Zacata stavba bez povolenie, a statny stavebny dozor

Prosim chcem radu, podala som si na urad stavebne povolenie na sklad. Zaroven muz si urobil zaklady, zelezne stojky, ide o montovany sklad. Nic prehnane velke len sme na hlavnom tahu v meste, tak to vsetkym bije do oci. Papiere som uz nejake stihla vybavit, zaroven mi na stavebnom povedali,ze to budeme musiet riesit dodatocnym povolenim.Povedala som ok. Papiere su tam od septembra. Teraz mi povedala,ze musi zvolat statny stavebny dozor, vsetko prist pofotit,zastavit stavbu a dat pokutu.Vraj do konca roka ju zvola. Ked jej zdokladujem toto,budeme riesit dodatocne povolenie. Ani na prislub,ze stavat nic viac nebudeme kym nebude povolenie. Nechcec ustupit a trva si na pokute. Podla mna keby sme hned podlozili dodatocne povolenie stavby by bolo vsetko ok, no nechce ani pocut. Myslite si, ze je to od stavebneho uradu ci dat ci nedat pokutu? Podla mna ano. Stavebne povolenie na dom som vybavovala mimochodom presne 1rok. Nechcem si predstavit kolko bude trvat toto. Dakujem za vas nazor
Odpovedať
1
2
neviem ci to tak funguje vsade, ale za dodatocne stavebne povolenie sa u nas plati pokuta..je to brane ako cierna stavba a ked ju chces zlegalizovat, treba zaplatit pokutu.
Odpovedať
Ano, dodatocne stavebne povolenie je spoplatnene 3 nasobkom sumy pouzitej pri stavebnom povoleni. No chcem vediet ci mesto musi aj pri malych stavbach zvolat statny stavebny dozor alebo je to o uradnickach na stavebnom urade? Ci pokutu daju ci nie?
Odpovedať
@petrak13 nemas co stavat ciernu stavbu. Plne suhlasim s pokutou. Ty vedome porusujes stavebny zakon a este tu ides plakat, ze preco ti chce dat SU pokutu...
Odpovedať
@megdesign neplacem, pytam sa ci je to na rozhodnuti uradniciek na stavebnom ci nie. Ale uz som sa tu v inych prispevkoch docitala, ze inde dovolia stavat kym im riesia papiere. Takze je to indiviualne. Ale dakujem za radu aj vam. Stavam si na svojom pozemku, za vlastne peniaze a mestu odvadzem nemale peniaze za dan z nehnutelnosti. Tak ma tu prosim neosocujte.
Odpovedať
@petrak13 to, ze mas peniaze, pozemok a platis zan dane ta neopravnuje stavat na tom pozemku nehnutelnost. To ta opravnuje az stavebne povolenie, ktore musi byt pravoplatne. Nieje to na rozhodnuti uradnicok, je to dane v stavebnom zakone. Odporucam prestudovat, kym zacnes stavat dalsiu ciernu stavbu...
Odpovedať
podla mna je celkom mozne, ze niekto dal na urad podnet, ked pises ze ste dost na ociach.
Odpovedať
Pri dodatočnom stavebnom povolení nemusí byť zvolaný štátny stavebný dohľad, nakoľko rozostavanosť stavby sa preukáže pri nariadenom ústnom pojednávaní s miestnym zisťovaním. Keďže ste podali žiadosť vy, tak dohľad nemusia zvolávať. Štátny stavebný dohľad sa zvoláva, aby sa zistilo či naozaj je postavená čierna stavba. Veľa stavebných úradov tento ŠSD zvoláva, aj keď podal žiadosť stavebník. majú na to právo. Čo sa týka priestupkového konania a udelenia pokuty musí stavebný úrad začať priestupkové konanie a uložiť pokutu podľa stavebného zákona. Konkrétne § tu teraz rozpisovať nebudem. Zákon nepozná, že sa od pokuty upustí. Musí byť uložená, aj keď napr. len 10 € a k tomu je ešte poplatok za správne konanie vo výške 16 €. Pokutu môže stavebný úrad uložiť do dvoch rokov od kedy sa dozvedel, že sa stal skutok. Po dvoch rokoch sa uplatňuje premlčacia dobe.
Odpovedať
@megdesign len jedno vam poviem, trochu optimizmu do zivota. ze mam peniaze ma nepravnuje. Ok, chodim do prace denne ako aj muz, nesedime a necakame doma na davky od statu.
Odpovedať
@patrikelias Dakujem za radu, cize mozem este teraz podat ziadost o dodatocne povolenie stavby, je na nich ci zvolaju statny stavebny dozor? Aj ked ho teda asi zvolaju ako pisete a nas urad je velmi striktny, vela projektantov s nim napr. nerado spolupracuje. Myslim vazne. Dozor chce zvolat do konca roka (a bude chciet odo mna zdokladovat kto to staval ci svoj pomocne alebo firma, certifikaty vyrobkov atd.) to sa uzavrie pokutou a az potom chce so mnou riesit dodatocne povolenie stavby. To sa velmi natahuje cas. Musi byt tento postup ako ona urcuje alebo mozem postupovat podla seba, ze si podam to dodatocne povolenie stavby a mi aspon bezi cas/termin do kedy sa mi vyjadria z uradu ci mam vsetky potrebne papiere zdokladovane. Pripadne co vsetko este musim zdokladovat,upravit. Velmi pekne vam dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
@petrak13 rovnako aj ja a nestaviam na cierno.... Ved si precitaj ten zakon. Nemozes ziadat o dodatocne povolenie stavby, pokial sa statny stavebny dozor nevyjadri, ci danu stavbu dodatocne povoli. Moze ti v krajnom pripade nariadit aj zburanie/odstranenie stavby na tvoje naklady. Cize najskor vyjadrenie statneho stavebneho ci povoli, potom ziadost o dodatocne povolenie. Cas sa natahuje, ale je to tvoja chyba, nie uradu. Postupovat mas podla zakona, nie podla seba.
Odpovedať
@petrak13 zbytočne budeš podávať dodatočné stavebné povolenie, ak už prebieha konanie ohľadom štátneho stavebného dozoru. Podať si môžeš, prečo nie, aj 3x, ale jediné čo ti odpíšu, že sa prerušuje/zastavuje, lebo prebieha konanie štátneho stavebného dozoru. Žiaden čas nezískaš a ani odpoveď či máš všetky papiere v poriadku...s tým sa momentálne zaoberať nebudú. Keďže to rieši tá istá teta (predpokladám), len ju naserieš že si robíš čo chceš a nie tak ako ti ona vysvetlila a nebude sa to ťahať rok, ale dva.
Odpovedať
@megdesign v dnesnej dobe co ja viem tak nedavaju burat stavbu ale pokutu im mozu dat dost vysoku ale zase zalezi nakoho natrafi ale musí s nimy aj zjednavat .Ja poznam ties jednych co zacali na cierno stavat a pani prisli na stavbu a dali jej300e pokutu.Ale stale lepsie ako odstranit stavbu ale to sa na slovensku nedava ved aj uradnici su len ludia a da sa s nima dohodnut.Drzim jej palce az dobre dopadne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@srlinka tak maximalna vyska je tusim 33 000€. Tak dufajme, ze teta na tom urade nieje tak striktna, ako pise zadavatelka temy....
Odpovedať
@srlinka to nie je pravda, že sa stavby nedávajú odstrániť. Ak sa počas konania preukáže, že povolenie stavby nie je možné (vyjadrenie dotknutých orgánov, správcov inž. sietí, resp. stavba je osadená v rozpore so zákonom alebo územným plánom).
Odpovedať
@yogi83 dozor zvolany nebol len vraj bude do konca roka to mozno stihne. Mesto nam stavbu odobrilo, s tym, ze nieje s rozporom s uzemnym planom mesta. Cize myslim, ze nic burat nebudu akurat to pridu pofotit a zastavit ako mi povedala.
Odpovedať
@srlinka dakujem pekne, verim, ze vsetko dobre dopadne :o)
Odpovedať
@petrak13 netvrdím že bol, ale konanie prebieha, čiže k dodatočnému povoleniu stavby sa vyjadrovať nebudú. Búranie je tá najposlednejšia možnosť, @megadesign ale upozornil, že stavebnú úrad musí počkať na vyjadrenie dozoru, lebo výsledok môže byť rôzny, čo stavebnú úrad dopredu nevie a tak nebude vopred nič povolovať.
Odpovedať
@yogi83 dakujem. Chcem sa este opytat, zvolany stavebny dozor je zvolavany z radu zamestnancov stavebneho uradu alebo ..? dakujem pekne
Odpovedať
@petrak13 Netuším
Odpovedať
Profilova fotka
Tak zacali ste stavat bez stavebneho povolenia takze ta pokuta sa dala ocakavat, uz teraz je zbytocne plakat nad rozliatym mliekom.. Treba pockat co na to ten stavebny dozor ale hlavne uz v stavbe nepokracujte aj keby to malo trval dlhsie
Odpovedať
@daniella121 Pani neplacem nad rozliatym mliekom, pytala som si radu, co a ako dalej mozem podniknut aby som sa papierovo pohla vpred. dakujem za nazor
Odpovedať
@petrak13 SÚ nemusí uskutočniť výkon ŠSD.. Pokiaľ sa dozvedel, že stavba bola začatá, tak Vás mal vyzvať na zastavenie stavebných prác a začať konanie o dodatočnom povolení z vlastného podnetu - ex offo s tým ,že Vás mal vyzvať, aby ste v stanovenej lehote preukázali, že stavba nie je v rozpore s verejným záujmom.. Keďže SÚ konanie o dodatočnom povolení nezačal, tak ako stavebníci kľudne môžete na SÚ podať žiadosť o dodatočné SP, pričom v žiadosti popíšete rozsah stavebných prác, ktoré už sú uskutočnené. K žiadosti zároveň doložíte kópiu z KN, LV stavebného pozemku, PD stavby, stanovisko Obce..., že umiestnenie stavby a spôsob jej užívania nie je v rozpore s platným územným plánom, ďalej doložíte stanoviská stanoviská dotknutých orgánov, t. j. správcov inž. sietí, na ktoré bude stavba pripojená, resp. IS, ktoré budú iným spôsobom stavbou dotknuté. Taktiež je potrebné stanovisko od vlastníka, resp. majetkového správcu komunikácie, od ktorej bude stavba komunikačne sprístupnená, pri novom vjazde - pripojení príst. kom. k stavbe aj stanovisko od dopravnej polície a príslušného cestného správneho orgánu.. Uhradíte 3 násobok správneho poplatku podľa prísl. položky..- druhu stavby.. Pokiaľ stavba nie je v rozpore s verejným záujmom, SÚ na základe Vašej žiadosti oznámi začatie konania o dodat. povolení stavby známym účastníkom konania a dotknutým orgánom zväčša s ústnym pojednávaním a miestnym šetrením.. Výsledkom konania o DPS bude rozhodnutie, v ktorom SÚ dodatočne povolí uskutočnené stavebné práce a určí podmienky na dokončenie stavby.. Začatiu konania o DPS nemusí vôbec predchádzať výkon ŠSD zo strany SÚ. Po podaní Vašej žiadosti SÚ musí začať konanie min. do 30 odo dňa jej podania. Konanie je začaté dňom podania žiadosti..
Odpovedať
@petrak13 U mojej znamej bol starosta a pani zo SU.Na rozhodnutie cakali rok ale nestavali uz lebo im to pozastavili a dostali 300e pokutu a az ked ju zaplatili dostali SP a mohli stavat.Ale oni mali uz skoro cely dom postaveny tak aj tak malo dostali ale stale nariekala ze ua tych 300e mohla mat jedno okno.Ale mohla byt rada ze nedostala viac asi natrafila na dobru uradnicku.Uz nerob nic a nechaj to na osud lebo kazdy uradnik je iny.Ale aj tak ti drzim palce as ti to dobre dopadne.
Odpovedať
@srlinka SÚ konal protiprávne, pokiaľ spájal priestupkové konanie s konaním o dodatočnom povolení stavby...a čakal na zaplatenie pokuty? Konanie o dodat. povolení stavby nemohlo byť prerušené dovtedy, pokiaľ zaplatili pokutu, pretože konanie o priestupku je samostatné konanie.. Vymáhanie pokút sa rieši iným spôsobom a nie nevydaním rozh. o dodat. povolení stavby..
Odpovedať
@janetbla skusila som vo stvrtok volat pani na stavebny urad s tym, ze som si vypocula nazor ineho stavebneho uradu.Povedala som jej "vraj je len na stavebnom urade ci SD zvola alebo nie." Ked som dorozpravala rozhorcila sa, ze kde som take nieco pocula. Ze to neexistuje, najprv musi stavbu zastavit a dat pokutu. A na z aklade toho moze robit dodatocne povolenie stavby. Stale sa ohradza iba pokutou naozaj. To je to prvotne co mi vzdy vytkne. Tak ako mi dodal dalsiu odvahu pan @patrikelias tak vy duplom. Dakujem. Ja viem, ze muz nemal nic zacinat ale poviem vam, rok som vybavovala u nas stavebne povolenie na RD. V susednom meste kamarat 3mesiace. Nechcela som mu verit ale bolo to tak. Jedinu vynimku sme mali extravilan.Ale to bolo za chvilu papiero vybavene. Skusim jej preposlat vas nazor na tuto moju vec. Ak sa ma opyta kde som zase k tomuto prisla :o)), cim sa mozem ohradit odkial ste ziskali tento poznatok. Zo stavebneho zakona alebo z praxe? Ze vec dodatocneho stavebneho povolenia nemusi ist az po SD, ale moze ist subezne nakolko su to dve rozne konania. Uvidim ako potom zareaguje. No ak opat nic, ohlasim si stretnutie u pana primatora. Ked je to tak ako pisete tak ozaj nechapem preco my stale tvrdi, ze to neexistuje. Zatial vam velmi pekne dakujem.
Odpovedať
@petrak13 podľa stavebného zákona § 88a Konanie o dodatočnom povolení stavby, podľa ŠTÁTNY STAVEBNÝ DOHĽAD § 98 až 104 (pozn. ŠSD z časového hľadiska je možné vykonať kedykoľvek, t. j. počas výstavby aj počas jej užívania - viď. § 98 ods. 2 "(1) Štátny stavebný dohľad zabezpečuje ochranu verejných záujmov, ako aj práv a právom chránených záujmov právnických osôb a fyzických osôb, ktoré vyplývajú z uskutočňovania stavby alebo jej zmeny, z vlastností stavby pri jej užívaní, z odstránenia stavby a z terénnych úprav, prác a zariadení podľa tohto zákona.) Podľa § 105 Priestupky, pričom podľa ods. 7 sa na prejednávanie priestupkov vzťahuje zákon o priestupkoch..lehoty na uloženie pokuty podľa § 107 SZ http://www.zakonypreludi.sk/zz/1976-50
Odpovedať
@janetbla perfektne, dakujem. Mozem toto pouzit ako vyjadrenie memenovane stabebneho uradu. Alebo skor sa vyjadrit ako pravnu radu?
Odpovedať
@petrak13 je to odo mňa právna rada pre teba :) a pre SÚ, nech sa naučia čítať zákony a aplikovať ich v praxi správne.. Konanie o dodatočnom povolení začína dňom podania žiadosti o dodatočné povolanie stavby a nemôže byť prerušené z toho dôvodu, že nebol vykonaný ŠSD, že nebol prerokovaný priestupok s uložením pokuty vrátane jej úhrady. Vytlačte si príslušné § zo SZ ako pomôcku a ukážte ich na SÚ pracovníčke, ktorá je neznalá vecí :)
Odpovedať
@petrak13 @janetbla Neviem co vymyslate. Zacne sa ohanat zakonmi na SU a nevydaju jej SP ani o dva roky, ked sa teta naserie. Aj tak uz hov.o postavi v zime, ak to nema uzavrete, nech pocka dokym pride dozor, zaplati pokutku a potom nech riesi dodatocne povolenie stavby.
Odpovedať
@megdesign nevymyslame, len chcem zacat dodatocne povolenie na ktore mam zo zakona narok a pravo. Nemusim cakat na SD ako si teta na urade hovori, lebo oni su naucene takemuto postupu. Som slusny clocek, na nikoho netlacim ale svoje prava si mozem obhajit. Projektant ktory ma na okoli vela stavieb, mi hovori, ze toto zazijem len u nas na urade.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?