Výpočet nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia

Od akého datumu sa rata 15.den na nadobudnutie právoplatnosti stavebneho povolenia? A čo sa robi potom? vVem, že treba ísť na stavebný urad, tam mi opečiatkuju povolenie a mali by mi vratiť aj projekt....ešte niečo?
Odpovedať
1
2
@sorca24 napr. ak si dnes prevzala stavebné povolenie tak 15 dňová lehota ti začne plynúť od zajtra. Ale pozor nie je 15 dní ako 15 dní. 15 dní na nadobudnutie právoplatnosti sa ráta od dátumu posledného prevzatia účastníka konania. Čiže je jedno ak si ty dnes prevzala stavebné povolenie a tvoj sused (účastník konania) ho preberie až o 18 dní (doba počas ktorej si môže poštu prebrať). Čiže rátaj 18 dní + 15 dní čo má on na podanie sťažnosti a už máš 33 dní. Potom ešte rátaj, že ak by náhodou niekto podal odvolanie tak sa spravidla čaká 3 dni kým dôjde pošta od neho na stavebný úrad. Takže si zavolaj na SU a tam sa spýtaj, že kto a kedy prevzal ako posledný stavebné povolenie a od jeho doby si počítaj 15 dní + tie 3 dni.... Projekt ti mali vrátiť spoločne so stavebným povolením. a potom už iba oznámenie na SÚ že začínaš stavať a "hybaj ho" do roboty... :-) :-) :-)
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne, no to povolenie mi prišlo poštou a preto mi asi neposlali projekt, ten si určite budem musieť vyzdvihnuť osobne.....
Odpovedať
čo v prípade, že mám vydané stavebné povolenie, nikto v konaní nic nenamietal.... zrazu sa niektorý sused prebral a začal robiť problém a odvolal sa voci stavebnému povoleniu, ktoré nenadobudlo platnosť....Trebárs že nesúhlasí s osadením domu 2 m od hranice pozemku... Má nato nárok ak nepodal námietky v konaní? Čo všetko môže namietať....???
Odpovedať
@eklipss namietať môže všetko, aj že je zlý dátum alebo že je tam pravopisná chyba, SÚ sa musí s touto otázkou vysporiadať, či už kladne alebo záporne, teda buď vyhovie sťažnosti, alebo ju zamietne ako nedôvodnú. Nevadí, že nepodal námietky v konaní, možno nemal čas na to konanie prísť alebo sa mu nechcelo. Ak mu neuplynula lehota 15 dní od kedy prevzal stavebné povolenie, tak sťažnosť môže podať. 2 m je minimálna vzdialnosť od hranice pozemku. Ak má obývacie miestnosti smerom k tvojmu pozemku tak musí byť táto vzdialenosť 7 m. Zo skrátením vzdialenosti je už vec dohody so suesdom.
Odpovedať
Vedal mna je len jeho pozemok prazdny....som prvy v lokalite...
Odpovedať
Profilova fotka
@eklipss ako ti to dopadlo nakoniec? Zboznujem takych ludi co nemaju ani kvoli comu namietat, ked tam nema ani do a hranicu od susedov ste dodrzali, to je sila!! aj my mame tak ze iba orne pody vedla nas a dom 2,5 m od hranice a bojim sa ze tiez niekto z 8 vlastnikov poda namietku!
Odpovedať
No este cakame do bud pondelka vzhladom na 15 dnovu lehotu Zatial je to ok, snad to nezaktiknem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
my uz mame stavbene povolenie s datum na povoleni 5.6.2013 prevzala som to 7.6.2013 vratili mi k tomu aj projekt. teraz mam cakat 15 dni od tohto datumu a az tak zacat? a ten stitok zr Stavba RD povolena tak to si mam urobit? ci to mi vydaju na danom urade? ako to je? som uz z toho jelen:)
Odpovedať
Ako je to v pripade, ze jeden z ucastnikov stav. konania je dlhodobo v zahranici a teda neprebera postu? Viem, ze je tam lehota 18 dni, po ktorych sa zasielka vrati spat stav. uradu, ale aj v tomto pripade je nutne cakat este 15 dni? Ved predsa zasielku neprijal, takze sa voci rozhodnutiu tazko odvola, kedze ani nevie, co v tej zasielke bolo. Hmmm? =-)
Odpovedať
Kazde konanie podlieha spravnemu poriadku ( zakon ), ak niekto nepreberie zasielku tak sa to musi poslat este raz. A ak chce niekto urichlit datum pravoplatnosti, tak moze obehat vsetkych ucastnikov konania a dat im podpisat vyhlasenie, ze sa vzdavaju odvolania. A potom to nadobudne pravoplatnost hned na druhy den po podpise na ČV. ;-)
Odpovedať
neposiela sa to znova, ak zasieku nepreberie pocita sa to aKoze sa neodvolal. Pred troma rokmi to takto bolo.
Odpovedať
@bubulik Velmi rad by som to urychlil a mam aj vytlacene ČV, staci ho uz len podpisat, avsak dotycny je niekde v Rusku a tam sa za nim urcite nechystam... @atlaska Vdaka za info, dufam, ze to tak funguje aj po troch rokoch :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska Takze mozem potvrdit, ze je to presne tak. Dnes som bol na SU a bolo mi povedane, ze po neprebrati zasielky sa to rata tak, ze sa dotycny uz odvolat nemoze a nie je tam lehota dalsich 15 dni :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@martin85 vieš mi povedať.... Ráta sa 15 pracovných dní alebo 15 kalendárnych dní?
Odpovedať
@stesynka 15 kalendárnych dní od prevzatia rozhodnutia, ak padne 15ty deň na sobotu alebo na nedeľu, tak ešte v pondelok môže podať odvolanie
Odpovedať
Takže ak som do stavebného doložila aj súhlasy susedov tak keď dostaneme stavebné nemusím čakať na pravoplatnosť?
Odpovedať
@zuzanak89 Nie, nestačí. Súhlas neznamená, že sa vzdávajú práva odvolania. To by si musela doložiť ich prehlásenie, že sa vzdávajú práva podať odvolanie voči stav. rozhodnutiu. To právo vyplýva zo zákona a jedine oprávnená osoba sa ho môže vzdať. Dokonce neviem, či by tam nemuseli ísť osobne alebo by na vzdaní sa musel byť overený podpis.
Odpovedať
@tonka555 ďakujem....
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem.
Odpovedať
ja by som sa tiez rada spytala. Teraz sme v stadiu, ze zacalo konanie o stavebnom povoleni s tym, ze som obehala susedov, ktory mi popisali prevzatie oznamenia o zacati. Ked to budem mat, zanesiem to na SU. Samozrejme sa spytam i tam, ze aky je dalsi postup, len by som rada vedela i od vas dalsich, ako to prebieha. Dakujem.
Odpovedať
@katuska78 Poviem ti, ako to bolo u mňa: 11.12.2015 - Začatie zlúčeného stavebného a územného konania 25.1.2016 - vydané stavebné povolenie 23.2.2016 - stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť Darmo ty obehneš susedov. Oznámenie o začatí stav. konania sa posiela mnohým zúčastneným stranám, nielen susedom. Napr. v mojom prípade to bol aj architekt a stavebná firma, ktorá mi bude stavať dom. Celkovo sa oznámenie doručovalo 14 subjektom a 10 sa dávalo na vedomie. Neviem, či ti stav. úrad uzná nejaké podpísané prevzatie. Pre nich je smerodajná návratka z pošty. Ja som bol 29.2.2016 na stav. úrade a počas mojej návštevy ešte dohľadávali návratky. Preto mi 29.2. potvrdili, že stav. povolenie nadobudlo právoplatnosť 23.2. V prípade studne to bolo podobné. Akurát s rozdielom, že tam sa nezlučovalo územné a stavebné. 11.12.2015 - začaté územné konanie 18.1.2016 - vydané rozhodnutie o umiestnení stavby 18.2.2016 - nadobudlo právoplatnosť. A teraz začne stavebné konanie, takže ešte mesiac - dva.
Odpovedať
@chrobak7 Dakujem. Mne prevzatie potvrdzovali na obalke, ktoru mi dal priamo SU. Obehli sme vsetkych, aj architekta. Tak to zanesiem a uz len cakat.
Odpovedať
@katuska78 ak sa ti niekto predsa len odvolá, tak ti to stavebné povolenie hneď zrušia, lebo doručovať sa podľa správneho poriadku má prostredníctvom pošty (na doručenke musí byť pečiatka pošty) alebo tak, že si to prídu prevziať osobne na úrad a vtedy je potrebné do rozhodnutia (ktoré je súčasťou spisu) uviesť k danému človeku, ktorý si prišiel vyzdvihnúť rozhodnutie, dátum kedy to prevzal, že to prevzal osobne a číslo občianskeho
Odpovedať
@tonka555 fuha, takze naco mi dal? :-(
Odpovedať
@tonka555 ...a co ked to napadne potom, co bude povolenie pravoplatne?
Odpovedať
@katuska78 tak stavebný úrad pobalí celý spis a pošle to nadriadenému orgánu ako oneskorené odvolanie (znovu celý spis preskúma)
Odpovedať
@tonka555 fuuuuuuha ...a mne zastavi stavbu asi, vsak?...takze oznamenie o zacati stav.konania som rozniesla, ale asi potvdenie o udeleni stav.povolenia radsej necham na postu...ak spravne chapem 8-)
Odpovedať
@katuska78 áno radšej to nechaj na poštu a ak máš možnosť komunikovať so SÚ, tak nech používajú správne obálky pre doručovanie fyzickým osobám ( Doporučene Do vlastných rúk s opakovaným doručovaním). stavbu ti môže ale aj nemusí zastaviť
Odpovedať
@tonka555 Dakujem. Sice predlzenie, ale asi radsej....Pozerala som, obalky pouzivaju spravne x-)
Odpovedať
@katuska78 tak ono pri tých všetkých vybavovačkách a lehotách na vyjadrenie je toto relatívne v pohode. nemáš za čo ;) nech sa vám darí
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?