Je platný automatický zánik stavebného povolenia?

Dobrý deň. Mame záujem o pozemok, avšak terajší majiteľ si kúpil dva susediace pozemky a cca. pred pol rokom si dal naprojektovať dom a požiadal o stavebné povolenie. Jeho projekt domu je však na obidva pozemky. Teraz sa rozhodol pozemky predať osobitne. Momentálne zisťujeme či nebudeme mať my ako noví majitelia problém s jeho stavebným povolením. Je pravda, že jeho stavebné povolenie automaticky zaniká, keďže my kupujeme iba jeden pozemok? Ďakujem za každú jednu odpoveď :)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
najlepsie spravis, ak sa pojdes priamo spytat na stavebny urad, tam ti povedia, co sa da priamo v tvojom pripade robit. ak by si sa projektu ale podla mna drzal, tak by sa asi len meno zmenilo, no na isto to teda neviem
Odpovedať
Veď to, že sme sa už kontaktovali s troma odborníkmi a každý vraví niečo iné. Len problém je ten, že my sa jeho projektu držať nechceme nakoľko on mal naprojektovaný dom na obidva pozemky...a my chceme kupiť iba jeden pozemok a na ňom stavať dom podľa vlastného projektu a s novým stavebným povolením. Ale ďakujem za reakciu :))
Odpovedať
Profilova fotka
Stavebné povolenie platí 2 roky od vydania, pokiaľ sa so stavbou začne platí už natrvalo. Ak budete chcieť stavať vy mali by ste riešiť zmenu stavby pred dokončením. § 67 ods. 2 stavebného zákona: Stavebné povolenie stráca platnosť, ak sa so stavbou nezačalo do dvoch rokov odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť, pokiaľ stavebný úrad v odôvodnených prípadoch neurčil na začatie stavby dlhšiu lehotu. § 70 stavebného zákona: Stavebné povolenie a rozhodnutie o predĺžení jeho platnosti sú záväzné aj pre právnych nástupcov účastníkov konania.
Odpovedať
Profilova fotka
@danieldrabik ak platí trvalo, prečo sa musí predlžovať po uplynutí lehoty platnosti? @miamikula1212 predajom pozemku stráca jeho st. povolenie platnosť, pretože bolo vydané pre iné podmienky.
Odpovedať
@jan45 nebol by som si tym uplne isty, kedze dokazes kupit aj rozostavany dom s pozemkom a dostavat ho podla stavebneho povolenia a projektu..
Odpovedať
@cache v takom prípade ale predkladáš SÚ zmenu stavebníka a platí to ak postupuješ vo výstavbe v zmysle právoplatného povolenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@miamikula1212 podľa mna sa zbytočne trápite. Aj tak keď Vám predá časť pozemku nemôžete využiť staré povolenie nakoľko to 1. Bude stať inde na inej parcele, 2. Budete mat vlastný projekt iného domu. 3. Postúpenie prav a povinnosti stavebníka možno prejde ale iný projekt asi nie. To asi zmenou stavby pred dokončením neurobite. Aspoň ja by som vybavil nanovo. A pohoda.
Odpovedať
@jan45 To iste nam bolo dnes povedane na stavebnom urade a starosta sa tiež priklonil k tomu, že keďže my kupujeme iba jeden pozemok, sučasnemu majiteľovi zanika jeho stavebne povolenie. Tak snaď to tak aj bude :) ďakujem za každu reakciu
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 stavebné povolenie sa predlžuje, iba ak sa so stavbou nezačalo do 2 rokov. Ak sa so stavbou začalo stavebné povolenie platí. A to čo ste napísali @miamikula1212 nie je pravda, okrem stavebníka sa nič nemení. @miamikula1212 Stavebný zákon inštitút zrušenia stavebného povolenia nepozná. Žiaľ nie na každom stavebnom úrade robí človek čo pozná stavebný zákon do hĺbky, starosta to taktiež nemusí vedieť. Zvolili si jednoduchšiu ale nie správnu cestu.
Odpovedať
@danieldrabik tak človek ak sa informuje tak predpoklada, že by tam mali pracovať ľudia, ktori to ovladaju. Veď to je ich náplňou prace. Ale zjavne vy ste v tomto smere doma, tak ake je riešenie tohto nášho "problemu". Alebo to riešenie nema? :) Vopred ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@miamikula1212 ako som písal vyššie malo by sa to riešiť zmenou stavby pred jej dokončením. Ale riešte to tak, ako Vám povedali na stavebnom úrade bude to jednoduchšie pre Vás aj pre projektanta.
Odpovedať
@miamikula1212 Ja som zase toho názoru, že jeho stavebné povolenie ostáva v platnosti. Lebo si musíte uvedomiť aj to, že stavebné povolenie je na stavbu. Stavbu môžete stavať aj na cudzom pozemku. Samozrejme ak máte súhlas vlastníkov (v čase vydávania stavebného povolenia). O zrušení stavebného povolenia som nepočul. Možno by som to riešil čestným prehlásením priamo v kúpnej zmluve, že pôvodný vlastník nebude postupovať podľa vydaného stavebného povolenia č .... a zároveň by som do tejto zmluvy zakomponoval aj jeho predbežné súhlasy (keďže je zároveň vlastníkom bezprostredne susediacej parcely) na Vašu novú stavbu na susediacom pozemku, zdialenosť od hranice a podobne. Všeko čo si poviete a dohodnete ústne. Aby ste neboli prekvapení, že Vám bude robiť problémy (ako sused) pri vydávaní stavebného povolenia. Rovnako dohodnúť ako ďaleko bude mať on stavbu od hranice pozemku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ešte niečo k problematike zrušenia právoplatného stavebného povolenia som našiel tu - názor právnikov - http://www.futej.sk/data/sky/Pr%E1vne... Nečítal som to celé, to si prejdite vy, ale zbežne sa mi nezdá, že by sa dalo zrušiť.
Odpovedať
Straca platnost predajom lebo sa menia podmienky ako pisal jan45...
Odpovedať
@leopapech Len pre zaujímavosť, ako zmena vlastníka parcely mení podmienky, pre ktoré bolo vydané (v tom čase už právoplatné) stavebné povolenie? V tom prípade, pri každej kúpe rozostavanej stavby by bolo potrebné nové stavebné povolenie. Čo je teda blbosť. Je to niekde uvedené - zákon, vyhláška...? Alebo je to len tvoj osobný názor. Neber tento môj príspevok ako nejakú urážku, alebo niečo podobné. Ale rád by som to vecne vedel.
Odpovedať
@leopapech nemas pravdu
Odpovedať
Profilova fotka
no, mládenci treba si prečítať vykonávacie predpisy , zmena rozostavanej stavby s kolkom je, aj ked sa mení dozor a nie majiteľ. SP sa vydáva na pozemok, pre ktorý máte usporiadaný vzťah, majetok, nájom. Ak vzťah zanikne, zaniká aj povolenoie, nikto nehovorí o zrušení povolenia. Ale aj to exisruje, ale je to zložitejšie a v bananovej republike neznáme.
Odpovedať
Ďakujem za každu reakciu. Pre nas by určite bolo najlepšie ak by to stavebne povolenie zaniklo, ale ak by to nebolo možne a muselo by sa to riešiť zmenou stavby pred jej dokončením je povinnosť aby sme my ako noví majitelia mali rovnakého projektanta, stavebný dozor a všetky tie veci ako mal predchádzajúci majiteľ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nikde nebolo napísané že sa mení aj dozor, resp. ide o stavbu svojpomocou. K tej zmene stavebníka. Nečítali ste §70? § 70 stavebného zákona: Stavebné povolenie a rozhodnutie o predĺžení jeho platnosti sú záväzné aj pre právnych nástupcov účastníkov konania. Bežne sa predávajú pozemky so stavebnými povoleniami a nemusia sa robiť zmeny stavby pred dokončením. Ak viete svoje tvrdenie oprieť aj o nejaký § tak to tu skúste napísať.
Odpovedať
@danieldrabik pan Drabik viete nam poradiť či mame nejaku povinnosť pri zmene stavby pred dokončenim mať rovnakého projektanta, rovnaky stavebny dozor a všetko s tym suvisiace ako predchadzajuci majiteľ ktorému bolo vydane stavebne povolenie? Alebo si to všetko môžeme riešiť my tak ako chceme. Vopred ďakujem za odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka
@miamikula1212 pokiaľ ide o úplne iný projekt (to znamená že projektant nepoužije pri tvorbe pôvodný projekt) tak podľa mňa môžete mať iného projektanta. Dozor môžete mať určite iný. Stavbu si môžete navrhnúť akú chcete ak splníte požiadavky územného plánu a pod.
Odpovedať
@miamikula1212 Toto je vec nedoriešená v stavebnom zákone. Teoreticky sa môže stať, že majiteľ predá pozemok, ale keďže má právoplatné stavebné povolenie, mohol by aj na tom predanom pozemku stavať. Treba to urobiť tak, ako to žiada daný stavebný úrad (prípadne sa poradiť na nadriadenom orgáne, čo je okresný úrad odbor výstavby a bytovej politiky - pre prípad, že by boli problémy, niekto by sa odvolal a išlo by to im na odvolanie, tak nech stavebný úrad postupuje tak, ako by postupoval nadriadený orgán). A k tej vedomosti a nevedomosti, toto nie je ošetrené v stavebnom zákone, takže zas si nemyslime, že na stavebných úradoch pracujú nositelia nobelových cien, jednoducho sú veci, kedy nie je daný postup a potom je to na jednotlivých ľuďoch ako dané veci pochopia a chcú riešiť. V tomto prípade je legálna cesta ísť cez zmenu stavby pred dokončením, s tým, že touto zmenou sa uvoľní jedna parcela a na tej druhej po právoplatnosti tejto zmeny, bude môcť požiadať vlastník druhej parcely o stavebné povolenie ( ak by teda chcel), nevýhoda je, že by musel čakať na právoplatnosť tej zmeny na prvej parcele. Ono to znie celé čudne a napr. názor bežného právnika je taký, že stavebné povolenie predajom a rozparcelovaním zanikne, lebo už nie je vykonateľné. Názor stavebných úradníkov je taký, že vykonateľné je stále :) Chcelo by to nejaké usmernenie ministerstva ako postupovať v takýchto ojedinelých prípadoch.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@danieldrabik Dobry den,chcela by som sa vas spytat,co sa rozumie pod pojmom zacitujem SZ: § 67 ods. 2 stavebného zákona: Stavebné povolenie stráca platnosť, ak sa so stavbou nezačalo do dvoch rokov odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť, pokiaľ stavebný úrad v odôvodnených prípadoch neurčil na začatie stavby dlhšiu lehotu. Zaujima ma,co musis spravit,ake je minimum toho aby stavebny urad akceptoval ze som zo stavbou zacala. Ide mi o to,ze nechcem stratit stavebne povolenie a jeho pravoplatnost,no momentalne sa mi neda stavat a asi ani za dva roky....preto ma zaujima co je tam potrebne spravit...staci "hrabnut lyzicou do zeme"?co sa vo vseobecnosti akceptuje a povazuje za zacatie stavby? Dakujem vam za odpoved.
Odpovedať
@snehovagula1 v stavebnom povoleni mas vsetko napisane. Zaciatok stavby musis pisomne oznamit stavebnemu uradu. Zaroven pri ziadosti o SP si musela pisat datum ukoncenia stavby. Tento termin sa da posunut, ale vsetko treba riesit komunikaciou so SÚ. Ale teda pozor na tie lehoty. Pozor aj na elektrikarov, tí ti drzia objem v distribucnej sustave, tusim rok, tak aby ti to neprepadlo vsetko a nakoniec to aj tak budes musiet robit znova. Ale ak sa mozem opytat naco ti je vlastne SP, ak nemas v plane stavat 2 roky?
Odpovedať
@peterm88 pise sa tam ze podla par 67 stav.zakona,preto ma zaujima ako to je... Nuz dovodom je nasa pristupova cesta,ak by som to tak v jednoduchosti zhrnula...
Odpovedať
@snehovagula1 treba poslať list na SÚ, ja som ho osobne zaniesol. V texte napíšeš, že dňa .... začínaš realizovať stavbu RD.podľa SP číslo vydaného dňa..., pravoplatnosť nadobudlo dňa ...
Odpovedať
@snehovagula1 ok to ma netrapi, ja som chcela vediet kolko toho treba spravit aby som splnila podmienky SZ a neprisla o stavebko...
Odpovedať
@peterm88 ok to ma netrapi, ja som chcela vediet kolko toho treba spravit aby som splnila podmienky SZ a neprisla o stavebko...
Odpovedať
@snehovagula1 SÚ nekontroluje koľko toho spravíš. Takže ak chceš začať len na papiery, tak im pošli ten papier, že začínaš aby ti neuplynula tá doba 2 roky. Nemusíš reálne stavať. No a mala by si označiť stavenisko, podľa pokynov v SP. Ale stavať nemusíš.
Odpovedať
@peterm88 myslite ze je to tak?ze realne nemusim ani zakopat?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?