Zo starého domu nový a nutnosť povolenia

Dobrý deň. Kúpili sme starý drevený dom, ktorý však chceme zvaliť a na tom istom mieste postaviť nový murovaný. Starý dom je podpivničený, má pevné a hlboké základy na ktorých sa dá stavať. Myslíte že by sme mohli dom stavať bez stavebného povolenia len na zaklade projektu ktorý si dáme vyhotoviť. Bola by to taká väčšia rekonštrukcia.
Odpovedať
@paprickazv Niečo by ste z toho starého domu mali enchať, aby to bola rekonštrukcia. :-) Prečo chcete búrať drevenicu?
Odpovedať
Nedá sa z neho ponechať nič. Obvodové steny sú drevené a sú v dosť zlom stave, preto chceme potiahnuť múry.
Odpovedať
Komín nenecháte? Aj základy sú niečo.
Odpovedať
@paprickazv ci ide o ,,rekonstrukciu" takeho rozsahu alebo o novostavbu v oboch pripadoch je potrebne poziadat o stavebne povolenie a k tomu prilozit projekt na urovni minimalne pre vydanie stavebneho povolenia. rady a prispevky od @radopp brat s velmi velkou rezervou, alebo lepsie si ich vobec nevsimat.
Odpovedať
@spiderhst Nič zvláštne som neradil. Aj tak sa pôjde spýtať na stavebný úrad a tam mu povedia čo všetko od neho chcú. A to je asi najlepšia rada. tsss.
Odpovedať
@spiderhst Pri rekonštrukcii netreba územné konanie a vyňatie pozemku. Rekonštrukcia a novostavba je obrovský rozdiel. Hmm, ale na čo sa s tebou mám hádať?
Odpovedať
Samozrejme sa pôjdeme informovať aj na stavebný úrad, len som chcela vedieť či sa to dá prerobiť bez množstva papierovačiek.. Novostavbou by som to nenazvala, nakolko dom tam stojí len ho chceme prerobiť..
Odpovedať
@paprickazv Priprav sa na zasahovanie do tvojich ústavných práv - papierovú vojnu, prosenie o povolenie, poplatky, termíny na dokončenie, kontrola stavby...
Odpovedať
Profilova fotka
žiaľ, potrebujete stavebné povolenie ale je jednoduchšie ako pri stavbe na zelenej lúke. Musíte zachovať pôdorys a výšku, ale tá sa ťažko dá skontrolovať. Zákon hovorí o zásahoch do statiky alebo technickom zhodnotení, vtedy už treba stav. povolenie, ale kedˇ budete mať projekt, kde sa starý a nový stav odlišuje len technickými zmenami, môžete skúsiť predložiť ho na SÚ s ohlásením, môže to prejsť zaplatením poplatku. Ale tieto veci by mal vedieť a riešiť projektant.
Odpovedať
@jan45 Myslíš že si nevšimnú pri kolaudácii že miesto pôvodných drevených stien sú murované?
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ak omietne drevený, nebudú robiť sondy, kontrola st. úradu sa zameriava na umietnenie (potvrdí geodet) vonkajšie rozmery, výška hrebeňa, zábradlia a kontroluje revízne správy. Ak projektant zakreslí starý stav o pol metra vyšší, pri kontrole to bude sedieť.
Odpovedať
Ak zrusis obvodove steny, tak to uz nie je rekonstrukcia a v takom pripade budes musiet pri stavbe novych dodrzat platne normy - teda vzdialenost od plotu 2m a vzdialenost medzi oknami obytnych izieb 7m. Nie je to ziaden novy zakon, plati to tak uz cele roky. Dost teda zavisi aj od toho, akych mas susedov a ci budu chciet spekulovat..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Rekonštrukcia a každá väčšia oprava nehnuteľnosti je stavba, na ktorú sa vzťahuje stavebný zákon (zákon č. 50/1976 Zb. v znení neskorších predpisov). Zmenu stavieb môžete vykonávať len na základe stavebného povolenia alebo ohlásenia stavebnému úradu. Náležitosti ohlásenia obsahuje vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 453/2000 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia stavebného zákona. Pred začatím rekonštrukcie si zistite, či budete potrebovať povolenie, alebo stačí stavbu len ohlásiť. Stavebné povolenie budete vo všeobecnosti potrebovať, ak zasahujete do nosných konštrukcií, čo by ovplyvnilo stabilitu stavby, požiarnu bezpečnosť alebo jej vzhľad, pri zásahoch do rozvodov (voda, elektrina, plyn, kúrenie) a v prípade prístavby alebo nadstavby. Ak nebudete zasahovať do nosných konštrukcií, meniť rozvody, nezmeníte vzhľad domu a nezasiahnete do práv iných osôb, čiže budete napríklad búrať nenosné priečky a stavať nové, stačí vám len ohlásenie drobnej stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser napriek tomu si myslím, že ak je v katastri zakreslený obdľžnik s poznámkou rod. dom, môže tam postaviť obdobný dom nanovo, bez dodržania odstupových vzdialeností, dokonca aj keby ten dom už v skutočnosti nestál.
Odpovedať
Zavisi od susedov. Ja som vdaka tomuto kupil pekny pozemok, lebo predchadzajuci majitel pri oficialne ohlasenej rekonstrukcii odstranil po konzultacii so statikom aj obvodove steny. Niekto musel dat jeho susedovi tip, ze v takejto situacii sa uz nejedna o rekonstrukciu, ale je to odstranenie starej stavby a stavba novej, ten sa obratil na stavebny urad, ktory rozhodol, ze musi prebehnut nove stavebne konanie podla platnych pravidiel. Chlap sa povadil so susedom, ze je spekulant, ze tam stal 50 rokov stary dom a teraz mu to vadi, a skoncilo to tak, ze mi to v takom stave predal, aby mal pokoj.
Odpovedať
my sme tiež takto kúpili starý dom. Polovicu ( hlinenú časť) so strechou sme zbúrali, zostali len tri múry a murovaný strop. A stavebné povolenie bolo potrebné k tomu projekt prestavby, vyjadrenia sieťarov. A bolo zlúčené územné konanie so stavebným. Najlepšie sa opýtať na stavebnom úrade čo k tomu všetko treba. Síce Vás to niečo bude stáť - čas aj peniaze, ale aspoň sa nemusíte do budúcna obávať, že by ste s tým mohli mať nejaké opletačky. Keby ste to komplet búrali a na tom stavali nové tak treba búracie povolenie a potom stavebné.. Ale to všetko si radšej zistite na príslušnom stavebnom úrade.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?