Ako má vyzerať podbitie strechy - Váš názor

Všetkým želám dobrý deň, zaujímam sa o tvaroslovie v architektúre a už dlhšiu premýšlam nad jedným detailom strechy, ktorý je dnes zaužívaný a neviem mu prísť na chuť, nerozumiem mu. Na tomto fóre sa premiela zmes odborníkov aj laikov, čo je výborné a preto Vás chcem poprosiť o Váš názor. Na obrázku 1 je profil strechy používaný historicky dlhú dobu, je logický - vodorovné zarovnanie strechy (tým pádom aj krokiev) je to elegantný detail ktorý sa mi zdá konštrukčne racionáýlny,estetický a overený historiou V súčasnosti však prevláda na väčšine novostavieb detail z obrázku 2. Pred vodorovným podbitým sa nachádza zvislá časť - krokvy sú prislušne zrezané. Zdôrazňovanie hrúbky strechy sa objavilo v postmoderne a už aj na Slovensku musela skončiť pred 10timi rokmi, ale tento nelogický - podľa mňa konštrukčne zložitejší detail ostal a ja si to neviem vysvetliť. Vyjadrite svôj názor :) Vopred ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
k tomu len tolko ze aj my mame č.2 priznam sa ze č.1 som si asi ani nikde nevsimol... mne sa ta č.2 zda ok esteticky :)
Odpovedať
@miro1234 ahoj ja to mam podla obrazka č2 tak sa mi to paci viacej je to len vec vkusu ako sa ti to paci tak si to urob ;-)
Odpovedať
@bellisimo Akceptujem súkromné vlastníctvo, áno každý má právo si robiť na svojom čo chce, ale každá sloboda má svoje hranice. Spoločne svojimi výtvormi tvoríme verejný priestor - ulice a tvoríme aj krajinu. Dám extremny príklad - ak si sused postaví vedľa tvojho domu ružovú barokovú gulovitú stavbu tak cena tvôjej nehnutelnosti automaticky klesne, lebo nikto nebude chcieť bývať vedľa tej opachy a to už sa ťa zrazu týka. To čo staviame sa netýka len nás. A tak je to so všetkým. Tým som nechcel povedať, že tento detail je nejaký problematický len ma zaujima. Páči sa, nepáči je dosť krátkodobý argument - to sa mení časom trendami, pocitmi, náladou - to podľa mňa nestačí na vytvorenie niečoho čo tu má stáť niekolko generácii. Možno by stálo za to sa dostať k podstate veci.
Odpovedať
@miro1234 tak povec rovno ze sa chces rospravat o buducnosti co bude o dajme tomu 100 rokov.Ty si postav dom podla nazoru ostatnych a ja podla toho ako sa mne paci :-D a este dom nestavam preto aby som ho predal ale preto aby som mohol vnom byvat.Chod a pitaj sa susedov ako sa im paci tvoj dom ako by si predstavovali ako by mal vyzerat aby si im vyhovel a urob tak aby boli ostatny okolo teba spokojny len ty nie.Prajem prijemny den ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@miro1234 asi nie ste stavbár, tento detail(č.1) prezentujú aj výrobcovia odkvapov, ale skutočnosť je iná. Ten detail platí na začiatku odtoku dažďovej vody, ak má strecha 25m pri spáde 1cm je tam už rozdiel 25cm, rieši sa to viacerými zvodmi ale stále sa to približuje k detailu č. 2. Z konštrukčného hľadiska je nebezpečnejší tento detail na štíte, kde sú debnením a omietkou prekryté krokvy, pri zabudovaní vlhkosti alebo nie dobrej klampiarine hrozí odhnitie krokiev.
Odpovedať
@jan45 pridávam prvý obrázok z googla - nie je to spádovanie odkvapov tak trochu mýtus? nech hladám ako hladám nikde som nenašiel odkvap na dnešných domoch, ktorý by bola naozaj spádovaný. Urobia detail, ktorý má niečomu napomôcť ale potom zvod nevyspádajú..
Odpovedať
Profilova fotka
@miro1234 ja tam spád vidím, od kresla doľava jeden, doprava druhý, strechy s malým spádom majú aj pomalší odtok, takže spád nemusí byť 1cm, stačí 0,5.Bez mohutnejšieho podbitia by strecha bola prisadená. Toto je reklamná foto, bývať by som tam nechcel.
Odpovedať
@miro1234 Tak sem daj nejake foto tej 1. varianty, neviem si to predstavit nazivo. 2 sa mi paci asi viac a reci o nejakej globalnej estetike su aj tak len subjektivne. Mne sa zas hnusia tie stvrte kde su vsetky domy rovnake. urcite sa mi paci viac ked je jeden bungalov, vedla poschodovy, potom kockovany a pod. Co sme uz zase ovcve a musi byt vsetko diktovane ako za toho zleho sociku? A s kpadu ryne, sused dal vylozene poziadavku ze neche spady ze sa mu to nepaci, robosi mu ale dali nejaky pseudo mini spad, casto ale vidim velke spady radovo centimetre aj na relativne novych domoch
Odpovedať
@jan45 pridávam ešte jeden obrázok historického domu, kde boli odkvapy zavesené a naozaj vyspádované. V čom bolo toto riešenie nevýhodnejšie oproti dnešným? a áno stavbár nie som, som zvedavý :)
Odpovedať
Pridávam obrázky domov s detailom podobným ako č.1
Odpovedať
Profilova fotka
č.1 býva pri klasických krovoch . č.2 pri väzníkových krovoch.
Odpovedať
@antonmesaros - prosím Vás objasnite mi ako súvisí konštrukcia krovu s detailom ukončenia strechy, tomu nerozumiem :-) a prepáčte ak sa pýtam nejakú elementárnu vec
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vsak ten prvy neni podbity su tam priznane krokvy to je bezna vec, ostatne su nejake uzasne diozajnove domy a vyzeraju uznaj na h..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?