Zastavanost

Mam taky problem. Minuly rok sme kupili novostavbu. Tento rok sme chceli postavit podzemny bazen cca 30 m2 a aj so stavebnym povolenim, ale narazili sme na problem s uzemnym planom obce. Uzemny plan nam vraj povoluje 30% + 10% na spevnene plochy. Momentalne sme na asi 38% zo 600 m2 a do toho zvysku uz bazen nedostaneme. Firma by nam vybavila aj povolenie, ale vraj ked povedia na urade, ze sa nevojdeme, tak sa neda nic robit. Od januara ma obec schvaleny uzemny plan, kde je to takto zavazne vraj pre vsetkych. Nechcem predsa stavat dalsi dom, len takmer neviditelny bazen. Riesil niekto nieco podobne, moze napr. starosta udelit vynimku z % zastavanosti, lebo pani na urade hovorila, ze by sme si museli zaziadat o zmenu v uzemnom plane a to az o styri roky a zaplatit ju, ale to by zas mohli takto ziadat vsetci, tak pochybujem ze ma zmysel tie styri cakat. V najhorsom to postavime aj bez neho, ale chceli sme to oficialne. Ak to niekto riesil, tak budem vdacny za nejaku radu.
Odpovedať
1
2
@pekop hmmm, ja som zastanca toho, ze ked je nieco moj majetok a neporusujem osobnu slobodu nikoho tym, ze si na nom nieco postavim, tak to spravim. Ale tak uz mate zastavanie ca 38% pozemku a to je dost, nie? Ako nejaka vynimka sa da vzdy, ale tak uz to budete mat ako na namesti....
Odpovedať
@ivantausk @pekop presne kvoli takymto ignorantom ako ste vy existuju zakony/pravidla/nariadenia ohadne zastavanosti resp. uzemne plany. jasne kazdy si postavme obrovske domy, terasy, bazeny, vsetko zabetonujme. na co je nam trava, zelen, stromy, rostliny, priroda? zamysleli ste sa nad tym, ze tie plany su tu prave pre to - pre nasu ochranu? to, ze si neuvedomujes, ze skodis ostatnym, neznamena, ze neskodis... (vynimka ma sluzit prevynimocne pripady - nie pre to, ze niekto chce bazen - co je na tom vynimocne?)
Odpovedať
@radog a z coho si ty pochopil to, ze chcem vsetko zastavat? Skusis ma zcitovat? Keby si cital s pochopenim, tak by si pochopil, ze ja robim to, co nikomu nevadi... To je ignoratske?? Co ked nema suseda, ktoremu by to mohlo vadit?? Co ak ma susedov a nevadi im to?
Odpovedať
len keby tie zakony platili pre kazdeho rovnako vsak ano. v nasej krasnej zemi su metre na kazdeho individualne. @pekop skus sa dostat do priazne tych ktori rozhoduju. bazenom nikomu nebudete predsa zavadzat ani skodit. zalezi aj na tom do akej miery mate zavistlivych susedov, podla toho by ste sa mali rozhodnut ci to risknete na cierno
Odpovedať
@ivantausk ja nie som jej sused, ale "by default" mi prekaza, ked niekto porusuje zakon. pretoze to ma na mna a moju rodinu negativny dopad, aj ked byvam kilometre daleko.
Odpovedať
@makowski cim porusuje zakon? Nemusi porusit zakon....
Odpovedať
Profilova fotka
Neriskovala by som čiernu stavbu. Raz bude niekto prvý čo bude muset burat... Rovnako by som neriesila územný plán. Riešenie jednoduché a bez komplikácií - bazen nadzemný. Tam nič nepotrebujes, dá sa veľmi elegantne vyriešiť a možno o pár rokov sa územný plán zmení a mozes vymysliet nieco ine... Asi by som si tých pár m2 legálnych ušetrila na nieco ine. Nikdy nevieš.
Odpovedať
@jankazb presne tak. A po lete sa da odpratat a priestor rozumnejsie vyuzit....
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk a keď sa aj neodprace,ze bude kvalitný skrupinovy, ved ani priestor nad zapustenym už inak nevyužije...Načo si komplikovat zivot ked netreba.
Odpovedať
@jankazb a preco nie taky, co sa da odpratat? Ved bazen sa vyuzije tak 3-4 mesiace v roku maximalne... Zvysok casu je zabity priestor...
Odpovedať
@ivantausk vychadzal som z tohto "som zastanca toho, ze ked je nieco moj majetok a neporusujem osobnu slobodu nikoho tym, ze si na nom nieco postavim, tak to spravim". predpokladal som, ze nariadenie ohladne zastavanosti povazujes za zbytocne a ak ak budes v situacii, ze by si sa dostal do konfliktu s takymto nariadenim, tak ho jednoducho budes ignorovat. preco sa mi to nepaci pisem v prispevku neskor a to ti aj napisal @makowski - dopad tvojho konania nemusi byt na tvojho priameho suseda, ani toho vedla, ale niekde dalej. ze to pravidlo zastavanosti tam nie je kvoli susedom (tj tu nejde o to ci ma suseda, ci to vadi susedovi alebo nevadi), ale kvoli celej komunite, obci, regionu, spolocnosti.... (ano uznavam, ze kopec pravidiel/zakonov atd tu mame zbytocne a sluzia len na buzeraciu, ale toto nepovazujem za tento pripad)
Odpovedať
@radog a ja ho povazujem, ak to nikoho neobmedzuje. Cize ak nieco nikoho neobmedzuje, tak je to v poriadku. Vychadzam z teorie "fit to purpose"... A nemusi porusit zakon, len dostane vynimku... Zakonnu... Cize neporusi zakon.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ivantausk vsetci ziadajme vynimku, zastavajme a zabetonujme 50-60% pozemkov k bazenu este tuje ktore su bez uzitku pre hmyz a vtaky ved aby nas v tom bazene sused nevidel /listnate stromy nie aby nejaky listocek nepadol do bazena/ a kyslik si budeme kupovat v obchodoch o chvilu.
Odpovedať
@atlaska @jankazb Ahoj, jaký máte bazén ? Jak velký máte pozemek ? Já mám pozemek 12.850 m2 a do povolené zastavěnosti musím zabetonovat asi tak fotbalové hřiště ( spíše několik ). :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@praoteccech no vidíš, ale zadávateľka témy žije v obci, kde na veľkosť tvojho pozemku je nasáčkovaných 21 domov. :-D V satelitoch okolo Bratislavy je to aj viac ako 30 domov. ;-)
Odpovedať
@atlaska co to splietas? 1. Kde pisem, ze ma vsetko zastavat?? Praveze pisem opak... Nepochopila? 2. Akoze tuje niesu pre vtaky ci hmyz?? Jasne, ze su. 3. Neuveris, aj tuje robia viac kysliku, ako ho spotrebuju... 4. A zadavatelka temy nieje z BA a ako vies ze ma susedov?? Co to tu splietas??
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech odpoveď pre teba: u nas v obci nie je urcena zastavanost čo mne je ale jedno ;-), pozemok má 4444m2. (Pekne cislo ) :-D. Cize toto je téma ktorá sa mna nikdy týkať nebude :).
Odpovedať
@ivantausk nesplietam konkretne o zadavatelke, citaj od zaciatku naco narazam. ani o zastavani celeho pozemku- nesplietaj z mojich slov co nepisem. O tujach aj rastlinach nieco malo viem.
Odpovedať
@atlaska takze toto ty nepises? atlaska @ivantausk vsetci ziadajme vynimku, zastavajme a zabetonujme 50-60% pozemkov k bazenu este tuje ktore su bez uzitku pre hmyz a vtaky ved aby nas v tom bazene sused nevidel /listnate stromy nie aby nejaky listocek nepadol do bazena/ a kyslik si budeme kupovat v obchodoch o chvilu. Lebo ak piss, tak pises o zastavanosti a teda si ja nic neprimyslam... Mozes m prosim dat link na zdroj, kde si sa docitala, ze tuje nekvitnu ani nemaju fotosyntezu...toto ma dost zaujima.
Odpovedať
@stastnyjim Ahoj. No vidíš, jaká je to kravina, když se použijí procenta. Já takový pozemek nemám, to jsem si dělal srandu, aby ta absurdnost byla jasná. Právě u malých pozemků nastává problém. Jeden pozemek mám 308 m2. 40% je 123 m2. Bazén má 20 m2, barák 150 m2, terasa 24 m2 chodníky a vjezd do garáže dalších 20 m2. Celkem 214 m2. To bych si někde na Slovensku ani nevrzl. Zastavěnost 70 %. Zbytek je tráva. ;-(
Odpovedať
@atlaska Ahoj. Jaký je rozdíl mezi zeravem a nějakou jinou dřevinou ? To by mě zajímalo. Fotosyntéza tam neprobíhá, nebo jak to roste ? :-)
Odpovedať
@jankazb Ahoj. A právě ten ukazatel zastavěnosti je podle mě kravina a nejlepší je být v situaci, že nemusí investora zajímat. To by mě zajímalo, jak by úředník započítával zelenou střechu. :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@ivantausk uz 2x som ti napisal dovod tohto pravidla a ty stale spietas nieco o vynimke.... pises "fit to purpose" - ten purpose v tomto nariadeni je zachovat minimalnu uroven "zelenej" plochy v danej lokalite. akonahle ziadas o vynimku uz krivis ten ucel a uz to nebude "fit to purpose", teda z isteho pohladu bude, ale bude to len pre daneho uzivatela, nie pre komunitu (vsetkych ostatnych) - a to je uz ignorancia.... a vynimka je od slova vynimocne - co je vynimocne na bazene? @praoteccech https://en.wikipedia.org/wiki/Footbal... - konkretne: Standard pitch measurements. Not all pitches are the same size, though the preferred size for many professional teams' stadiums is 105 by 68 metres (115 yd × 74 yd) with an area of 7,140 square metres (1.76 acres). Takze neviem aku mate povolenu zastavanost - ale viac ako 1 futbalove ihrisko na plochu 12850m2 nedas :-) A aj to 1 bude presahovat 50% (co som sa stretol tak zastavanost byva na urovni cca 20-40%) :-)
Odpovedať
@atlaska ja som pochopila o com pises , ver ze tiez som zastancom prirodnych zahrad ale aj tak mi pride prepäte riesit tu niekoho za to ze si na zahrade chce urobit par metrov bazena a napriklad poznam pripad kde bola vyvlastnena velka plocha kvalitnej ornej pody statom, aby ( v ramci najvyssich zaujmov ) na tejto pode postavili hlinikaren. Taketo nieco povazujem ja za ignoraciu ludskej slusnosti, prav aj zakona a vsetkych noriem. Potom sa na takychto forach dotahuju ludia za to ze niekto si chce urobit bazen v zahrade. Z tohto pohladu je to proste smiesne. Ja tiez zacinam od seba, triedim odpad, radsej zasadim ceresnu ako tuju, radsej vysejem luku ako chemicky travnik.... Ale preco su do certa buzerovani len normalni mali ludia? atd. atd. debata by sa dala rozvijat vsetkymi smermi
Odpovedať
@praoteccech jajaj nedomyslajte si, to s kyslikom je zaver prispevku myslene vseobecne ak zastavame polky pozemkov vselicim.
Odpovedať
@ada32 u nas je zastavanos pt 25%, oni maju 30% a uz 38% pozemku zastavanu, pozemok 6a. Podla teba je to na vynimku? Podla mna nie. Ale ako pises v tomto statve "vyssi bere"
Odpovedať
@radog Ahoj. Další, který nepochopil nadsázku a bude se klacíčkem rýpat v hov...ě :-o :-p
Odpovedať
@atlaska Ahoj. Když budeš mít pozemek velký, tak polovinu asi nezastavíš, i kdybys chtěla. Když budeš mít pozemek maličký, tak zastavíš pozemek celý, abys tam postavila " garsonku ". :-o PS Kyslíku bude dost, když se nebudou kácet deštné pralesy, když se nebude zamořovat ovzduší spalováním všelijakých sraček, které lidi přikládají do kamen a pod. jedna čerešňa na zahradě to nevytrhne. Řešení je naozaj někde jinde.
Odpovedať
@praoteccech neboj sa, pokus o nadsazku som pochopil a neslo mi o to rypat do teba :-) len som chcel poukazat nie je vsetko ako vyzera a ludia castokrat maju zly odhad - ty si myslis, ze na tu plochu co mas, ti vojde "fotbalové hřiště ( spíše několik )" - a skutocnost je taka ze max jedno. tak ini ludia si kupia pozemok o 600-1000m2 a myslia si ze maju veeelku plochu. chcu tam dom (velky), garaz (pre 2 auta), altanok na grilovanie, skalku, travnik a este k tomu zahrany domcek. a potom zistia ze do zahr. domceka nemaju co dat, lebo na ten kusok travnika co ostal nepotrebuju kosacku, ale stacia noznice, ktore si odlozia v garazi do suflika:) ano ked budes mat dostatocne velky pozemok to nemusis riesit, ale kolko ludia to ma? kolko ludi to moze mat? zem ma cca 148mil km2 pevniny, je nas 7mld, tj na jedneho to vychadza 0.021km2/osobu - tj 21 000m2. vela? malo? mame v tom aj hory/skaly/puste. niekde treba pestovat plodiny, chovat zvierata, niekde lesy.... jedna ceresna to nevytrhne, ani jedna plechovke v odhodena v lese neskodi, ani jeden zabity nosorozec, ci slon (kvoli klom). ale kolko ano? dve? pat? tisic? kto bude ten co moze a ostatni nie? ja mozem, ty nie? podme na to opacne - co keby nikto nezabijal tie zvierata, co keby nikto neodhadzoval odpadky, a co ak by sme kazdy (rodicia pomozu detom) vysadili tu 1 ceresnu/jablon/bambus/smrek? ani vtedy by to nepomohlo?
Odpovedať
@radog Ahoj je to o prioritách. Ekoteroristi jsou největší škůdci lidského pokolení. Nikde jsem nepsal o plechovce v přírodě a nějakých zabitých zvířatech. Já třídím odpad. Moje děti třídí odpad a jejich děti také třídí odpad. Všichni si vážíme přírody a zcela jistě chápeme, co je správné a co ne. Nicméně, kde začíná a končí svoboda ? Vysadit strom ? Já bych spíše řekl, že je potřeba vysazovat celé, vyplundrované lesy. Pro mě je priorita č.1 člověk. A tomu se musí přizpůsobit absolutně všechno. Velikost fotbalového hřiště je relativní pojem a zcela jistě se najdou tisíce hřišť, která jsou menší. To samé platí i hokejovém hřišti. Že je nás 7 miliard je celkem fuk. Stejně to kvantum mravenců zabírá zanedbatelnou plochu pevniny. ;-(
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?