Sused robí problémy a naťahuje čas

ahojte sused mi robi problemy na natahuje cas... nesuhlasi s osadenim nasho domu, aj napriek tomu, ze to na stavebnom urade schvalili ako ok. najprv poslal namietku - tu mu stavebny urad zamietol a vydal kladne rozhodnutie, teraz poslal odvolanie a "miestny" stavebny urad to uz musi posunut na "krajsky". pls, potrebovala by som sa s niekym odborne poradit. nas fy. pravnik toto neriesi a nevie mi ani doporucit :( pls nemate niekoho? pripadne riesili ste takuto "chutovku"? pani na stavebnom urade mi povedala nieco v zmysle, ze my kedze mame stavebne povolenie uz od developera, a ziadame iba zmenu stavby pred dokoncenim, tak ak zacneme stavat, nebude to cierna stavba, ale nas iba vyzve, aby sme si poziadali o dodatocne stavebne povolenie a zaplatili novy spravny poplatok = 3nasobok povodneho = 150 eur + dostaneme priestupkovu pokutu o ktorej rozhodne starosta (max. 850 eur - ale taku vysoku este nedali a ani nam nedaju). pokutu mozeme dostat iba raz, takze toto bude tymto vyriesene. to co teraz zacalo bezat na "krajskom" stavebnom urade sa vraj zastavi ako bezpredmetne. ...a dalej vlastne nerozumiem... potom moze ist zasa cele toto "kolecko"? t.j. sused sa moze zasa odvolat, zasa vypisovat kade-tade, alebo co sa potom bude diat? neviem, co by bolo pre nas vyhodnejsie - ci cakat na rozhodnutie z "kraja", alebo zacat rychlo stavat. budem rada, ak date vase skusenosti, alebo pripadne kontakt na niekoho kto by vedel poradit. dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ahoj my sme mali podobny problem, sused nie a nie podpisat suhlas, nakoniec som mu vysvetlila ze si aj tak nepomoze lebo jeho namietku by zamietol aj krajsky stavebny urad, tak to nakoniec vzdal a podpisal. Ono neviem o co tim ludom ide. Skusila si sa s nim porozpravat? Ty uz pravoplatne stavebne povolanie mas takze na vasom mieste by som kaslala nanho a zacala robit,lebo ti nemoze nic. Uz mas schvalene stavebne a hotovo.
Odpovedať
Ale tu nejde o zmenu farby fasady,alebo rozmer nejakeho okna ale posunutie stavby - to je vazna zmena v projekte. Ako ste stavbu posunuli? V ramci stavebneho zakona,ci nie? Podla toho aj moze a nemusi sused uspiet na krajskom SU.
Odpovedať
so susedom to nevidim na dohodu... argumentuje, ze ked moja garaz bude 100 cm od hranice jeho pozemku, tak to ZNIZUJE INTIMITU JEHO POZEMKU A ZNIZUJE HODNOTU NA REALITOM TRHU!!! stavebny urad vsetko vyhodnotil v nas prospech. on sa vsak odvolal a teraz to ide na okres/kraj. ako to vyhodnotia tam, tak to netusim. pravoplatne stavebne mam to, co dostal developer a ja som ho kupila automaticky s pozemkom - ja ziadam uz iba o zmenu stavby. stavbu mame osadenu vramci stavebneho zakona a tak to potvrdil aj stavebny urad v rozhodnuti, ale on sa odvolal a prave preto to ide na okres/kraj.
Odpovedať
Profilova fotka
@blue_moon skus mu to vysvetlit, ze on nie je v prave....len zbytocne natahuje cas a zhorsuje susedske vztahy. :-| Krajsky stav. urad to vyhodnoti tak isto ako obec. stav. urad, kedze zakon ste dodrzali. Neobytne stavby- patri tam aj garaz, je mozne osadit aj 1 meter od hranice pozemku. A proti tomu nic nenarobi.... My sme mali obdobny problem, ale neslo o garaz, ale sklad, ktory je umiestneny vzadu na pozemku. Tiez sused namietal, chcel sa odvolat, lebo on tam ma bazen...a nas sklad mu bude tienit, ktory je naprojektovany 1 meter od hranice. Nastastie si s nim pohovoril sef stav. uradu a vysvetlil mu, ze len komplikuje zivot susedom a aj tak sa rozhodne v nas prospech, lebo zakon je dodrzany.
Odpovedať
ja neviem co si mam o tom mysliet... mame dom, sucastou ktoreho je "predsadena" garaz. pani zo stavebneho uradu tvrdi, ze je vsetko ok. cast RD kde je garaz je 100 cm od hranice a cast RD kde je obytna cast je 3,5 m. on z tej strany nema ziadne okna z obytnych miestnosti. on splieta cosi o tom, ze garaz tvori celok s RD a ze ma byt na 2m. stavebny urad tvrdi, ze je to spravne tak ako to je! no fakt neviem co mam robit. s nim sa urcite nedohodnem. uz som s nim hovorila a povedal, ze chce cakat na nove rozhodnutie KSU. je to nejaky zakomplexovany stary inzinierik a zjavne "chytrolin"! potrebovala by som vediet, ake nam hrozia pokuty - postihy, ak zacneme aj tak...
Odpovedať
Toto je asi ponaučenie pre iných. Treba sa so susedmi dohodnúť a vyžiadať súhlas so zmenami ešte pred stavebným konaním. Na námietky má právo. Ono k dobrým susedskym vzťahom neprispieva len to, že bude sused bez reptania akceptovať, čo nás napadne, ale aj to, že sa ho dopredu spytame a vysvetlime, prečo chceme to alebo ono. Jemu by ta zmena možno ani nevadila, len ho možno urazilo, že ste ho neinformovali vopred a nechce, aby sa z toho stalo pravidlo.
Odpovedať
no toto nemyslis vazne??? ako som ho urazila??? ja som ani netusila ako sa ten clovek vola a co je zac... preco by som sa ho mala nieco dopredu pytat? stavebny urad mu dal predsa vsetky informacie. ak su veci v sulade so zakonom, nevidim dovod preco by mal robit obstrukcie. ...samozrejme za predpokladu, ze to nie je uplny idiot!
Odpovedať
@blue_moon s takymto pristupom tie dobre susedske vztahy asi nevybudujes ;-) suhlasim s @trend270 ... ono kopat okolo seba nozickami na co vsetko mas a nemas pravo sa niekedy nevyplaca ... neber v zlom ;-) skus to s nim este, po dobrom. kazdy si zasluzi druhu sancu :-D
Odpovedať
tazko sa to takto riesi, lebo si nevidela ani jeho, ani to, co popisal na stavebny urad. ohana sa europskym sudom a obvinil aj stavebny urad. myslim, ze tadial cesta nevedie... keby si s nim prisla do kontaktu osobne, tak by si videla, aky je to clovek... ja nemam problem s medziludskymi vztahmi. denne pracujem s ludmi a myslim, ze mam empatiu dost vyvinutu :) ...ale toto neviem, ci zvladnem bez psychickej ujmy na zdravi :)
Odpovedať
Ak je garaz sucast RD,posudzuje sa stavba ako RD, neposudzuje sa garaz v dome ako drobna stavba, takze 2m od plota, 7m od domu na susednom pozemku.
Odpovedať
tak ja potom nechapem, preco stavebny urad tvrdi, ze je to ok tak ako je. snad sa tam k tomu vyjadruje profesional a za svoje rozhodnutia nesie zodpovednost a vie co robi! alebo snad pani na stavebnom urade nevie co robi? o tom zasa pochybujem, lebo to nie je ziadna mlada slecna, co je tam rok aj s cestou. ja verim, ze to pani vyhodnotila spravne. boli sme za nou niekolko krat konzultovat este vo faze projektu. a aj preto by som potrebovala vyhodnotit a prejst to s niekym znalym. a preto zhanam kontakt - najradsej BA. za konzultaciu samozrejme zaplatim.
Odpovedať
nenahanaj a neplat nikomu nic, uz musis aj tak pockat na vyjadrenie krajskeho SU. my sme toto riesili par rokov dozadu , pri kresleni projektu, vtedy mne na stavebnom zasa vysvetlili ze garaz sucast domu sa rata ako dom,nie ako drobna stavba. Ale zakon sa da vysvetlovat rozne, od toho su obhajcovia,aby ten zakon vedeli dobre obhajit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
vraj ak zacneme aj tak, tak nas SU znova vyzve na podanie noveho dodatocneho stavebneho povolenia/konania. zaplatime 3nasobok poplatku 3x50 eur, starosta nam da poriadkovu pokutu (jednorazova) a to co je na krajskom sa zastavi ako bezpredmetne, lebo to vraj nejako suvisi s tym, ze uz zacneme stavat. toto potrebujem prejst s niekym znalym. ak je to skutocne tak, som asi ochotna ist do toho...
Odpovedať
ako to tu tak citam , mam chut ozaj byvat na samote ... pripadne najblizsi sused tak sto metrov minimalne =-)
Odpovedať
no tak to ver... mojho potencionalneho suseda by si iste nechcela!!! nebudem mat pokoj, kym nenajdem sposob, ako mu sprijemnit starobu :)
Odpovedať
@blue_moon ja si to tiez tak myslim ako ti odpovedala @atlaska. Bohuzial ja to poznam z opacnej strany. Nas sused zacal stavat vedla nas a do bungalovej zastavby si dal poschodak 2m od plotu a zatienil na nam 1/2pozemku (bohuzial ma na to pravo). A som za otvorene jednanie. Beriem susedov skoro za rozsirenu rodinu :) je to vztah aspon na 30 rokov, tak by som nerada zacinala zle. Tiez to beriem tak, ze on sa ide "pristahovat " k nam, takze ratam ze sa pride aspon predstavit a ked ma niake nestandardne poziadavky (1m podla mna je), tak pride vysvetli a dohodneme sa tak alebo tak... ;-) Ja by som to radsej skusila najprv s predstihom s kolacom ako neskoro s papiermi a pravnikmi. ;) Drzim palce nech sa vam vztahy este podari zrovnat ;-) mate este pred sebou dlhy kus cesty, tak nech ju mate prijemnu x-)
Odpovedať
nevidela si ani jeho, ani si necitala jeho vyjadrenia a ani si nepocula ako on jednal so mnou, takze tieto idealisticke "americke" predstavy o predstavovani sa susedom s kolacom v ruke su uplne pomylene. nemam nic proti slusnym ludom a viem, ze vela veci sa da slusne vyriesit. ale ked mi niekto do oci povie, ze sa nebude odvolavat a potom posle rovno list na stavebny urad, tak to je podla mna obycajny chrapun!!! ked mu potom zavolam, povie ze pocka na rozhodnutie, ktore bolo mimochodom zamietave a potom caka do posledneho dna a poslednej minuty aby poslal znova odvolanie, tak to je uz potom obycajny ... neznesiem takych ludi co do oci jedno a potom nieco uplne ine. osobne sme sa dohodli, ze nic nebude namietat a potom robi toto !!! takze o takych ludoch si urcite myslim svoje
Odpovedať
@blue_moon Tak toto posledne co si napisala hovori za vsetko. Je to magor. Dobre vie, ze nic nezmoze, takze iba natahuje cas a zdrzuje ta. Blahozelam ti k takemu susedovi. Vyhrala si jackpot na zvysok zivota. Poznam take typy a s nimi nedohodnes absolutne nic. Jeden den ti vzdy so vsetkym suhlasia, prikyvuju, ze chapu, ze rozumeju a druhy den je vsetko uplne inak. Ale keby aspon prisli a povedali, ze zmenili nazor, ze si to rozmysleli, ze sa im nepaci to a to. Ale nie, na druhy den uz maju sklerozu, ziadna dohoda nikdy nebola, nikto im nic nevysvetlil, oni o nicom nevedia a vsetko je zle ... Jednoducho uz s nim musis absolvovat cele stavebne konanie. Ci sa to da obist, to neviem, chce to nejakeho skusenejsieho pravnika. Ale osobne s nim urcite nevyjednas vobec nic. Jedina moznost je to mat 100% na papieri, inak ti bude robit cely zivot peklo okolo teba. Aj o 10 rokov bude vsade rozpravat, ze si postavila ciernu stavbu, ze porusujes zakon, ze si dostala pokutu a ze to musis zburat ... Takze radsej vydrz a dotiahni to do spravneho pravneho konca. A hned si priprav ziadost na stavbu vysokeho betonovemu muru ...
Odpovedať
blue_moon no toto nemyslis vazne??? ako som ho urazila??? ja som ani netusila ako sa ten clovek vola a co je zac... preco by som sa ho mala nieco dopredu pytat? stavebny urad mu dal predsa vsetky informacie. ak su veci v sulade so zakonom, nevidim dovod preco by mal robit obstrukcie. ...samozrejme za predpokladu, ze to nie je uplny idiot! ...Viete o tom, že toto bol tiez Vás prispevok? :-)
Odpovedať
@blue_moon z pravnej stranky to neviem posudit, ale zarazil ma tvoj prispevok, co vypichla aj trend270 este k tomu dodam, ze tak ako on dostal vsetky informacie v sulade zo zakonom od obecneho uradu, tak aj on ti dava vediet svoje nazory v sulade zo zakonom formou namietok a pripomienok.
Odpovedať
samozrejme ma pravo davat mi na znamost svoj nazor, ale myslim, ze ked stavebny urad rozhodol, ze je vsetko v poriadku a nevyhovel jeho namietke, tak sa uz nemusel odvolavat. ked mi raz niekto povie nie, tak mne to obvykle staci a nebude susedovi robit obstrukcie. zvlast ked mne do oci osobne tvrdil, ze sa nebude VOBEC ODVOLAVAT A NIC NAMIETAT. bola som prekvapena z prvej namietky a uz vobec som necakala, ze posle aj odvolanie.
Odpovedať
@blue_moon prepac, naozaj nevidim do hlavy ani jemu ani tebe, tiez som pisala len na zaklade tvojich predoslych prispevkov. Pokial ste sa bavili uz predtym a on nedodrzal slovo, to hovori nieco o jeho charaktere. Nuz to ti nezavidim. Mat zleho suseda, je dost velke bremeno. Co sa tyka mojich idealistickych "americkych" predstav o predstavovani sa susedom, podla mna je to slusnost, ale kazdy to mame nastavene inak. Ja som nesmierne rada, za svojich susedov (dufam, ze aj oni za nas). Sme tu mamicky na materskej a naozaj travime spolu asi viac casu ako z muzom. Nase deti su kamosi najvacsi, poziciavame si vajcia a chleba. Mozno to niekomu pride gycove, ale pre mna je to vela a rada na tychto vztahoch aj zapracujem - nic nie je zadarmo. Ako som spominala, tiez mam jednoho noveho suseda na ktoreho mam tazke srdce, ale snazim sa k nemu spravat podla svojich kriterii (tiez nam hovoril, ze kupi oba pozemky a bude tam montovany bungalov - nakoniec je to len jeden maly pozemok s murovanym poschodakom nalepenym na nas plot- takze chapem tvoju situaciu). V tvojom pripade bude zaklad pravne hladisko, nechce sa mi zdat, ze ten 1m je ok, ale mozno je v tom niaky hacik, v tom by sa mal naozaj vyznat niekto na stavebnom urade (aj ked na uradnika by som sa na 100% nespoliehala). Napriek vsetkemu ti zelam ,nech si aspon casom najdete k sebe cestu, lebo vysoky plot naozaj nevyriesi vsetko ;-)
Odpovedať
susedka z opacnej strany je super, takze dufam, ze to nam vsetko vynahradi :) tam to vidim aj na kolacik, aj na poziciavanie vajicok... tiez som nemala taku predstavu o susedovi. tiez by som si s nim radsej poklabosila cez plot pri koseni travy... lahko sa vychadza s dobrym susedom a ako vravis je to na nezaplatenie. ale to je idealny stav...
Odpovedať
Profilova fotka
@blue_moon ber to tak, ze s tym clovekom tam budes zit cely zivot... jemu bude vadit kazdy strom na vasom pozemku, co mu bude tienit, alebo kazdy list, co padne na jeho pozemok..podla toho, ako sa vyhraža uz teraz... ( ako tieniace obrovske stromy, ak su moc blizko by vadili aj mne , ale to je mimo temy :-D) NO , ale inak myslim, ze je normalne, ze sa kazdy sused vyjadri k projektu.... ci ho poznas, alebo nie.. My sme sa tiez este nepoznali a kazdy sme si navzajom podpisovali, ci suhlasime, alebo co..... NOrmalne podla adresy urad kontaktuje, postou to doslo tusim.... Robi sa to tak... ANo, su susedia, ktorym bude vadit vsetko... niekomu vadia okna aj ked su 20m daleko, niekomu vadi terasa blizko plota :-p, niekomu vadi kosenie v nedelu :-D..... lenze ty s nim budes ziť.. ak si to teraz pokašlete, co bude dalej??? Snažte sa s nim nejako dohodnut... nemozete tu garaž posunut, alebo postavit v inej casti pozemku? MYslim, ze ak je napojena na dom, ako pises, tak je to sucast domu , cize tie 2m by tam mali byt...ked mu to tak vadi.... a co sa tyka hodnoty pozemku jeho.... Mozes ho podpichnut, ze ci sa to chysta v buducnosti predať, ked ho toto trapi.....ci sa možete tešiť snad raz na dobre susedske vztahy :) mozno pochopi a pomoze to :) Vdaka Bohu za nasich super susedov :)
Odpovedať
no katrin, keby to predal, tak to by bolo presne to, co by mna asi najviac potesilo :) ja len nechapem, preco stavebny urad tvrdi, ze je vsetko ok. bola som tam minimalne 4x vsetko konzultovat este predtym, ako som tam dorucila final projekt. architekt tiez tvrdi, ze je vsetko ok. iba on tvrdi, ze to nie je ok. tak ja uz skutocne neviem, komu mam verit a s kym mam konzultovat AKO TO TEDA SKUTOCNE JE.
Odpovedať
Profilova fotka
@blue_moon pokial je vsetko v sulade zo zakonom, treba len vydrzat, konecna instancia to odobri a sused si bude moct... Ale obavam sa, ze toto bude dlhodobejsie. Niektori si totiz myslia, ze su v prave aj ked niesu a potom to kompenzuju hlupostami.
Odpovedať
@blue_moon ono na stavebnom úrade dosť často ani sami nevedia čo robia, tiež hovorím že musia byť úplne vymletý, lebo nám tiež schválili drobné stavby , všetko opečiatkovali, starosta podpísal a po určitom čase si sused zmyslel že to s čím súhlasil už nesúhlasí ( súhlas podpísal ) tak si myslí že sa teraz niekto kvôli nemu pos....e.
Odpovedať
ešte doplním , tvrdí že nebude mať slnko a pritom má dom( mimochodom starý rozpadajúci, v ktorom ani nebýva )otočený na východ a slnko tam svieti celý deň až kým nezapadne. Toto sú ludia ktorý zrejme buď nemajú čo robiť alebo z tolkej závisti potrebujú druhému robiť problémy.
Odpovedať
@blue_moon Ckajte na rozhodnutie z kraja..Sused zavidi
Odpovedať
@blue_moon niekedy nepomoze ani to, ze sa chcete so susedmi po dobrotky dohodnut. my sme skusili. jedine coho sme sa dockali je ignoracia, sluby o vyjadreni sa k projektu, ktore nikdy neprisli,vraj ze sa po vyzvani stavebnym uradom nebudu vyjadrovat (comu ale uz neverim) na pomoc si prizvali susedov z druhej strany, ktorym sme poslali tiez projektovu dokumentaciu osadenie na pozemku, oni sa vsak uz neunuvali. Jasne, nemuseli, ale tak sme sa dohodli. Takze asi tolko. Podali sme a teraz len cakam dokedy sa to bude natahovat a kde az skoncime. Takze taka radost z planovania a budovania vlastneho... a este aby som nezabudla, ich pripomienky a podmienky sme brali do uvahy a podla nich sme menili projekt...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?