Zmena kúrenia po stavebnom povolení

Zdravím. Staviame RD a vo vypracovanej projektovej dokumentácii máme elektrické podlahové kúrenie, čiže nemáme tam kotol. Nevypracovávali sme si ani projekt kúrenia. Dostali sme stavebné povolenie, začali sme stavať, ale chceme zmeniť kúrenie. Čiže ideme mať elektrický kotol a radiátory. Otázka je, či na kolaudáciu budem potrebovať projekt kúrenia a či mám žiadať o zmenu stavebného povolenia.
Odpovedať
Profilova fotka
nie je to šťastná kombinácia kotol a radiatory, pretože budeze potrebovať veľkú nádrž. Zmena sa dá uviesť v dokumentácii skutočného vyhotovenia, ale má to dosah aj na rozvody elektro. pokiaľ nemeníte vonkajší vzhľad, o zmenz SP nemusíte žiadať.
Odpovedať
@romana199 Výpočet a projekt potrebujete sami pre seba, resp. pre firmu - aby vedeli, ako to urobiť, výkony atď. Koľko ročne prekúrite v elektrine? Prečo nie radšej podlahovku?
Odpovedať
@romana199 Ahoj. Projekt na vytápění nemá drtivá většina stavebníků, protože to není povinná součást projektové dokumentace. Následně z toho vyplývají neuvěřitelné až směšné kombinace různých zdrojů tepla a celkové náklady na ty hrůzy se dají vyčíslit ve statisících korun ( čili desetitisíce Euro ). Elektrokotel je sice nejtriviálnější řešení a do radiátorů ba dokonce ani do teplovodní podlahovky nepotřebujete žádnou akumulační nádrž. Co je však rozhodující ? Nejdříve musíte znát tepelné ztráty ( TZ ) domu a teprve potom se rozhodnout zda topit elektrikou, či něčím jiným. Při TZ do 3 kW je elektrika skoro výhodná, do 4kW je únosná a všechno nad tuto TZ je opravdu provozně velmi drahá záležitost. Pokud nemáte plyn, tak se musíte opravdu dobře rozmyslet, zda to následně finančně zvládnete. Ono je to většinou na velmi dlouhou dobu. Třeba při TZ 7 kW a více ihned zapomeňte na elektriku a uvažujte o tepelném čerpadle, nebo automatu na uhlí, peletky a pod.
Odpovedať
cize o zmenu stavebneho povolenia ziadat nemusim a ten projekt vykurovania nebudem potrebovat pri energetickom certifikate?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Ahojte, a keby som chcel zmeniť zdroj kurenia? Máme totiž v projekte teplovodne s el. kotlom raja, no teraz tak zistujem ze ma plynová pripojka az tak vela nebude stáť, avšak uz mam skoro vsetky povolenia pre stavebne, a neche sa mi to predlzovat zmenou projektu vyjadreniami a pod. Samozrejme pocas stavby si vybavim aj projekt na pripojku aj vyjadrenie od SPP . Dá sa takto urobit zmena vykurovania pred koloudaciou, po schválenom stavebnom povoleni s el. vykurovanim?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@sutambe Ahojky mozem sa spytat, ako si to vyriesil? da sa zmena vykurovania na plyn riesit aj po právoplatnom stavebnom povoleni? A co vsetko okrem projektu a povolenia od SPP je treba? Dik
Odpovedať
Profilova fotka
No tak zatial este stale staviam cize v reale to budem vediet az pri kolaudacii :D Ale teraz som si len doobjednal projekt, ten som dolozil plus projekt napojenia a ohlásenie drobnej stavby, nakolko plyn. pripojka nebola v stavebnom konani zahrnuta. a zatial si robim ostatne... @kreola
Odpovedať
@sutambe Dik za info :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@kreola Pohoda ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@kreola tu som o tom písal http://www.modrastrecha.sk/forum/stav...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Prosím...Je nutné riešiť zmenu - V projekte dvojkomín, reálne by som chcel jednokomín. + nakoľko chcem zmenu vykurovania z peletiek na tepelné čerpadlo. SP mám už požiadané.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter552 no musis , kedze ta zmena zmeni aj tepelnotechnicke hodnotenie budovy a cisto teoreticky sa moze stat, ze dom nebude skolaudovatelny , lebo nesplni poziadavku na primarnu energiu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
rozumiem, že dám zmenu na vykurovanie, ale musím riešiť aj zmenu 2 kominu na 1 komin? dík
Odpovedať
@peter552 musíš lebo to ovplyvňuje projekt požiarnej ochrany budovy
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?