Súpisné číslo stavby

Profilova fotka
Ahojte, nevedel som nájsť, kde by som získal informáciu na moju otázku, preto som sa rozhodol opýtať sa tu v stavebnom povolení. Moja otázka sa týka popisného čísla. Ak je v katastri nehnuteľností stavba zapísaná, ako rodinný dom pod súpisným číslom 525 a na stavbe toto číslo nieje, kto je zodpovedný za jeho umiestnenie na stavbe, kto vyrobí tabuľku s číslom prípadne kde sa dá zohnať? Aký je postup, keď kupujem nehnuteľnosť, ktorá je zapísaná v katastri nehnuteľností, pod určitým číslom, ale fyzicky na stavbe nieje a predávajúci tvrdí, že ho nikdy ani nemal. Je to problém? Ako sa dá vyriešiť? Ďakujem. :-)
Odpovedať
Posielam link kde je o tom písané a ak som tomu dobre pochopil tak povinnosť máš ty ako vlastník. www.minv.sk/?register-adries&subor=22...
Odpovedať
@jamk1 ja som toto riesil nedavno a podla zakona popisne cislo (tabulku) by ti mala udelit obec po kolaudacnom rozhodnuti ako je supisne cislo pridelene... realita je vsak taka ze "nasa" obec cisla nevydava, nema na to prostriedky a tym padom ludia si cisla spravia na vlastne naklady pekne kazde ine :) , niektori vobec :) a jediny kto s tym mal u nas problem bola postarka ...tak aspon na schranku som cislo dal :) ale toto je asi od mesta k dedine ine :) skus sa spytat u Vas na urade ... najdi si novelu zakona, vyhláška Ministerstva vnútra SR č. 141/2015 a ta vychadza a doplna http://www.zakonypreludi.sk/zz/2003-31 a v tej mas paragraf 7 ktory to hovori ..
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt Ďakujem pekne. :-) @gorgar Ďakujem za odpoveď. :-)
Odpovedať
na zaklade kolaudacneho rozhodnutia ich prideluje obec resp. za poplatok ho "preda" malo by byt osadene na viditel nom mieste na dome. ako supisne,tak aj orientacne, ale mozes si aj nechat urobit ake chces,nielen tie ich cierne. cervene tabulky.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska To je všetko pekné, ale čo v prípade, že sa jedná o obec, ktorej práve budovy, ktoré sú vo vlastníctve obce, kde je súčasne obec aj stavebným úradom si neplní základné povinnosti a budovy, ako obecný úrad, pošta, dom opatrovateľskej služby, škôlka, škola a veľa ďalších nie sú označené žiadnym ani súpisným ani orientačným číslom. Obec argumentuje tým, že na to nemá peniaze. Tak by ma zaujímalo, či má obec zo zákona povinnosť rovnako, ako občan stavbu riadne číslom označiť? :-)
Odpovedať
Pytal si sa na rodinny dom. podla mna je obec povinna na svojom nehnutelnom majetku tieto cisla mat, tak ako je ich povinny mat kazdy iny vlastnik.
Odpovedať
@jamk1 Rieši to zákon č. 369/1990 v aktuálnom znení v § 2c: § 2c Číslovanie budov (1) Obec určuje, mení alebo zrušuje súpisné číslo a orientačné číslo bytovým budovám a nebytovým budovám (ďalej len „budova“), vedie evidenciu súpisných čísiel a evidenciu orientačných čísiel a udržiava ju v aktuálnom stave. Obec zmení alebo zruší súpisné číslo alebo orientačné číslo aj bez žiadosti, ak sa zmení alebo pominie dôvod, pre ktorý bolo určené. (2) Na označovanie budov súpisnými číslami obstaráva obec na vlastné náklady tabuľky rovnakého vzoru. Obec môže rozhodnúť o označovaní budov orientačnými číslami na tabuľkách rovnakého vzoru. (3) Osoba určená v kolaudačnom rozhodnutí je povinná požiadať o určenie súpisného čísla a orientačného čísla podľa odsekov 1 a 2 do 30 dní odo dňa právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia; ak tak neurobí, obec určí súpisné číslo a orientačné číslo podľa odsekov 1 a 2 aj bez žiadosti. Predo dňom právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia na účel prevodu vlastníctva k budove alebo poistenia budovy obec môže na žiadosť určiť stavebníkovi súpisné číslo a orientačné číslo aj bez kolaudačného rozhodnutia. (4) Vlastník budovy je povinný mať viditeľne označenú budovu tabuľkou so súpisným číslom a tabuľkou s orientačným číslom, ak je určené. Ak je na správu budovy založené spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, povinnosť podľa prvej vety plní toto spoločenstvo. Ak je na správu domu uzatvorená zmluva o výkone správy, povinnosť podľa prvej vety plní správca. K tomu je prijatá vykonávacia vyhláška č 31/2003, ktorú aktualizoval predpis č. 141/2015. Či sa to v praxi dodržiava, to už je iná vec.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Ďakujem, pýtal som sa na rodinný dom, ale zároveň ma zaujíma, či obec ktorá vyzýva občanov, aby si označila svoje domy súpisnými číslami (kvôli lepšej orientácii pre záchranné zložky - hasiči, sanitka, policajti) nemala najprv spraviť to isté so svojimi nehnuteľnosťami. Jednoducho, či nemá obec rovnaké povinnosti, ako sama vyžaduje od občanov? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ďakujem. :-)
Odpovedať
@jamk1 tak co ti poviem, zijeme na Slovensku........
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Mimo tému, ale na dokreslenie situácie... Bol som za starostom na OÚ a na niečom sme sa dohodli a podali sme si na to ruky. S tým sme sa rozišli. O mesiac spravil presne opačne, ako mi prisľúbil. Tak som zavítal na verejné zasadanie OZ, kde som predniesol svoj problém, že som sa zo starostom na niečom dohodol a on spravil niečo celkom iné. Jedna z prísediacich poslankýň ma oslovila takto - máte niečo písomne? Hovorím nemám, ale pani XY. ja som žil 26 rokov v cudzine a ak som sa s niekým na niečom dohodol ústne, tak to platilo aj zajtra,m aj o týždeň a aj o mesiac. A ona mi na to povie - tu ste na Slovensku - tak si zvyknite, alebo sa vráťte tam, kde ste boli do teraz. A toto povie na verejnom zasadaní poslankyňa, ktorú si občania zvolili. Teraz bojujem s obcou okrem iného aj o to, aby sa tento jej výrok, ktorý tam verejne prezentovala objavil aj v zápisnici z OZ, nech aj občania čo tam na tie schôdze nechodia vedia, akú mudrlantku si posadili do vedenia obce. :-)
Odpovedať
@jamk1 Ja by som sa asi nedržal a poslal ju po .... Aby si takto dovoľovala tak to nie a kľudne by mohli dať aj do zápisnice výrok ktorý by som povedal na jej meno.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Smutne je ze mala scojim sposobom pravdu. Tu sa taketo jednanie "moci" nevykoreni este dlho :-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?