustili. Ale myslienka ma stale laka a preto by som chcela aspon nejake take provizorne riesenie.
Odpovedať
ahojte! Nakoniec to asi urobíme tak, že okolo základov natiahneme nopovú fóliu, odvodníme základy drenážnou rúrou a zvody zo žľabov zvedieme do plastových šachtičiek, ktoré umiestnim pod zvody. Voda ktorá stečie do týchto šachtičiek bude ďalej zvedená 125 rúrou do trativodu, ktorý vykopeme približne 10 m od rodinného domu. Trativod bude vykopaný do hĺbky približne 2m. Tento trativod budeme zahŕňať postupne kameňmi a hrubým štrkom. Približne 0,5 m od povrchu zeme dáme hlinu. A ešte ak by pretiekli tieto šachtičky , tak voda sa dostane do drenážnej rúry, ktorá tiež bude viesť do vykopaného trativodu. Myslím si že je to celkom dobré riešenie, ktoré nám poradili známy, pretože vodu zo strechy nepotrebujeme, nakoľko máme vlastnú studňu napojenú na WC.
Odpovedať
Ak mate studnu, tak trativod je najlepsie riesenie. Nakoniec sa hovori, ze dazdova voda sa nema odvadzat z pozemku, ale ma sa nechat vsiaknut, samozrejme pokial ju nezachytavate na polievanie do nadrze. Ja som riesil trativod betonovymi skruzami az na pieskove podlozie. Je to trosku drahsie riesenie, ale aspon mam 100% istotu, ze aj pri silnych privalovych dazdoch to ta vsakovacka znesie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahojte!Tiež sme pred 3 mesiacmi riešili podobný problém.Spravili sme to nasledovne...Všetky zvody zo strechy sme zviedli dole brehom od domu 8m do vykopanej jamy o rozmere 3 krát 5m do hlbky 5m.Zhruba do stredu sme položili skruže o priemere 1m až do výšky zarovno terénu.Okolo nich sme celú jamu zasypali makadamom asi do výšky 1m pod terén.Samozrejme som zabudol dodať základ jamy i pod skružami bol tiež zasypaný makadamom v hrúbke 1m.Ďalej keď bola jama zasypaná,položili sme na makadam geotextíliu a zahrnuli ju hlinou zarovno terénu.Do tejto jamy sme zviedli okrem iného i drenážne rúry okolo domu i spod pivnice.Celý dom máme zatiaľ v suchu i jama zatiaľ odoláva dažďom i topiacemu sa snehu.Voda ktorá sa tam plní či zbiera chceme využiť na polievanie záhrady a splachovanie WC.Finančne nás to vyšlo svojpomocne na SK 40000 .
Odpovedať
my sme spravili klasicke trativody - od domu velka jama a do toho makadam... zatial sme uplne v pohode
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@trial az po prvu navstevu z vodarni a kanalizacii ked zavedu kameru a napalia ti mastnu pokutu a nakazu rozrypat celu zahradu.. dovtedy to mozes mat takto " jednoducho" ako si to poriesil.. po prvy problem s cerpadlom v kanalizacii.... tak neviem, ci vam dali dobre info.. kde si sa to pytal?
Odpovedať
Profilova fotka
katrin21-nestrašte, nie je povolené zvádzať dažďovú vodu do verejnej kanalizácie, ale vodárne radi odvedú takúto vodu, pretože účtujú za ňu ako za odpadovú aj keď ju o pár metrov od Vás prepadom púšťajú priamo do rieky. Mal som s vodárńami zmluvu o odvádzaní dažďových vôd, spravil som nádrž na zachytávanie a drén,zrušil zvody, oznámil vodárňam, prišli, skontrolovali, zrušili zmluvu, neplatím. Dažďovú vodu používam na splachovanie, náklady na čerpadlo sa vrátili za cca 2 roky.
Odpovedať
@katrin21 @jan45 - v niektorych oblastiach Slovenska, konkretne okolie Nitry, to maju normalne, ze musia odvadzat dazdovu vodu do kanalizacie, lebo by inak nestihala kanalizacia kvoli sklonu tak jednoducho to vysvetlil chlapik pri prerabke rodicovskeho domu, lebo to riesili - jeden vodar odmietol takto kanalizaciu napojit, tak to zistovali na oficialnych miestach v novych satelitoch okolo Ba NESMU dazdovu vodu pustat do kanalizacie, ku kolaudacii musia dolozit fotku drenaznej nadrze (trativodu) na tuto vodu
Odpovedať
Profilova fotka
normy platia rovnako na celom Slovensku, len znalosti a vysvetlenie sú rozdielne. Nepochopil som, prečo musia odvádzať, teda zapľňať potrubie, keď to kanalizácia nestíha, teda nestačí odvádzať. Je o inom, že v niektorých mestách boli vybudované veľké ČOV (čistace stanice|, ktoré po poklese odberu vody nemajú náplň a vodári hľadajú akýkoľvek prítok. Realitu vystihuje aj zmenená norma spotreby,predtým 250l/os/deň, teraz 120. Ale dažďová voda patrí tam, kde napršala, nie do kanalizácie.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 no, ja vychadzam z toho, ze u nas tento rok po jednom pol hodinovom daždi stalo 20cm vody na ceste a chlapik z vodarní povedal, ze je to voda , ktoru asi maju ludia zevedenu do kanalizacie z ryn a ze zoberu kamery a budu chodit a ked vyjde kamerka niekomu na dome, tak je problem.. jednoducho je tam cerpadlo dimenzovane na nieco ,ale nie na tolkoto vody.... moze sa nam jedneho pekneho dna stat, to iste aj tam kde su splasky... ze to nestiha a bude nam plavat po ceste vonava nadielka... tam bola totiz uroven splaškov vtedy asi pol m od vrchu.. a dovod uviedli ten isty... proste to nestihalo.. tak neviem....... mozno niekde to dovoluju, nehovorim, ale bez ich vedomia sa to isto nema robit :)
Odpovedať
Nie som si ista, ale podla mna nie je povolene odvadzat dazdovu vodu do kanalizacie, pretoze sa za nu neplati stocne....pokial niekto nema inu moznost, informuje vodarne, ktore mu vyrataju vysku stocneho podla velkosti strechy.
Odpovedať
http://kravcik.blog.sme.sk/c/251543/2... nadabila som na celkom zaujímavý článok, ako by sa to mohlo riešiť... zdá sa, že pre prevenciu nepríjemností pri povodniach je prospešné, ak sa to dá, ak čo najviac vody ostáva tam, kde tá voda naprší ...
Odpovedať
ono to sice vlastne nič nové pod slnkom nie je, ale je to pekne zhrnuté...
Odpovedať
dali sme trativod - vsakovací tunel GRAF 300 od DYKA.SK, má to 4,5 m3 pod zemou, má to dobrú nosnosť, môžu cez to prechádzať autá. objem vyrátali vo firme podľa odvodňovanej plochy a typu pôdy, t.j. schopnosti vsakovania
Odpovedať
tak toto ma tiež čaka ale umna je problem že ako trativod je vylučene :-( :-( :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@milan395 neboj sa trativod sú vyhodené peniaze, ak je podložie priepustné, voda zmizne, ak nie, odtečie ešte skôr. Trativod sa nedá nadimenzovať (dá, ale draho| na lejak, ide len o to, aby koncentrovaný odtok z odkvapov nevymýval najbližšie plochy, potom to už vsiakne.
Odpovedať
@jan45 nielen podložie musí priepustné ale ak máš spodnú vodu tak vysoko že aj vo vodomernej šachte máš plnú až po vrch ? kam tu daždovú vodu budeš odvadzať? :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@milan395 na tom mieste, kde máš dom prší už dávno a jazero ani mokraď tam nevzniklo, takže len ľudským zásahom sa zmenili spádové pomery a voda je zahataná. Vajnory (a okolie| sú celé na vode, ale priepustné podložie vodu vstrebáva. Niekedy stačia minimálne zásahy do konfigurácie terénu a voda sa sama stratí. Stačí sa len po daždi pozerať, čo vodu zdržuje a naviesť ju na inú plochu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
dobrý deň, mám jeden problém a je dosť zložitý teda aspoň pre mňa laičku.Ideme robiť okolie domu(záhradu,altán,...),ale predovšetkým musíme spraviť trativod,ale tým že si nemôžeme dovoliť zavolať nejakú firmu a myslím si, žeby sme to zvládli aj sami potrebujem vysvetliť ako to máme spraviť.už som sa to čo dozvedela o tom, ale aj tak mám dilemu že kde začať.máme vlastnú studnu, a nemáme podpivničený dom a potrebujeme urobiť trativod resp,odkvapové rúry dať tak aby nám nezatekalo pod dom.už som počula všelijaké verzie . že stačí potiahnúť rúru do záhrady,tak okolo rury malé kamene.potom že máme dať velké kamene a okolo nejaký valec(viem aký ale neviem si to predstaviť),jeden problém je v tom že jednu odvkapovú rúru máme uplne preč a tam vlastne ked prší tak to všetko tečie pod dom.otec ju dal dolu z toho dovodu, že to nevyzeralo esteticky dobre,ale potrebovala by som vedieť či tu ruru môžeme potiahnuť nejako šikmo a viesť ju tiež od domu a spraviť to tak ako som písala hore.u vela susedov som videla to,že tie rury majú rovno vsadené do hlbky a nemajú ich vedené 2metre od domu.viem že asi z toho máte galimatiáš ,ale potrebovala by som poradiť.Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
ja mam nadrž odtialto, www.manadatrading.sk, po svojej skusenosti mozem len odporucit
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m... 5000L nadrz. Viem cca taky objem odporucit za cca 550eur.. Este by som tu napisal, niekto pisal, ze to zviedol do kanalizacie... Ale to sa nedava do kanalizacia zo sanit (wc, domacnost, atd).. To by mala byt kanalizacia na zvod dazdovych vod.. Lebo niektory si neuvedomuju a upchavaju prehlcuju kanalizaciu na ine veci urcenu..
Odpovedať
@mio23 Kde sa dá zohnať taká nádrž za 550 Eur. Pošli mi prosím ťa kontakt.
Odpovedať
@gabca79 Do kanalizácie by som to v žiadnom prípade nedával. Treba spraviť trativodové šachty v miestach zvodových rúr. Samozrejme že jamy sa nebudú robiť blízko základov ale určite min. 2m od domu. Vykope sa jama do takej hlbky aby podložie bolo priepustné napr. hlbka 2m v priemere 1-1,5m. Po bokoch sa dá geotextilia, tak aby na dne ostalo voľné miesto a nasype sa kamenivo väčšieho formátu. Nie pieskový štr. Zhruba 0,5m pod porchom sa uzavre diera pretrčajúcou geotextiliou, tak aby zemina nemohla prejsť do štrkového lôžka. Na vrch pod geotextíliu treba vložiť ešte PVC trubku z rýn, doštrkovať, zavreť geotextíliu a zasypať zeminou.
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?