Vyňatie ornej pôdy z extravilanu

Zdravim strechaci, chcem sa spytat na vynatie ornej pody z extravilanu, bude to bungalov do 250 m2 plocha, bonita by sa nemala posudzovat ci sa mylim? Bude treba aj geometrak? Dakujem za info. Panicka nieco spletala na pozemkovom ze musi vediet bonitu, ma to prekvapilo..
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, jasne budeš musieť zamerať pozemok kde ti bude stáť dom, daj vyňať celých 250 m2 to je bez poplatku ak je to bungalov. Bonitu pôdy urči pozemkový úrad.
Odpovedať
Vynímajú sa všetky zastavané plochy, čiže aj chodník od cesty k domu, okolo domu a odstavné miesto pre autá - zastavané plochy a nádvoria. A dôležité je aj to, či je pozemok v súlade s územným planom a je určený na individuálnu bytovú výstavbu, čiže rodinné domy.
Odpovedať
Dobry den, mam dotaz ohladne vynatia pody z PF, dufam, ze najdem odpoved. Mam pozemok je vedeny ako orna poda v extravilane obce, chcem si podat ziadost o vynatie ale narazil som na problem ohladne definicie stavby. Od odvodu do PF je oslobodené odňatie poľnohospodárskej pôdy na: ….f) pozemok pod rodinným domom: 1. s jedným nadzemným podlažím do výmery 250 m2, 2. s dvomi nadzemnými podlažiami do výmery 150 m2 a teraz moj problem, staviam dom s jednym nadzemny podlazim a otvorenou galeriou v podkrovi, ktorej plocha je cca 30% podlahovej plohy prizemia. V niektorych definiciach som sa docital, ze podkrovie alebo taketo poschodie sa nepovazuje ako dalsie nadzemne podlazie, no na pozemkovom urade mi oznamili, ze sa to pocita za dalsie, ale mne sa to nezda a ako vieme co urad to original. Rad by som sa vosiel do bezplatnej vymery 250 m2 a preto sa pytam ci mate s tymto nejaku skusenost alebo radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@petriksen ja mám bungalov do 200 m2 a obytné podkrovie po celej ploche na 4 rady tvárnic a za vyňatie som nič neplatila, lebo to posudzovali ako bungalov s jedným nadzemným podlažím
Odpovedať
Profilova fotka
ja som nedala vyňať chodníky a napr. garáž alebo záhradný domček, to sa dá riešiť tak, že ak to bude stavba do 25m2 tak stačí ohlásiť drobnú stavbu a v tomto prípade nemusí byť ani stavebné povolenie a ani vyňatá pôda
Odpovedať
@filion diky za odpoved, len ako vieme, na slovensku co urad to original, dufam, ze tak ako tebe to budu posudzovat aj mne. Asi zalezi aj ako bude definovana stavba v technickej sprave k projektu na stavebko.
Odpovedať
@filion Bonita sa v tomto pripade plati? Myslel som ze zakon hovori ze je mozne vynat tych 250m2 len za tych 33€.
Odpovedať
za odňatie pôdy do 500 m2 pre výstavbu rodinného domu sa neplatí, hovorí to, myslím, dodatok/vyhláška k zákonu o odňatí PP účinná od 1.7.2015.
Odpovedať
rovnako som to robila koncom 2015 aj ja,´podala som žiadosť na okresný úrad, pozemkový odbor, s niekoľkými povinnými prílohami. V podstate bonita ma nezaujímala, pretože si OU v rámci svojich odborov vyžiadal bonitu sám.
Odpovedať
@slamka No praveze mne hovorila pani na pozemkovom ze potrebuje vediet bonitu tu mi napisali na oreginal LV a uvidim co dalej, nieco spletala o extravilane ze tam sa to plati, nechce sa mi verit tomu, bonitu tam mame druhu najvyssiu..
Odpovedať
@slniecko246 presne tak, len kolok. co bude nad 250m2 sa plati podla bonity pody, max. je tusim 20E/m2.
Odpovedať
@petriksen Sak nikde neni napisane ze musis vynat viac, vyjmes len do 250m2 a ostatne nechas ako ornu podu( lepsie aj kvoli daniam) taku mam predstavu..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Presne tak daj si vynat len do 250 , presne aj kvoli daniam
Odpovedať
@slniecko246 bonitu musia poznat,o tu treba ziadat na katastri,poplatok 8 eur...do 250m2 bez odvodu....
Odpovedať
@petriksen my sme tiez bungalov a obytne podkrovie - galeriu aj kupelnu a wc,vynali sme max vymeru bezplatne plus nieco navrch...podkrovie nie je podlazie,ja som to nasla v nejakych architekt.definiciach, ale nik nenamietal aj tak
Odpovedať
Profilova fotka
Vynimal som 330m2 / cena len kolok - 33€ Ale treba si priratat geometricky plan - cize dalsich cca 180-200€ Bonita pody je tiez dost dolezita, ak mate nad stupen 4 tak neplatite nic. Ak 1 do 4 tak si pripravte penazenku. Bonitu zistite za 8€ na okresnom urade - pozemkovom a lesnom.
Odpovedať
Takze bol som na pozemkovom, mam bonitu 2. podla vsetkeho co som tu cital by som mal platit nieco no neni to tak, ta bonita nech je akakolvek, na pozemkovom maju presny zoznam chranenych ornych pod a za tie by sa platilo, ta nasa neni chranena takze panicka povedala ze do 1000m2 nam to vyjme cele len za tych 33€, ale aj tak dam len pod dom plus cosi navyse cca.300m2 a ostatne necham tak kvoli daniam..
Odpovedať
Profilova fotka
takze vynatie z ornej pody vybavim na katastry ?
Odpovedať
@lucydk na pozemkovom urade
Odpovedať
Profilova fotka
@lucydk pozemkový odbor na okresnom úrade
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem
Odpovedať
zapojím sa do témy, aktuálne tiež riešime túto otázku a na pozemkovom nás prinútili vyňať aj chodníky + dve parkovacie miesta, samozrejme spolu s domom- je to povinnosť od minulého roka. Neexistuje, že by nám inak vydali súhlasne stanovisko k stavebku.
Odpovedať
Profilova fotka
@slamka ja som platil za 332m2 za vynatie poplatok 8€ -BPEJ a 33€ odnatie. na urade. Cize ano plati sa. A to vsade.
Odpovedať
@mato666222 Treba rozlišovať, čo platíš. Áno, poplatky katastru za vystavenie BPEJ a zápis vyňatia do katastra sa platí. Ale poplatok za m2 vynímanej ornej pôdy sa neplatí vždy. Záleží od mnohých faktorov - či je to intravilán alebo extravilán, akej bonity je pôda, aký veľký kus sa ide vynímať, či je dom jednopodlažný alebo dvojpodlažný...
Odpovedať
@fianceedea S tým som mal problém aj ja. Pozemok pod domom pekne vymerali, podali sme žiadosť a na pozemkovom úrade že treba vyňať aj chodníky. Tak ma nas..rdili a vyňal som celý pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ano, plne suhlasim !!
Odpovedať
Co urad v inom meste to ine vysvetlenie. Dokonca aj na jednom urade moze byt pre dvoch stavebnikov ine vysvetlenie- odporucenie. Nam cisto odporucili - nemuseli sme, aby sme vynali okrem domu aj pozemok pred nim ale napriklad susedovi odporucili aby si vynal len pod domom. Ziadne chodniky, spevnene plochy, okapove chodniky a podobne. Cize treba sa informovat priamo u cloveka co bude vynimat. Este upozornim, ze pozor na vinice, tie sa vynimaju za 100e/m2. Cisto pod domom sa tento poplatok odpusta do 150 alebo 250 m2 rozlohy domu a podla toho ci to je jednopodlazny alebo dvojpodlazny.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?