Vzdialenosť medzi domami

Dobrý deň, chcem sa opýtať, že keď my nemáme okno do suseda z obytnej miestnosti a on si chce dať okná z obytných miestností do našej strany navyše ide stavať poschodový dom, či sa to tiež berie tak že musí byť dodržaná celková vzdialenosť 7m alebo sa to berie tak, že keď my nemáme okná z obytných miestností on môže ísť aj bližšie na celkovú vzdialenosť 4m alebo 5m (neviem presne koľko to je). Alebo je to jedno že keď jeden chce okná k susedovi a druhí ich nemá musí byť aj tak tých 7m celková vzdialenosť? Ďakujem všetkým za odpoveď.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@biba112 "V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností"
Odpovedať
Profilova fotka
@biba112 pokial viem, tak musi byt dodrzana vzdialenost 7m a tak isto by si on nemal davat okna z obytnych miestnosti do vasej strany. Do vasej strany moze mat len neprehliadne okno z kupelni ci wcka
Odpovedať
@majkoj ďakujem čiže to znamená, že je jedno či my máme okná alebo nie ale ak on chce musí byť tá vzdialenosť 7 metrov @silvusik353 noo áno aj my by sme boli najradšej keby to tak nebolo len on chce stavať poschodový dom a hore bude mať asi obytné miestnosti a tam si chce určite dať okná lebo my máme v kuchyni úzke podlhovasté okno v tvare obdĺžnika a to sme si neuvedomili, že keď máme kuchyňu s jedálňou a obývačkou berie sa to ako obytná miestnosť, ale my to chceme vyriešiť nepriehľadným sklom...len máme podozrenie že keď my z tej strany nebudeme mať okná z obytných miestností on si ich tam preto bude chcieť dať a priblížiť sa tak k nám lebo on má taký pozemok že vpredu ho má širší a dozadu sa mu postupne zužuje....len som potrebovala to vedieť že či môže ísť bližšie keď my nebudeme mať teda okná z obytných miestností alebo musí dodržať tých 7 metrov aj tak keď on tam tie okná chce asi mať
Odpovedať
Profilova fotka
@biba112 fuha, tak to mate riadne komplikovane. A ked ste si vy davali to podlhovaste okno do kuchyne, nerobili vam problemy? Robil vam projekt architekt alebo to mate katalogovy dom?
Odpovedať
@silvusik353 robil nám to architekt nie je to klasický katalógový projekt...len on nám teraz povedal, že si to neuvedomil že sa to berie ako obytná miestnosť až teraz keď prišlo susedom oznámenie o tom, že chceme začať so stavbou tak si bol pozrieť náš projekt a volal nám kvôli tomu že to okno tam máme a potom si to až architekt uvedomil že má pravdu...a myslíme si, že nám to ten "skvelý" sused napadne na SÚ preto sme vymysleli, že tam dáme to nepriehľadné okno len si myslíme že on chce práve docieliť to že keď on má ten pozemok menší že chce aby sme nemali okná z obytných miestností aby si ich tam on mohol dať a nemusel ísť na tých 7 metrov keďže my sme na 2 metre od hranice pozemku z jeho strany
Odpovedať
Profilova fotka
@biba112 takze este nemate stavebne povolenie, kedze sa to len teraz susedia dozvedeli a dostali oznamenie o tom, ze chcete zacat stavat. Nechces ten projekt este radsej pozmenit, aby vam potom nemohol sused robit problemy?
Odpovedať
@silvusik353 už sa to nedá lebo už máme hotovú dosku :D ale dá sa to spraviť tak že to okno bude nepriehľadné to by potom nemal byť problém lebo to okno nie je ani veľké a je vyššie má to slúžiť iba na to aby tam bolo svetlo a dalo sa vetrať...ja ho nepotrebujem sledovať aj tak chceme postaviť vysoký plot medzi ním a nami keď nám už od začiatku robí problémy :)
Odpovedať
Profilova fotka
@biba112 aha, no to sa uz veru neda, ked dosku mate spravenu. Tak drzim palce, aby sused moc nevystrkal rozky, kvoli tomu jednemu oknu. Vies ako to je, susedou si nenavyberas.
Odpovedať
@biba112 treba si uvedomit, ze sused sa ozval pravom..odkial ma on vediet, ze to okno bude len na svetlo a vetranie? Vy by ste dovolili susedovi postavit dom dva metre od jeho hranice pozemku s oknom z obytnej miestnosti rovno do vasej zahrady? Dalsia vec je zacatie stavby bez stavebneho povolenia, moc by som to tu nevytahoval...
Odpovedať
@silvusik353 ďakujem :) @marek_norway viete to nie je len toto najskôr nám totiž volal že sme nedodržali hranicu 2 m a pritom to nemal ani odmerané a bolo to dokonca viac ako 2 metre čo sme od neho...a teraz zase prišiel s týmto...áno chápem že to nemal odkiaľ vedieť, ale tu ide o to že my sme začali so stavbou skôr ako on a to sa mu nepáči že on sa musí prispôsobovať nám a nie my jemu navyše keď jemu sa pozemok zužuje a chce stavať poschodový dom takže tam by som videla ten problém okno je najmenej pretože sa to dá vyriešiť aj tak že sa dá priečka medzi kuchyňu a jedáleň...a o tom že chceme začať stavať vedel starosta a mal tam naše papiere minimálne pol roka a nič s tým nerobil až teraz keď sa ozval sused nám starosta poslal oznámenie takže nemusíte tu hneď súdiť keď o tom neviete viac....
Odpovedať
@biba112 viem o prípade keď sa susedia tiež nevedeli dohodnúť, stavebný dal každému 3,5 m od hranice že môže stavať a bolo.
Odpovedať
@biba112 nechal by som to uz na rozhodnutie stavebneho uradu. uvidite, ci sa on obrati na urad a potom budeme riesit ak hej
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja nevidim jediny problem aky ti sused robi? Tystavias bez povolenia,ze o tom ze ides stavat bez povolenia vie starosta,je asi tak akoze o tom. vieme my tu na MS.
Odpovedať
No, ak stavate bez povolenia, tak sa snazte so susedom dohodnut lebo vam moze na slusne dlhe obdobie zastavit stavbu. To, ze ste zacali bez povolenia bola velka chyba, najma ak nemate okolo seba kamaratov.
Odpovedať
malo by byt dodrzanych 7 metrov ale ak mu vy date povolenie tak moze stavat aj blizsie..
Odpovedať
@jabubbo ďakujem konečne za jednu normálnu odpoveď
Odpovedať
@felcon ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
mali sme podobny problem a nam to sused nepovolil, takze sme museli dodrzat 7 metrovu vzdialenost od hranice
Odpovedať
@biba112 no neviem, ako to je, ale nam napr. neratali okno z kuchyne ako okno obytnej miestnosti, aj ked je spojena s obyvkou, ale okno je jednoznacne v kuchyni.
Odpovedať
@jabubbo tym by som si nebol taký istý, platí to ak mu dá sused povolenie a ak mu to odsúhlasí SÚ. To že dá sused povolenie, neznamená že to prejde aj SÚ.
Odpovedať
Profilova fotka
@tino2 áno nam dal povolenie sused, že môžme stavať 1 meter od jeho plotu, ale keď som sa bola pýtať na SÚ tak nám povedali, že nám to nepovolia a bolo ...
Odpovedať
Kazdy SU ma vlastne zakony.Mne rovno povedali ze musim mat 3.5m od hranice aby sa vyhli takymto problemom
Odpovedať
Zdravím tak tento problém mám aj ja kúpili zme pozemok úzky v predu 14m a do zadku sa rozširuje na 16 a architekt mi navrhol projekt garáž na začiatku iba 1.20m od vysokého platu nášho suseda za garážou je to už viac aho dva metre podotýkam že plot je v mojom pozemku zhruba pól metra (je to premerane) a aj plot susedného domu asi tak tridsať cm.Chcem vedieť prosím ak mi sused dovolí tu garáž tak blízko schvália mi stavebné povolenie? Má s tým niekto skúsenosť ,susedov plot má asi 2,5 m dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@endusko ahoj, sused ti to môže schváliť ale SÚ nie, tam sa treba ísť spýtať ;-) .
Odpovedať
@endusko to ti povedia na SÚ, tu asi ťažko. Niekde idú len podľa zákona, niekde majú v UP nejaký regulatív , niekde sa prihliada zas na dohodu susedov a prižmúria oko nad zakonom. Stiesnené podmienky sa dajú rôzne interpretovať Inak odstupy sú od hranice , nie od plota, čo niekedy nemusí byť to isté.
Odpovedať
Profilova fotka
@biba112 nie je zaco :-) :-) ;-) 8-)
Odpovedať
Mne konci pristresok (pevne pripojeny k domu) cca pol metra-meter od susedovho plota. Sused bude mat pristresok a garaz ktore bdu jednou stenou sucastou toho plota... no a vsetci mame schvalene, uz aj skolaudovane... treba sa informovat na urade.... samotne domy mame od seba na dlzku celeho pozemku... cize ziadna tlacenica :)
Odpovedať
@tino2 dakujem takze keď je plot na našom to by bolo už pól metra a vlasne cez ten plot nebude nič vidieť dakujem
Odpovedať
@endusko no tak potom si dobre dopadla
Odpovedať
Chcem sa opýtať, či je správne stanovisko stavebného úradu, ktoré rozhodlo vo veci nasledovne: Môj sused si na protiľahlej časti steny už rozostavaného rodinného domu, ktorý je od hraníc môjho pozemku vzdialený 2 m a od mojej nehnuteľnosti 2 m, spolu 4 m, plánoval umiestniť plnohodnotné okno z kuchyne s rozmermi 1,8 x 1,25 m, pričom sa nejedná o umiestnenie stavby v stiesnených územných podmienkach podľa § 6 ods. 4 a 5 vyhlášky. Jeho okno by susedilo s oknom mojej spálne. Voči tejto skutočnosti sme namietali pri stavebnom konaní s poukázaním na nedodržané odstupové vzdialenosti medzi rodinnými domami a žiadali sme, aby sa okno odstránilo. Stavebný úrad - obec vo veci rozhodol tak, že ponechal okno za podmienky že stavebník si osadí fixné okno s nepriehľadným sklom. (Našu nehnuteľnosť sme zakúpili v čase, keď sused – stavebník mal už dom rozostavaný, pôvodný majiteľ našej nehnuteľnosti dal údajne súhlas k tomu, aby bolo okno z kuchyne osadené a týmto jeho súhlasom sme podľa stavebného úradu viazaní aj mi nastupujúci majitelia nehnuteľnosti). Vyhláška č. 535/2002 sa o tomto type okien nezmieňuje, a tak som na pochybách či je zo strany stavebného úradu vydané vo veci správne rozhodnutie. Na základe uvedeného si dovoľujem Vás poprosiť o Váš názor k predmetnému typu okna a či jeho osadením sú splnené ustanovenia § 6 vyhlášky.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?