Účastník konania, jeho práva a povinnosti

Pretože mi tu doposiaľ chýba téma zo správneho poriadku pre účastníkov konania, ktorými sú stavebníci, susedia atď., tak som založila ako všeobecnú tému ohľadom správneho poriadku. Na úvod: Procesné práva a povinnosti účastníkov konania: Práva: právo na upovedomenie o začatí konania prizvanie k ústnemu konaniu právo klásť otázky na ústnom konaní znalcom a svedkom právo vyjadriť sa pred vydaním rozhodnutia k jeho podkladom právo žiadať' vykonať doplnenie dokazovania právo nazerať do spisového materiálu právo zvoliť si zástupcu právo požadovať vydanie písomného rozhodnutia v určenej lehote právo na doručenie rozhodnutia v písomnej forme právo podať opravný prostriedok Povinnosti: dodržiavanie určitých lehôt povinnosť navrhnúť dôkazy, ktoré sú mu známe predložiť listiny potrebné na dôkazne konanie strpieť miestnu ohliadku dostaviť sa na predvolanie SO doplniť náležitosti podania predpísané právnymi normami. Pre realizáciu uvedených práv a povinnosti sa predpokladá aktivita účastníka konania,
Odpovedať
Počas krátkeho obdobia od registrácie som si všimla, že ako stavebníci pred podaním žiadosti o stavebné povolenie žiadate k plánovanej stavbe vyjadrenia, súhlasy, dohody od susedov - vlastníkov susedných nehnuteľností, ktorí budú účastníkmi stavebného konania. Dávam do pozornosti všetkým budúcim stavebníkom, že susedia ako účastníci konaní majú PRÁVO a nie POVINNOSŤ vyjadriť sa k podkladom na vydanie územného, resp. stavebného povolenia. Pokiaľ na základe oznámenia o začatí konania zo SÚ nedajú stanovisko, neprídu na konanie, tak s umiestnením stavby a jej uskutočňovaním súhlasia.. Z toho vyplýva, že nie je povinnosťou stavebníka k žiadosti o SP dokladať súhlasy susedov... Súhlas alebo doklad o inom práve k pozemku je samozrejme potrebný vtedy, pokiaľ stavba napr. inž. siete majú byť umiestnené na pozemku, ktorý nie je vo vlastníctve stavebníka. ;-)
Odpovedať
dávam do pozornosti všetkým účastníkom :)
Odpovedať
Úradníkom, ktorí žiadajú od Vás až nemožné veci a nad rámec zákona, tak im ukážte toto. Podľa Ústavy SR Čl. II od. 2, ktorý znie: Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Žiadajte úradníkov, nech Vám ukážu v zákone, prípadne výhl., kde je napísané, že máte doložiť to, čo od Vás žiadajú. :)
Odpovedať
dávam ešte raz do pozornosti všetkým :) nech viete aké mate práva a povinnosti ako účastníci konaní.
Odpovedať
Zdravím všetkých, využívajte svoje práva ako účastníci konania :) viď môj prvý príspevok.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla Oživujem tému, chcem sa spýtať, či som účastník konania , ak obec na ceste pred mojim domom vybuduje stavebný spomaľovací prah ?
Odpovedať
@mama112 Spomaľovací prah na vozovke pozemnej komunikácie podľa § 7 ods. 3 písm.e) vyhl. č. 9/2009, ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke patrí medzi ostatné dopravné zariadenie: (e) ostatné dopravné zariadenia 2. spomaľovacie prahy vyhotovené najmä z odnímateľného prefabrikovaného segmentu v žlto-čiernom farebnom vyhotovení (č. Z 6a) a stavebné spomaľovacie prahy (č. Z 6b), To znamená, že dopravné zariadenie nie je stavbou v zmysle SZ a preto sa na jeho zriadenie nevzťahujú jeho ustanovenia. Podľa § 3 ods. 7 zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných kom. (cestný zákon) použitie dopravných značiek a dopravných zariadení, so súhlasom dopravného inšpektorátu, určuje prísl. cestný správny orgán, t.j. na miestnych komunikáciách - Obec... Pokiaľ by spomaľovací prah bol stavbou v zmysle stav. zákona, tak k téme účastníkov konania uvádzam: Vo všeobecnosti podľa správneho poriadku a stav. zákona účastníkom stavebného konania je vlastník susednej nehnuteľnosti a susednej stavby, ktorého práva a právom chránené záujmy môžu byť povoľovanou stavbou dotknuté. Nie každy vlastník susedného pozemku a stavby je účastníkom konania, t. j. vtedy pokaiľ stavba sa nedotýka práv vlastníka. Účastníkom konania je aj vlastník stavby, na ktorú môže mať vplyv povoľovaná stavba. Okruh účastníkov konania určuje stav. úrad. Pokiaľ si usúdila, že tvoje práva môžu byť stavbou dotknuté, môžeš sa na SÚ domáhať práva účastníka konania. Za účastníka konania sa považuje FO a PO, ktorá sa domáha takéhoto práva dovtedy, pokiaľ sa nepreukáže opak (t. j., že účastníkom kon. nie je). SÚ v takomto prípade do okruhu účastníkov zahrnie osoby domáhajúce sa postavenia účastníka, alebo SÚ vydá rozh. o vylúčení FO alebo aj PO z okruhu účastníkov konania (týka sa to aj územného konania).
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla na Slovensku je to asi tak ale nie všade (Zvolen a Prešov vydávali stavebné povolenia) . U našich susedov v ĆR sa na stavebné spomaľovacie prahy vydáva stavebné povolenie. http://www.belkovice-lastany.cz/index...
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 http://www.velke-prilepy.cz/e_downloa... @janetbla
Odpovedať
@mama112 neviem, ako to majú po právnej a technickej stránke ošetrené v ČR, ale na Slovensku sú takéto stavebné povolenia vydávané v rozpore s platnými právnymi predpismi, to znamená, že sú nezákonné a neplatné . Pri ich preskúmavaní prokuratúrou, alebo súdom by boli tieto SP zrušené. Aj keď zákon (SZ) má vyššiu právnu silu ako vyhl. (9/2009), pretože SZ nepojednáva bližšie o stavebných spomaľovacích prahoch, tak sa pri ich zriaďovaní aplikuje práve § 7 ods. 3 písm. e) vyhl. č. 9/2009 Z. z. Čo je spomaľovací prah bližšie špecifikuje Technický predpis SSC (Slovenskej správy ciest) http://www.ssc.sk/files/documents/tec... na str. 7 "Spomaľovací prah – stavebno-technický prvok (obr. 2.1 a 2.2), ktorý čiastočným zvýšením nivelety ako fyzická prekážka vytvára nepriaznivý dynamický účinok na vozidlo a tak účinne vplýva na zníženie nežiadúcej rýchlosti vozidiel; vytvorené nadvýšenie vozovky je min. 15 mm a spravidla neprevyšuje 150 mm alebo výšku priľahlého obrubníka" a názorne zobrazuje obr. na str. 10 TP . Podľa § 3 ods. 6 135/1961 Zb. - CZ sa na činnosť podľa § 3 ods. 2 (druhej vety) a ods. 3 písm...... nevzťahuje správny poriadok. Medzi takúto činnosť patrí aj určovanie použitia DZ. Pri týchto otázkach a odpovediach sa normálne aj ja vzdelávam, aspoň si to zopakujem. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla cestný zákon má aj paragrafy 3a a 16 a to je podľa môjho názoru zákon je vyššia norma ako vyhláška a dokument ssc. ktorý sa odvoláva aj na stavebný zákon. https://www.svf.stuba.sk/docs/X_2_Kat... Podľa § 54 Zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov sa stavby, ich zmeny a udržiavacie práce na nich môžu uskutočňovať iba podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu. O tom, či stavebné dopravno-plánovacie opatrenie vyžaduje stavebné povolenie alebo postačuje ohlásenie rozhoduje príslušný špeciálny stavebný úrad
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mama112 to viem, že § 3 a 16 pojednáva o stavbách PK ... No na určenie použitia dopravného značenia a dopravného zariadenia sa určite nevzťahuje stavebný zákon :(. Robím s tým skoro denne a mám to overené aj na min. dopravy..
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla http://www.presov.sk/download_file_f.... tak toto je potom protizákonné?
Odpovedať
@mama112 podľa tejto proj. dokumentácie zmena priechodov cez komunikáciu, spočívajúca v zriadení dopravného zariadenia (stavebného spomaľovacieho prahu) v zmysle vyhl. č. 9/2009 Z.z., ktorá nie je stavbou v zmysle stav. zákona, avšak je "súčasťou" stavby "Cyklochodník Mukačevská ul.". V PD je riešená aj preložka dažďovej vpuste a kanalizácie s prepojením na exist. kanalizáciu, ktorá bezpochyby je stavbou v zmysle stavebného zákona. V PD stavby - stavebnej časti projektanti spravidla vypracujú aj dokumentáciu prenosného a trvalého dopravného značenia vrátane dopravných zariadení, ktoré slúžia k učeniu použitia DZ v zmysle vyhl. 9/2009. Aj keď sú zakreslené vo výkr. stavebnej časti stavby, to však neznamená, že všetko, čo je zakreslené vo výkrese je aj predmetom povolenia prísl. stavebným úradom, resp. špec. SÚ pre PK. Najlepšie by bolo, keby projektanti oddelili v PD výkr. stavebnej časti od výkr. dopr. značenia a dopr. zariadení (zvlášť dočasné a trvalé DZ).. V tomto konkrétnom prípade by som osobne (pri rozhodovaní v tejto veci), v intenciách platnej legislatívy, za stavbu podľa SZ považovala iba preložku vpuste a kanalizačné potrubie - spojku. Ako špec. stavebný úrad by som síce overila túto proj. dokumentáciu, avšak v stavebnom povolení, resp. v oznámení k ohláseniu stavebných úprav by som popisom špecifikovala, čo je predmetom ohlásenia stavby (preložka vpuste a spojovacie dažď. kanalizácia, ktorá je súčasťou MK - podľa CZ). Vzhľadom k tomu, že na stavbu cyklochodníka (MK pre nemotorovú dopravu) aj stavebnú úpravu odvodnenia miestnej komunikácie (pre motorovú dopravu) je príslušným SÚ obec, povolené by to bolo v jednom stavebnom povolení. Stavebne upravený priechod pre chodcov a cyklistov - stavebný spomaľovací prah cez kom. spolu so zmenou trvalého dopravného značenia (zvislé aj vodorovné DZ) a dočasné DZ počas zriaďovania prahu by som riešila určením použitia DZ podľa § 3 135/1961 Zb. CZ prísl. cestným správnym orgánom - v tomto prípade obec - mesto. Podľa mojich vedomostí legislatívy v oblasti PK by som to riešila tak, ako som uviedla vyššie. :) NO zaujímalo by ma, ako v tomto konkrétnom prípade postupovali prísl. úrady. Dobre by bolo napísať na min. dopravy žiadosť o výklad právnych predpisov a o usmernenie špec. stavebných úradov a cestných správnych orgánov, ako by mali postupovať v obdobných prípadoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla aj vo Zvolene malo vybudovanie stavebného spomaľovacieho prahu názov rekonštrukcia komunikácie a preto sa domnievam, že vybudovanie stavebného spomaľovacieho prahu by mal riešiť špeciálny stavebný úrad ako hovorí paragraf 16 cestného zákona a rozhodnúť o tom či sa stavba uskutoční bez stavebného povolenia, ako drobná stavba alebo s riadnym stavebným povolením. Aj mojom prípade sa na ceste zmenili odtokové pomery, hlučnosť, prašnosť a vibrácie . Povrch cesty je starý a rozodratý a prahy sa časom stanú ťažko prejazdné. Viete, paradoxom je, že obec píše, že stavba bola ukončená a nemá žiadnu dokumentáciu v zmysle stavebného zákona. Ak mi opadáva omietka a robia sa nové praskliny, a to od vtedy ako vybudovali prahy , určite nie je niečo v poriadku. Brala by som ešte montáž tých prefabrikovaných prahov, že nie je stavba , lebo tie sa aj tak na zimu majú dávať preč, ale aj tie pri prechode nákladných áut rýchlosťou 40 km/h a vyššie podľa súdnych znalcov môžu spôsobovať poškodenia stavieb vibráciami. Lenže čo mi je platné súdiť sa ak rozhodnutie súdu trvá aj osem-desať rokov...
Odpovedať
@mama112 odporúčam dať podnet na prokuratúru, či bol postup úradov pri povoľovaní zriadenia retardérov v súlade s plat. práv. predpismi. Čo sa týka zvýšenej hlučnosti, prašnosti alebo poškodzovania stavby domu by som odporúčala aplikovať ustanovenia z obč. zákonníka, že v dôsledku spomaľovacích prahov - retardérov na ceste dochádza k poškodzovaniu stavby, treba fotiť aby bol dátum na fotke a písať na Regionálny úrad verejného zdravotníctva..
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla S pani z hygieny som komunikovala, bola ochotná vec riešiť, ale len do momentu , keď sa skontaktovala s okresným odborom , čo má na starosti komunikácie, potom ma už len odporučila na krajský stavebný úrad s prísľubom, že mi pošle kontakt a viac sa neozvala ...Policajti okresní aj krajskí si tie čudá fotili a tam to tiež aj skončilo...Teraz to rieši verejný ochranca práv ako nečinnosť verejnej samosprávy.. ten môže dať aj podnet na prokuratúru..To fotenie robím. Ďakujem Vám za čas a ochotu venovať sa problému.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla Ešte by som sa opýtala, ako sa rieši Certifikát zhody s technickým osvedčením stavebných spomaľovacích prahov, nakoľko tie prefabrikované musia byť byť certifikované?
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla https://www.nitra.sk/Files/ShowFile/5... v tejto zápisnici je riešená problematika certifikácie stavebných spomaľovacích prahov cez kolaudačné rozhodnutie , je to natretej strane strane ...
Odpovedať
@mama112 stavebné výrobky podliehajú certifikácii v zmysle zák. o stavebných výrobkoch.. výrobca, resp. predajca stav. výrobku musí mať k dispozícii certifikát..
Odpovedať
@mama112 toto je na dlhé čítanie...mrknem na to neskôr :)
Odpovedať
Základná pravidlá konania sú: zásada zákonností, zásada súčinností, zásada rýchlosti a hospodárnosti konania, zásada materiálnej pravdy, zásada materiálnej rovnosti, zásada informovanosti verejností, zásada spolupráce. zásada procesnej rovnosti. Ostatné zásady, ktoré definuje právna teória: zásada nestrannosti správneho orgánu, zásada jednotnosti konania, zásada primeranosti, zásada dvojinštančnosti, zásada dispozičná a zásada oficiality, zásada písomnosti správneho konania, zásada ústnosti konania, zásada neverejnosti a verejnosti ústneho pojednávania, zásada prejednávania, zásada vyhľadávania, zásada voľného hodnotenia dôkazov a ďalšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 [PDF]Zápisnica 09/2017 - Mesto Nitra https://www.nitra.sk/Files/ShowFile/5... 6. 9. 2017 - technickej Správy a StavebnéhO pOVOlenia. ... VMČ požaduje osadenie rovnakého betónového Spomaľovacieho prahu, akO bOl pôVOdný. Nakoľko sa v čase ...
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 https://www.odkazprestarostu.sk/brati...
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla Dobrý deň, dostala som odpoveď od VOP, v tom zmysle, že nevie posúdiť, či bolo porušené moje základné ľudské právo na priaznivé životné prostredie, že si mám dať urobiť merania hlučnosti, prašnosti , emisií a statický posudok a potom sa obrátiť z ďalším podnetom, ak budem disponovať novými skutočnosťami. Zároveň sa môžem obrátiť na advokáta a lebo centrum právnej pomoci za 4,5 eur/hod.
Odpovedať
@mama112 :( skús požiadať o meranie Regionálny úrad verejného zdravotníctva .. nevidím veľmi veľký úspech v tejto veci
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla Ako sa prosím vykonáva štátny odborný dozor nad pozemnými komunikáciami. Môžem ako občan dať podnet na jeho vykonanie?
Odpovedať
@mama112 áno môžeš podať písomný podnet na prísl. cestný správny orgán, v ktorom popíšeš predmet kontroly, čo chceš, aby kontrolovali. Pozri si § 3c zák. http://www.zakonypreludi.sk/zz/1961-135 a § 2 vyhl. http://www.zakonypreludi.sk/zz/1984-35
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla ďakujem za odpoveď, dnes som bola v kontakte tiež s takou osobou ako vy, čo sa v tom vyzná a jednoznačne potvrdila názor , že spomaľovacie prahy vybudované stavebným zvýšením vozovky musia mať projektovú dokumentáciu, stavebné povolenie a certifikácia sa preukazuje certifikátmi použitých materiálov a kolaudačným rozhodnutím, ale tiež ako vy sa domnieva, ak prahy odsúhlasili policajti , že je malá šanca na úspech v ich odstránení...vidí len prínos pre budúcnosť. Tak som poslala všeobecný dotaz na ministerstvo dopravy .
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?