Vynatie z podneho fondu a geometricky plan

Dobry den, v ramci vybavovania stavebneho povolenia riesim aj vynatie z podneho fondu na pozemkovom urade. Tam po mne potrebuje aj zlucenie uzemneho so stavebnym (co viem ze sa da obist s tym, ze podana ziadost o stavebne povolenie bude pozastavena) ...avsak na PPF potrebuju aj geometricky plan, ktory nemam, pretoze ten budem mat az ked bude dom postaveny. Viete mi prosim poradit, ako sa viem s uradmi v tejto veci dohodnut, pripadne ako tuto situaciu riesit? Dakujem
Odpovedať
Potvrdenie o zlúčení ti dá stavebný úrad, dáš tam žiadosť spolu s projektom, oni to posúdia, že je to jednoduchá stavba a napíšu pre pozemkový a lesný, že bude zlúčene konanie. Pokiaľ ide o geometrický plán, tak v extraviláne sa väčšinou vyníma na základe geometrického plánu, ale teoreticky môžeš požiadať o vyňatie celej parcely a tam ti stačí len katastrálna mapa. Alé ak by bola veľká výmera parcely alebo vysoká bonita, nemusia ti vyjsť v ústrety.
Odpovedať
Profilova fotka
@posadka https://old.modrastrecha.sk/blog/norc... riesili sme to, myslim, ze geometrak budete musiet mat
Odpovedať
@posadka pri odňatí poľnohospodárskej pôdy sú rozličné postupy ak sa nachádza pozemok v intraviláne a extraviláne. Z popisu usudzujem, že sa nachádza Váš pozemok v extraviláne. Je to bežný jav a nie je potrebné nič obchádzať, stačí dodržať správny postup. Otázka je či ste už požiadali stavebný úrad o vydanie stavebného povolenia v zlúčenom územnom a stavebnom konaní? Ak áno, tak požiadajte stavebný úrad o vydanie potvrdenia o zlúčení konaní pre pozemkový a lesný odbor za účelom odňatia poľnohospodárskej pôdy. Toto potvrdenie doložte pozemkovému a lesnému odboru a bez problémov Vám vydajú rozhodnutie o trvalom odňatí poľnohospodárskej pôdy (teda za predpokladu, že takéto odňatie je možné). Odňať možno celý pozemok, alebo časť pozemku. Ak sa odníma celý pozemok, nie je potrebný geometrický plán, ak sa odníma časť pozemku, tak je potrebný geometrický plán a rozsah odňatia sa určí na základe geometrického plánu. To že teraz geometrický plán nemáte, znamená, že ho pre účely odňatia musíte dať vypracovať, ak teda chcete odňať len časť pozemku. Podľa bonity pôdy a lokality sa buď platí alebo neplatí odvod za odňatie pôdy. Tu chcem upozorniť na dve základné veci, ktorých sa stavebníci dopúšťajú, hlavne z dôvodu nevedomosti. 1. Ak teraz odnímete len časť pozemku, myslíte na to o akú veľkú časť pozemku pôjde, pretože ak odnímete takú plochú, ktorá je potrebná pre samotný dom, budete mať problém v budúcnosti, ak budete chcieť postaviť, záhradný domček, bazén... . To na poľnohospodárskej pôde nebude možné a budete potrebné znovu riešiť odňatie pôdy. Preto je vhodné teraz myslieť na budúcnosť a odňať dostatočnú plochu aj na takéto doplnkové stavby. 2. Treba zvážiť či a ak áno aký poplatok sa platí za odňatie poľnohospodárskej pôdy. Ak sa neplatí, resp. veľmi nízky poplatok, tak si spočítajte, koľko Vás bude stáť geometrický plán a či sa neoplatí urobiť odňatie rovno celej parcely bez geometrického plánu. Nenapísali ste žiadne konkrétnosti, tak sa nedá presne povedať čo je možné a čo je výhodnejšie. Ak chcete napíšte mi súkromne a môžem Vám pomôcť.
Odpovedať
Aktualne tiez riesim stav. povenie zlucene s uzemnym. Pozemok v extravilane - k ziadosti o vynatie pozadovali prilozit potvrdenie o zluceni konani. V Modre sa to dalo v pohode vybavit: napisal som rucne ziadost o vydanie potvrdenia o zluceni (este pred podanim navrhu o stav. povolenie) a prilozim som komplet projekt ako prilohu. O dva tyzdne mi prislo potvrdenie. Tym chcem povedat, ze nie je nutne najprv podat navrh na stav. povolenie a potom zhanat potvrdenie o zluceni, ale da sa to aj v normalnom poradi. 🙂
Odpovedať
Oprava, neprikladal som k ziadosti aj projekty profesii, iba architekturu, sprevodnu spravu a situaciu...
Odpovedať
keď som ja vybavoval odňatie, stačil iba projekt osadenia domu, to mi urobil projektant za 100€ za 1 deň
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
zdravím, vie mi niekto poradiť ako je to s platbou daní keď dám vyňať celú parcelu? ide len o 600m2, tak či sa vôbec oplatí robiť geometrák a vyňať len čast pod domom + samozrejme niečo naviac, alebo rovno nechať celú parcelu? po stavbe samozrejme bude dom zameraný a zakreslený do mapy (za ten sa bude platiť daň v určitej výške za m2), a za ten zvyšok, ktorý bude ako nádvorie sa platí rovnaká cena ako za dom? zatiaľ je to v extraviláne ako orná pôda.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?