Vlastnícke právo k stavbe - altánok / dreváreň (problém)

Profilova fotka
Ahojte. Riešim už niekoľko mesiacov nasledujúci problém a potrebujem radu, alebo názor niekoho, kto riešil niečo podobné. Pred rokom som kúpil pozemok s rozostavaným domom, ktorý aktuálne dokončujem (vlastne ho staviam nanovo 😄 ale to je vedľajšie a s tým problém nie je) Na pozemku bol aj kamenný altánok / dreváreň (31m2), ktorý nebol zapísaný v GP a nebol ani predmetom kúpnej zmluvy. V znaleckom posudku bol, banka ho evidovala, ale keďže nebol v GP, tak odrátala hodnotu zabezpečenia zo znaleckého, neuviedla ho do záložných zmlúv a normálne sa bez problémov čerpal úver. V Januári som vzhľadom na aktuálne ceny požiadal inú banku o refinanc, hypo a samozrejme navýšenie. Banka žiadala nový znalecký na akt. stav a nový GP - to som vybavil a do GP sme zakreslili už aj ten altánok, aby to bolo na poriadku (neuvedomil som si, že to bude problém). Banka následne úver schválila tak ako som chcel a do podmienok čerpania uviedla podmienku zapísať nový GP na kataster, aby mohla vypracovať záložné zmluvy. Tu nastal problém. Kataster prerušil konanie z dôvodu potreby preukázať právnou listinou vlastnícke právo k nehnuteľnosti (altánok). Zistil som, že nepomôže doklad o tom, že stavba bola postavená pred r. 1976 s určením stavebníka - stavebník som logicky nebol ja a v mojej KZ na dom a pozemok ten altán uvedený nie je. Kataster toto neakceptuje. Zbúrať to a prerobiť GP nemôžem, nakoľko banka odmieta upraviť zmluvu o úvere a muselo by to ísť novým schvalovacím procesom s horšími podmienkami (plus 150€ mesačne). Musím zapísať tento GP. Pán na stavebnom úrade mi poradil vyskúšať proces "posúdenie účelu využitia stavby" je to vraj podstatne kratšie ako stavebné konanie, ale nič som o tom na internetoch nenašiel a nepredpokladám, že by toto konanie určilo mňa ako vlastníka. Písal som len to najpodstatnejšie, celá tortúra bola oveľa dlhšia a komplikovanejšia (kataster, banky, obec, stavebný úrad a pod. - kolotoč) Viete mi poradiť, akým spôsobom postupovať a aká cesta by bola pre mňa najrýchlejšia a najvýhodnejšia? Čerpať úver môžem do 01/23. Ďakujem krásne.
Odpovedať
Profilova fotka
Nebolo by možné urobiť dodatok ku kúpnej zmluve ? Že by Vám predajca pozemku s domom akože predal ten altanok za symbolickú sumu ? Inak niečo podobne som našla tu v diskusii https://www.modrastrecha.sk/forum/sta...
Odpovedať
Profilova fotka
Tu v diskusii spomínajú ten rok 1976 a niekomu to úplne stačilo, neviem prečo Vám to neuznali http://www.modrastrecha.sk/forum/kupa...
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem. Prečítané mám už samozrejme obe diskusie a tiež tomu nerozumiem. Tiež je ale otázne, či dokladom o stavbe pred r. 1976 (ktorý mám, aj s určením stavebníka - už nebohý) zo mňa urobí vlastníka stavby, lebo to požaduje kataster. A banka trvá na tom, aby bol nový GP zapísaný v takej podobe, v akej je. Teda aj s tou stavbou, aby na nej vedela mať záložné právo. Zmena hypo zmluvy nie je reálna ako píšem vyžšie. Teda je, ale bolo by to na dlho a likvidačné 😂
Odpovedať
Profilova fotka
@patrikfilo skúste osloviť @aragia. Písala tam v diskusii veľmi podobný prípad
Odpovedať
@patrikfilo potvrdenie od obce ze stavba stoji pred 1976. Uplne rovnaky postup v r 2018. Pani veduca pravneho oddelenia na katastri. ,,To sa neda. To musite vydrzanim a neviem ake podobne kraviny az natrepala. Samozrejme som hned dostal kontakt do paprcky k akej pravnicke mam ist aby mi to vsetko nachystala. ,, Moj telefonat geodetovy, jeho slova. To je p.... tam si naco chodil? S potvrdenim od obce ze stavba stala pred 1976 na podatelnu podal zaplatil kolok. A bolo. Nech ti povie pani uradnicka presne podla akeho paragrafu to neakceptuje. A uvidis ze ked to podas tak to prejde. Ja som tiez kupoval, cize som nebol stavebnik.
Odpovedať
Profilova fotka
@palo18 len ja to potvrdenie mám, aj právnička, ktorá rieši vklad ho mala v ruke. Povedala, že to nestačí. Že to nie je právny doklad, ktorý určuje mňa ako vlastníka.
Odpovedať
Nevies pridat inu nehnutelnost do zalohy banke (rodicovsky byt) na dobu, kym sa to vyriesi? Ziskas cas a s chladnou hlavou (uver bude nacerpany) sa problem bude lahsie riesit.
Odpovedať
@patrikfilo ja som ti napísal ako som to zlegalizoval. Viac k tomu nemám čo povedať.
Odpovedať
@patrikfilo Je to na ochote stavebného úradu, či do toho papieru napíše, že vy ste aj vlastník. Katastru totiž nestačí, že je tam napísané stavebník, oni tam potrebujú mať napísané, že ste vlastníkom tej stavby. U nás sa to rieši cez štátny stavebný dohľad, ten vydá potvrdenie, že bol na dohľade, stavba jestvuje, podľa dokladov (či už potvrdenia obce o veku stavby, čestného prehlásenie, znaleckého posudku) napíše, že stavba bola postavená pred rokom 1976, ale v dokumente vyslovene napíše, že vlastníkom je už ten nový majiteľ. Je to asi právne otázne, v podstate si to berie ten orgán štátneho stavebného dohľadu na triko, že dá takéto potvrdenie. Samozrejme, toto sa robí v prípadoch ako tento, čiže ide o altánky, garáže a hospodárske budovy, kde je zrejmé, že naozaj to bolo súčasťou zmlúv, akurát ľudia na toto nepomysleli a stala sa potom takáto situácia. Stáva sa to celkom bežne. Sú snahy niektorých takto zlegalizovať a určiť vlastníctvo starým budovám na cudzích pozemkoch, to už si však na triko nikto nezoberie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odpovede. Kataster ma zo všetkými scenármi poslal do péčka. Idem cestou dodatočného povoleni stavby = padport stavby (skutkový stav), žiadosť, poplatok, možno dáka pokuta a hlavne čas.
Odpovedať
@patrikfilo tak zrejme si každý kataster vysvetľuje všetko po svojom, ja mám tiež garáž,altánok a dreváreň s pred roku 1976 a chcel som to mať na liste vlastníctva, pani sa ma pýta k čomu mi to bude? za garáž platím daň,lebo ju hodnotil znalec ,ale je nie na liste vlastníctva
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?