Sused, presah strechy, stavebné povolenie

Ahojte, chcem sa spýtať,chystáme prerábať a nadstavovať starý rodinný dom cca 50 rokov starý, je postavený blízko hranice, stará strecha na stavbe však presahuje ku susedovi, sused je nový kúpil pozemok pred 8 rokmi, má právo ma obmedziť a donútiť novú strechu prerobiť aby nezasahovala na jeho pozemok? Náš dom má odskok na stene, strecha v úzkom mieste je 25cm plus okap (40cm), v širšom je 60 cm plus okap (75cm), stará strecha ide rovno. V úzkom mieste presahujeme k nemu okapom cca 15 cm a v zadu v širšom úseku cca 40 cm. Hranica nie je rovnobežná s domom, preto odchýlka narastá. Strecha je stará od začiatku stavby nebola menená. Bojím sa že budeme mať problém so stavebným povolením, on sa nechce dohodnúť, chceli sme odkúpiť časť okolo domu, aj kvôli streche,aj kvôli údržbe domu. Susedný pozemok je záhrada, nestojí tam žiadna stavba. Dostanem stavebné povolenie, keby som starú strechu zachovala,alebo sa musíme stiahnuť, odskok je v užšom mieste veľmi tesný, bojím sa prívalových dažďov a zatekaniu fasády, potrebujem ešte dom zatepliť, lebo na problémovej stene je len 20 cm múr, čo v zime dosť cítiť. Prosím poraďte čo robiť, chcela by som starú strechu zachovať,ale neviem či je to možné.
Odpovedať
Najlepsie pre vas by bolo naozaj odkupit od suseda pas pozemku,hlavne ked vam tuto moznost navrhuje.Predidete aj v buducnosti moznym kopmlikaciam,budete mat moznost udrzovat dom aj bez povinnych suhlasov a navstev useda. Lebo napr.aj zateplovanie nie je bezna udrzba domu,zase budete zasahovat aj na jeho pozemok, budete ho ho ziadat na vstup na jeho pozemok,ale on ho moze zamietnut... Lebo ani vam by urcite nebolo prijemne,keby susedov dom zasahoval do vasho pozemku,ani keby pri kazdej udrzbe domu ste mu spacirovali po jeho pozemku,neraz aj s mechanizmami... Ak mas moznost, kup!
Odpovedať
Profilova fotka
Najjednoduchsie je zajst poradit sa na SU. Ak dom stoji a chcete strechu iba rekonstruovat nemyslim ze by vas mohol donutit ju menit.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 on navrhuje moznost odkupit ? ved ona pisala nieco ine, ze to chceli, ale on sa nechce dohodnut. naozaj neviem poradit .. ak ten dom tam uz stoji, on s tym NEMOZE nic robit, ale ked idete nieco menit, tak neviem ake su zakony, ale predpokladam ze SU Vam nemoze prikazat zmenit odstupy menej ako su aktualne.
Odpovedať
Profilova fotka
Nemôže vás nútiť k skráteniu starej strehy.Pozemok kupoval aj s jeho existujúcimi vadami. Na prerábku potrebujete projekt a zásah do susedových práv musí riešiť projektant ešte pred začatím projektu tj dohodnúť spôsob a ujmu na susedovom pozemku .Inak povedané musí sa on ,alebo vy zo susedom dopredu dohodnúť či vám sused dovolí stavať na svojom pozemku predĺženie strechy.Pri rekonštrukcii má právo žiadať aby ste presah strechy odstránili.Zateplenie musí povoliť len v prípade že mu zateplenie nesiaha do jeho pozemku.
Odpovedať
Keďže idete nadstavovať, to znamená aj výmena strechy, tak novou strechou už nemôžte zasahovať do cudzieho pozemku.
Odpovedať
@dulius mas pravdu, zle som precitala,ospravedlnujem sa
Odpovedať
ďakujem za vaše rady, škoda že chceme aj nadstavovať, tak asi nebudeme mať na výber ako tú strechu dať zalomiť, z čoho nie som moc nadšená,ale čo už, keď s niektorými ľuďmi sa dohodnúť nedá :(, pekný deň
Odpovedať
Profilova fotka
@fifa86 ak uz ides prerabat urob vsetko ako treba hlavne pre svoju spokojnost. Tak ta nikto nebude obvinovat z porusovania zakona. Odbornik si iste so strechou poradi.
Odpovedať
@fifa86 Asi by si mu mala urobit po voli. Nie nic horsie ako zle susedske. Ak sa pohadas s rodinou tak budes nasra... dlho ale ked sa pohadas so susedom mozes mat srac... na dvore po zbytok zivota :-D A este z toho mozes vist ako vitaz ked to odprezentujes ako mu strasne ustupujes. Nabuduce on tebe ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?