Aké debniace betónové tvarovky miesto venca na dom?

Profilova fotka
ahoj mam jednu ťažkú pre mňa otázku má niekto skúsenosti s robením venca? my prerábame starší dom a chceme meniť strechu no zistili sme že nemá veniec len drevený. rada by som mala hore aj daky úložný priestor na nepotrebné a potrebné veci. dá sa spraviť mesto venca veniec z debniacich tvaroviek? nerozpadne sa to a drží to vie mi niekto poradit? či áno lebo radšej len klasiku spraviť betónový veniec? a na steny cca 45cm aký vysoký vlastne má byť taký veniec?
Odpovedať
Profilova fotka
ťažká otázka čo?
Odpovedať
Profilova fotka
otázka nie je ťažká, len všeobecná. Pravdepodobne je to podlhovastý dom so sedlovou strechou uloženou na pomúrniciach. Ak sa krov zhadzuje, {a je na to dôvod} potom sa okraje stien zarovnajú a vymuruje sa múrik z hocičoho, 50-60 cm, aby vznikla podchodná výška pod hambálkami.účelom venca je ztuženie, to sa nedá dosiahnuť betónom, len výztužou, ale na múrik stačí 10cm betónu, do ktorého sa položia na kraje dva drôty ø 10-12 a do stredu kotviace tyče po dvoch metroch. Keď dokážete z tých drôtov urobiť armatúru so strmienkami,potom už bude treba výšku min. 15 cm, ale pri rozpone strechy do 6 m by som sa nebál ani pri prvom riešení. Ak má dom štvorcový pôdorys napr. 10x10, treba to robiť o trochu zložitejšie, ale veniec nad 20 cm by som nedával.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 vdaka ale nie všetkému som rozumela ano naš dom je sedlová strecha no s jedným štítovým múrom (kt. tiež musíme zhodiť a nanovo postaviť) DOM má 8mx8m. Takže nemáme uvažovať o tých debniacich betónových tvarovkách?. ja nechcem robiť žiadne nadstavby na dom len by som tam chcela vymeniť celú strechu tj. krov, latovanie, škridlu a treba nám teda ten veniec. nevieme však aký velký - výška, šírka by to mala byť. ano chceli sme si to zlahšiť týmy tvarovkami a nerobiť drevené vence a zalievať betonom ale ak mi poviete že je to nutné, tak sa nedá nič robiť radšej sa ten veniec spraví - pri dnešných záplavách predsa nebudem riskovať posuvy, ,,, a keďže sme dačo pod terénom tak na to myslím. a teda ten betónový veniec s týmy železnými konštrukciami máme dať pod 20cm? vdaka za radu
Odpovedať
my sa tiež rozhodujeme, či dať klasické debnenie alebo z u-profilov. i keď sme už viac menej rozhodnutý že použijeme u-čka, aj kamoška má a v pohode, nič sa jej neroztlačilo, žiadne iné debnenie len pod okná treba vystužiť. tak už aby to bolo za nami a boli sme pod strechou. a výšku budeme mať na výšku tvarovky, t.j. 25cm.
Odpovedať
@dia777 ano ten veniec je nutni pan jan45 vam dobre radi beztoho bysom strechu nemenil
Odpovedať
@bona69 cosa tika ucka tak bysom ho pouzil iba ak su obvodove mury ztoho isteho materyalu
Odpovedať
Ak budete iba trochu logicky uvažovať tak dospejete k jednoznačnému záveru, že debniace tvarovky na veniec sú jednoducho nepoužiteľné. Možno to vyzerá ako jednoduché riešenie ale pri ukladaní DT-čiek je nemožné uložiť do nich armatúru. Nie som statik ale armovanie inak ako minimálne 4-mi prútmi pozdĺžnej výstuže a strmienkami min. po 30 cm som ešte nevidel. Dalo by sa elegantne urobiť "debnenie" z 5 cm ytongových (porfixových) tvárnic ale rozhodne by to bola drahá a pracná metóda. Finančne určite drahšia ako prosto zhotoviť klasický drevenný šalung. Výška venca závisí od typu krovu a použitej krytiny ako i celkového zaťaženia nadstavby. V ideálnom prípade môže byť veniec aj 17-18 cm. Osobne som nepočul o venci na RD vyššom ako 27 cm (to v prípade montovaného stropu s vysokýmu tvarovkami a zálievkou 6 cm čo však nie je váš prípad.
Odpovedať
Profilova fotka
@zamotek dakujem ;-)
Odpovedať
myslím, že tu nikto nespomínal debnenie z DT-čiek, ja som písala z u-profilov, ak vieš čo to je "zamotek" http://www.ytong.sk/html/slk/sk/porob...
Odpovedať
Profilova fotka
@bona69 prepáč ale ja som ich spomínala to písal mne
Odpovedať
predsa len k tým "učkam": je to tiež veľmi pohodlné riešenie, náročné však finančne. Cenník je na nete k dispozícii. Podľa mňa sú úskalia v tom, že je nekompromisne definovaný prierez venca. A ten je v tomto prípade tak na hrane, asi skôr pre novostavby v celkovom systéme výstavby ako pre rekonštrukciu, tam pravdepodobne prierez venca bude mierne mimo toleranciu. To už ale dokáže posúdiť iba statik a v tomto prípade by som naozaj nepovažoval 3-4 stovky na jeho služby za vyhodené peniaze. Skôr naopak.
Odpovedať
Profilova fotka
@zamotek určite už ma tu viacerý presvedčili že pri starom dome treba veniec klasický. asi nebudeme špekulovať a spravíme šalung. s typickou výstuhou aj výplňou kedže ale je to dom 8x8m so stenami približne 45cm, aký by ste odporúčili vysoký ten veniec? široký má byť asi tých 45 cm teda aká je široká nosná stena domu. vdaka
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ako tu už niekto správne napísal, betón nie je všetko. Ak bude kvalitná výstuž, určite aspoň 4x 12 a strmienka á 30-40 cm o priemere min 6mm, myslím že prierez venca by mohol byť kľudne niekde medzi 25-30cm (šírka) x 20-25cm (výška). On betón sám o sebe je bez výstuže vlastne v tomto prípade nič. Ak je výstuž v profile 15x18 a krytie cca 3-5 cm tak všetko navyše je už iba zbytočné plytvanie materiálom a samozrejme peniazmi. Nie som ani statik ani odborník ale určite neklamem ak poviem že vám uvedené rozmery určite budú postačovať. Ak nechcete z nejakého dôvodu využiť statika, tak skúste aspoň niekoho kto má vo vašom okolí dom s podkrovím a má k tomu podrobný projekt. Ten veniec tam bude podrobne popísaný a rozkreslený takže ako návod by to malo stačiť. Okrem toho tých pár roxorov navyše je v porovnaní s nejakou budúcou poruchou stavby naozaj zanedbateľná položka.
Odpovedať
Tak som pre istotu pozrel album a myslím že vám naozaj postačí veniec tak 20 x 15 (pekne a zodpovedne ho ale vyarmovať). Nezávidím vám prácu s prerábkou. Budem úprimný, my sme kúpili niečo v podobnom stave ibaže 21x7m :-) a z plánovanej prerábky nebolo nakoniec nič a skončili sme novostavbou na konci záhrady :-) Finančne skoro porovnateľné náklady na novostavbu a totálnu rekonštrukciu. Inak poradil by som pred zimou prednostne ošetriť sokle (otĺcť až na kosť :-) ) a pekne navysoko zaizolovať (aj provizórne ak treba) ušetríte veľa času a nervov na jar. A tie podlahy čo najskôr zlikvidovať. My sme mali pod nimi škváru a vlhkoooooooooooo do zblbnutia. Všetko von, podbetónovať a na to minimálne 10 cm polystyrénu.
Odpovedať
Profilova fotka
@zamotek dakujem za odpoved. asi tak urobíme. no chvalabohu na to že v tom dome cca 6 rokov nik nebýval nesmrtí to tam a nevlhne majitelia sa o to dobre starali. plyn bol odhlásený v roku 2006 tak predpokladám že to netemperovali. je to vlhké len na jednom mieste a to z dôvodu že z vonka je popadaná omietka od suseda ale to sa dorobí. podlahy su betonové len v dvoch miestnostiach je palubovka zo začiatku sa mi páčila ale pojde von len neviem kedy k tomu prídeme teraz sa nám jedná o strechu. aj k izolácii, novým chodníkom a k spúste vecí príde -závislosti od penazí chceme teda kupili sme to na chalupu a v starobe na bývanie takže pomaly prerobíme. totižto luxusu bytu sa nechceme vzdať. ale ked už prerábam tak poriadne a hlavne kvalitne. statik sa nam vyjadril že on by dal veniec a nie ako nas nahovárali že len taký istý drevený. no nepovedal aký približne hrubý a velký. ano poriedne to vyarmujeme. to mi je jasné a naozaj vdaka za rady.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
pouzil tu niekto VELOX na veniec? nech hladam ako chcem, neviem najst ich cennik, kde sa to vobec da kupit ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?