Ako na betónovanie venca ak má mrznúť?

Profilova fotka
Ahojte. Cez víkend sa chystáme zaliať veniec a potom nás bude čakať už len strecha. Ale pozerala som počasie a od soboty má v noci mrznúť (cca -4). Mali by sme dať nejaký urýchľovač do betónu? Alebo ako? Cez deň mrznúť ešte nemá (má byť nejakých 8), tak neviem. Čo doporučujete? A kde zoženieme keď tak ten urýchlovač - v stavebninách alebo v nejakej drogérii? Ďakujem pekne
Odpovedať
1
2
ahoj, to by zaujímalo aj mňa. aj my v sobotu chceme betonovať veniec.
Odpovedať
@ivkakivka nas caka tiez este jeden veniec, tentokrat na atike a tiez mam obavy z tych nocnych mrazov. V kazdom pripade ak beriete beton z betonarky tak oni vedia namiesat beton aj pre teploty pod 5°C. Samozrejme nieco sa priplaca ale to uz je asi minimalna polozka oproti dalsim. Ak ale betonujete ten veniec z miesacky tak jednozne pouzit plastifikator do betonu a zaroven odporucam zakryt veniec po betonazi. Beton po zaliati hydratuje a chemicka reakcia vytvara teplo takze by som to nevidel tak kriticky ak mrazy neklesaju pod -5°C. Po zakryti by to problem uz vobec nemal byt takze kludne do toho.
Odpovedať
Este nieco, na rychlejsie zrenie betonu sa pouziva R-kovy cement co by tiez mohla byt pomoc
Odpovedať
Profilova fotka
budeme betónovať s miešačkou - to bude nanajvýš 1,5 kubíka. a kde kúpime ten plastifikátor? A tiež ma zaujíma, na koľko to máme zakryť - keď by sme betónovali ráno, resp. pred obedom, keď by už teplota bola vyššia, koľko to musí byť zakryté, keď nemrzne permanentne, ale len v noci? tomuto sa príliš nerozumiem :)
Odpovedať
@ivkakivka v stavebninách ale proti mrazu treba je vhodné dať prísadu na to určenú, napr. od Soudal - Soudafrost alebo inú
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 R-kový cement? to je aký? do neho netreba dávať ten plastifikátor, či aj tak treba?
Odpovedať
@ivkakivka plastifikator treba tak ci tak. R-kovy beton ma priamo v oznaceni R. No a zakrytie... staci ked zakryjete veniec na noc, kludne staci aj igelit.
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 ahaaa. a môžeme použiť aj obyčajný cement na ten betón? už máme nakúpené. by sme dokúpili už len ten plastifikátor - či musí sa to použiť spolu? A stačí zakryť len na jednu noc, či vždy na noc ale týždeň treba zakrývať?
Odpovedať
@ivkakivka zakryval by som aspon prve 2-3 dni, potom uz by mraz nemal betonu nic spravit. V kazdom pripade kriticky je prvy den. No a pouzit mozete samozrejme aj normalny cement
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 ďakujem veľmi pekne za radu :)
Odpovedať
Vo výške venca zatiaľ mráz nebude. . .takže zatiaľ sa netreba veľmi stresovať x-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Beton si drži svoju teplotu po betonovani ho stači zakryť igelitom alebo foliou ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
no neviem. nezdielam vaše nadšenie. načo naháňať vlastný dom a betónovať v zime? vlhkosť sa drží v betóne riadne dlho a stále hrozí riziko, že v noci bude aj pod - 5. myslím že plastifokátor plní iné úlohy, skôr treba orginál prímes ako píše blacksr. v technickom liste sú pomienky. ale vždy je to iba nutné zlo. len či je nutné?
Odpovedať
Profilova fotka
@mcervo a v akej vyske teda byva mraz?
Odpovedať
@ivkakivka tak ako? riskli ste to? máte zabetonovaný veniec? my sme to v sobotu zmákli, dali sme plastifikátor, a na noc to bolo prikryté starým kobercom, tak dufam že to bude ok :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janadl no, trošku sme sa zdržali s robením strmienkov, takže betónovanie necháme na štvrtok - to bude sviatok a má aj zase stúpnuť teplota. ale gratulujem, že ste to zmákli :)
Odpovedať
@ivkakivka držím palce, nech vám vo štvrtok praje počasie.....my chceme ešte do jari zmáknuť strechu :-D tak snád nebude tuhá zima a budeme môcť makať ....
Odpovedať
Profilova fotka
@janadl no to určite zvládnete. ak máte už majstrov. už by som ich aj pomaly na tvojom mieste zajednávala, lebo oni majú toho určite veľa. my hneď ako zabetónujeme, ich zajednáme, lebo vieme, že si nájdu čas tak za 3 týždne :D
Odpovedať
No tak mna caka zajtra betonovanie venca atiky. Mrzne celodenne aj ked nie moc ale teplota sa ani cez den vyrazne neprehupne cez 0°C. Beton doveziem z betonarky a odporucali zvolit o jednu triedu vyssi stupen betonu co by malo pomoct (povodny C25/30 navrhli C30/37). Jednak obsahuje viacej cementu (tym si vytvori viacej hydratacneho tepla), skor dosiahne pevnost kedy mu mraz uz neoblizi. Este pocitam s tym, ze hned po betonovani ho zakryjeme plachtou (cast EPS-kom) nech si drzi teplo a neochladzuje sa tak rychlo. Stale sa ale zahravam s myslienkou ako predohriat bednenie, ci ho poliat teplou vodou tesne pred betonovanim alebo ci plynovym horakom nenahriat bednenie. Mate niekto iny napad?
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 ale zas nemrzne tak veľa? na západe je max -2, čo je v pohode. my sme použili nemrznúcu zmes do -7 a betón vôbec nepopukal, nič - je pekný. je to skoro týždeň a teraz už ani mráz by tomu nevadil, takže šťastie stálo pri nás :)
Odpovedať
@ferre1 hej, odložiť betónovanie na jar. je to znásilňovanie fyziky. prečítaj si paralelnú tému o betónovaní v zime, tam jeden maník napísal na túto tému dosť podrobne.
Odpovedať
ahojte, vidim ze riesite betonovanie v zime,,,ja sa chystam betonovat veniec teraz v piatok alebo sobotu, teploty v noci su u nas aj -7, cez den posledne dni max -1, planujem to prekryt vrecami od cementu a velkou plachtou: myslite ze by sa tomu mohlo nieco stat?? Mam pripravenu aj nemrznucu do betonu....
Odpovedať
@martin1212 jasne ak by to bolo take jednoduche tak to odlozim, ale kedze nemam dom pod strechou tak je pre mna mensie riziko betonovat teraz ako nechat celu stavbu bez strechy cez zimu. Mimochodom to je veniec atiky takze ten ma trochu ine poslanie aj ked ani tam to netreba podcenovat. Dnesne teploty -0,5°C snad nebudu take kriticke pre beton. Beton si pri hydratacii tvori teplo a pokial je pod plachtou tak by to problem nemal byt. Od zajtra hlasia celkom pekne plusove teploty tak pre mne bude teraz najdolezitejsie ako co najrychlejsie dostat beton do venca a co najskor zakryt nech nezachladne. Zajtra uz by to malo byt uplne OK
Odpovedať
@ferre1 my sme betonovali veniec na stitovom mure v utorok bolo cely den okolo-1 az -2 a davali sme zimnu prisadu do betonu a hned sme zakryvali polysterenom foliou a kartonon, zatials me to neodsalovali ale verim ze je vsetko ok, robili sme to najma koli tomu ze potrebujeme tak ako ty zastresit dom a je pre nas mensie riziko betonovat v nizsich teplotach ako nechat celu zimu dom bez strechy... ak budes mat betom z betonarky tak pohoda staci dobre zakryt ak budete miesat treba trochu prihriat vodu a dbat aby nebol zamrznuty strk a ked to zakryjete tak to bude v pohode...
Odpovedať
Profilova fotka
chvalabohu, že keď sme betónovali my, tak 2 dni ani v noci ani cez deň nebola minusová teplota. hoci nebolo ani +5 stupňov, ale bolo 0-1, čomu som sa veľmi tešila. bola som pozerať ten náš veniec a nie je vôbec popukaný a na takom mini kúsku, aby 15cm je na vrchu taký nadrolený, ale nie do hlbky, len tak trošku, tak dúfam, že to je v pohode. teraz už len tú strechu a je pokoj.
Odpovedať
@ivkakivka poškodenie betónu nemusí byť viditeľné voľným okom a určite nie hneď. radšej by som nezakryl dom. čo sa môže v zime otvorenej stavbe stať? už v sedemdesiatych rokoch sa používali na veľkých stavbách vyhrievané šalungy aby sa predišlo najhoršiemu. a lieh poznali aj vtedy. pomaly ďalej zájdeš. ale to je samozrejme každého vec, aký postup si vyberie, ja len hovorím svoj názor. niekedy naozaj nie je na výber.
Odpovedať
Profilova fotka
Minuli rok som betonoval stity. Chemiu som kupil za par eur v betonarke. Mi to nalial do flasky od coca coly. Tusim ze stamperlik isiel do miesacky. Ten beton som ani nezakryl ani nic. Cez den bol minus a vyzera ako v lete robeny. Ziadna prasklinka. Do -5 podla mna to neni tragedia. Ten cement prve dni sa sam rozohrieva ked nastava reakcia s vodou. Neskoro som to tu objavil vedel by som teoreticky najst v materialoch aka bola v ten den teplota. Ale kym najdem vy uz dobetonujete. Ked som betonoval tak von bol sneh. Bolo to asi december januar.
Odpovedať
Takze vcera sme nakoniec predsa len vybetonovali veniec atiky. Teploty od -1°C do +1°C vratane noci. Hned po zaliati venca sme ho pekne prekryli foliou a zatazili latami. Dal som beton podla odporucania betonarky, teda o jednu radu vyssi (podla projektu som mal mat C25/30) takze sme dali C30/37. Ked som este tesne pred zamiesanim volal do betonarky, ze predsa len nech tam daju este extra nemrznucu tak ma ubezpecovali, ze 37-micke betonu taketo pocasie ani nahodou neuskodi a uplne v pohode aj na mostne konstrukcie v rovnakom pocasi daju zaruku. No ale aby toho nebolo malo tak kedze som bol prvy v betonarke aj v domiesavaci tak zrejme v oboch zostalo zopar lopat betonu nalepenych na stenach miesacky aj domiesavaca, tak mi chybali asi za 3 furiky betonu. Takze prisla na rad miesacka, strk, cement a tu trochu sme museli dorobit. Dorabany beton som pre istotu este zduploval aj EPS nech si drzi svoje teplo kedze bol bez nemrznucej. Dnes rano som bol pozriet ako to vypada a beton z betonarky uz doslova pochodzny a z miesacky je na tom tiez podobne. Nakoniec si myslim, ze to bude uplne v poriadku kedze neboli silne mrazy a dnes v priebehu dna by malo byt nad nulou co tiez pekne pomoze zretiu betonu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 co nespis?? :))
Odpovedať
@mio23 no to vies su ludia, ktori musia makat aj v sobotu aby sa nasa ekonomika nedostala do pecka hned ale az o par hodin :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?