Zateplenie steny od suseda

Chceme si zatepliť rodinný dom. Hranica pozemku je 50cm od steny nášho Rd. Podali sme si žiadosť o stavebné povolenie nakolko budeme musieť lešenie stavať aj u suseda vo dvore. Problém je ten, že náš "super" sused robí všetko preto, aby nám to prekazil, stále podáva odvolania... Má niekto skúsenosť s niečím podobným?dokedy nám môže robiť problémy???"
Odpovedať
Profilova fotka
To môže urobiť len raz .Opakovane sa to nedá.Navyše musí na to mať vážny dôvod. Odporúčam počkať na rozhodnutie kompetentného úradu.
Odpovedať
Najsmutnejšie na tom je, že sa to ťahá už pol roka
Odpovedať
@hrmawica podľa stav. zákona vlastník susednej nehnuteľnosti - pozemku musí stavebníkovi umožniť vstup a využitie pozemku pri uskutočňovaní stavby, stavebných úpravách susednej stavby a to na nevyhnutný čas. Suseda sa odvoláva na čo? voči stavebnému povoleniu? to si SÚ nevie s ním dať rady?
Odpovedať
No tá pani zo SÚ sa asi bojí aby nebola zlá, mne to tak príde, že sa bojí rozhodnúť. Nášmu susedovi vadí všetko. Požadoval 500€ za to že tam pojdeme stavať lešenie, vadia mu IS ktoré sú tam roky (el. A plyn.prípojka) povedal nám že zateplovať budeme len cez jeho mŕtvolu. Áno viem že stavebný zákon je na našej strane ale občiansky zákoník hovorí zas niečo iné...
Odpovedať
@hrmawica co tak mu ubrat kyslik? Potom bude krotky jak baranok.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx celkom by ma zaujimalo ci ty a tebe podobny su taki "odvazny" aj v realite...
Odpovedať
@majkoj
Odpovedať
@hrmawica Pokiaľ sa prac. SÚ bojí rozhodovať v sporných veciach, tak nemá čo robiť na SÚ. Stavebný zákon ako osobitný právny predpis má prednosť pred OZ ako všeobecným právnym predpisom. SÚ má v tvojom prípade postupovať v zmysle § 135 ods. 1 SZ "Opatrenia na susednom pozemku alebo stavbe (1) Na uskutočnenie stavby alebo jej zmeny a na uskutočnenie nevyhnutných úprav udržiavacich alebo zabezpečovacích prác a na odstránenie stavby môže stavebný úrad uložiť tým, ktorí majú vlastnícke alebo iné práva k susedným pozemkom alebo stavbám, aby trpeli vykonanie prác zo svojich pozemkov alebo stavieb." Pekne krásne znenie tohto ustanovenia zašli na SÚ. Sused má právo odvolať sa ešte voči stav. povoleniu, ale SÚ v prípade, že je neoprávnené, tak toto odvolanie zamietne v plnom rozsahu a SP potvrdí, stane sa právoplatným a vy môžete vykonávať stavebné práce.
Odpovedať
@hrmawica dám tu ešte aj znenie s povinnosťami pre vás ako stavebníkov podľa § 135 ods. 2 SZ (2) Ten, v prospech ktorého uložil stavebný úrad opatrenie podľa odseku 1, je povinný dbať, aby čo najmenej rušil užívanie susedných pozemkov alebo stavieb a aby vykonávanými prácami nevznikli škody, ktorým možno zabrániť; po skončení je povinný uviesť susedný pozemok alebo stavbu do pôvodného stavu, a ak to nie je možné alebo hospodársky účelné, poskytnúť vlastníkovi náhradu podľa všeobecných predpisov o náhrade škody.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla a ako si pomozes ked sa sused zatne a ani bohovi?? Mne napriklad napriek tomu ze si to dal vymerat postavil plot na mojom o 15cm a mne to teraz zavadzia .. chyba lebo chcem zateplovat a kvoli tomu sa nezmestim a on ani bohovi to dat prec ...SU som to oznamil a on ich veselo ignoruje . Daj mi radu pls paragraf podam zalobu. Ps perlicka .. v dome byvaju 12 rokov np stale su povodni vlastnici predosli majitelia
Odpovedať
@originalx ano už aj taká možnosť bola prekonzultovaná len manžel nechce ísť do basy kôli debilovi... ublížiš debilovi a zavrú ťa za človeka...
Odpovedať
@wolodymyr pokiaľ susedia postavili oplotenie na tvojom pozemku bez, t.j. na cudzom pozemku, ku ktorému nepreukázali iné právo k pozemku, tak SÚ v rámci výkonu št. stavebného dohľadu - ŠSD nariadi susedovi odstránenie neoprávnenej stavby a predpokladám, že aj nepovolenej stavby SÚ. Odporúčam dať podnet na SÚ na výkon ŠSD, ktorý musí vo veci konať v zmysle SZ. Pokiaľ SÚ nekoná, treba písať sťažnosť, že SÚ v danej veci nekoná.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janetbla a aký by mohol mať SÚ dôvod posunúť to na krajský úrad? Keďže nám to SP vybavovala firma zatial mi len oznámil pán z firmy že sa sused odvolal. Zajtra sa chystáme s manželom na úrad osobne sa opýtať, aký problém má susedko najnovšie...známi hovoril že jeho sused vybavoval SP 7rokov kôli podobnému hovadu. Všade sa odvolával, nič sa mu nepáčilo :-(
Odpovedať
@hrmawica keď budete mať v stav. povolení uvedené, že pri uskutočňovaní stavebných úprav bude použitý susedný pozemok parc. č. ...., tak pokiaľ jeho vlastník neumožní stavebníkovi vstup, tak marí povinnosť vyplývajúcu z úradného rozhodnutia, ktoré bolo vydané v správnom konaní, ktorého ako vlastník susedného pozemku bol účastníkom konania... Pokiaľ účastník konania neplní povinnosť dobrovoľne, tak sa pristúpi k výkonu úradného rozh., t.j. je možné ho vymáhať. Pri nepeňažnom plnení sa povinnosť účastníka vymáha postupným ukladaním pokút. Postup podľa § 71 až 75správneho poriadku http://www.zakonypreludi.sk/zz/1967-7...
Odpovedať
@janetbla inak ďakujem aj za príspevok s plotom. Aby toho nebolo málo keď bol geodet vyneriavať tak zistil že jeho plot je u nás v dvore. Nikdy sme to neriesili, aj keď sme o tom vedeli, ale ďakujem za typ použijeme a nech sa v decembri trápi s výkopom a stavbou nového keď je taký chrapúň
Odpovedať
@hrmawica SÚ postúpi na odvolací orgán odvolanie spolu so spisovým materiálom v prípade, že odvolanie bolo podané oneskorene (vtedy odvolací orgán rozh. - SP preskúmava v mimoodvolacom konaní) alebo pokiaľ SÚ odvolaniu nevyhovie a postúpi ho na odvolací orgán na preskúmanie v plnom rozsahu a rozhodnutie o odvolaní. Pokiaľ by ste mali problém napíš v SS viac, prípadne aj prílohy zašli, poradím.Som v problematike stavebného práva a správneho konania celkom doma :)
Odpovedať
@janetbla ďakujem veľmi pekne :-)
Odpovedať
@wolodymyr Ešte doplním, že v rámci ŠSD SÚ musí vyzvať suseda ako stavebníka neoprávneného oplotenia, aby v konaní o dodatočnom povolení (ex offo) doplniť náležitosti a tiež preukázal iné právo k pozemku, že bol oprávnený stavať stavbu na cudzom pozemku. Pokiaľ v stanovenej lehote stavebník nedoloží všetky náležitosti, tak SÚ nariadi odstránenie stavby . § 88a SZ http://www.zakonypreludi.sk/zz/1976-5... Pokiaľ by sused maril rozh. SÚ o odstránení stavby, tak by pristúpil k výkonu rozh. v zmysle § 71 až 75 správneho poriadku http://www.zakonypreludi.sk/zz/1967-7... V prípade vecného plnenia - odstránenia stavby je možné výkon vymáhať postupným ukladaním pokút povinnému, ale je možný aj náhradný výkon, t. j., že stavbu odstráni niekto iný na náklady povinného - stavebníka - suseda.. V takomto prípade sa z vecného plnenia stáva peňažné plnenie, ktoré by sused musel uhradiť tomu, kto výkon - odstránenie oplotenia uskutočnil. Pokiaľ by sused neplniť peňažné plnenie, t. j. neplatil pokuty, resp. neuhradil za náhradný výkon, tak vymáhanie peňažného plnenia sa vykonáva exekúciou. Nakoľko musí byť určitá postupnosť, t. j. je potrebné využiť najprv ust. správneho poriadku, podľa ktorého SÚ okrem SZ rozhoduje. Súdna žaloba by mohla byť až po týchto predchádzajúcim úkonoch, ale tú už by na súd zrejme dával exekútor.
Odpovedať
@hrmawica tak ti poviem, ľahko je robiť inžinierku činnosť pre stavebníkov, pokiaľ ide všetko ľahko a bez problémov s odvolaniami, tieto pokiaľ sú, tak je to už obtiažnejšie a vtedy už dotyčná osoba vybavujúca povolenia musí byť aj "právnikom". :)
Odpovedať
@wolodymyr a @hrmavica ešte môže nastať situácia, že SÚ Vás ako vlastníkov pozemkov, na ktorých je postavená neoprávnená, resp. nepovolená stavba oplotenia, odkáže na súd. Vtedy už máte iba možnosť podať žalobu, vzor tu http://www.evzor.sk/zaloba-na-odstran... Avšak staršie stavby postavené do okt./1976, kedy začal platiť SZ sa považujú za povolené.. § 135c (1) Ak niekto zriadi stavbu na cudzom pozemku, hoci na to nemá právo, môže súd na návrh vlastníka pozemku rozhodnúť, že stavbu treba odstrániť na náklady toho, kto stavbu zriadil (ďalej len „vlastník stavby“). Procesný postup pri žalobe v zmysle CSP http://www.zakonypreludi.sk/zz/2015-1... @hrmavica Podľa § 127 ods. 2 obč. zákonníka (3) Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla vdaka
Odpovedať
Bola som na stavebnom úrade pýtať sa aký je problém. Sused sa odvolal ale písal tam samé blbosti ako napr.že chce byť pri zakopaní jamy (ktorá bude na našom pozemku)že chce odovzdanie jeho pozemku do pôvodného stavu(čo je normálne)ale potvrdené podpisom oboch strán aj stvebníka aj suseda... pani zo SÚ povedala že to pošle na Krajský stavebný úrad, že ona svoje rozhodnutie meniť nebude. Vraj ak sa mu rozhodnutie nebude páčiť môže to dať na súd... tak zas len čakať treba.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?