Žiadosť o stavebné povolenie

Pozdravujem - uz som o tom pisal, ale este raz, lebo sa mi nedostalo pomoci :D. Mam otazku, ci je mozne, aby niekomu netrebalo k ziadosti o SP vyjadrenie (prosto nejaky paier od elektrarni, plynarni a vodarni)? mne povedal napr. vodar (zivnostnik, ktory by mal robit na stavbe) a ini, ze nic take nepotrebujem, pretoze tam uz mam komplet pripojky, len mam dat ziadost o pripojenie. ak to nie je pravda a v kazdom pripade urcite potrebujem papier k ziadosti o SP od vsetkych "sietarov", aky to je a co treba zdokladovat, co musim dolozit? uz som mal v ruke jednu ziadost a tam chceli prilohy, ktore som k projektu nedostal a projektant mi tvrdil, ze urcite mam vsetko, aby mi SP vydali. a nakoniec sused, ktory tam uz byva mi hovoril, ze tie papiere od spravcov sieti k ziadosti o SP nepotreboval, len sa ziadal pripojit, teda mu nahodili hodiny. a druha vec je - ako je to s vymeranim pozemku? aky je postup, standard, co vsetko potrebujem od geodeta? zase v mojom pripade - stavebny dozor sa ponukol vymerat stavbu, naco zivnostnici - stavbari - ze oni to urobia v pohode a nakoniec, aby to nebolo malo geodet - ze potrebujem autorizovaneho geodeta. z pravej strany mam susedov plot (murovany - tvarnice), v predu - pevny bod skrinka na elektriku, vlavo a vzadu nic. moze sa stavba vymerat od tychto pevnych bodov? ved sused by v dnesnej dobe (myslim GPS) asi nemal snahu posuvat hranicu.... odpovedajte prosim polopate, som uz kus starsi a mimo fachu - studoval som celkom nieco ine :D dakujem za kazdu radu
Odpovedať
No tak k SP potrebujes dat ziadosti o pripojenie , vyjadrenie od Elektrikarov , plynarov , vodarov k PD. .Neviem o tom ze by davali SP j bez vyjadrenia sietarov , Planujem stavat v novej zastavbe aj tak som to potreboval. vymeranie projektu aspom u mna prebiehalo tak ze prisiel geodet uz den vopred, premeral si osadenie projektov vyticil si neake zakladne miesto a potom sa od toho odrazil a zameral pozemok, Neda sa velmi spoliehat ze sused ma vsetko presne , aj v mojom pripade bol jeden dom presne posunuty a to bola novostavba :) Geodet ti da vypis s katastra , katastralnu mapu, a na cd ti da digitalnu verziu tvojho pozemko pre architekta, to mu potom das koli lahsiemu osadeniu tvojho domceku.Zameranie musi robit opravneny geodet , takako vyticenie stavby , tak celej stavby az po finalne zakreslenie do katastralnej mapy tak moc by som sa nedrzal ze to neni treba ako hovorili zivnostnici. Este zaôezi ako budes stavat ak beries ypoteku tak potrebujes aj postupne zameriavania stavby , Najlepsie je ked si od zaciatku zajednas jedneho geodeta na vsetky pracovne ukony :) je to tak lacnejsi .....
Odpovedať
@quix ak sú tam komplet prípojky, tak vodár má pravdu. ak sú jasné nejaké pevné body, môžeš risknúť a nechať vytýčiť stavbu stavbárom (ak nie je v stavebnom povolení určený spôsob vytýčenia - viď: http://www.zeldom.sk/prilohy_ku_kolau... ), ale ku kolaudácii budeš aj tak potrebovať geometrický plán ktorý môže spraviť len autorizovaný geodet.
Odpovedať
SU ti da papier /alebo byva to aj na stranke mesta/ ake vyjadrenia potrebujes,ale zeby netrebalo sietarov pochybujem, aj keduz su pripojky, napr. niekde je pripojka elektricka dokonca s hodinami,ale nepovolia ti elektricke kurenie - a k tomu sa musia elektrarne vyjadrit.
Odpovedať
@atlaska v prílohe žiadosti o SP je zvyčajne zoznam komplet všetkých možných vyjadrení. Pre SP RD z nich potrebuješ predložiť ani nie polovicu, preto je najrozumnejšie si tieto veci na SU odkonzultovať a vyjadrenia na fóre brať len ako názor zvyčajne nekompetentných ľudí. (dokonca sú rozdiely medzi jednotlivými mestami a obcami čo požadujú v rovnakých prípadoch). @quix komunikácia so správcami je zvyčajne následovná (ak nie sú vybudované prípojky) projektant, ktorý kreslí prípojku požiada správcu o stanovisko k napojeniu prípojky na verejnú sieť. V stanovisku je určené okrem iného aj miesto napojenia. Na základe toho sa nakreslí projekt a spolu s uvedeným vyjadrením sa prikladá k žiadosti o SP so schváleným projektom prípojky. Ak tam už prípojky sú, tento krok už zrejme niekto absolvoval, preto môže nastať situácia, že nie je potrebné vyjadrenie od sieťarov prikladať. Stačí po vydaní SP už len požiadať o pripojenie.
Odpovedať
ved na SU ti pani vyskrta ktore nepotrebujes. Urcite to neurobime my tu na fore,pretoze kazdy SU ma "svoje pravidla" Aj ked je pripojka napr.elektriny na pozemku 20 rokov, treba vyjadrenie. Zeby sa toto zrusilo pochybujem. @slavoslav
Odpovedať
Naopak ak su pripojky uplne nove, vacsinou SU ziadaju aj papier od ich kolaudacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@quix Môj názor: Správcovia sietí sa vyjadrujú k projektovej dokumentácii na stavebné povolenie. /SPP, elektrikári, vodári, telecom, orange a pod./ Geodét? Ak hranice tvojho pozemku sú sporné a nie si si istý, či od suseda máš správne osadený plot, tak si zavolaj oprávneného geodéta, ktorý ti s GPS prístrojom zameria pozemok. Ak ti stanoví pevné body určujúce tvoj pozemok, tak stavbári alebo aj ty zvládneš osadenie domu na pozemok. /Ja osobne som si to dal ale vytýčiť za 100€/, po kolaudácii budeš musieť tak či tak dať urobiť kvalifikovaný geometrický plán geodétovi. Už to tu bolo spomínané, že v stavebnom povolení je určené, či si môžeš osadenie domu urobiť svojpomocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@quix presne tak ako píše @topvideo pozri si stavebné povolenie, lebo napr. ja som to moc neštudoval a pri kolaudácii chcel stavebný úrad odo mňa vytyčovací protokol k vytýčeniu stavby (samozrejme od geodeta), takže ak máš takúto podmienku v stavebnom povolení, tak to tak musíš spraviť, ale ak ju tam tú podmienku nemáš, tak ti stavbu môže vytýčiť aj stavebný dozor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?