Strešné okno a povolenie od suseda

Profilova fotka
Dobrý deň, chcem sa opýtať, či nám susedka musí dať povolenie, keď ideme prerábať podkrovie a chceme si k jej strane dať 3 strešné okná? Už sme s ňou raz menší problém mali skrz okna na kúpeľni, tak či treba aj teraz...Ideme aj strechu meniť, to viem, že treba od nej súhlas. ďakujem za každú radu ;-) :-D
Odpovedať
Menit strechu je siroky pojem. Ak iba vymenu krytiny, tak suhlas netreba. Ale pravdepodobne idete menit celu strechu ,aj doterajsi vzhlad strechy. Vtedy treba mat projekt a stavebne povolenie. K SP sa vyjadruju aj susedia.
Odpovedať
ak by bol problém.. môžete predať polmetrový pás pozdĺž susedy kamarátovi, a potom sa vyjadruje iba on. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matka1412 no drzim prsty,tiez mame super susedu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@matka1412 Nooooo... Tiež by si, myslím, nebola nadšená, keby si tá Tvoja suseda dala okná do Tvojho dvora, či.....?
Odpovedať
Susedia sa vyjadruju akurat k SP. Ich namietky moze anemusi brat stavebny urad do uvahy. Ludia su zbytocne pokakani z toho, ze sused nieco zmoze. Pokial dodrzite zakon, sused sa moze aj na mihalnice postavit a nezmoze nic. Akurat na niektorych dedinach su aj starostovia pokakani z toho, ze co na to sused. Ale stavebny zakon absolutne neriesi, co hovori sused, dolezite je dodrzat zakon a SP vam urad musi vydat bez ohladu na suseda. Jediny pripad, ked sa prihliada k nazoru suseda je, ked zakon dodrzat nechcete/nemozete. Napr. Posun stavby k hranici blizsie, ako urcuje zakon. Vtedy mozete poziadat suseda o laskavost a on vam ju moze, ale aj nemusi dat. Poznam ale stavebne urady, kde ani suhlas suseda nepomohol a dotycny stavebnik nemohol posunut stavbu. Opat - je to len a len na rozhodnuti uradnika. Takze ak riesite stresne okna k susedovi, nastudujte si zakon a ak dodrzite zakon, tak sa absolutne netrapte, co na to sused.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za názory,ideme meniť len plech za nový, som to zle napísala... @leonardom tie okna ani nebudú priamo súmerne s jej domom, proste, náš dom je viac v predu ak ma chápete a budú hore na streche... Veď ona má tiež okná k nám do dvora..a to kuchyňu a obývačku a mi budeme mať strešné...nad linkou v kuchyni...čiže len na vetranie..
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi a aký je to zákon presne? Ak môžem vedieť, z tohto som šiši ;-)
Odpovedať
@matka1412 zakon sa vola stavebny, sak logicky :-) Najdes na nete aj komplatne znenie. Podla toho, co pises, tak to stresne okno absolutne nezasahuje do susedinho sukromia, tak by to nemal byt vobec problem. Zakon hovori o 7 metroch medzi domami, pokial su tam okna obytnych miestnosti. Takze ak mate medzi domami 7 metrovu vzdialenost, zakon je dodrzany a ak by sa aj sused odvolal, SU mu to zamietne. Ak mate menej, ako 7 m, tak je to v rukach SU, musi prihliadat na vsetky okolnosti a ak bude mat sused namietky, tak sa tym musi zaoberat, ale ako rozhodne, je opat len a len na urade, bez ohladu na suseda.
Odpovedať
Neviem aky je problem s tymi oknami, ked mam okolo seba susedov z 3 stran tak mam mat okna len na jednej strane? Je to blbost.
Odpovedať
@sysell "Neviem aky je problem s tymi oknami, ked mam okolo seba susedov z 3 stran tak mam mat okna len na jednej strane? Je to blbost." - ak su susedia podla zakona "blizko" a nebola dohoda so susedmi, tak ano, z obytnych miestnosti len na jednej strane.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall mám taký istý názor, však niekde tie okná musia byť 😯 ale hádam to dobre dopadne 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi to viem že stavebný 😆 ale tam je toho toľko źe by som to hodiny hľadala, ale ďakujem za vaše rady, nejako to hádam dáme...😉😊
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matka1412 Zbierka zákonov č. 532/2002 Strana 5323 "(3) Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 m. Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 m. (4) V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností; v týchto prípadoch sa nevyžadu- je dodržanie vzdialeností od spoločných hraníc pozem- kov podľa odseku 3."
Odpovedať
@sysell nie je to blbost.. je to zakon. Napr. My mame novostavbu a okna obytnych miestnosti len na dve strany. Wc, technicku a satnik mame okno k susedom - podmienka bola, bud vo vyske, aby nebolo vidno, alebo mliecne sklo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Zdravím,tiež mam podobný problém,sused mi nechce povoliť montáž strešného okna aj keď to okno bude číre,vo výške. Mám nejakú nádej že to okno budem mať alebo mám čakať kým sa pominie?
Odpovedať
Profilova fotka
no ja som nikomu nic nehovoril :-D ale okna mam len 2 stresne smerom k susedom a to moja strecha je vyssie ako ich....ale uz to vidim co povedia ked im poviem ze idem zateplovat 15cm :-D dom mi tvori hranicu pozemku samozrejme
Odpovedať
@y2k Uz som videl reportaz tv, kde dom bol tiez na hranici a zateplili si ho 5 cm eps a zateplenie strhali na zaklade rozsudku sudu. Kedze to strhnutie uz nemali z coho zaplatit, tak dom isiel do exekucie. Tak hadam budete mat lepsieho advokata, ako mali oni.
Odpovedať
Profilova fotka
@pzad: tak ja pojdem najskor od nich pytat povolenie samozrejme, ved potrebujem u nich postavit lesenie....okrem toho, nie je vsetko "az po odkvap" moje? ci?
Odpovedať
@y2k nemusi byt vsetko "az po odkvap" tvoje.. Pri starych domoch castokrat toto neplati. Napr. my mame v susedstve stary dom, kde hranica je presne mur toho domu, cize strecha zasahuje nad nas pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@supermario99 dovod preco to nechce dovolit je aky? :)
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi: jasne, su aj take pripady....ale dufam ze to nebude ten moj :-D teraz ma ale napada....kde a ako zistit ako to vlastne je?
Odpovedať
@y2k vo vacsine pripadov je to tak, ze "po odkvap" , tak sa neboj :-) Ono to mozno aj u nas tak bolo, ale staci, ze je tam nejaka odchylka v merani a tie hranice sa posunu a problem je na svete..Obzvlast pri 100 rocnych domoch, ako mame my tu... Nastastie u nas je to v pohode, kedze susedov mame normalnych, resp. ak by oni chceli zateplit a pod., tak my im problem robit nebudeme.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak dopadlo to tak, ze nic nedovolila, okno malo byt v kupelni, kvoli vetraniu, kedze nam vysla velmi malla kupelna, samozrejme nam tym vsetko skomplikovala! A nechcela ho povolit preto, ze si myslela, ze by sme ju tak, chuda staru paniu pocuvali ako ohovara celu dedinu. Podotykam, ze okno je vo vyske, ja ani cezen nevidim, vidim akurat jej vrch strechy, dovolila nam len jedno do kuchyne, teda aspon to, no...tak asi tak
Odpovedať
Profilova fotka
@matka1412 ona môže mať výhrady aké chce, stavebný úrad ich nemusi akceptovať ak nie sú opodstatnené. Strešné okno by som si teda voči nej vyboxovala :).
Odpovedať
@thuro ona je staršia pani a dôvod ma že nebude mať súkromie,že ju budem sledovat, úplne nechapem.
Odpovedať
Profilova fotka
@supermario99 presne aj my to iste, ale keby je po mojom...to okno je tam :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@akvi: tak len to tu ozivim... Susedka mi dovolila zateplit aj ked frflala....ale...pocas realizacie samozrejme jej vadilo uplne vsetko aj to ze moj pes isiel von z domu az o 12tej na obed a nie rano o 7 ako si ona predstavuje... A zacala vytahovat somariny az tak ze bola na urade sa pytat na stavebne povolenia a ohlasky... Samozrejme ze tie nemam kedze som si myslel ze na zateplenie a vymenu krytiny a stavbu volne stojaceho bazena netreba...tak ocakavam problemy A to suseda tvrdi aka je ona nekonfliktna! Este dodam ze som z jej strany chcel opravit kusok muru (asi 4 metre) tak ze zateplim aj mur a bude mat novu omietku, mur mam napojeny na dom, ale to nedovolila ze ako by to vyzeralo ze len po kraj domu a hotovo, mne tym sice vznikol mensi tepelny most ale co narobim ked je krepa
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?