Tahanie sieti

Takze potreboval by som vediet,ci tu mi tu niekto nevie orientacne povedat kolko stoji meter resp moze to byt aj v desiatkach metrovy,najlepsie vsetkych potrebnych sieti. Vdaka
Odpovedať
@betain to bude cena od-do s vyraznymi odchylkami. Uvediem na priklade profesie elektro: pripojka vzdusna? Pripojka ulozena v kablovej ryhe? Pripojka vedie popod cestu/chodnik? Dimenzia kabla aka? Ak kablova ryha, tak aka je zem? Vela premennych :-/ Cize orientacne povedzme od 10 do 100 eur / m
Odpovedať
@betain Na Vašu otázku sa bez znalosti podrobnejších informácií nedá odpovedať. Je to niečo podobné ako otázku typu - koľko stojí osobné auto. @catscan Ešte by to chcelo zistiť, čo sú to tie potrebné siete...aj optika? ;-)
Odpovedať
Ak chceš orientačne. My ideme budovať komplet siete aj s cestou. IS znamená: kanalizácia, vodovod, elektrina, plyn, plus ku každému 11 prípojok. Cesta bude 5,5 m široká plus 1,5 metra chodník. Všetko v dĺžke cca 140 metrov. Rozpočtové náklady sú pre každého majiteľa pozemku 16,5 tisíca, teda spolu cca 180.000 EUR.
Odpovedať
@draik takze budovali by sme sa na rodicovskom pozemku. Sirka pozemku je cca 14 metrov. Dlzka cca 160. Nasa je ta vzdialenejsia polovica. Pripojka na plyn je urobena dvojita. Jedna na povodny dom druha na ten co sa bude stavat, rodicia s tym ratali ze sa v buducnosti bude vzadu budovat. Co sa sieti tyka tak islo by o elektriku, plyn, vodu a kanal. Vsetko zrejme v jednej vykopovej sachte ak sa to da. Na kanal sa da zrejme napojit na rodicovsky dom. Je tam ta moznost len neviem ci je pravne v poriadku. Vodu treba tahat nanovo celu lebo rodicia tahaju zo studne. Jednalo by sa to zhruba na tych 80 -90 m. Este do tychto veci velmi nevidim tak nevim ci som sa vyjadroval spravne. Buduci rok chceme stavat, tak tu brouzdam temamy a zhanam vsetko info okolo stavby. Prispevok tu napisala manzelka. Je dost nedockava a zvedava tak ten uvodny prispevok preto taky strohy. Mna najviac zaujima zhruba odhad ceny, firma vs svojpomoc. a co vlastne ta svojpomoc zahrna. Na sachtu najmem bager. Poda nieje dobra a 80 m je hodne. Na plyn si neverim to nech spravi radsej odbornik, kanal by som snad vedel dotiahnut k domu, o elektrike a vode nemam najnovsie info ako nato.
Odpovedať
@betain Vo svojej podstate budete robiť len prípojky a po rodinnom pozemku, čo nebude extra finančne náročné, ako keby ste to ťahali z verejných pozemkov. Odporúčal by som však vlastné prípojné body a merače (čo však celú akciu predraží), najmä ak stavebníkom nebudú rodičia. Zároveň pouvažujte nad budúcnosťou, ako siete znehodnotia pozemok a aký to bude mať vplyv na rodičovský dom napr. z hľadiska jeho možného predaja. Ak ste zdatný a budete mať zorientovaného pomocníka, tak to zvládnete aj tzv. svojpomocou, čo sa týka hrubých prác. Ak o tom nemáte ani páru, je lepšie to niekomu prenechať. Voda bude najmenší problém. Odpad už bude zaujímavejší, a to nielen skr dodržania spádu a prevýšenia. El. kábel podľa projektu. Plyn pod dozorom uložiť viete tiež, napojenia Vám urobí firma. Ak si odpoviete na uvedené veci, dá sa dopracovať k cene.
Odpovedať
@betain voda - LDPE rura + vytycovaci vodic 100m, to je zhruba 300EUR, elektrina - podla hrubky kabla, viac ako 500EUR za 100m kabla + vystrazna folia to asi nebude. Kanalizacia a plyn neviem, ale z tych veci co idete tahat bude plyn urcite najvyssia polozka. Keby ste tahali len vodu a elektrinu, tak vo vasich podmienkach to svojpomocne vratane vykopu, zapieskovania a zasypania nebude viac ako 15EUR za meter.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Na vodu uvazujem pouzit najradsej medenu alebo mosadznu trubku - zo studne do Darlingu (tlakova zasobaren vody) - kedze tu sa voda najviac a najdlhsie drzi. Tu uvazujem dat do nejakej chranicky - HDPE? Resp. ako by ste to riesili?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?