Suhlas suseda k SP

Zdravim Vas, Potrebujeme radu od Vas. 5.9.2017 sme si podali ziadost o SP so vsetkymi potrebnymi dokladmi atd. Mame tam vsak suseda Anglicana, ktory aj zije v Anglicku. Doteraz sa stale vracia posta odtial, neprevzal si ani jednu zasielku. Tym padom nam nemozu vydat SP! Na SU nam tvrdia, ze bez toho nam to nemozu odsuhlasit. Preto sa pytam, neexistuje nahodou nejaky zakon, ze pokial sa odmieta vyjadrit k stavbe, tak nam to mozu dat aj bez toho?? Je to cisty pozemok bez stavby. A podotykam ziadne namietky voci nasej stavbe nikto nevzniesol. Tak bud mal namietat alebo to prevzat. Nemozme predsa vecne stat kvoli jednemu susedovi.
Odpovedať
@pandiska5 Stavebný úrad v rámci stavebného konania oslovil dotknuté subjekty. Tvoj sused je účastníkom stavebného konania, nakoľko je majiteľom susediaceho pozemku.V rámci stav. konania sú subjekty, ktorých stanovisko je povinné priložiť k stavebnému konaniu. Stanovisko či súhlas suseda nie je povinné. Je to jeho právo vyjadriť sa k projektu či stavbe, ale nie povinnosť. On nedáva súhlas alebo nesúhlas. To by si mali zamestnanci stav. úradu uvedomiť a nie bezhlavo vyžadovať od teba, aby si im dal jeho súhlas. Ak sa sused nechce vyjadriť, tak stavebné konanie by sa malo riadne ukončiť. Čo sa týka doručovania, stav. úrad doručuje buď verejnou vyhláškou alebo doporučeným listom. Predpokladám, že mu poslali oznámenie o začiatku stav. konania listom. Dňom doručenia sa rozumie dátum, kedy adresát prevzal zásielku, alebo deň, kedy sa zásielka vrátila stavebnému úradu ako nedoručená alebo neprevzatá. Ide o fikciu doručenia. Od toho dátumu beži lehota, počas ktorej sa účastník konania môže vyjadriť. Ak sa nevyjadrí, uplynie daná doba a pokiaľ stavebnému úradu nič iné nebráni, tak by mal vydať stavebné povolenie. Treba ich na to upozorniť, že susedove vyjadrenie nie je povinné pre vydanie stav. polovolenia. Alebo je tam ešte niečo, čo si nám nenapísal a kvôli čomu stav. úrad nemôže vydať povolenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Veľmi pekne a rozumne si to napísal. Je to bežná prax, že samotné stavebné úrady neovládajú stavebný zákon a požadujú od stavebníka doklady, či potvrdenia, ktoré nevyžaduje zákon a teda konajú v neprospech stavebníka a nad rámec zákona. Treba byť nekompromisný, buchnúť po stole, dožadovať sa svojho práva a ak to nepomôže, treba sa obrátiť s podnetom na príslušnú prokuratúru. Prokuratúra má 60 dňovú lehotu na prešetrenie podnetu a z vlastnej skúsenosti viem, že konajú veľmi rýchlo a s organizáciou, ktorá nedodržuje zákon sa nepárajú. Ľudia - nebojte sa dožadovať sa svojho práva, ak ste si istí, že v práve ste !!! :-)
Odpovedať
@chrobak7 Nic sme nezamlcali. Len kvoli tomuto sa stoji uz od septembra.
Odpovedať
@pandiska5 presne a vystižne napisali chrobak aj jamk,SU nema právo sa dožadovat aby sused dal vyjadrenie k SP. SU na zaklade oznamenia o stavebnom konani len upovedomi ucastnikov,a pokial sa ucastnici do urcitej doby sami nenamietaju tak SU musi ti vydat SP. Treba sa dožadovat svojho práva na SU.
Odpovedať
@pandiska5 Čo sa týka doručovania písomností do vlastných rúk v správnom konaní t. č. od 1.7. platí na doručovanie úradných zásielok novela. Podľa § 24 ods. 2 zákona č. 71/1967 Zb. http://www.zakonypreludi.sk/zz/1967-71, ktorý znie: (2) Ak nebol adresát písomnosti, ktorá sa má doručiť do vlastných rúk, zastihnutý, hoci sa v mieste doručenia zdržiava, doručovateľ ho vhodným spôsobom upovedomí, že písomnosť príde znovu doručiť v určený deň a hodinu. Ak nový pokus o doručenie zostane bezvýsledný, doručovateľ uloží písomnosť na pošte a adresáta o tom vhodným spôsobom upovedomí. Ak si adresát nevyzdvihne písomnosť počas uloženia na pošte, písomnosť sa považuje za doručenú dňom vrátenia nedoručenej zásielky správnemu orgánu, aj keď sa adresát o tom nedozvedel. Čo sa týka práv a povinnosti účastníkov, tu je uvedené viac http://www.modrastrecha.sk/forum/stav... Sused ako účastník konania má v stavebnom konaní právo nie povinnosť.. Vytlač si a ukáž prac. SÚ tieto ustanovenia.. Pokiaľ SÚ nedodržiava zákonné lehoty, koná protiprávne a môžete sa dožadovať vrátenia správneho poplatku.. už som tu o tom tiež písala..
Odpovedať
@jamk1 dobre sa to píše, horšie sa to realizuje...tu si každý interpretuje zákony podľa seba a nedovoláš sa spravodlivosti. Ako sa vyjadril kedysi jeden právnik - " u nás sa nedomôžete ničoho, v Štrasburgu by ste boli jasným víťazom"...alebo keď Ti starosta obce pošle písomné ospravedlnenie za lapsusy SU s dovetkom, že si nevie vysvetliť ako mohla byť povolená stavba, ktorá je v rozpore tak so SZ ako aj územným plánom obce.... Pokiaľ nebude čierne na bielom platiť trestnoprávna zodpovednosť štátnych úradníkov, tak tu poriadok nebude a dovtedy si bude každý imbecil vysvetlovať zákony po svojom alebo podľa toho o koho sa jedná pokiaľ ide o namietajúceho suseda...tak sa majú veci na Slovensku.
Odpovedať
Profilova fotka
Uz to tu bolo napisane, on vam aj tak nemoze nic zakazat alebo prikazat, ma len pravo sa k tomu vyjadrit, pokial ho nevyuzil (neprebral zasielky) tam by sa to malo koncit, treba to na urade objasnit..
Odpovedať
Profilova fotka
Co ja viem vzdy mi oznamili ak sa ma tykala nejaka stavba v okoli pozemku. Ak som sa nevyjadrila mali za to, ze nemam namietky. Bodka.
Odpovedať
@pandiska5 Posielam ti link, kde sa k tejto téme vyjadruje právnik. http://www.stavebnyportal.sk/33/nepre...
Odpovedať
@pandiska5 Doručovanie písomností, najmä rozhodnutí, sa doručuje do vlastných rúk. Tak ustanovuje vo svojom platnom znení Správny poriadok, ktorý sa primerane použije aj na stavebné konanie. Stavebné povolenie je svojim charakterom rozhodnutie, doručuje sa teda do vlastných rúk. Aké účinky má jeho neprevzatie účastníkom konania? V prípade účastníka, ktorým je stavebník sa nestáva veľmi často, že by si toto rozhodnutie neprevzal. Práve naopak, disponovať stavebným povolením je v jeho záujme. Či už pre účely úveru vo vzťahu k bankovej inštitúcii alebo z iných dôvodov. Ostatní účastníci konania, najmä vlastníci susedných nehnuteľností často nemajú až taký záujem si stavebné povolenie prevziať. Okrem prípadu, ak by rozhodnutie (podľa ich názoru) zasahovalo do ich práv a oprávnených záujmov, a chceli by sa voči nemu brániť. Prevzatie stavebného povolenia všetkými účastníkmi a následné nepodanie žiadneho obranného prostriedku má za následok právoplatnosť rozhodnutia. Čo však v prípade, ak si napríklad vlastník susednej nehnuteľnosti stavebné povolenie neprevezme? Môže takto oddialiť jeho právoplatnosť? Správny poriadok umožňuje tzv. opakované doručenie rozhodnutia, a teda, ak nebol adresát písomnosti, ktorá sa má doručiť do vlastných rúk, zastihnutý, hoci sa v mieste doručenia zdržiava, doručovateľ ho vhodným spôsobom upovedomí, že písomnosť príde znovu doručiť v určený deň a hodinu. Ak aj tento opakovaný pokus nebude úspešný, zanechá sa účastníkovi oznámenie o uložení zásielky (tzv. „žltý lístok“). Avšak, treba mať na pamäti, že úložná lehota je 3 – dňová, nie klasická 18 – dňová ako sme zvyknutí. Ak táto lehota márne uplynie a nedoručená zásielka sa vráti späť na stavebný úrad, 3. deň uloženia sa považuje stavebné povolenie za doručené, hoci sa adresát o ňom a jeho obsahu nedozvedel. Ak si to zhrnieme, nečinnosť niektorého z účastníkov stavebného konania nebude stavebníkovi na ťarchu. Ak si účastník rozhodnutie neprevezme, uplatní sa fikcia doručenia a rozhodnutie sa aj napriek všetkému bude považovať za doručené. Následne, uplynutím 15 – dňovej lehoty (ktorá musí uplynúť u všetkých účastníkov stavebného konania) vyznačí stavebný úrad na rozhodnutí právoplatnosť. Právoplatnosťou stavebného povolenia môže stavebník začať so stavbou. V súvislosti so začatím stavby má za povinnosť oznámiť toto začatie stavebnému úradu do 15 dní.
Odpovedať
@blackomt od 1. júla pri neprevzatí zásielky došlo k zmene dňa fiktívneho doručenia písomností, ktorý pripadne na deň, keď sa neprevzatá zásielka vráti na správny orgán - úrad.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?