Zmenena sadzba na "Dan za rozvoj obce"

Caute, riesim problem s poplatkom za rozvoj obce. Stavebne povolenie sme dostali 16.9.2022 na zaklade ktoreho vznikol obci narok na "dan za rozvoj obce". V tom case bol poplatok vo vyske 15 eur/m2. Obec nam nedorucila ziadnu vyzvu na zaplatenie tejto dane. Momentalne sme zacali kolaudovat a jedna z poloziek pri kolaudacii je, ci mame zaplatenu dan. No nemame, nevadi, ze vyrubia a poslu postou. Pozeram na papier a cifra prekonala moje ocakavania. Od 1.1.2024 plati nova sadzba 35 eur/m2. Chcem sa odvolat, pretoze danova povinnost vznikla 16.9.2022, ked bol poplatok 15 eur/m2 a nie po vyse dvoch rokoch si obci na nas spomenuli tak vyrubili dan podla aktualneho cennika. Stretol sa niekto s podobnou situaciou u vas? Pozeral som zakon a nikde som nenasiel napisane, ze ja som mal ziadat vtedy, ze chcem platit. Dakujem Dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tomasbenc:

Caute, riesim problem s poplatkom za rozvoj obce.…
@tomasbenc Retroaktivita naplatí, majú vyrúbiť daň podľa r. 2022.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pariam27652:

@tomasbenc Retroaktivita naplatí, majú vyrúbiť da…
@pariam27652 Vdaka za odpoved.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Mne sa stalo to isté. Stavebné povolenie nadobudlo platnosť 6/2021. od 1/2021 si obec schválila VZN o popaltku za rozvoj obce, kde na budovy na bývanie dala sadzbu 8€/m2. Popaltok mi však nevyrúbili. Neviem prečo, obec mi dosť robila prieťahy, keďže som o stavebné povolenie žiadala už 9/2020, keď VZN ešte neplatilo a možno si uvedomovali tieto skutočnosti, že ich jednanie so mnou nebolo príliš korektné. Avšak starostka obce sa zmenila, zastupiteľstvo prijalo nové VZN s účinnosťou od 1/2025, kde zvýšili túto sumu na 20€/m2 a začali očividne pozerať platné stavebné povlenia, komu by to mohli vyrúbiť, keďže obec nemá peniaze. No a zrazu mi po skoro 4 rokoch prišla od nich výzva na doloženie podkladov na vyrúbenie poplatku, samozrejme sa odvolávali už na nové VZN. Ja som im však odpísala, že podľa zákona vzniká povinnosť dňom právoplatnosti stavebného povolenia a mne v roku 2025 žiadna takáto povinnosť nevznikla, keďže moje stavebné povlenie nadobudlo právopaltnosť v roku 2021 a vtedy toto ich nové VZNko nenbolo účinné. Neskôr som si všimla, že v zákone o tomto poplatku, konkrétne v paragrrafe § 8 sa píše, že popaltok sa platí podľa sadzby poplatku za rozvoj platnej v čase vzniku poplatkovej povinnosti. Zaráža ma, že toto nevedeli na obci, poplatok chcú vyrubovať, ale zákon nemajú naštudovaný... No každopádne mi to uznali, napísali, že museli požiadať o usmernenie Finančné riaditeľstvo.... a teda že mi to vyrúbia na základe starej sadzby. Takže stále lepšie ako tých 20€, ale aj tak s tým nie som moc stotožnená, keďže kebyže my vtedy na obci nerobia prieťahy, tak stavebné povolenie by som stihla ešte v roku 2020 a žiaden poplatok by sa na mňa nevzťahoval. S týmto však asi nepochodím a poplatok predsa len budem musieť zaplatiť. Ešte som zvedavá či odpočítajú aj tých 60m2 ako sa píše v zákone.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lenka112233:

Mne sa stalo to isté. Stavebné povolenie nadobudl…
@lenka112233 trt makovy museli ziadat o usmernenie, dobre vedeli co robili. cakaju ci je obcan v strehu a ked nie tak ho obtiahnu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od lenka112233:

Mne sa stalo to isté. Stavebné povolenie nadobudl…
@lenka112233 tiež som musel zaplatiť "dobrovoľný" príspevok obci (cca 1000-1100 Eur) a nepomohlo ani to, že moja babka sa dobre poznala so starostom. Mohol som odmietnuť, veď príspevok je "dobrovoľný" (a človek musí len zomrieť, že), ale šikanovali by ma asi doteraz (kto chce psa biť, palicu si nájde). Mesiac a pol trčali papiere na stavebnom úrade - až keď som zaplatil, ľady sa pohli.. Sú to rovnaké triky ako takzvaný "dobrovoľný príspevok na registráciu" v ambulanciách, ktorý sa ale paradoxne platí každý rok. :/
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@lenka112233 trt makovy museli ziadat o usmerneni…
@rapidek Tiež som si najskôr mylsela, že len skúšajú, ale v liste, ktorým mi odpovedali, citovali to vyjadrenie finančnej správy. Tak neviem, zase je pravda, že na tej obci pracujú celkom neschopní ľudia, tak možno žili v predtave, že majú nárok odo mňa požadovať vyššiu sadzbu :D. Len by ma zaujímalo koľko ľudí sa dalo takto "nachytať", keď im obec niečo nesprávne chcela vyrúbiť a oni to bez rozmyslenia alebo naštudovania zákona zaplatili. Myslím si, že ani tých 60 m2 každá obec poctivo neodpočítava.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?