Sused sa odvolal voci vydanemu SP v lehote 15 dni, tlaci na nas, poradte, pls

Ahojte, mame v rukach vydane SP. V cakacej lehote 15 dni, kedy by malo nadobudnut pravoplatnost sa sused odvolal, pricom doteraz nemal ziadne namietky. Situacia je taka, mame uzky pozemok ale od susedovej strany mame od mura po hranicu pozemku 2,13 m. Sused je podielovym vlastnikom susedneho pozemku, nema tam nic postavene, lebo jeho cast predstavuje cca pol ara. Ako dovod odvolania uviedol ze umiestnenie nasej stavby je vo velmi tesnej blizkosti od hranice jeho pozemku a ze navrhuje odpredaj svojej casti stavebnikom-nam. Lenze on nie je jedinym vlastnikom, su tam aj dalsi 3, ktori chcu taktiez odpredat svoje casti lenze sa prehnane peniaze a navyse ich parcela sa tiiahne dalel ako nas pozemok a nam je uplne zbytocne platit peniaze za nieco co nebudeme nikdy vyuzivat. Tymto odovlanim na nas chce tlacit, ze bud odo mna odkupite moj pol ar, alebo vam narobim problemy. Pani na stavebnom urade povedala, zevraj odvolavaci organ vo vacsine pripadov, aj ked je dovod mozno neopodstatneny,vyhovie odvolaniu a da cele rozhodnutie na prejednaie-je to spravne? Je mozne ze by odvolavaci organ vyhovel susedovi, aj ked je dodrzana zakonna hranice 2 metre? Pricom mame uzky pozemok, nemame moznost velmi posuvat dom, kedze od druhej susedy mame povolenie na stavbu 1,7 metre od jej hranice, viac nam nedovolila. Dakujem vopred velmi pekne za vase rady a pomoc, sme uz zufali, neviem ake velke problemy nam moze sposoboit a ako dlho nas moze tahat po uradoch, sudoch, atd.
Odpovedať
1
2
stefanl / Dakujem za odpoved kazdy nam to tiez takto potvrdil ze jeho dovod by nemal uspiet, ale pani zo SU tvrdi ze urcite mu vyhoveju, hladame co mozno najrychlejsie riesine, kedze nas tlaci cas so stavbou. Skusemae moznost s vyclenenim casti pozemku, aby sme tychto ucastnikov vyskrtli z konania a tym padom nam uz nemozu robit problemy, stretli ste sa s niecom podobnym? ( dodržané máte 2 metre, mali by to po správnosti zamietnúť. Ak to nezamietnú tak sa odvolajte, prejde to pak na krajský a tam určite tento návrh zamietnú keďže stanovená vzdialenosť je vami dodržaná. Sused vypadá na špekulanta emoticon)
Odpovedať
Nemyslim si, ze mu vyhoveju. mate dodrzany odstup mate a ako tlacit vas do odkupenia ineho pozemku, podla mna proste nemozu. Verim, ze prejdete v pohode cez konanie
Odpovedať
@erik4827 Dakujem, ved to, z kazdej strany nam vravia ze on nie je v prave a len nas chce donutit odkupit jeho cast ktoru s amu uz roky nedari predat. Len nasa pani zo SP nas zmiatla ze aj ked je dovod na prvy pohlad neopravneny , ma skusenosti ze takmer vzdy odv. organ vyhovel odvolaniu. Preto mame teraz dilemu, ci cakat a dufat, ze odv. organ rozhodne v nas prospech, alebo to poriesit ako nasi dolni susedia zhodou okolnosti s tym istym susedom, ze si meter zo svojho pozemku vyclenit a takto "odstranit" tohoto suseda aj jeho spolupodielnikov z noveho konania.....
Odpovedať
@slavoslav pocas stavebneho konania, nikto, ani on nepodal ziadne namietky, dokonca si neprevzal rozhodnutie o zacani konania, to potom stalo 18 dni na poste az sa to vratilo a cakalo sa este zakonnych 7 dni, ci nahodou nevznesie namietky, ale nic. Az teraz, ked uz mame v rukach SP. Pani tvrdi, ze ona to musi postupit na odv. organ, sama v tejto veci nevie rozhodnut. Dokonca mi tvrdila, ze v stiesnenych podmienkach, ako su tie nase, kedze mame 7 metrovy dom a pozemok o sirke necelych 11 metrov, je mozne udelit vynimku, ako pisem, keby sa dalo, posunieme dom dalej ale neda sa, kedze od druhej susedy mame schvalenych 1,7 metra, ona nam nerobi problem, ale on, od ktoreho mame 2,13, jemu to vadi....
Odpovedať
Mate uzky pozemok a nechcete prikupit dalsi, tomu moc nerozumiem. Ja radim kupit, lebo pozemky budu len drahsie. Urcite by som sa netlacil tak blizko hranice s domom.
Odpovedať
@originalx ano, pozemok je uzky, lenze susedna parcela, na ktorej je spominany sused plus dalsi 3 podielnici sa tiahne ovela dalej ako siahan nas pozemok, je to cca 2 metrovy uzky a velmi dlhy pas, na ktorom oni nemaju presne rozdelene kto vlastni aku cas a dokonca, jeden z ucastnikov ma na svojom podiely tarchu. Skusali sme to na zaciatku ale vyzeralo to na velmi komplikovany a hlavne veeelmi zdlhavy proces, preto sme sa zmierili s uzkym pozemkom a ktomu prisposobili aj uzky 7 metrov siroky a 17,5 metra dlhy dom...
Odpovedať
@lenkastavba pre nich je ten pozemok bezcenný a ak bola udelená výnimka na umiestnenie domu na Vašom pozemku potom nie je čo riešiť. Kúpou podielu nič nezískaš, len dáš ďalším podielníkom info, že sa necháš vydierať a budeš to riešiť roky alebo ťa to draho vyjde. Po skolaudovaní ten pozemok odkúpiš za pár drobných, lebo na ňom ani cestu nepostavia.
Odpovedať
@slavoslav mate pravdu, len nerozumiem preco nam pani zo SP povedala ze urcite odv. organ vyhovie jeho odvolaniu, nemyslim si zeby bola zaujata alebo nieco podobne, kedze toho pana ani nevidela a hlavne, co by ona z toho mala....pri posudzovani sa neprihliada nahodou ja na to ci na susednej parcele sotji dom alebo nieco?
Odpovedať
@lenkastavba veru, nedaj sa, si v práve. Never všetkému čo tetuša na SP povie, donútiť ťa nemôžu. A ak by to náhodou nevyšlo, odvoláš sa ty na krajsky a tam dajú za pravdu už určite tebe keďže stanovená vzdialenosť je daná zákonom a tebou je aj dodržaná. Držím palce hlavne sa nenechaj vydierať.
Odpovedať
Bude sa to tahat, ale vyhrate. Nik vas nemoze nutit kupit pozemok... a ak nieje uzemne rozhodnutie, ktore by prikazovalo odstupy od pozemkov, tak to mate v pohode... len ako dlho to bude takto blokovat...
Odpovedať
@ivantausk ved to, on dobre vie, ze nas tlaci cas na stavbu, cakaju na nas uz viaceri.... preto uvazujeme, ci rychlejsia cesta nie je vyclenit si pozemok aby sme boli "sami sebe susedia" a tym padom uz sa oni nemozu odvolavat ani nic, viem ze aj tym sa to natiahne, nove konanie a tak, len hladam, co je rychlejsie :-.
Odpovedať
@lenkastavba len nezabudni, že to by si musela odkúpiť všetky tri podiely.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@slavoslav kedy by som musela odkupit vsetky podiely? pri kolaudacii? alebo pri tom vycleneni?
Odpovedať
Medzi Vašou starbou a hranicou pozemka je 2,13 metra? Máte na tej strane okná do obytnej časti domu?
Odpovedať
@peter977 ano, mame tam okna aj vchod, kedze podmienkou opacnej susedky, aby nam dala tych 1,7 metra bolo, ze budeme mat okna aj dvere orientovane nie z jej strany ale z opacnej strany.
Odpovedať
@lenkastavba
Odpovedať
@lenkastavba no pýtam sa kvôli tomuto. Ak tam nie je susedná stavba ale do budúcnosti môže byť, tak sa odstup rozdeli na 50:50. Teda 3,5m na tvojej strane a 3,5m na susedovej
Odpovedať
@peter977 a ako to vedia vyhodnotit ci sa v buducnosti bude stavba? mohol by to byt ako dovod vyhovenia odvolaniu suseda? ze mame to zmenit na 3,5 metra pre teoreticke buduce stavby? vedla nas z tej strany su malu uzke a dlhe parcely, nevysporiadane, nehovorim ze je to nerealne ale je to komplikovane a zdlhave....
Odpovedať
@lenkastavba Odčleniť ti nepomôže. Lebo v stav. povolení už máš tú parcelu uvedenú a rozdelením na 2 parcely by sa obe stali stavebným pozemkov pre dané stav. povolenie a zase by si mala suseda. Keby si to aj spravila predtým, tak zase dom by si mala od hranice parcely menej ako 2 metre, čo by ti nepovolili. Darmo by si mala za ním ešte jeden pozemok. Bohužiaľ je to právo suseda podať odvolanie. Treba si to odtrpieť. Pošli mi do SS názov katastra a číslo susedovej parcely, nech sa pozriem, ako sú parcely rozložené.
Odpovedať
@peter977 To nie je pravda. Ak tam nie je stavba, tak nemajú zákonný dôvod žiadať, aby stavba bola 3,5 metra od hranice. Zákon vyžaduje 2 metre od hranice a 7 metrov od susednej stavby. Ak tam susedná stavba nie je, tak platia len tie 2 metre. Ak bude stavať sused neskôr, tak pre neho to už bude obmedzenie, lebo vedľa stavba už bude existovať a on sa musí prispôsobiť daným podmienkam.
Odpovedať
@chrobak7 ano, mala by som menej ako 2 metre, lenze vlastnikmi tej vyclenej casti by sme boli my, ja a manzel a my si vieme povolit stavbu aj v este tesnejsej vzdialenosti, Susedia zo spodnej hranice mali ten isty problem s tym istym susedom, kedze ta parcela sa tiahne aj pozdlz ich pozemku. A oni maju presne na katastri vycleneny 1 dlhy meter pozdlz svojho pozemku, ktorymi su ibaja vlastnici a tym padom vynechali toho susedua kedze on nie je uz bezprostrednym susedom pozemku na ktorom ma byt umiestneny dom.
Odpovedať
@lenkastavba kúpou podielu sa nedá vyčleniť časť pozemku, dá sa to len rozdelením, kde všetci vlastníci potvrdia rozdelenie a tým vznikne viac samostatných pozemkov. Podiel pozemku znamená, že z každého m2 pozemku vlastníš 1/3, nie, že z celku budeš mať 1/3 napr. pri tvojom dome. To je možné dosiahnúť až rozdelením s čím musia súhlasiť všetci traja vlastníci.
Odpovedať
@lenkastavba vyclenenie pozemku vam nepomoze, uz vobec nie teraz, ked mate ziadost o SP podane. Ale ak by ste aj nemali, tak by to nepomohlo, lebo by ste museli dodrzat 2 metre od hranice pozemku, to, ci by vam SU povolil stavat na hranici je otazne, aj ked by ste si akoze suhlasili sami sebe.. Suhlas vlastnika susednej parcely nestaci, rozhoduje aj tak SU. Ak ste v prave, SU by mal namietku suseda zamietnut. Moze sa vsak stat, ze obec ma nejake regulativy, ktore by mala dodrziavat.. Je vela obci, kde su uzke parcely a je preto dohodnute v regulative, ze na ktoru stranu s maju domy davat, aby sa neposkodil ziaden sused.. Ak ale taketo nieco obec nema, tak moze rozhodnut aj inak.. Tie okna by vam vsak povolit nemali. Pretoze poskodia suseda. Toto su presne tie veci, na ktore by mal SU prihliadat. Nemal by povolit niekomu nieco na ukor druheho.. Pisem nemal by, ale na SK je priam pravidlom, ze SU si robia co sa im zachce, rozhoduju ako sa im zachce. Potom tu ludia vypisuju taketo prispevky..
Odpovedať
@chrobak7 Ani Vaše tvrdenie nie je pravda, pretože neplatí "kto prv príde, ten prv melie". Platí to, čo je v územnom rozhodnutí resp. v územnom pláne; za štandardných okolností (bez stiesnených podmienok) to znamená odstup z jednej strany suseda 5 m od hranice a z protiľahlej strany 2 m - vždy je tak zachovaných 7 m. Inak by ten, ktorý stavia posledný, musel dodržať 5 m a 5m, teda by boli dotknuté jeho vlastníctve práva.
Odpovedať
@lenkastavba Vo Vašom prípade je podstatné, ako sa stavebný úrad v odôvodnení st. povolenia vysporiadal so stiesnenými podmienkami, ak by inak mal byť odstup od suseda väčší. Z popisu, ktorý ste uviedli, je táto skutočnosť aj obsahom odvolania. Návrhom suseda na predaj jeho podielu Vám sa úrad nebude zaoberať, tento návrh je v stavebnom konaní bezpredmetný.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkastavba stál už na Vašom pozemku v minulosti dom alebo iná stavba?
Odpovedať
@lenkastavba čo presne uviedol sused v odvolaní? (ja to nepotrebujem vedieť), ale niekde si napísala, že máte vchod aj okná obytných miestnosti 2 metre od hranice pozemku. Toto už je dôvod, ktorým sa SU bude zaoberať.
Odpovedať
@jan45 nie nie, predtým to bola len orná pôda, žiadna stavba rám nebola
Odpovedať
@draik ešte pred kúpou daného pozemku sme sa boli informovať našu, či má zmysel kupovať taky úzky pozemok, či na ňom je možné stavať. Na základe jej potvrdenia, že treba vybrať vhodný dom a tým ze daná lokalita je známa tým ze je tam veľa úzkych pozemkov, nie len náš, existuju výnimky na ktoré sa prihliada. Pani tvrdila ze mame tu výhodu, že ani z pravej a ani z ľavej strany tam nie je žiadna stavba, čiže by nevidela nejaký závažný problém...
Odpovedať
@veronika40 sused uviedol toľko, že nesúhlasí so SP keďže umiestnenie domu je v tesnej blízkosti od hranice parcely, ktorým je aj on spoluvlastníkom a ze navrhuje odkúpenie svojho podielu stavebnikovi
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?