Vydanie povolenia bez skolaudovanej prístupovej cesty

ahojte. prosim poradte.Už sme v koncoch. Na stav.urade nám povedali ze k vydaniu SP stačí skolaudovana elektrina. teraz uz mení stanovisko,pristupova cesta nie je skolaudovana.Obec nema peniaze, poslanci a starosta su rozhádani, nekomunikujú medzi sebou. Ziadna iniciativa, len tolko ze máme cakat.je to vec uz 15 ročná... min.rok sme zacali stavat a chcela by som vediet ci pochodíme u pravnika.ci je sanca ziskat povolenie ked pristupova cesta nie je skolaudovana?pomoze pravnik? cestu tam máme vysypanu,da sa autom prejst, len papierovo nie je dokoncena a vyzera ze ani v blizkej dobe nebude.dakujem za kazdu odpoved.
Odpovedať
@usmejsa stavebne povolenie sa získať dá, nie je explicitne uvedené, že musí byť skolaudovaná cesta pred vydaním stavebného povolenia na dom. No ku kolaudácii prístup mať musíte. Treba si to premyslieť, aby Vás to nedobehlo neskôr.
Odpovedať
@halnas ved prave ze toto mám nastudovane tiez, a neviem ci ked sa odvolame na krajsky stavebny urad s pravnikom ci pochodíme. viem ze netreba k SP skolaudovana cesta, ale proste uradnik povedal ze neda SP kym nebude cesta. S pravnikom vyriesim to? ci zbytocne vyhodene peniaze? je tam uz viac rozostavanych domov, nie sme jediny ktory cakaju za cestou.len situacia medzi poslancami je hrozna. a my stavebníci si to odnásame.
Odpovedať
@usmejsa Podmienky pre vydanie stav. povolenia sa čím ďalej, tým viac sprísňujú. Nad čím v minulosti prižmúrili oči, dnes nekompromisne dodržiavajú. Tým narážam na tvoju poznámku o tom, že sú tam rozostavané domy. Možno im vydali stav. povolenie s tým, že do kolaudácie musí byť skolaudovaná aj cesta. A potom príde druhé prekvapenie - že cesta nie je skolaudovaná a tým pádom ani domy neskolaudujú. Takže chceš tiež tú situáciu, že budeš mať neskolaudovaný dom? Keď som staval ja, čo bolo v r. 2016, tak stav. povolenie na domy na našej ulici vydali až po tom, čo boli vydané stav. povolenia na cestu a siete. A domy sa mohli skolaudovať až po tom, čo boli skolaudované siete a cesta a siete odovzdané prevádzkovateľom sietí. Teraz už stav. úrad nevydáva stav. povolenia, kým nie je skolaudovaná cesta aj siete. Ak je cesta obecná, obec asi nemá peniaze na to, aby urobili cestu. Takže je dosť možné, že si to nakoniec zaplatíte sami. Aj my sme komplet budovali za naše peniaze cestu aj všetky IS. Je to bežné, že stavebníci si sami financujú výstavbu cesty. V budúcnosti by to malo byť financované obcami práve z poplatku za rozvoj, ktorý bol zavedený pred pár rokmi. Stavebné povolenie nie je právne nárokovateľné, takže podľa mňa ti právnik veľa toho nevybaví. Ak aj vybaví, tak zase budeš mať rovnaký problém pri kolaudácii.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem za spravu. my by sme sa aj poskladali na cestu. ale ked dobre mam info , stavebne povolenie na cestu musi vybavovat obec. cesta je vo vlastníctve obce.odkupit je asi nonsens.. do samotnej vystavby by sme prispeli,ale zas komplet celu ciastku by sme nedali. su tam rozpredane pozemky, ktore zatial len stoja, a neviem ci vlastníci takychto pozemkov by aj nieco prispeli. rozostavane domy su tam asi 5-6. mysleli sme ze sa to casom vyriesi, ale kazdy caka do volieb. a aj to nie je istota ze po volbach bude vsetko vyhrate. vyhovaraju sa na starostu, starosta na poslancov ... ale zas vztahy nech si riesia oni, my s tym nic nemame ze oni nedokazu prist na spolocne riesenie.
Odpovedať
@usmejsa Je to jeden bludný kruh, z ktorého väčšinou niet cesty. Obce nemajú na rozvoj ciest. Vlastníci pozemkov nechcú prispieť všetci, väčšinou len tí, ktorí idú stavať a súri im to. Ideálne je, keď celú oblasť odkúpi developer - on vybuduje cesty, siete a tie náklady si potom rozpočíta do ceny pozemkov, ktoré vytvoril. My sme tiež budovali novú ulicu, ale u nás sme sa povinne všetci 11-ti vlastníci pozemkov skladali na cestu aj siete. Pozemok pod cestou bol (aj stále ešte je) v našom vlastníctve, takže sme mali situáciu jednoduchšiu, ako ty. Ale poznám ulice, kde aj majú pozemok pod cestou v súkromnom vlastníctve, ale nevedia sa dohodnúť na financovaní cesty. Jedným sa zdá veľa ich podiel, keďže bývajú na začiatku ulice, niektorí ešte nechcú stavať, tak nemajú záujem prispieť na cestu a tí vzadu zase nechcú financovať tak veľa. Tak jazdia a chodia po udupanej zemine a blate. Ak je pozemok vo vlastníctve obce, tak projekt nemusí vyhotoviť obec. Ani stavebníkom cesty nemusí byť obec. Ak by ste sa nejakým zázrakom dohodli, kľudne môžete dať vypracovať projekt, požiadate vlastníka pozemku (t.j. obec) o súhlas s výstavbou cesty, zafinancujete to a skolaudujete - a môžete stavať domy. Potom cestu odovzdáte obci za 1 €, ale to už asi nie je podmienka.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem za rady. manzel hovoril ze taky projekt na cestu je dost zdlhavy, a aj financne drahy, starosta vravel ze okolo 10 tisic, ale neviem ci neprehnal to.
Odpovedať
@usmejsa No vybudovať cestu nie je zrovna najlacnejšie ani to nie je za rok. Záleží od dĺžky vozovky, ale starosta nepreháňal. Ako som písal vyššie, my sme budovali cestu v dĺžke 140 m, ale komplet so sieťami a prípojkami pre 11 pozemkov - voda, plyn, kanalizácia, elektrina, chodník, 5 lámp osvetlenia, na konci cesty obratlisko. Trvalo to cca 5 rokov a stálo to dokopy takmer 180 tisíc €. Neviem, koľko z toho bola samotná cesta, ale v hrubom môžeš počítať, že cena cesty je 100-150 € / meter. Najhoršie sú tie vybavovačky - urobiť projekt, vybaviť stav. povolenie, potom skolaudovať...
Odpovedať
@chrobak7 to ti verim ze vybavovacky najhorsie. ale aj ta cena cesty je prilis vysoka. myslim ze by sme to neutiahli lebo je to prilis vela,potrebovali by sme sa spojit s obcou. daco prispejeme, nieco od nich. ale neverim, neviem co bude. byvat v neskolaudovanom asi budeme. keby ze viem dopredu ze to bude také narocne, ani do vystavby nejdem, tesim sa na dom, ale uz ma to obera o radost co vsetko je za tym.
Odpovedať
Asi tolko,ze je to vsetko o stavebnom urade a starostovi.My sme tiez museli vybudovat komplet cele siete a aj cestu,ale nastastie starosta povedal,ze vyda stavebne povolenie na domy aj ked siete a cesta nebudu skolaudovane ale musia byt vybudovane,takze pani na stavebnom musela len posluchat. Ale ta ista pani vo vedlajsej dedine uz toto neurobila a na domy vydala stavebne povolenie az ked siete a aj cesta boli tiadne skolaudovane az potom dala SP na domy… Takze asi tolko…z vlastnej skusenosti viem,ze na dedinach si robia vlastne pravidla nakolko pracovnici stavebneho uradu su plateni obcou a mesto nema dosah…
Odpovedať
@usmejsa stavebný úrad musí rozhodnúť, ak s rozhodnutím nesúhlasíte, môžete podať odvolanie. Či pomôže právnik, neviem, ak je schopný tak áno, prípadne ktokoľvek, kto sa problematike rozumie, projektant, inžiniering, môže to byť človek z iného stavebného úradu, podľa možnosti a ideálne ak má daný človek už skúsenosť.
Odpovedať
@domovina len to ma zaujima, preco predala obec stavebny pozemok, ked nema v zaujme riesit pristupovu cestu... je to uz 15 rokov co je kupeny pozemok, a mna v podstate by vobec nemalo zaujimat ze obec nema peniaze... pozemky boli rozpredane na stavebny ucel.
Odpovedať
@usmejsa hold to je Slovensko…Obec si je sam panom….nam dokonca povedsli(7 pozemkov),pokial nedame vypracovat urbanisticku studiu podla ich predstav pre 40 domov nedostane stavebko na nas….takze ako vidite oni si mozu robit co chcu…
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dany a pani, hlavne cokolvek s obcou/mestom treba mat pisomne/zmluvne/pravne osetrene. Lebo ustne dohody a prisluby su super maximalne na veci, co sa tykaju daneho volebneho obdobia starostu/primatora. Potom sa moze starosta vymenit, v horsom pripade cele osadenstvo na urade a zacinate od nuly, pripadne ako bonus zacinaju boje... V nasej lokalite nas zachranili nepriestrelne zmluvy s mestom (pan novy primator si dokonca daval robit pravnu analyzu, co musi a nemusi), inak by sme po vymene primatora boli v....
Odpovedať
@usmejsa To ste kupovali pozemok priamo od obce?
Odpovedať
@chrobak7 ano, ale uz asi 15 rokov dozadu.
Odpovedať
@chrobak7 starosta minuly rok povedal, ze mozme kludne zacat stavat, ze pristupova cesta sa vyriesi. skoda ze to nemam na papieri. bol vtedy marec, zaklady sme zacali v septembri, a teraz v aprili uz hrubu stavbu, mame okna, a pomaly by sme sa chceli pohnut dalej, ale nikto sa tej teme ohladom pristupovej cesty nevyjadruje, ibaze nie su peniaze. prisli sme aj s navrhom, ze aj prispejeme, je nas asi 5 stavebnikov, len problem ze je to dost velka ciastka, samotny projekt je drahy, ale v reali s autom sa tam da v pohode prejst, je vysypana kamenmi, trosku pomalsie sa ide, ale normalne nakladiaky nam tam presli ked robili hrubu stavbu
Odpovedať
@usmejsa Tak keď to predávali, tak to mali predať buď: 1. za normálnu cenu s tým, že obec vybuduje IS alebo 2. za lacno s tým, že IS a cestu si vybudujú vlastníci sami. My sme pozemky kupovali od súkromných osôb a vedeli sme, že IS a cestu si musíme postaviť sami.
Odpovedať
@chrobak7 no cena pred 15 rokmi bola odlisna, teraz by mala hodnotu dvojnasobnu,nebol drahy pozemok, ale nedohodli sa , iba ze casom bude cesta.
Odpovedať
@usmejsa Poradila by som Vám podať oficiálnu žiadosť na zastupiteľstvo vo Vašej obci o prejednanie Vašej požiadavky a tam ich konfrontovať? Aby sa nevyhovárali jeden na druhého? Spíše sa zápisnica, že na čom ste sa dohodli. Navrhnite riešenie, že vy sa podujmete na vybavenie stavebného povolenie na cestu. My s manželom sme tiež riešili stavebné povolenie na cestu, ktorá patrila obci. Ale ako píšu vyššie, pred kolaudáciou Vášho domu musíte mať cestu skolaudovanú. Skôr ako právnika Vám odporúčam kontaktovať niekoho vo Vašom okolí, čo sa zaoberá inžinieringom, možno sa s niečim podobným stretol a pomôže Vám.
Odpovedať
@551petka551 no prave toto skusame, manzel bol aj na stretnuti s poslancami,aj komunikuje so starostom. problem je, ze oni medzi sebou maju spory. Nerozpravaju sa, hnevy, proste nepochopím ako tak mozu fungovat. Maju nejake povinnosti ale vobec sa neda dohodnut. Proste obec nema peniaze a to ze my by sme prispeli je dost málo. zas dalsiu hypotéku na cestu brat nechcem. to by som plavala v dlzobach. Zatial nam tolko povedali ze do dalších volieb máme cakať, a dufať. len ja to vobec nevidim ružovo.
Odpovedať
@551petka551 mozem sa spytat kolko vás stala cesta ? myslim stavebné povolenie k domu, aj ste sa skladali so susedmi?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Nás toto čaká asi teraz :/ Obec teraz vydáva územné rozhodnutie, že daná oblasť bude určená na výstavbu domov s novou ulicou. Projekt ulice bol podkladom k územnému konaniu, takže asi sa rovno podá žiadosť o stavebné povolenie. Uvidíme ako rýchlo ho obec odobrí a koľko potrvá výstavba ulice. Budovať sa má zatiaľ do hrubej podoby, čiže len siete a vysypaná štrkom či čím. Až keď bude zastavanosť 40% domov, potom sa bude robiť povrch ulice.
Odpovedať
Ja si dovolím len napísať svoj názor: To že niektorý stavebný úrad podmieňuje vydanie stavebného povolenia na RD, kolaudáciou cesty, zrejme vyplynulo len zo súčasných problémov novostavieb a rodín čo v nich bývajú bez kolaudačného rozhodnutia. Potom úž niet tej sily, donútiť ľudí, aby vybudovali cestu na vlastné náklady (ak sa jedná o účelové súkromnú komunikácie). Z toho hľadiska chápem postup stavebného úradu, aj keď je tento postup protiprávny. Stotožňujem sa s názorom, že tento postup nemá oporu v stavebnom zákone. Aj keď použijem sedliacky rozum, nespravím si cestu za min. 200 000€ na to aby som ju potom pri výstavbe domov zničil ťažkými mechanizmami. Už to, že stavebný úrad chce mať vydané stavebné povolenie na cestu pred vydaním stavebka na RD, považujem za zbytočnosť, lebo ak raz nemám v pláne tu cestu vybudovať z vlastného vrecka, tak stavebné povolenie ma to určite nedonúti... Ak cestu nezačnem do 2 rokov stavať, stavebné povolenie na cestu stratí právoplatnosť a som tam, kde by som bol, aj keby mi vydali stavebko na RD bez stavebka na cestu... (ale pri tejto variante by som nestratil min. 1 rok). Stavebko na cestu a siete sa dá po právoplatnom územno rozhodnutí vybaviť, je to len otázka času. Stavebné úrady si vytvárajú vlastné pravidlá, ktoré nemajú oporu v zákone, no na druhej strane, sa snažia docieliť len to, aby nimi vydané stavebné povolenie bolo kolaudácie schopné bez "otáznych" podmienok v samotnom stavebnom povolení. Týmto sa ich nezastávam, len sa snažím pochopiť ich myšlienkové pochody 🙂 Táto krajina potrebuje nevyhnutne nový stavebný zákon, toto je len jedna kvapka v mori čo treba zmeniť...
Odpovedať
@projekt21 dakujem za odpoved , stavebko na cestu nevybavíme , keďže nie sme majiteľmi , obec to vlastni, my by sme potrebovali len splnomocnenie čo samozrejme nedostaneme ,tam je konflikt medzi poslancami a starostom s tým nepohnem , asi az voľby . Na stavebnom úrade som vyjednávala aj manžel že to nie je podmienka , ale proste s ním nikto nepohne , starý dedo už by do dôchodku mohol ísť a nechať to schopným ľuďom . Starosta nám vysypal cestu, hrubší strk, úplne v pohode sa po nej ide , nie je to dlhy úsek len to veľmi odrádza stavbárov ,bol aj taký developer čo kúpil pozemky potom vrátil , lebo mu zamlčali to že v danej situácii povolenie nedostane
Odpovedať
@usmejsa Tak kolaudacia pristupovej cesty nemusi byt podmienkou pre vydanie SP na rodinny dom. Ved bezne sa stavaju domy ked cesta este nie je skolaudovana. Niekedy je to aj ziaduce - neznici sa pocas vystavby. Podmienka vystavby je, aby bol k pozemku pristup, t. j. bud je to z verejnej komunikacie co v tomto priapde asi bude alebo cez ine pozemky ku ktorym ma vlastnik nehnutelnosti na ktorej chce stavat pravny vztah (vecne bremeno, spolumajitel a pod.) To zda sa starostovi neviete vysvetlit. Este je tu jedna moznost. Ak neziadate uver tak dohodnut sa s nim, aby vydal SP s podmienenim kolaudacie kolaudaciou cesty 😉. Dalsia moznost ak nechcete uver jednoducho stavat =D
Odpovedať
@dominik_boksansky nás dom už stojí 😁 a pevne veríme že sa poslanci zmieria so starostom ,v našom prípade starosta chce tu cestu skolaudovať ,má tam tiež pozemky a chce ďalej aj bytovky stavať v budúcnosti . Len poslanci musia odsúhlasiť a keď sa nedohodnú tak ťažko ,dakujem za radu ,porozmýšľame čo ďalej
Odpovedať
@dominik_boksansky výjazd mame na cestu prvej triedy. A treba aby tam bol nejaký odbočovaci pruh a dotiahnuť veci do konca . Uvidíme , robime pomaličky a snáď sa to podarí aj keď už strácam nádej a keď na stavbu prídeme tak som rozhorčena lebo viem ako dlho sa to ťahá a neviem kedy to vôbec bude hotové
Odpovedať
Radsej sa vsetci poponahlajte s povoleniami, lebo som pocul, ze po novom budete musiet na ceste budovat este aj otoce pre hasicov….co bude zrejme problem ak vlastnite len uzky pasik na prijazdovu cestu
Odpovedať
@otazkafoto toto už platilo aj v roku 2021, my máme takto na novej ulici uz otocku v tvare T pre hasičov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?