Zmena v projekte z energetickej triedy B do A

Zdravim. Kedze nam plati nova legislativa, predpokladam ze viacerym ludom sa povracali zo stavebných uradov projekty v schvalovacom procese na prerobenie do energetickej triedy A. Ake zmeny u Vas boli potrebne na to, aby ste sa zmestili do A a splnili novu legislativu? Co riesite, aby to bolo za co najmenej penazi? Rekuperaciu? Zateplenie navyse asi nestaci....
Odpovedať
Zvacsit hrubku zateplenia naozaj nestaci. V lepsom pripade,zalezi od viacero faktorov, bude vychadzat ze ti bude stacit rekuperacia. Skor ale bude nutne pouzit tepelne cerpadlo alebo iny obnovitelny zdroj. Ale k stavebnemu povoleniu sa to da upravit vo vypocte aby ti to vychadzala stavba s rekuperaciou do A-cka ;-)
Odpovedať
Tu by aj mna zaujimal nazor odbornika ktory by vedel povedat co vsetko bude potrebne upravit v projekte z energetickej triedy B do A1, kedze som uplny laik. Pozeral som do projektu a celkove hodnoty dodanej energie su 89,90kWh, hodnota E1 je 27,52kWh , E2 je 83,26kWh. Predpokladam, ze E2 musim dostat pod 50kWh aby som bol v A1. Vedel by niekto poradit co bude asi potrebne upravit pridat atd.? Vopred dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@vajkooo pleties torchu hrusky z jablkami :). to E2 je potreba tepla na vykurovanie, ta by mala byt podla faktoru tvaru domu pod 50kWh/m2/rok. To co spominas s A1 to je globalny ukazovatel primarnej energie to je nieco ine a tam je hranica 108kwh/m2/rok. To prve hovori len o kvalite domu, to druhe uz zahrna aj techniku a zdroj energie s jeho faktorom primarnej energie.
Odpovedať
kamos teraz vybavuje SP a povedali mu ze ich nezaujim vobec Energeticke hodnotenie . Moze tam maat napisane aj D. Ale ze pri kolaudacii budu vyzadovat aby stavba splnala aktualnu normu . ;-)
Odpovedať
@majkoj toto uz ale vobec neplati podla novej normy ziadne hodnoty E1 a E2 , pocita sa len Qhnd a porovnava sa to s tymyto hodnotami podla faktoru tvaru budovy QHnd,N" < 0,3 70 25 0,4 78,6 28,55 0,5 87,1 32,15 0,6 95,7 35,7 0,7 104,3 39,3 0,8 112,9 42,85 0,9 121,4 46,45 1 121,4 50
Odpovedať
Vypocita sa merna potreba tepla na vykurovanie sezonou metodou pre rodinne domy A robi sa taketo hodnotenie Hodnotenie plnenia energetického kritéria podľa STN 730540 - toto je podla tabulky Hodnotenie kritéria energetickej hospodárnosti budov - a toto musi byt hodnota mensia ako 40,7kWh/m2.rok
Odpovedať
Profilova fotka
@luborys ale ved v poraaaaadku :). On ma v projekte staru hodnotu E2 co je pokial viem rovnako potreba tepla na vykurovanie, tak mu pisem kam sa musi dostat, podla platnej normy :). Tu novu tabulku som tu uz kopiroval 10x a naozaj sa mi ju nechce kopirovat do kazdej jednej temy.
Odpovedať
ok :)
Odpovedať
chlapci ja viem, ze som uplne mimo :-) potrebujem len niekoho kto ma da na spravnu cestu a troska mi to vysvetli. @majkoj ja som tu tabulku videl len som z toho debil :-S . Co potrebujem splnit aby som dosiahol A1 a skolaudovali mi dom? Ktoru hodnotu mam hladat v projekte? Mame totiz projekt z 2015 a teraz zaciname riesit stavebne povolenie. Dakujem
Odpovedať
No poriesi to len profesista s tym, ze prerata spotrebu tepla s pouzitim iných technologii ako pri doteraz navrhovaných domoch v B. Mna by zaujimalo ake technologie okrem rekuperacie sa obycajne riesia, aby to padlo do A?
Odpovedať
Dobrý deň. My sme si dali spraviť projekt, kde sme určili na začiatku, že budeme vykurovať tuhým palivom, no po čase sme sa rozhodli, že chceme tepelné čerpadlo. Chcem sa teda spýtať, či treba v projekte spraviť tuto zmenu alebo to je pri projekte jedno, poprípade sa tam neudáva aké bude kúrenie. Tiež chcem vedieť či mi dajú stavebné povolenie a až pri kolaudácii sa rieši energetická trieda A1. Alebo teda treba prerobiť celý projekt. A aby sme dosiahli energetickú triedu A1 je potrebné mať aj tú rekuperáciu? Som lajk v takýchto veciach tak preto sa pýtam. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@martacunova su veci ktore sa hodnotia pri projektovej dokumentacii, ako napriklad potreba tepla (tam sa treba spratat do nejakej hodnoty podla faktoru tvaru domu, kazda je ale nizsia ako 50kWh/m2rok) a su veci ktore sa hodnotia po skonceni stavby, ako primarna energia (to je spominana trieda A1). V zasade nie je rekuperacia potrebna pokial potreba tepla a primarna energia vyjdu v dovolenych hraniciach. Ak nie, rekuperacia obidve hodnoty znizi a pomoze tym splnit ich.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martacunova na toto su prave dobre energeticke certifikaty. zodpovedny vam na zaklade podkladov vypocita energeticku narocnost budovy a tiez by mal v pripade nesplnenia standardov navrhnut riesenie = ci pridat a kde pridat izolacie, alebo ci doplnit rekuperaciu, ... je vzdy lepsie si nechat EC vypracovat pred zacatim stavby, aby potom nebolo neskoro.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja EC nema vyznam si nechat pocitat pred zacatim stavby, tam sa hodnoti realny stav a aj tak ho zaplatis potom druhy krat. Vsetko potrebne ma spocitat projektant v projekte.
Odpovedať
@bozsky_kaja Sucastou projektu na stavebne povolenie ma byt aj tepelno-technicke posudenie, kde je vsetko potrebne uvedene. EC sluzi po dokonceni stavby na overenie, ci stavebnik splnil vsetky nalezitosti vyplyvajuce z projektu.
Odpovedať
@majkoj @danculd o teplelno-technickom posudeni som nevedel. ked sme stavali admin budovu, tak sme mali istotu, ze to bude OK, preto sme si nechali urobit EC pocas robenia izolacii. prisiel, pozrel, odfotil a zapisal. napr. v Rakusku ti nedaju stavebne povolenie, ked k nemu neprilozis EC. je to urcita poistka, keby niekto chcel vymyslat, aby si uradnik mohol porovnat planovany stav a realitu a nasledne pri nesulade nariadit bud upravy, alebo zburanie stavby. ale tam sa nepredpoklada, ze ludia budu chciet ojebabrat system, lebo im je jasne, ze takto ojebabru len seba.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja to je cele sice zaujimave, ale sme na Slovensku a tu taka povinnost nieje :)
Odpovedať
ja som prevelice zvedavy co sa bude diat s katalógovými projektami, ake technologie a upravy sa budu diat kvôli A.
Odpovedať
@majkoj hadat sa nebudem, pride mi to vsak rozumne. tych 120e pri standardnej stavbe nie je taka palka a kontrolu by napr mohol robit urad. len chapem, ze vola uradnikov robit nieco navyse je nulova...
Odpovedať
@majkoj takže ak to dobre chápem, nemusíme meniť projekt a namiesto tuhého paliva dávať tepelné čerpadlo lebo aj tak nám to vyjde menej. Pri stavebnom povolení by to malo byť teda jedno a až pri kolaudácií sa to počíta, či sme sa zmestili alebo nie. V prípade ak sa nezmestíme tak nám nemusia skolaudovať dom? alebo je tam nejaká sankcia? či to už asi neviete?
Odpovedať
Profilova fotka
@martacunova nie, to si pochopila nespravne. To ci musis, alebo nemusis menit projekt, pripadne ci potrebujes alebo nepotrebujes rekuperaciu zavisi od projektu ktory mas (ten ja nepoznam). Aj pri stavebnom povoleni by sa mali hodnotit teplenotechnicke parametre. Pri kolaudacii sa cez EC potom hodnoti skutocne prevedenie. Ak by sa dodrziaval zakon, nemala by si potom dostat kolaudaciu. S pevnym palivom by nemal byt ale problem dosiahnut A1. Kazdopadne odporucam aby to projektant poctivo prepocital teraz, ak uz dom bude stat a bude treba nieco riesit bude to velmi nakladne, alebo nemozne.
Odpovedať
@martacunova ak uz bolo vydane SP, staci aby plnil pri kolaudacii to, co je v projekte. Ak nie je este vydane SP, musi sa projekt prepracovat tak, aby spadal do A1.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?