Ako na vzdchotesnú rovinu na väzníkovom krove?

Pomaly sa blížim k realizácii vzduchotesnej roviny na spodnej hrane väzníkového krovu. Chcel by som ju poriešiť hliníkovou parozábranou 170g/m2, nalepiť na väzníky a spoje prelepiť vhodnou páskou. Rozmýšľam nad tým, že v priečnom smere by som dal zospodu strešné laty, uchytené skrutkami + skrutkotesná páska, čím by sa vytvoril akýsi pomocný rošt, kde by sa dala kotviť konštrukcia SDK, rozvody REKU, prípadne nejaké iné rozvody. Izolácia nad parozábranou bude s veľkou pravdepodobnosťou drvený polystyrén o celkovej váhe cca.1-1,2 tony. Myslíte, že by to takto mohlo fungovať resp. vydrží to fólia? Alebo by bolo vhodnejšie to poriešiť AL parozábranou a plný záklop OSB?
Odpovedať
@itar84 hliníkovú fóliu si premysli, viacerí písali, že to má vplyv na GSM signál, fóliu lepiť na väzníky - neviem, či to bude držať, ale robota to bude parádna ;-) radšej sponkuj a spoje prelep páskou, resp. fóliu chytaj rovno tými latami a skrutkami
Odpovedať
@itar84 a ešte poznámka - drevený polystyrén, je to drahé, odpor to síce má, ale objemová hmotnosť nízka, v porovnaní s inými materiálmi
Odpovedať
@itar84 ja som za plny zaklop, osb moze plnit aj funkciu parozabrany, staci prelepit spoje a predsalen je istejsie izolaciu davat/fukat na osb ako na foliu...rovnako je zospodu jednoduchsie uchytit konstrukciu na sdk do osb, uchytit rozvody reku atd...takto to teda planujem ja..
Odpovedať
@itar84 aj tak sa dá, ako píše @marek_norway
Odpovedať
Dnes som to riesil ;-) Robim si pomocny rost na ktory odspodu dam spagat na spinky a na neho odspodu parozabranu na spinky a tie prelepim. Na spagat dam z vrchu vaznikov 20cm vaty a na nu nasypem polystyren kolko sa zmesti.
Odpovedať

Odpovedať
@itar84 Ak chces pouzit kranulat EPS v tom pripade plny zklop z OSB a na to parozabrana. OSB nie su dostatocnou parozabranou.
Odpovedať
@dominik_boksansky rost som sa inspiroval od teba a viperka :-) Akurat som vsadil na kvalitnejsie hlavne vyschnute drevo. Prvotne som planoval zaklop z osb, ale je to nehorazne predrazene a preto som skombinolal dva materialy, pricom odspodu na vrch maju vacsiu difuziu V polystyrene budu zaroven vedene rozvody rekuperacie.
Odpovedať
@rkorba otazka znie, ci to chces kvalitne, alebo lacno. Podla vsetkeho ta v tomto pripade zaujima iba cena, ale ides az do extremu, ked par sto eur za osb povazujes za nehorazne drahe. Ja som robil vzduchotesnu rovinu z 15mm OSB, pod tym je nalepena este aj parozabrana, nasledne cca 15cm technicka medzera na vzduchotechniku a elektriku a az potom SDK. Samozrejmostou je pomer izolacie pod a nad parozabranou 1:5.
Odpovedať
@stowasser no len osb bez odrezkov cisto na plochu baraku, by ma stalo 1200E co je nezmysel a preto to riesim alternativou, ktora nic nepokazi.
Odpovedať
@stowasser a má zmysel izolácia pod parozábranu, keď vlastne vytváraš uzavretú vzduchovú vrstvu 15cm, ktorá je sama o sebe tepelnou izoláciou? rozumel by som tomu skôr z pohľadu akustiky @rkorba už sme si čosi o tejto téme popísali, ja sám som prekvapený kam sa vyšplhala cena OSB dosiek, pričom je to v podstate drevný odpad, dal som a vyšlo to asi tak, ako píšeš
Odpovedať
@rkorba ako potom das zavesy na sadrokartonovu konstrukciu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@originalx skrutkami na rošt
Odpovedať
@sgi320 na ten spodny s tych krovovych lat? Udrzi to? Lebo aj mna to caka.
Odpovedať
@originalx jednoducho zavesy cez skrutkotesnu pasku a spravim si 50cm rost cize ziaden dvojity rost, koli tomu som pouzil susene drevo, aby to uz nikam neslo 8-) Vysledkom bude dostatocna vyska na izolaciu i vysledna vyska stropu.
Odpovedať
@originalx ten, no, malo by ;-) opýtame sa potom @rkorba, či mu to nejepadlo ;-) u mňa je to podobné s OSB, už asi ťažko trafíme polohu väzníkov, tak sa bude chytať do OSB, ktoré sú prisponkované k väzníkom, zase, keď som videl chlapca, čo to sponkoval, ako po tých doskách poskákal a nič sa nestalo, tak celkom pokojne spávam
Odpovedať
@rkorba ideš ešte dávať krížom laty cez tie na obrázku? dobre som pochopil? nevyjde potom ten rošt aj s robotou viac ako tie OSB?
Odpovedať
@sgi320 ten rost potrebujes tak ci onak, ved naco by si potom prichytaval tie osb? Nepadne to ani nahodou, dnes i vcera som to cele klincoval konvexnymi klincami 90mm co mi strechari robili strechu, tak som zneuzil ich techniku a je to bomba, urcite by som to nesroboval ani nahodou. Kazdy zaves ma bez problemov udrzi, takze daky smiesny sadrac s par kilami izolacie si to ani nevsimne, zaroven je to odlahcene o vahu OSB !
Odpovedať
@rkorba potom sem hod fotku pozriem si to ako sa to robi. A tento rost si kolko od seba daval? 1m?
Odpovedať
Ziadna ina konstrukcia z dreva tam uz nepojde i ked mam navyse 500m stresnych lat ale tie radsej vyuzijem na podbitie strechy.
Odpovedať
@originalx ano min zaves pre sadros je 1x1m, takze sa toho drzim. Zaroven nemusim rezat z vaty a natlacim ju tam 120cm, ale to uvidim o necely mesiac ci to tam dam, alebo budem obrezavat, hlavne ze ju nebudem natlacat odspodu, ale ju rozviniem z vrchu.
Odpovedať
@rkorba nepotrebuješ, pokiaľ máš tie laty teraz od seba cca 1m, tak závesy pre SDK po 50cm a je, na závesy CD-čka, krížom cez spojky CD-čka, profily vyjdú lacnejšie ako laty konvexné klince sú tie "vrúbkované", čo sa už nedajú v podstate vytiahnuť? ktorými sa klincujú väzníky?
Odpovedať
@sgi320 tak tak, ale ty popisujes krizovy rost, ktory davat nebudem lebo tym usetrim vyskovo cca 3.5cm o ktory bude vyssia svetla vyska stropu a i par euriciek v keseni :-)
Odpovedať
@rkorba no zvrchu to je lepsie davat, len ja mam hore uz danu dlazkovicu. A tie klince su lepsie nez konstrukcne skrutky? Aku klincovacku si pouzival? Tu na bombicku?
Odpovedať
@originalx ano profi na plyn :-) Mal som i ochranne okuliare a sluchatka, lebo ked ti to stale exploduje pri hlave v interiery nic prijemne. Keby si tam chcel nasrobovat 90mm srob, tak by ti praskali laty (museli by si predvrtavat nepredstavitelne), takto ani nestihli a boli priklincovane :-)
Odpovedať
@rkorba no taku nemam a je trosku draha na jedno pouzitie.viem, s klincovackou to ide ako po masle, ked mi robili plny zaklop, tak za dve hodiny nemali co robit. Teraz som sroboval dlazkovicu s konstrukcnymi skrutkami 4,5x80 a islo to v pohode 1250 ks, nic nepraskalo, stresna lata je dost pevna.
Odpovedať
@originalx lenze tu to prichytavas pri kraji a tam to praskne i pri rucnom klincovani. Ja ju tiez nemienim kupovat, i ked si ju este poziciam pri zaklope asi ;-) Mozem ti potom poslat dalsie foto ako pokracujem, ale v podstate ako som popisal vyssie, najjednoduchsie, najefektivnejsie najrychlejsie a stale dobre ako pre seba ;-)
Odpovedať
@rkorba no vyskusam to ci to bude praskat s tymi konstrukcnymi skrutkami. No posli, pozriem si to. ☺
Odpovedať
@rkorba normálne som to všetko predvrtaval a nebolo to nič hrozné...
Odpovedať
@sgi320 Drvený polystyrén si viem zabezpečiť po 12€/m3 voči minerálnej izolácii na tom objeme čo chcem sypať je to o polovicu lacnejšie s polystyrénom. Aj po započítaní dopravy z CZ. @rkorba Kvôli čomu chceš najskôr 20cm vaty a potom polystyrén? Má to nejaký špeciálny dôvod? Ja som našťastie potrápil projektantov a väzníky nám vyrobili už so zníženým roštom, veľkou pochôdznou povalou a 60cm priestoru na izoláciu. Ale tvoj systém sa mi pozdáva ;-) @dominik_boksansky Myslíš, že bez OSB by to nešlo vyriešiť? Pokiaľ by sa parozábrana riadne upevnila a poistila zospodu strešnými latami cez skrutkotesnú pásku? Myslíš, že by to neunieslo izolant nad parozábranou?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?