Ako pracuje väzníkový krov na bungalove?

Dobrý deň, riešim dilemu výstavby domu, konkrétne väzníkový krov. Má prosím niekto reálne skúsenosti s týmto krovom na bungalowe. Ako to pracuje, či nepraská sdk podhľad a podobne. A hlavne skúsenosti s dodávateľom krovu. Neviem sa rozhodnúť či ísť do klasiky, teda deka a potom krov. ďakujem
Odpovedať
Aký bude dom?? Bungalov??? Ak je možnosť obyč. krovu tak ten. Ja mám navrhnutý klincovaný väzník ale cenovo je dosť drahý. Úspora dreva je ale to nikto nenapíše že za prácu (zhotovenie väzníka, montáž, dovoz, ubytovanie robošov) si vypýtajú 2x toľko. Ja nemám vnútorné steny nosné tak to budem riešiť piliermi a dám klasickú stolicu.Pod piliere pôjdu bet patky namiesto základu po celej šírke domu. A stále to bude lacnejšie.
Odpovedať
Potrebujem pomoct...... Je tu niekto z okresu Ilava alebo pozna niekto kto mi zmontuje krov na bungalove????
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Mozete mi prosim Vas niekto problematiky znaly napisat pre a proti vaznikoveho krvu a obycajnej strechy?? Nemame nosne priecky, obycajny krov by sme riesili piliermi ako @snoophy ale este stale nie sme rozhodnuty... :-|
Odpovedať
Pre aspoň trochu duchaplnú radu či ísť do krovu alebo väzníkov je potrebné vedieť tvar strechy konkrétneho domu a jeho rozmery. Pokiaľ máte jednoduchú sedlovú strechu bungalovu a podkrovný priestor nechcete využívať išiel by som do väzníkového krovu, úspora je, že nemusíte robiť konštrukciu stropu, zatepluje sa len podhľad, ktorý sa zavesí na strešné väzníky. Pokiaľ je tvar strechy komplikovaný, osobne by som išiel do krovu i za cenu konštrukcie stropu z dôvodu rôznych tvarov väzníkov a tým cenovej náročnosti tohto riešenia.
Odpovedať
@tommi_d je to obycajna Ackova strecha rozmer domu 9x13 . Podkrovie by sme chceli vyuzivat na odkladanie veci, ale strop bude iba sadrokartonovy, nie betonovy.
Odpovedať
Takže z toho čo píšeš odhadujem, že strecha je sedlová a bez stropu, ten SKD bude čisto ako podhľad, ale podstrešný priestor chceš využívať na skladovanie, treba pri väzníkoch počítať s tým, že ten priestor budeš mať dosť obmedzený nielen priestorovo, ale i hmotnostne (plocha na skladovanie bude obmedzená len na priestor medzi jednotlivými väzníkmi (podľa statiky) počítaj však s rastrom (vzdialenosťou medzi jednotlivými väzníkmi) len okolo 1 m.
Odpovedať
@janzi pre a proti..uz len napr. to,že nemusíś mať tie stlpy.... :-)
Odpovedať
@tommi_d ..z väzníkoveho krovu sa dá spraviť aj zložitejší tvar, nie len sedlová strecha, a dá sa na ňom aj úložný priestror spraviť
Odpovedať
@pr ja som nikde netvrdil, že sa nedá, ale pri zložitejších tvaroch striech vychádza lacnejšie krov a ani netvrdím, že nemôže byť úložný priestor, len bude obmedzený
Odpovedať
Profilova fotka
Na bungalovy by sa mali dávať drevené stropy a klasický krov. Väzníkový krov by mal byť najposlednejším riešením, ked sú zle riešné vnútorné nosné múry a veľké rozpätia medzi nimi. Väzníkový krov víde vždy omnoho drahšie.
Odpovedať
@suffo ..by sa mali dávať, by mal byť najposlednejším....a o aké argumenty sa to opiera? O mnoho drahśie..to je čo?..o 2 E..a čo keď lacnejśie? pri klasickom krove a pri bungalove sa veľa krat robí aj ŽB,alebo keramický strop..to je tieź sluśný peniaz+klasický krov=bude aj väzníkový drahśí? Viete mi to vyargumentovať?
Odpovedať
Profilova fotka
Písal som kombinácia drevený strop + krov. Ked sa nedá vhodný drevený strop dávať s nosnými hradami, v tom prípade je výhodnejší samozrejme väzníkový, žb strop je najdrahší ten sa neoplatí, pri keramickom strope je to dikutabilné, ale tiež tam potom idú bud viac nosníkov vedľa seba pri stlpoch stolice alebo ešte nejaké železá, potom sa to už neoplatí. Takže treba si spraviť na začiatku dobrý projekt domu, aby sa dal drevený strop a krov realizovať bez problémov. Príklad: jeden zákazník mal ponuku na väzníkový krov 20 000 euro, alternatíva drevený strop + kalsický krov vyšla 14 000 eur.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@suffo ..príklad ..jeden zákazník mal ponuku na drevenný strop+klasický 12.360,- + stlpy....a väzníkový 11.469,-
Odpovedať
Profilova fotka
Ja nehovorím, že je to pravidlo, preto som písal, že treba vhodnú skladbu vnútorných nosných múrov. Väčšina projektov je z katalogov, ale aj individuálne navrhnutých projektov je na väzníkové krovy, lebo je to pre projektanta intelektuálne menej náročné navrhnúť:-) Niekedy navhrnúť správnu skladbu nosných drevených hrád a zosúladiť ich s múrmi dá zabrať. Ajtak to riešia vždy tesári a väčšinou je neskoro a neostáva nič iné ako väzníkový krov.
Odpovedať
@suffo neviem, ci vies o com vravis, ale teda my mame vaznikovy krov a vysiel podstatne lacnejsie, ako ked by sme dali cokolvek ine... Podla mna na bungalov, ked nepotrebujes pochodzny strop je to uplne genialne riesenie..
Odpovedať
Profilova fotka
Pošli projekt vyjadrím sa. Realizujeme strechy, tak asi vieme čo koľko stojí. A treba aj presne prečítať čo som napísal.
Odpovedať
@suffo ja nepotrebujem, aby si sa vyjadroval k niecomu, co uz mame davno hotove, ale mozno ti bude stacit, ze rozdiel medzi najlacnejsou a najdrahspu ponukou co sme dostali, bol 500 000 Sk..Co je myslim dost .. Ta najdrahsia neboli vazniky.. Tie boli ta najlacnejsia...
Odpovedať
Prosim Vas a kolko miesta je pod strecho pri vaznikovom krove? Budeme tam moct umiestnit aspon nejake stredne krabice alebo prepravky a podobne??
Odpovedať
@janzi to sa neda zovseobecnit, zalezi od konkretneho krovu..
Odpovedať
@janzi pri cca 25 st. sklone je výška zhruba od 1,8m do 3 m..takže sa tam dá čo to umiestnit, skôr je obmedzujúce že nosnosť uložných veci je limitujúca
Odpovedať
Tak po dlhej dobe som tu a aspravil som nosné steny aj základ, pevný veniec a na to sa uložila stolica a klasický krov. Takto sa nemusím ničoho báť a mám priestor na " bordel".
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
ahojte, mame vaznikovy krov, je tam 22cm izolacia, SDK stropy. Kvoli umiestneniu priestoroveho digestoru stavebna firma mala urobit ukotvenie v streche pre digestor, ale zistili sme, ze okotovanie pre toto ukotvenie nebolo spravne zakreslene, je tam rozdiel 60 cm, tak co sa s tym da teraz robit. Poradte.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahojte, ako sa zatepluje vaznikovy krov? Kde a ako sa dava parozabrana? Podla mna nosniky neumoznuju ulozenie izolacie a parozabrany v jednej vrstve bez prerusenia. Nevznikaju tak tepelne mosty?
Odpovedať
@calimero Parozábranu úplne zospodu prispinkovať a prelepiť. Izolácia - vlna alebo fúkaná = niečo, čo sa ľahko prispôsobí. Tepelné mosty tvorené drevenými priečnikmi resp. ešte tenšími kovovými - sú, ale zanedbateľné, keďže sú obalené v izolácii.
Odpovedať
@blacksr dakujem, Jarka. Ak tomu rozumiem spravne, v pripade vaznikoveho krovu je v podstate jedina moznost polozenia izolacie - a to v horizontalnom smere rovno na strop. Teda nie do sikmin, prave kvoli neprerusovaniu parozabrany. Fukanej izolacii sa chcem vyhnut kvoli cene. Takze predstavujem si to tak, ze medzi stropne vazniky nabit nejake latovanie, aby bolo na co ulozit izolaciu z vlny. Zo spodnej strany vaznikov zas prispinkovat parozabranu a to tak, aby vytvorila neprerusovanu vrstvu nad stropom celeho domu. Teda parozabrana sa bude nachadzat aj nad prieckami. Ale ako potom ukotvit SDK strop? V pripade tohto riesenia je teda nutne sa zmierit s tym, ze podkrovie sa nebude dat pouzit ani ako ulozny priestor, ze?
Odpovedať
@calimero hm, podľa toho, o aké väzníky ide, čo sa tvaru týka. Odkaz by nebol?
Odpovedať
@calimero ..treba robiť v dvoch vrstvách..jedna je medzi väzníkmi a druhá je kolmo na väzníky.Ak chceś izoláciu okolo 40 cm..tak dáš 20 cm medzi väzníky a 20 cm dáš medzi rośt ktorý ti tvorí vlastne konśtrukcia na SDK
Odpovedať
@pr ako sa v tomto pripade riesi parozabrana? nejake foto by nebolo? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My davame 24cm medzi vazniky ,pod vaznikmi parozabrana a dalsia kolmo na vazniky 6cm vrstva izolacie.
Odpovedať
@kriloter I.vrstva medzi nosníky...potom spraviť SDK konštrukciu..bu´d na priame závesy...cca sa dá vložiť tak 10-12 cm..alebo ak viac tak potom kotvový rýchlozáves..tam vložíś priečne II. vrstvu a na CD dáš parozábranu nalepenú na CD obojstrannou lepiacou páskou
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?