Zmena alebo doplnenie stavebníka

Zdravím, potrebujem radu. Máme rozostavanú stavbu na pozemku ktorého vlastníci sme obaja, no nie sme manželia a na stavebnom povolení je iba priatelovo meno. V banke však žiadam o úver ja, a preto potrebujeme doplniť mňa, ako stavebníka. Pani zo stavebného úradu to odmietla, vraj to nie je v zákone, nedá sa to. V banke mi poradili ešte pred zápisom rozostavanej stavby do katastra urobiť kúpnu alebo darovaciu zmluvu, na základe ktorej budem vlastníkom stavby ja a po schvalení úveru sa to podá priamo na kataster spolu so záložnym právom banky. No nie som si istá či môžem urobiť kúpnu zmluvu na niečo, čo vlastne ešte nie je zapísané v katastry - tam je zatiaľ iba pozemok. Máte s tým niekto nejakú skúsenosť? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@janulik89 na stavebnom úrade majú tlačivo "Žiadosť o zmenu stavby pred dokončením", pri jej vyplňovaní doplňte údaje, ktoré potrebujete zmeniť, zaplaťte kolok a pani to neodmietne.
Odpovedať
to sme aj urobili a pani to odmietla, vraj stavebne povolenie sa viaze na stavbu nie na stavebnika :-|
Odpovedať
Profilova fotka
možno nie celkom k téme no k odpovedi @jan45 možno mi poradíte, prvotné stavebné povolenie sme menili žiadostou o zmenu stavby pred dokončením (išlo o zmenu z garáže v pôvodnom na predajnu v novom stavebnom povolení) v čom nám bolo vyhovené, no nakoniec sa zmena nekonala a ja by som sa chcela vrátiť k pôvodnému stavebnému povoleniu a teda s garážou, ako by som to mala urobiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@stojdulka tak isto, pretože pri kolaudácii sa kontroluje účel objektu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a nestačí iba nejaké oznámenie o návrate k pôvodnému, to budem musieť všetko od znova vybavovať?
Odpovedať
Profilova fotka
@stojdulka skúste priamo na úrade, ale k zmeneSP ste dostali opečiatkovanú dokumentáciu, môžete predložiť pôvodnú, ale potrebujete na ňu pečiatky s novou platnosťou, na úrade to majú založené a nebude súhlasiť dokumentácia s o skutočným stavom. To už záleží aj na pracovníkovi SÚ, .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@janulik89 Ahoj chcela by som sa opytat ako ste to potom doriesili? Bolo vam nieco take umoznene? Riesimi akurat to iste...Dakujem :)
Odpovedať
@1member U nas bola situacia nasledovna. Majitelmi pozemku sme boli s manzelkou spolu. Stavebnik som len ja (cize len ja som riesil stavebne povolenie). Uver sme ziadali spolocne. Banka s tym nerobila problem. Len na kataster som musel priniest uradne overeny suhlas ze nehnutelnost zakladame spolocne a oni zapisali zalozne pravo. Cize na katastri sme vedeni obaja a stavebne povolenie s tym nic nema. Mozno este jeden dotaz, zakladali sme uz rozostavanu stavbu. Samozrejme moze to byt ine ak nie ste manzelia, ale podla mna nie. Skuste nakontaktovat napr financneho poradcu ktory vam s tym pomoze. Pripadne mozem dat kontakt na cloveka, ktory pomohol mne.
Odpovedať
@ohen10 My sme to potrebovali kvoli tomu aby nam dali vo VUB hypoteku so statnym prispevkom pre mladych, tam maju poziadavku aby sme boli na SP obidvaja, na stavebnom my povedali ze zmenit sa to uz neda...zrejme vela papierovaciek :) Ale rozhodli sme sa, ze ideme do SLSP, lebo tam takuto podmienku nemaju. Asi to bude jednoduchsie riesenie ;-)
Odpovedať
@1member no divne, ale banky maju rozne podmienky. Kazdopadne drzim palce ako pri hypoteke, tak pri stavbe ;-) U nas tiez unicredit mala podmienku, ze musi byt zapisana rozostavana stavba, pricom som mal len dosku a na zapis rozostavanej stavby je potreba mat mury vo vyske aspon 1m, co som teda nepochopil. Tapokon som to urobil, ale uz ma stvali a dal som im podmienku a oni ju splnili ;-) samozrejme ak by nesplnili, mal som uz v inej banke vsetko nachystane na podpis 8-)
Odpovedať
@ohen10 mna vcera napriklad prekvapila pracovnicka v SLSP, ktora mi povedala ze malokto vyuziva postupne financovanie pri stavbe RD, ze skor ludia zalozia nehnutelnosti....My chceme zalozit rozostavanu stavbu, lebo vtedy nam vychadza lepsia urokova sadzba, ako pri zalozeni nehnutelnosti, lebo nema taku hodnotu....No uvidime este co sa z toho vykluje :D Urcite navstivime inu pobocku...Drzim palce aj ja ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?