Vybavovanie vyňatia pôdy z extravilánu pod stavbu rodinného domu a vybavovanie stavebného povolenia

Profilova fotka
Ahojte, prosím Vás o radu ako tak čítam po webe a všade sa dozvedám inak a do konca každá úradníčka hovorí inak tak mám otázočku ako postupovať pri žiadaní o vyňatí z ornej pôdy v extravil. pod stavbu rod. domu + či si mam vyňať viac m2 alebo stačí len pod stavbu? a koľko cca trvá vybavenie. A ďalej sa chcem informovať ohľadom stavebného povolenia čo všetko treba obehať. Budem vďačná za akú koľvek informáciu. Ďakujem :)
Odpovedať
1
2
@nikushka2012 najlepsie bude, ked pojdes na prislusny pozemkovy urad a tam ti presne povedia, co od teba budu chciet. To iste sa tyka aj stavebneho povolenia - vsetko ti povedia na prislusnom stavebnom urade, vsade chcu nieco ine. Z veci, ktore sa bezne ziadaju - situacia osadenia domu na pozemok, vyjadrenia sietarov k existencii dialkovych vedeni (Telekom, Orange, SPP), vyjadrenie hydromelioracneho uradu k existencii melioracnych sieti, suhlas dodavatelov energii s pripojenim k sietam, vyjadrenie uradu zivotneho prostredia..
Odpovedať
akurat aj ja prave teraz vybavujem vynatie z extravilanu.ja k tomu potrebujem projekt domu, situaciu osadenia na pozemok, vyjadrenie z hydromelioracii cakacia doba by mala byt 60 dni, suhlas od obce.ostatne veci vybavim na pozemkovom urade.poradili my aby som vynal celu parcelu kedze to mam bez poplatku
Odpovedať
@nikushka2012 ja práve vynímam časť pozemku a je potrebný aj geometrický plán. Okrem toho čo bolo spomenuté aj potvrdenie o bonite pôdy (z katastra), LV k pozemku, kópiu z katastrálnej mapy a to je asi všetko. Ale veď to ti povedia na pozemkovom úrade, treba tam ísť ak si ešte nebola. Koľko to trvá neviem, ale verím, že nie 60 dní :-D A chcem vyňať viac ako iba pod domom, dávam rezervu, ale tak aby som sa zmestil do 250m2:)
Odpovedať
@nikushka2012 Ahoj, momentalne uz mame vynate a vyplatene, a je to na sprave katastra, kde sa potrebuje ta novovzniknuta parcela zavkladovat. My sme vynimali nieco okolo 250 m2, je tam dom plus terasa a chodniky okolo domu. Na pozemkovom fonde bolo treba pravoplatne uzemne rozhodnutie ( to je to prve konanie pred stavebnym konanim), geometricky plan, kolky, LV, bilancia skryvky humusu ( myslim, ze tak sa to vola) a vyjadrenie obce k GP. tak urcite treba ist osobne na prislusny pozemkovy fond a to tlacivo o trvalom odnati pody, co ti tam daju ma myslim ze 9 priloh a mila pani ti zakruzkuje, ktore bude ona konkretne od teba potrebovat. Ja som tam tiez napr. videla tu hydromeliorizaciu, co spomenuli uz diskutujuci nado mnou, ale my sme to nepotrebovali napr. Pravdupovediac tomu moc nerozumiem celemu:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@nikushka2012 pozri si túto rozsiahlu tému a ostatné vlákna v nej spomenuté http://www.modrastrecha.sk/forum/stav... http://www.modrastrecha.sk/forum/poze...
Odpovedať
@bodecka321 projekt domu? toto si od teba naozaj vypytali?
Odpovedať
Profilova fotka
@benco k vyňatiu som tiež musel predložiť kompletný projekt k SP
Odpovedať
@topvideo nerozumiem, ako to presne funguje, ved to vynatie ti predsa mozu z nejakeho dovodu aj zamietnut, nie? das si spravit projekt a potom ti na pozemkovom urade povedia nie..existuje aj nejake predbezny suhlas s vynatim alebo nieco podobne?
Odpovedať
@benco ano, je tam pripravovany zamer, ktory sa priklada k uzemnemu konaniu ako jedna z priloh, kedze je poda v extravilane, tak uzemne a stavebne konanie prebiehaju vzdy osobigne, nedaju sa zlucit ako pri neproblematickych parcelach
Odpovedať
@janetka6 ked je poda v extravilane, nie je mozne spojit uzemne a stavebne konanie - toto myslis vseobecne, alebo to platilo vo vasom pripade? budete stavat viacpodlazny dom?
Odpovedať
@benco hovorim o sebe, napr. Topvideo myslim, ze pisal, ze potreboval pre pozemkovy fond projekt pre stavebne povolenie, u nas to nebolo nutne. Ja som to vybavovala v ziline. My staviame bungalov 12x15. Logicky sa to rozlozi na 2 konania, v uzemnom konani ako som spominala bola jedna z priloh vyjadrenie pozemkoveho fondu k vynatiu pody a ked uzemne konanie bolo pravoplatne, tak potom uz len ides na pozemkovy fond, kde s ostatnymi prilohami tu podu vynimas. Ja myslim, ze to je tak vzdy ked potrebujes odnat. Lebo zas ku stavebnemu konaniu musim dolozit doklad o vynati a novy LV k vynatej parcele-cize logicky cely tento cirkus musi byt na popud nejakeho konania, cize tu prichadza ako prve to uzemne konanie
Odpovedať
@janetka6 to dokladanie mi je jasne, zarazila ma ta informacia o nemoznosti spojit konania do jedneho. dolozit suhlas pozemkoveho uradu predsa mozem aj pocas stavebneho konania. tak je to uvedene aj v ziadosti o SP - u mna konkretne súhlas Obvodného pozemkového úradu Trnava (ak je pozemok v liste vlastníctva vedený ako orná pôda, záhrada, pasienok a pod.)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@benco ked sa jedna o extravilano, tak mne bolo povedane u nas v ZA, ze mozu na pozemkovom vynat len na zaklade pravoplatneho uzemneho konania, v praxi je to kolok navyse za uzemko plus casovo sa to predlzi, ale po mojich skusenostiach kazdy stavebny urad funguje pomaly ako samostatny stat, cize u vas to moze byt uplne inak.
Odpovedať
@janetka6 OK, to dava zmysel. este otazka - to ti povedali na pozemkovom alebo na stavebnom urade? vdaka
Odpovedať
@benco povedali mi to na stavebnom urade
Odpovedať
@janetka6 dakujem, zajtra tam zavolam :-)
Odpovedať
opravim vas: nie vyňatie z extravilánu, ale vyňatie poľnohospodárskej pôdy: k žiadosti, ktorú predkladáš na príslušnom pozemkovom odbore prikladáš aj toto: 1. Geometrický plán so zameraním zastavanej a spevnenej plochy – 2x originál, + technické podklady podľa usmernenia ÚGKK č. 1790/2007 (prípadne kópiu z katastrálnej mapy ak sa jedná o celú parcelu - originál) 2. Výpis z listu vlastníctva – originál (alebo iný doklad o vlastníctve) 3. Vyjadrenie vlastníka pozemku (ak žiadateľ nie je zároveň vlastníkom pozemku) 4. Vyjadrenie užívateľa pozemku 5. Právoplatné územné rozhodnutie alebo potvrdenie stavebného úradu o zlúčení stavebného a územného konania 6. Potvrdenie o BPEJ (bonitovanej pôdno-ekologickej jednotke) 7. Projektová dokumentácia 8. Bilancia skrývky humusového horizontu poľnohospodárskej pôdy s návrhom na jej hospodárne využitie 9. Súhlas podľa § 13 až § 15 zák. č. 220/2004 Z. z., prípadne prehlásenie obce/mesta pri zábere poľnohospodárskej pôdy do 1000 m2 10. Vyjadrenie Hydromeliorácii, š. p., Vrakunská 29, 825 63 Bratislava, k trvalému odňatiu poľnohospodárskej pôdy 11. Výpočet odvodu pre celý rozsah odňatia 12. Kolková známka v hodnote 33 € Pýtaš sa, či máš vyňať pôdu iba pod rd, môžeš iba to, čo máš v projektovej dokumentáciia geometrickom pláne, čiže si daj zakresliť všetko, čo budeš chcieť na poľnohospodárskej pôde stavať...
Odpovedať
treba vynat aj prijazdovu cestu o sirke min. 2,5m k domu. O tom ste tiez mali mat info. to by tiez malo byt zakreslene v GP!!
Odpovedať
@benco daj vediet ako si pochodil
Odpovedať
Profilova fotka
Fúha, dlhšie som tu nebola a kukám že veľa info hneď na mňa :) ďakujem za konverzácie aspoň som o dačo múdrejšia :)
Odpovedať
ahoj v prvom rade by som si zistil ci sa tam vobec da nieco postavit teda uzemno-planovaciu informaciu. Mal som presne takyto pozemok a veru zamotane to bolo teda poriadne
Odpovedať
Profilova fotka
Môžte mi prosím poradiť? Syn si bude vybavovať stavebné povolenie, ale pozemok je na manžela a mňa. Bude to v poriadku , keď žiadosť na Pozemkovom úrade na odňatie poľ. pôdy si dávame ja a manžel a potom všetko ostatné si vybavuje na svoje meno syn? Dúfam že som to zrozumiteľne napísala. Ďakujem vám za každú radu. :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahojte, vie mi prosim niekto poradit, ked ste vybavovali vynatie pozemku ktory je v BSM, v Žiadosti o vyjadrenie k existencii hydromelioračných zariadení je potrebne vsade vyplnat oboch manzelov, ci staci jedneho? Nikto mi to na tom urade nedviha (klasika statna sprava) a rada by som to mala v poriadku, ked to budem posielat.
Odpovedať
@acibul251 My sme uviedli obe mená. V odpovedi uviedli aj oni obe mená. Ale v podstate to máš jedno, aj keď uvedieš len jedného z manželov. Hydromeliorácie ti potvrdenie vydajú, aj keď o to žiada len jeden.
Odpovedať
@chrobak7 velke diky za odpoved. Najskor som tam dala len manzela, a potom ma napadlo, ze na LV ktory prikladam sme spolu majitelia, ci to nebude problem.
Odpovedať
@acibul251 Ja pre istotu uvádzam všade aj manželku. Plus e-mail a telefón - to všade dávaj, keby ťa chceli kontaktovať.
Odpovedať
@chrobak7 este prosim ta, posielal si to ako? podla vsetkeho staci mailom, posielal si aj postou?
Odpovedať
@acibul251 Ja to mám kúsok od roboty, tak som tam bol osobne. Aj odniesť aj vyzdvihnúť stanovisko a uhradiť poplatok. Ale inak sa to posiela poštou. To je silno konzervatívna inštitúcia so socialistickými maniermi, ktorá zaspala dobu. Neviem, či akceptujú mailovo zaslané žiadosti, lebo prílohu k žiadosti, "Potvrdenie o vyjadrení súhlasu s obchodnými podmienkami" musíš vlastnoručne podpísať. Bez toho ti vyjadrenie nedajú. Aspoň nikde nemajú uvedené, že by sa to dalo poslať e-mailom. A tiež - majú 60 dňovú lehotu na vyjadrenie. V dnešnej dobe to je nonsens. Ja som dostal vyjadrenie po vyše mesiaci, lebo som to urgoval. To je asi inštitúcia, ktorej najdlhšie trvalo vystaviť vyjadrenie zo všetkých, ktoré sme v rámci stav. povolenia oslovili. Ale môžeš žiadať aj urýchlené stanovisko: do 15 dní - za 50% príplatok a do 5 dní za 100% príplatok. Proste vyplň, vytlač, podpíš, prilož prílohy, daj do obálky a zašli poštou. Potom ti prípde faktúra, ktorú uhradíš a oni ti zašlú stanovisko. Ak by si náhodou išla uhradiť osobne do pokladne, treba mať hotovosť - kartou sa tam nedá platiť (toto nie je kritika, iba konštatovanie).
Odpovedať
Dobry den chcem sa spytat čo chcu odomna v tych prilohach presne? 1. List vlastnictva, stači kopia z internetu? 2.katastralnu mapu? Tiez internetu? Ci ist na kataster? 3. Situacia širšich vztahov? Čo to je? 4. Situacia osadenia stavby a pripojenie na inžinierske siete- to mi kto zaznaci? Architekt? Ďakujem za kazdu odpoved
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý večer,môže mi niekto Prosím napísať tel.kontakt alebo internetovú adresu kde sa môžem dozvedieť V akom štádiu mám žiadosť o vynatie pôdy s extravilanu. Obec Studene katastrálne územie Senec . Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?