Vzdialenosť medzi novostavbami.

Chcem požiadať o radu. Plánovali sme na pozemku novostavbu. Projekt sme si zaobstarali skôr, ako sme prišli k územnému plánu danej lokality a prišli sme na to, že nespĺňame požadované kóty umiestnenia stavby. Podľa zákona dané požiadavky spĺňame, ale územný plán nie. Súhlasy od majiteľov susedných pozemkov máme. Rozmer pôdorysu domu presahuje daný plán o 1,4m na jednej strane. 2m na druhej je splnených. Potrebovali by sme zmenu na jednej strane zo 7m podľa územného plánu zmeniť na 5,6m. Zákon by porušený nebol. Na strane so susedom nie sú žiadne okná z obytných miestností. Otázka znie: je možné pozmeniť daný plán, čo hrozí pri porušení?
Odpovedať
Vy uzemny plan nezmenite, to moze len zastupitelstvo. nedostanete stavebne povolenie, pokial nebudu splnene podmienky
Odpovedať
Profilova fotka
územný plán nerieši odstupy stavieb, tie sú dané v zákone, rieši zastavanosť a iné vzťahy a tam sa môžete zmestiť, potrebujete dozor, ktorý tomu rozumie a vie o čom má jednať.
Odpovedať
niektore developerske projekty maju reguly...napriklad aj my mame v reguliach ze z jednej strany musi byt od hranice pozemku 6m a z druhej 3m,cize domy budu vzdialene od seba 9m, treba sa ist opytat na stavebny v danej lokalite
Odpovedať
Profilova fotka
@petrix29 Pripájam sa k predrečníkom nado mnou, avšak navyše ešte dodávam: Projekt sa kupuje (rieši) zásadne na konkrétny pozemok. Veď tu ide nielen o vzdialenosť medzi stavbami, ale aj orientáciu na svetové strany, svahovitosť, prístup na parcelu... atď. atď. Tých aspektov je tam "na mraky". Pravdepodobne sa dostanete do situácie, že si budete musieť vyberať iný projekt... :-( A to vidím aj ako najreálnejšie východisko z daného stavu. Ale nezúfajte: všetko "zlé" je aj na voľačo dobré... ;-)
Odpovedať
Ďakujem za napísanú diskusiu a rady. Asi to ozaj nevyriešim.
Odpovedať
@leonardom Projekt sme kupovali na daný pozemok. Keby chceme riešiť iný projekt, tak tu daný problém neriešim. Projekt sa nám práveže páči a že existuje nejaký územný plán sme sa dozvedeli až po kúpe projektu. Naša chyba.
Odpovedať
@jan45 no neviem, susedia nedavno riesili zmenu uzemneho planu a to prave kvoli odstupom stavby od hranic pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan odstup stavby od ulice ,tzv. uličná čiara je predmetom územného plánu, tam mohli niečo riešiť, ostatné a.h.
Odpovedať
@jan45 ulicna ciara ostala nezmenena... v oznameni o zmene UP boli rozpisane zmeny - zoznam novych odstupov pre konkretne susedne pozemky.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan to je viac o neschopnosti (alebo schpnosti?) úradníkov ako o územnom pláne a stavebnom zákone. Okolie Bratislavy je zastavané s domami s rozostupom 2+2
Odpovedať
@jan45 v uzemnom rozhodnuti bol od mojeho pozemku definovany minimalny odstup 4m, susedia ziadali o zmenu kvoli odstupu na 3m. Neviem ci to je o schopnosti ci neschopnosti kohokolvek, mne ide o to, ze aj tieto veci mozu byt v UP definovane a u nas aj realne su.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan u nás sa reálne nerešpektuje zákon, to je fakt. Ale aj tak si myslím, že ÚP nemôže byť nadradený nad zákon.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 tiež si to myslím.
Odpovedať
@jan45 tak to je pravda... suseda sa chcela ohradit proti tomu zmenseniu odstupu od ich pozemku, ale teta zo stavebneho uradu jej rovno povedala, ze stavebny zakon to neporusuje, takze nic nevyriesi. Kazdopadne, ziadost o zmenu uzemneho rozhodnutia podat museli.
Odpovedať
@gashtaan @jan45 @petrix29 odstupy stavieb su riesene vyhlaskou 532/2002 Z. z. o vseobecnych technickych poziadavkach na vystavbu, konkretne § 6 hovori: (3) Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 m. Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 m. (4) V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností; v týchto prípadoch sa nevyžaduje dodržanie vzdialeností od spoločných hraníc pozemkov podľa odseku 3. (5) Iné riešenia vzdialeností rodinných domov, ako sú ustanovené v odsekoch 3 a 4, možno určiť iba na podklade výpočtov a meraní preukazujúcich splnenie požiadaviek na vzájomné vzdialenosti podľa odseku 1 alebo podľa územného plánu zóny. Myslim, ze by to malo byt uz jasne.
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst to malo byť pre mňa? :-.
Odpovedať
@spiderhst hadam ani pre mna to byt nemalo :)
Odpovedať
@spiderhst Ja túto vyhlášku veľmi dobre poznám, ale územný plán je nadradený. Inak by som to neriešil a dom by dávno stál. Ide mi o to, že rozmer domu porušuje 7m odostup od domu vedlajšieho. Inak tie 4m by som dodržal. Ja potrebujem ukrojiť zo 7m iba 1,4m a to by som už porušoval územný plán, lebo tam je tých 7m.
Odpovedať
7m je aj podla zakona. Suhlas susedov je fajn, ale na konci rozhoduje SU.
Odpovedať
Profilova fotka
@petrix29 ťažko je radiť, keď si myslíte, že po 40 rokoch práce so st. zák. o ňom viete viac. @atlaska trochu by som to opravil, my si myslíme, že o tom rozhodujú, ale oni majú len kontrolovať dodržanie zákonných podmienok, poukladať príslušné dokumenty a vydať súhlas.
Odpovedať
@jan45 neviem konkretne ci ak sused suhlasi s mensou vzdialenostou ako kaze zakon, ci musi suhlasit aj SU. Viem , ze su urady,kedy aj napriek suhlasu susedov, mensiu vzdialenost nepovolili. nechcu povolovat domy blizko seba.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska to ani nemôžu hovoríme o 2+5 a 2+2,
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?