Aká má byť hrúbka izolácie šikmej strechy?

Prajem pekny den. Radi by sme sa tu nieco dozvedeli o tom ci sme zvolili dostatocnu hrubku izolacie strechy. My sme sa rohodli dat medzi krokvy 160mm vatu a napriec este 80mm vatu. Myslite si ze je to dost? Aka izolacia je najlepsia alebo s akou mate najlepsie skusenosti? Dakujem za radu.
Odpovedať
Spolu je to 24 cm, čo je určite dosť, naprieč by stačilo aj 6 cm.
Odpovedať
No mne kazdy hovoril ze tych 24 je minimum.
Odpovedať
Profilova fotka
Na tejto stráne je výpočet hrúbky izolácie do podkrovia http://www.stavba-online.sk/podkrovie...
Odpovedať
ok dakujem vyslo mi to tak ze je to OK dakujem za radu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ha, ha , ha : 18+20+20cm Isover DOMO
Odpovedať
@simunovci Dobrý den. Tloušťka izolace je závislá pouze na Vašem rozhodnutí, jak dobře to chcete mít zateplené. A samozřejmě tato konkrétní konstrukce musí být v souladu s ostatními konstrukcemi. A to by mělo být zohledněno již v projektu. Jedna věc je nějaké normovaná izolace a druhá věc je, jaký že chcete postavit dům z hlediska tepelných ztrát. A například pokud byste chctěli třeba pasivní dům, tak tam by se měl součinitel prostupu tepla U pohybovat kolem hodnoty 0,1 W/m2K u všech konstrukcí a to v přepočtu na třeba Isover Unirol Profi odpovídá tloušťce 33 cm, ale po zateplení šikmin se spíše doporučuje tloušťka 40 cm. Ale to platí pro pasivní domy. Pokud stavíte něco energeticky horšího, je možné dát i slabší izolaci a použít i izolaci s horší lambdou. Ale co neuděláš dneska pořádně, to již nikdy nezlepšíš. A v šikmém stropě obzvlášť. Z tohoto pohledu bych tam dal tolik, co tam vejde, čili až těch 40 cm s lambdou 0,033 S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Vie mi niekto poradit ako si vypocitam m2 plochy, ktorú budem zateplovat? Dom je 9x11 m
Odpovedať
@merilin :-o ??? Ak ide o bungalov, tak 9x11. Alebo? Obsah šikmín + obsah stropu.
Odpovedať
@blacksr nie, je to podkrovny, hore mame 3 izby. Strecha ma 40 stupnov a dom ma rozmer 9x11. veniec by mal byt priblizne vo vyške 1 metra (3 rady tehal 25cm-1)
Odpovedať
cca. 110m2
Odpovedať
@mama112 prosím, odkaz na túto stránku už radšej nevyvesuj. Ono to, čo stačí podľa normy ešte neznamená, že je to ok. Teda nie že by nebolo, ale... :) naša norma by podľa európskych smerníc mala do roku 2020 predpisovať hodnoty pre pasívne domy, viď Laďa. V Čechách už norma obsahuje aj prísnejšie hodnoty a hoci my sme tu tradične trochu prispatí, onedlho sa bude musieť sprísňovať aj tá naša. Takže @simunovci vaša skladba síce vyhovuje norme (momentálne), ale odporúčam sa riadiť Laďovou radou.
Odpovedať
Profilova fotka
@geroj Ja som to pre seba počítala aj podľa českej normy, ale neviem nájsť teraz ten odkaz. Bolo to myslím na Poradte.cz. a vyšli mi doporučené hodnoty a hrúbka je cca 20 cm. Je pravda, že v lete je tam teplo , ale bola som v dome ,kde 40 cm a aj tam bolo v lete teplo ako u nás. Určite to zvalíte na kvalitu práce. PS. doporučené hodnoty boli viac ako normované.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mama112 Ja to zvalím na okná.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dobrý typ, aj na to som myslela...aj orientácia domu....
Odpovedať
@mama112 Správne, odporúčané hodnoty sú vyššie, mám to tu na stole, tak sa pokúsim zreprodukovať, nech o tom len nekecám: stena - požadované U: 0,3 - odporúčané U: ťažká 0,25; ľahká 0,2 - odporúčané U pre PD: 0,18-0,12 strecha nad 45° - požadované U: 0,3 - odporúčané U: 0,2 - odporúčané U pre PD: 0,18-0,12 strecha pod 45 až plochá - požadované U: 0,24 - odporúčané U: 0,16 - odporúčané U pre PD: 0,15-0,10 výplň okna - požadované U: 1,5 - odporúčané U: 1,2 - odporúčané U pre PD: 0,8-0,6 výplň dverí - požadované U: 1,7 - odporúčané U: 1,2 - odporúčané U pre PD: 0,9 U je mimochodom obrátená hodnota R, tj R= 1/U, tak kuknúť program na TZB-info (tu http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v...) a počítať :) @blacksr tak tak, vinu za prehrievanie pri takých hrúbkach izolácie treba hľadať inde. Asi teda u projektanta. Alebo u užívateľa domu, ktorému neboli správne vysvetlené princípy fungovania jeho domu, čiže opäť u projektanta :)
Odpovedať
@mama112 ono mozes mkat aj 100cm v podkrovi a budes tam mat teplo, ked moralka zatvarania okien v dome je zla. Rovnako ako v zime, mozes mat zateplene kolko chces, ak mas otvorene okno, tak sa teplota bude prisposobovat tej vonkajsiej. Dalsia vec su tepelne zisky z okien (aj stresnych), tie treba zatienovat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?